на суджука де, споделете как го сушите и чалъми при приготвянето му /сушенето му/зная, че не е сезона на суджука, но реших да си направя, докато е още студено, суровият суджук го взех от доказана транжорна и остава да го изсуша, но пък повече инфо мисля че ще е добре да се събере и обмени
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
за суджука, червоуготничеството и начините му на приготвяне
Collapse
X
-
колега имаш ли таван аз там си редя Суджучетата там е хладно и проветриво (поне моя де)нареждам ги на пирончета и през два три дни ги свалям в кухнята за да ги ’’намачкам’’ :Dоформя като суджук (плоски) слагам ги на масата и леко с притискане търкалям стъклена бирена Бутилка и го следдя как съхне -абе направо си го пробам :D и като ми хареса на твърдост ги прибирам в хладилника или фризераШофирай разумно, на пътя не си сам.
Fiat Stilo Dynamic 1.6 16V 103hp Grigio Sassi
Mercedes-Benz ACTROS 4141 - The big BOSS :D
Forever in my heart: Fiat Punto II ELX 1.2i 60к ; MAN TGA 33.360 Blue Bird
Коментар
-
ele написа:В хладилник не могат да се сушат - мухлясват, защото няма движение на въздуха. todorshalev +1A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
ls1 написа:Пости са бре! :D
Коментар
-
popara801 написа:Аз само да вметна,че при процеса мерданене(мачкане с бутилка)Преди това се правят няколко дупчици с игла или карфица през сантиметър,да излиза въздуха отвътре.Не видях някой да го е споменал.първият ми автомобил беше ЖИГУЛИ
Lancia Kappa 2.020v 155 H.P
Велико Търново/ Горна Оряховица там ми е корена
Коментар
-
Дупчици с карфица правя само на участъците където се е събрало балонче с въздух. Не е необходимо навсякъде.Мачкам ги горе-долу през вечер в първите 1-2 седмици - докато дръпнат. Мачкането е важно за да се разпредели по-добре месото вътре, са се трамбова (уплътни) и за да се изкара въздуха.Отделно с мачкането се придава и формата. Аз лично не ги натискам много, защото не ги обичам прекалено плоски.Ако са стегнато напълнени не е нужно прекалено много мачкане.Ето ви рецептата по която правя едромлените ( кълцаните ):Свинско месо, най добре бут, миналата година ми попадна на изгодна цена врат...Хубаво е да е шарено месото, но да не се прекалява със сланината - иначе като изсъхнат стават много сланинести. Ако месото е без сланина - добавя се сланина, но не повече от 20% от месото, може и 10% ако ме питате мене. Т.е. на 10кг месо, 1 кг сланина е достатъчна.Всичко се нкълцва ситно, с размери горе долу - 1смх1смХ1см кубчета, ако ви мързи - може и двойно по-едри, но по-бавно съхнат.Сол - 20-30гр на кг месо - ако ще са за ’бърза консумация’ може и 15гр сол на кг.Черен пипер - 5гр на кг Кимион - 10-20-30гр на кг . Подправките са според вкуса. Аз слагам 20тина грама кимион, виждал съм до 50гр кимион на кг месо.Праз - ситно нарязан, стрък на 2 кг месо.Всичко това добре се разбърква и се оставя да полежи няколко часа, да омекне месото, може и една нощ на хладно.После с машинка се пълни в черва купени по желаната дебелина и предварително накиснати във вода с оцет, обърнати наопаки и добре измити.Винаги обръщайте червата, защото мазнината им която е отвътре понякога гадно мирише и скапва луканките. Това е най пипкавата част от правенето на луканки, но си струва.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар