Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

за суджука, червоуготничеството и начините му на приготвяне

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    за суджука, червоуготничеството и начините му на приготвяне

    на суджука де, споделете как го сушите и чалъми при приготвянето му /сушенето му/зная, че не е сезона на суджука, но реших да си направя, докато е още студено, суровият суджук го взех от доказана транжорна и остава да го изсуша, но пък повече инфо мисля че ще е добре да се събере и обмени
    ...хладилник, карам хладилник...


    #2
    Пости са бре! :D

    Коментар


      #3
      Вечер можеш да го прибираш във вас на хладно място,а през деня го вадиш на сенчесто и проветриво място. Ако има мъгла не го вадиш навън. Ако нямаш студено помещение можеш да го сушиш и в хладилник.
      Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
      Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

      Коментар


        #4
        колега имаш ли таван аз там си редя Суджучетата там е хладно и проветриво (поне моя де)нареждам ги на пирончета и през два три дни ги свалям в кухнята за да ги ’’намачкам’’ :Dоформя като суджук (плоски) слагам ги на масата и леко с притискане търкалям стъклена бирена Бутилка и го следдя как съхне -абе направо си го пробам :D и като ми хареса на твърдост ги прибирам в хладилника или фризера
        Шофирай разумно, на пътя не си сам.
        Fiat Stilo Dynamic 1.6 16V 103hp Grigio Sassi
        Mercedes-Benz ACTROS 4141 - The big BOSS :D
        Forever in my heart: Fiat Punto II ELX 1.2i 60к ; MAN TGA 33.360 Blue Bird

        Коментар


          #5
          Щом не си го правил ти значи ще ядеш зеленчуци.
          FIAT BRAVA 16.16V.ELX Абе, ако ме блъсне Селянин, важи ли Гражданската отговорност !

          Коментар


            #6
            В хладилник не могат да се сушат - мухлясват, защото няма движение на въздуха. todorshalev +1
            Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

            Коментар


              #7
              ele написа:
              В хладилник не могат да се сушат - мухлясват, защото няма движение на въздуха. todorshalev +1
              Могат Ели, могат. Влажен ни е климата край морето - знаеш. Единствено там ги суша. Обаче ги поставям директно на скарата и ги обръщам всеки ден.В офиса си имам едно старо хладилниче лишено от чужди погледи и лоши помисли и там си ги суша. Суджука става много бързо и не по-лош от естествено проветривия. Брат ми си го нарежда пред външното тяло на климатика ( под сачак му е тялото) и там също стават бързо.Последно пред климатика му си направихме филе "Елена" от свински рибици. Добре, че тялото му е закътано и не се вижда от хора, защото иначе си е грозотия, ама пустото му черво. :D
              A17DTС/S
              Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

              Коментар


                #8
                ls1 написа:
                Пости са бре! :D
                Ама той няма да го яде, само ще го суши А и да постят набожните Иначе по темата - при нас на село си е стандарт да се сушат суджуците наредени на прътове отвън, когато има много сняг, а когато е по-топло - някъде в студено мазе... последните етапи преди изяждане ги държим в хладилника, ако се позатопли времето

                Коментар


                  #9
                  Е те така с климатика! Питали попа в едно село:-Отче, може ли да ядем пилешко?-Не може ...-А ти защо ядеш, отче?-Аз не питам, чадо ...
                  I don't always blow black smoke with my JTD ... but when I do, it's directly into your cooler!

                  Коментар


                    #10
                    Блажиш ли блажиш ли, дядо попе :D Аз имам някакъв спомен че при мачкането с бутилката трябва да се прави през филтърна хартия, да обира мазнинка.А така на климатика не бих овесил. Колкото и да го чистиш си е развъдник на бацили.

                    Коментар


                      #11
                      Айде, айде глезотии... Бабите ни само с филтърна хартия са ги мачкали суджуците ...
                      VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                      VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                      VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                      VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                      Нека Силата на бъде с Нас...

                      Коментар


                        #12
                        Аз ги суша така...И без глезене - да ги внасям, изнасям... Е ако има мъгла малко се опитват да се овлажнят, ама кой ги чака да изсъхнат мислите...
                        Прикачени файлове
                        Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                        Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                        ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

                        Коментар


                          #13
                          Аз само да вметна,че при процеса мерданене(мачкане с бутилка)Преди това се правят няколко дупчици с игла или карфица през сантиметър,да излиза въздуха отвътре.Не видях някой да го е споменал.
                          FIAT BRAVO 1.6
                          FIAT COUPE 1.8-POWER OF LOVE-EX
                          LANCIA LYBRA 1.8 SW-NOW

                          Коментар


                            #14
                            popara801 написа:
                            Аз само да вметна,че при процеса мерданене(мачкане с бутилка)Преди това се правят няколко дупчици с игла или карфица през сантиметър,да излиза въздуха отвътре.Не видях някой да го е споменал.
                            + 1 И после на гребен на жар.Много хубави стават.
                            първият ми автомобил беше ЖИГУЛИ
                            Lancia Kappa 2.020v 155 H.P
                            Велико Търново/ Горна Оряховица там ми е корена

                            Коментар


                              #15
                              Дупчици с карфица правя само на участъците където се е събрало балонче с въздух. Не е необходимо навсякъде.Мачкам ги горе-долу през вечер в първите 1-2 седмици - докато дръпнат. Мачкането е важно за да се разпредели по-добре месото вътре, са се трамбова (уплътни) и за да се изкара въздуха.Отделно с мачкането се придава и формата. Аз лично не ги натискам много, защото не ги обичам прекалено плоски.Ако са стегнато напълнени не е нужно прекалено много мачкане.Ето ви рецептата по която правя едромлените ( кълцаните ):Свинско месо, най добре бут, миналата година ми попадна на изгодна цена врат...Хубаво е да е шарено месото, но да не се прекалява със сланината - иначе като изсъхнат стават много сланинести. Ако месото е без сланина - добавя се сланина, но не повече от 20% от месото, може и 10% ако ме питате мене. Т.е. на 10кг месо, 1 кг сланина е достатъчна.Всичко се нкълцва ситно, с размери горе долу - 1смх1смХ1см кубчета, ако ви мързи - може и двойно по-едри, но по-бавно съхнат.Сол - 20-30гр на кг месо - ако ще са за ’бърза консумация’ може и 15гр сол на кг.Черен пипер - 5гр на кг Кимион - 10-20-30гр на кг . Подправките са според вкуса. Аз слагам 20тина грама кимион, виждал съм до 50гр кимион на кг месо.Праз - ситно нарязан, стрък на 2 кг месо.Всичко това добре се разбърква и се оставя да полежи няколко часа, да омекне месото, може и една нощ на хладно.После с машинка се пълни в черва купени по желаната дебелина и предварително накиснати във вода с оцет, обърнати наопаки и добре измити.Винаги обръщайте червата, защото мазнината им която е отвътре понякога гадно мирише и скапва луканките. Това е най пипкавата част от правенето на луканки, но си струва.
                              Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                              Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                              ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

                              Коментар

                              Working...
                              X