Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За културата на пътя

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Mazgarev написа:
    130 км/ч е ограничението и в другите страни. Това че тук никой не те хваща... и да караш с 190 е нещо нормално не означава че в страните, в които живеят нормални хора нещата стоят по същия начин. Нашата отдавна забравена от цивилизацията държавица с забравените от еволюцията хомо-сапиенси не може да е база за сравнение!!!Когато минавах през Унгария нямаше хора, които карат по-бързо от ограничението 130. Там всички се движат сякаш в колона с 130км/ч. Дълго време зад нас караше едно БМВ 7-ма серия от новите и мощни. По едно време реши да ни задмине. Скоростта му не беше повече от 135 км/ч. Съвсем бавничко, преценявайки спокойната обстановка и не давайки излишно газ ни задмина. Секунда след като се прибра в дясната лента го последва полицейска кола с включени светлини и го спря. Шофьора на БМВ-то е платил глоба между 200 и 500 евро за тази си грешка.И как там хората си карат нормално, а тукашните нищожества с жалките си животи и празните пространства в черепните си кутии с унизително малка площ на челата, си позволяват да нарушават закона и то по този начин.Ай засрамете се и си редактирайте постовете, защото малоумието ви направо ме съсипва и все повече се замислям над въпроса: "Струва ли си да съм патриот с такива съграждани". Много ми става болно, когато гледам как хората прогресират, а ние тъпчем на едно място.На мен ми писна от глупави теории и самодоволни, самовлюбени физиономийки на пишлегарчета, които се имат за шофьори от висок клас.Карайте си колите и внимавайте! Не карайте останалите да стават като вас!
    колега успокой се :D и мен ме е срам от мойте съграждани които упорито на всички избори избират комунисти и турци да управляват държавата ама какво да правя... оправия няма да има. ако искаш емигрирай, иди в унгария примерно и карай там по правилника. на мен тук ми харесва засега, но заспали шофьори никак не харесвам

Коментар

Re: За културата на пътя

Логан написа:
      Така че умната...с шофирането и с изказванията....!!!
      Логан, на мен това си ми е стил на каране от над 20 години. Колкото по-бързо, толкова по-бързо. Но не съм изпадал в състояния като колегата, даже като се замисля не съм имал никакви изненади по пътя с колата. Всичко е било предвидено защото аз така си карам и гледам 500 метра напред и там където има вероятност, намалям. Така си се състезавам със себе си защото ми е кеф. Всъщност аз карам много плавно и спокойно. Само дето скороста е доста по висока. Да ти кажа и акт за превишена скорост нямам щото ги виждам и реагирам бързо. Не съм пускал и теми от рода: Карам си спокойно със 160 в лявата лента и изведнъж един от къде изникна взе да изпреварва някакъв камион дето сега видях, че го настигам...Така, че със шофирането съм много умната, а с исказванията не ми пука Пропуснах да спомена, че колата ми е всяка седмица на пълен преглед на окачване, а гумите повече от една година не ги карам
      no pain no pain

Коментар

Айдееее и тая тема прерасна в поредното мерене на пишки ! един се опитва да се покаже какъв е рацер и ще си кара и с 400 ако иска, друг как е самата умереност и разум, намесихме и комунистите, само за Бин ладен не се е сетил някой да пише ! А изводът трябва да е само един- ВНИМАНИЕ И СЪОБРАЗИТЕЛНОСТ!!! това е1 И бързо, и бавно каращите да се съобразяват, че не са сами на пътя и да избягват рисковите ситуации. Колкото до тия 200 км/ч на магистрала- всеки се изкушава да го направи, но пак трябва да се преценят условията- настилка, видимост, ще можеш ли да намалиш при всяка ситуация и т.н. Не ми казвайте, че колите с по 150, 200 и повече к.с. се произвждат за България или се карат с до 130. Виждал съм как се кара в Италия, хеле пък в Испания Yellow_Flash_Colorz_PDT_10 ! Но там хората имат самосъзнание. Това е. Хайде да спрем с дрънкането и да мислим повече на пътя.
        Alfa Romeo 155 1.8 TS 8V - Ex
        Alfa Romeo 166 2.4 JTD - Ex
        Volvo S60 Sport 2.4D

Коментар

Тъжното е, че се установи, че има хора които си избиват комплексите на пътя, без да се замислят дори за миг, че поемат риск за себе си и околните. Болното в случая, че неосъзнават реалните рискове. Никой не може да ми каже например колко е спирачния път за да спре от 200км до 0 в случай на извънредна ситуация (например катастрофа в следващия лек завой)?Аз лично не вярвам, че има някой в този форум, който да види, че в непосредствена близост има бързо каращ автомобил (без значение дали с позволените 130 или с 200) и в последния момент ще реши да прави изпреварване.. ако ще камиона който изпреварва да се движи с 40!Сега ще дам пример:Настигаш ТИР каращ с 90, ТИ поглеждаш в огледалата и не виждаш на относително близко/далечно разстояние (такова което да доведе до опасна ситуация) наличие на автомобил, особено пък ниско прелитащ. Даваш мигач, нинаваш на по-ниска предавка, засилваш колата до 120-130... като в момента в който си решил да напуснеш лентата в която се намираш и да навлезнеш в лявата за изпреварване, ОТНОВО се уверяваш, че няма автомобил който да е в близост до теб и предприемаш напълно ЗАКОННА и БЕЗОПАСНА маневра за изпреварване! Времето за подготовка, мигачите, скоростта и дистанцията си се погрижил да бъдат изпълнени според правилата.Да речем, че в този момент си започнал да изпревараш:Вариант 1: ТИР-а (или автомобила) който изпреварваш започва да засилва автомобила с твоето темо (засегнато ЕГО или чиста глупост, и/или не познаване правилата за безопасност). Това автоматично променя картината и преценката за времето на изпреварване се променя и не зависи вече директно от теб!Вариант 2: Извършваш изпреварването, точно по правилата и закона за движение. Изпреварвания ти съдейства, като непроменя своята скорост на движение и не предпирема маневри, които да ти попречат.Без значение от варианта... нека по време на изпреварването в огледалата да сте видели, че на 200-250 метра има други автомобили (това е магистрала и е нормално винаги да има автомобили зад вас и пред вас)!Смятате ли, че автомобил който е на 200-250 метра от вас и се движи с 200 км/час не може да прецени, че в далечината се извършва изпреварване? Дали това изпреварване е опасно? Дали човека каращ с 200 не може плавно да намали своята скорост така, че да остави възможност изпреварването да бъде извършено безопасно!?От моя гледна точка, човека предприел изпреварване е спазил всички правила на движение и безопасност, тъй като не е предприел изпреварване в последния момент, а водача каращ с 200 км/ч (нарушаващ правилника за движение на своя отговорност) е ДЛЪЖЕН да намали скоростта до позволените от правилника за да изчка безопасното извършване на изпреварването.Това, че човека "Х" нарушава правилника за движение, не му дава правото да застрашава чужд човешки живот!ДОРИ всички да спазват правилника за движение (например "бързата" кола да кара с 130, а изпреварването на ТИР каращ с 60 да бъде извърешен от лек автомобил каращ с 90) НЕ ДАВА право на никого да рискува чуждия и своя живот!Ако някой не е разбрал за какво става дума в темата, честно казано го съжалявам и се моля да не го срещам по пътя!
          FIAT Marea 1.9 JTD HLX

Коментар

извинявай колега ама то тази теория където я написа няма нищо общо с коментарите до момента и замисала на самата тема(изкривихме я достатъчно много). Затова е интересно на пътя защото е непредсказуемо и един път 1 0000000 пъти да го минаваш всеки път ще е различно ,затова призовавам всички да са пределно концентрирани и адекватни в действията си ,за да намалиме % инциденти поне колкото от нас зависи !!!!
            фиатче Браво 2.0

Коментар

Аз коментирам първия пост.. и въпроса отново ще го поставя: "Бързия" автомобил, който настига Типото на deqnak и се намира на 200 метра от него ТРЯБВАШЕ ЛИ плавно да намали и да изчака да се извърши до край изпреварването предприето от deqnak или не?С какво deqnak е сбъркал и е трябвало да бъде притискан до багажника от "бързия" автомобил? Защо трябваше да бъде оплют колегата deqnak за това, че е предприел съвсем нормално и според мен безопасно изпреварване?200 метра малко ли са? Да не би deqnak да е предприел изпреварване, след като настигащия го автомобил е бил на 20 метра???Защо трябва да се толерират шофьорите погазващите правилника за движение, а тези които извършват изпреварване (или просто си спазват правилника) трябва да бъдат плюти, да им се светкат дълги и халогени и да им се размахват средни пръсти!?!?
              FIAT Marea 1.9 JTD HLX

Коментар

когато има 2-ма замесени в едно нещо винаги има 2 версии !!!
                фиатче Браво 2.0

Коментар

2 версии?Има ли таква при която всичко да е безопасно и да не се рискува тежко ПТП?
                  FIAT Marea 1.9 JTD HLX

Коментар

Re: За културата на пътя

deqnak__ написа:
                    ...........Можех да сваля от 5-та на 3-та и да се изстрелям но неисках............
                    неискам да оплювам и да обиждам никой както и да се караме но е можело да го направи

Коментар

The Secret Lover написа:
                      Mazgarev написа:
                      130 км/ч е ограничението и в другите страни. Това че тук никой не те хваща... и да караш с 190 е нещо нормално не означава че в страните, в които живеят нормални хора нещата стоят по същия начин. Нашата отдавна забравена от цивилизацията държавица с забравените от еволюцията хомо-сапиенси не може да е база за сравнение!!!Когато минавах през Унгария нямаше хора, които карат по-бързо от ограничението 130. Там всички се движат сякаш в колона с 130км/ч. Дълго време зад нас караше едно БМВ 7-ма серия от новите и мощни. По едно време реши да ни задмине. Скоростта му не беше повече от 135 км/ч. Съвсем бавничко, преценявайки спокойната обстановка и не давайки излишно газ ни задмина. Секунда след като се прибра в дясната лента го последва полицейска кола с включени светлини и го спря. Шофьора на БМВ-то е платил глоба между 200 и 500 евро за тази си грешка.И как там хората си карат нормално, а тукашните нищожества с жалките си животи и празните пространства в черепните си кутии с унизително малка площ на челата, си позволяват да нарушават закона и то по този начин.Ай засрамете се и си редактирайте постовете, защото малоумието ви направо ме съсипва и все повече се замислям над въпроса: "Струва ли си да съм патриот с такива съграждани". Много ми става болно, когато гледам как хората прогресират, а ние тъпчем на едно място.На мен ми писна от глупави теории и самодоволни, самовлюбени физиономийки на пишлегарчета, които се имат за шофьори от висок клас.Карайте си колите и внимавайте! Не карайте останалите да стават като вас!
                      колега успокой се :D и мен ме е срам от мойте съграждани които упорито на всички избори избират комунисти и турци да управляват държавата ама какво да правя... оправия няма да има. ако искаш емигрирай, иди в унгария примерно и карай там по правилника. на мен тук ми харесва засега, но заспали шофьори никак не харесвам
                      А бе к’ви комунисти, к’ви седесари, к’ви заспали, какъв Мелмак те гонят бе готин?! Ти или си от онези с половин гънка за които говори Mazgarev или трябва да ти се обяснява по-дълго.За да си го спестя лично аз прочети ако обичаш още веднъж постовете на Логан и продължавай да си живееш в ТВОЯТА БЪЛГАРИЯ.... но ние не искаме за живеем в нея ... искаме да живеем в нашата и да се радваме дълго време на живота!!!!Ако правим класация за ПОСТ НА ГОДИНАТА, бих го определил като най-смислен!!!!! /този на Mazgarev/... а пък ти продължавай да си караш събудено.... те "БУДНИТЕ" клиенти на Логановия приятел се множат за съжаление!!пп... Не държа да отговаряш на поста ми!
                      SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4

Коментар

Nino написа:
                        А бе к’ви комунисти, к’ви седесари, к’ви заспали, какъв Мелмак те гонят бе готин?! Ти или си от онези с половин гънка за които говори Mazgarev или трябва да ти се обяснява по-дълго.За да си го спестя лично аз прочети ако обичаш още веднъж постовете на Логан и продължавай да си живееш в ТВОЯТА БЪЛГАРИЯ.... но ние не искаме за живеем в нея ... искаме да живеем в нашата и да се радваме дълго време на живота!!!!Ако правим класация за ПОСТ НА ГОДИНАТА, бих го определил като най-смислен!!!!! /този на Mazgarev/... а пък ти продължавай да си караш събудено.... те "БУДНИТЕ" клиенти на Логановия приятел се множат за съжаление!!пп... Не държа да отговаряш на поста ми!
                        Първо - Деянак е тръгнал на разходка /нищо лошо, аз като се мухаря по пътищата поне не преча на другите/,второ - никой незнае с колко е карало БМВто... може и със 140 да е карал /само теории/,трето - деянак не се е съобразил че БМВто вече изпреварва и му е сякал пътя като е създал предпоставка за ПТП и си мисли че пътя е негов /и ми говори за култура на пътя/,четвърто - можел е да се прибере по-бързо в дясно, но умишлено не го е направил /ебава се с околните на пътя/пето - това е магистрала и не всички са на разходка като негошесто - писнало ми е от безмислени ограничения по пътищата. там където няма ограничения винаги се намира по някое бавно каращо соц возило, пенсионер отиващ на вилата си, идвам кретащ и пушещ камион и пак неможе да се кара, положението почва да се изнервя защото някои хора са тръгнали работа да вършат и когато няма законови ограничения има такива като по горните.седмо - радвай се на живота без да обиждаш хората които не познавашосмо - нищо не пречи да станеш клиент на Логановия приятел дори и да караш винаги по правилата

Коментар

The Secret Lover написа:
                          Nino написа:
                          Първо - Деянак е тръгнал на разходка /нищо лошо, аз като се мухаря по пътищата поне не преча на другите/,второ - никой незнае с колко е карало БМВто... може и със 140 да е карал /само теории/,трето - деянак не се е съобразил че БМВто вече изпреварва и му е сякал пътя като е създал предпоставка за ПТП и си мисли че пътя е негов /и ми говори за култура на пътя/,четвърто - можел е да се прибере по-бързо в дясно, но умишлено не го е направил /ебава се с околните на пътя/пето - това е магистрала и не всички са на разходка като негошесто - писнало ми е от безмислени ограничения по пътищата. там където няма ограничения винаги се намира по някое бавно каращо соц возило, пенсионер отиващ на вилата си, идвам кретащ и пушещ камион и пак неможе да се кара, положението почва да се изнервя защото някои хора са тръгнали работа да вършат и когато няма законови ограничения има такива като по горните.седмо - радвай се на живота без да обиждаш хората които не познавашосмо - нищо не пречи да станеш клиент на Логановия приятел дори и да караш винаги по правилата
                          Запомни този подпис/девиз/ момче!!!!http://www.renault-bg.com/forum/view...?t=14754Още един: " Тарикат мъж не се оплаква".Последен: "Тръгваш когато искаш, пристигаш когато можеш.... път време няма".Когато не искаш с времето ти да разполагат "пенсионери отиващи на вилата" си или "пушещи камиони" ТРЪГНИ ПО-РАНО!Поздрави!
                          SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4

Коментар

Да, аз твърдя, че съм съобразетелен шофьор. Карам всеки ден от 15 години и досега ПТП несъм имал нито реална опастност за ПТП. Но не карам винаги бавно и по правилата по простата причина че в закона за дв. по пътищата някои неща са написани за пари.

Коментар

The Secret Lover написа:
                              Първо - Деянак е тръгнал на разходка /нищо лошо, аз като се мухаря по пътищата поне не преча на другите/,
                              Редовно съчетавам полезното с приятното: ходя на вилата да свърша по някоя работа и отивам с колата, защото шофирането за мен е удоволствие
                              The Secret Lover написа:
                              второ - никой незнае с колко е карало БМВто... може и със 140 да е карал /само теории/
                              Може... за това вече се писа - че е редно да пропуснем бързо движещите се, за да не ставаме съдници и да рискуваме себе си и имуществото си. Само, че ако не забеляза се изписаха много постове, пълни с призиви да караме извън закона, защото пречим на останалите. Карането с превишена скорост е нарушение! И никой няма моралното право да отправя призиви към свои колеги да нарушават закона.
                              The Secret Lover написа:
                              трето - деянак не се е съобразил че БМВто вече изпреварва и му е сякал пътя като е създал предпоставка за ПТП и си мисли че пътя е негов /и ми говори за култура на пътя/,
                              Поста на deqnak__ не бе за конкретната ситуация и не целеше дискутиране относно това кой е бил виновен и кой не. Темата бе пусната да засегне културата на шофьорите и пасажерите (първите им 7 години). Темата беше за средния пръст, показан от "мадам" и за заканите и псувните, които сме принудени да слушаме всеки ден по улиците от колегите шофьори.
                              The Secret Lover написа:
                              четвърто - можел е да се прибере по-бързо в дясно, но умишлено не го е направил /ебава се с околните на пътя/
                              Не е бил прав - вярно!
                              The Secret Lover написа:
                              пето - това е магистрала и не всички са на разходка като него
                              Дефинирай думата "разходка" която си изполвал, моля те!
                              The Secret Lover написа:
                              шесто - писнало ми е от безмислени ограничения по пътищата. там където няма ограничения винаги се намира по някое бавно каращо соц возило, пенсионер отиващ на вилата си, идвам кретащ и пушещ камион и пак неможе да се кара, положението почва да се изнервя защото някои хора са тръгнали работа да вършат и когато няма законови ограничения има такива като по горните.
                              Сбъркал си, приятелю! Има законови ограничения! Как да няма?!?!? И ще ти кажа: "По автомагистрала е забранено движението със скорост по-висока от 130км/ч". Това важи за автомагистралите на територията на Република България. Дано го запомниш... може да не си знаел - за това трябва да съдим само и единствено човека, който е написал "Изкарал" на протокола за изпита ти пред ДАИ.Соц возилата спадат към една категория, описана в закона като: "участник в движението". А всички участници в движението имат еднакви права да се движат по пътищата на Република България.
                              The Secret Lover написа:
                              седмо - радвай се на живота без да обиждаш хората които не познаваш
                              Хубав призив!
                              The Secret Lover написа:
                              осмо - нищо не пречи да станеш клиент на Логановия приятел дори и да караш винаги по правилата
                              Нищо не пречи - прав си...Повечето от "клиентите на Логановия приятел" всъщност не са искали да станат такива. Тези хора може би са тръгнали на почивка, отивали са да се забавляват... ако щете - отивали са да видят роднините си. В следващия момент обаче се е появил "човека извън закона", този който не е преценил ситуацията, този който се е правил на безсмъртен или е возил някоя хубавица на предната седалка и е искал да се покаже колко е бърз (или пък е искал да я контузи тежко)... та... появява се този човек и тези - никому нищо не направили хора, които имат свои семейства, приятели и близки изведнъж - дори без да предполагат и без право на реакция или последни думи се озовават мъртви. Това е по-жестоко и от екзекуция!
                              FIAT Brava 1.4 SX CLIMA [09/1998]

Коментар

The Secret Lover написа:
                                Nino написа:
                                Първо - предлагам на Деянак да се отнеме свидетелството за управление на МПС, колата, всички резервни части в гаража и евентуално забрана за напускане на града.......допустимо е вечерна съботна разходка с колело, задължително с помощни колела и придружаван по необходимост за наблюдение от евентуално единият родител или поне брат му..........Второ - да се направи теоретична възстановка на ситуацията с цел установяване на скоростта на движение на БМВ-то за допълнително изясняване на подробностите около събитието...Трето - да се забранят всякакви опити за изпреварване по магистралите, като ограничението отпада единствено за БМВ-та и евентуално търновски опели...Четвърто - да се забрани всякакво ебаване по републиканските пътища на страната, освен в случаите на естественият процес на размножаване на човешкият вид, като за целта това да става задължително в крайната дясна лента при изключен двигател и свалена ръчна спирачка /да не стане недоразумение/....Пето - преди навлизане в магистрален участък, всеки водач на МПС да даде отчет пред органите на КАТ за целта на пътуването си и най-вече да се установи дали пътуването е с цел разходка......в този случай ползването на магистралата да се забрани категорично, като при системни нарушения да се прилагат особеностите, описани в точка едно.Шесто - предлагам да се отменят всички ограничения за движение по републиканската пътна мрежа, освен в случаите на авариино приземяване на въздухоплавателно средство - всички са задължени да му направят път.......да се премахнат всички ограничителни знаци и да бъдат предадени на малцинствата по програмата на ООН за подпомагане на гладуващи и бедни нации.....Седмо - да се забранят всякакви емоционални излияния по цялата републиканска пътна мрежа, говоренето с водача и на водача по време на движение, всякакви пъхкания, охкания и словесно-емоционално предаване на настроението.....Осмо - от всичко написано до тук се разрешава единствено еднократно посещение при съдебен лекар без ограничение на часа и деня на посещение, с изменение и допълнение към осма точка - абсолютно се забранява тероризирането и изливането на гнева над съдебният лекар....той не е виновен, че не сте дали път на търновският опел или черният баварец, движещи се по магистралата.....И девето - всички поликлиники да бъдат превърнати в отделения по съдебна медицина, както и във всяко висше учебно заведение да бъде разкрита специалност "съдебна медицина" с разширено изучаване на "балкански нрави и просташки манталитет"....................Моля главният админ на клуба да изготви в писмен вид горепосочените искания и като законен представител на клуба да депозира документа в деловодството на Народното събрание..........При отказ на законодателя да разгледа въпросният документ и съответно внасянето му за първо четене, следват демонстрации и протестни действия........................ако доживеем до тогаз.........по магистралите...................................... ...............................Заеби.......

Коментар

Working...
                                X