Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ползване на отпуск за 2012г.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Ползване на отпуск за 2012г.

Разгледах "Кодекс на труда",но там не е уточнено?Въпросът ми е:Мога ли да ползвам отпуската си за 2012г. от 01.02.2012г.?Питам,защото колега преди 3 дни пита шефа, а той му отговорил,че било още рано,в началото на годината сме били и т.н.,а и аз искам да ползвам някой и друг ден.За предходни години нямам отпуск.
    Fiat Marea 1.6 16V ELX 2000г.CNG,Opel Antara 2,2 163kc.
    ex:Fiat Regata 1714D;ex:Fiat 125P

можеш
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD, 16V m-jet '04
    Ex Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD '04; Ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD '01; Ex Fiat Coupe 2.0 '95; Ex Fiat Tipo 1.6 i.e. '93; Ex Fiat 131 Mirafiori 1.4 i.e. '82; Ex Opel Vectra C 1.9 CDTI '05 Elegance, Automatic

Коментар

Можеш да ги подкараш от 1.1.2012г
      Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
      (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
      Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

Коментар

Питал съм преди работодател и отговора бе-за текущата година можеш да ползваш по около 1,5 или 2 дни за всеки изминал месецт.е февруари можеш да излезеш най-много 4 дни.Така съм запомнил и така ти го пиша,но не съм сигурен дали няма изменения

Коментар

Имаш право на 20 работни дни за годината, можеш да ги ползваш и всичките през януари-стига да ти разрешат като тези 20 дни са за отроботеното време праз годината, ако напеснеш се одържат от заплатата на срока на предизвестие.

Коментар

Dilyan-Z написа:
            Питал съм преди работодател и отговора бе-за текущата година можеш да ползваш по около 1,5 или 2 дни за всеки изминал месецт.е февруари можеш да излезеш най-много 4 дни.Така съм запомнил и така ти го пиша,но не съм сигурен дали няма изменения
            Това правило е вярно, но за току що започнал работа. Ако си вече със стаж на текущата месторабота над 8 месеца, можеш да си вземе целия платен отпуск още в началото на годината.
            Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD, 16V m-jet '04
            Ex Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD '04; Ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD '01; Ex Fiat Coupe 2.0 '95; Ex Fiat Tipo 1.6 i.e. '93; Ex Fiat 131 Mirafiori 1.4 i.e. '82; Ex Opel Vectra C 1.9 CDTI '05 Elegance, Automatic

Коментар

Абе не е съвсем такаако имаш 8 месеца стаж/изобщо/ имаш право на отпуск, ако си сменил работа имаш право на отпуск пропорционално на остатъчното време до края на годината. В смисъл ако на 1 юни започнеш работа и неси ползвал отпуск през годината стария ти плаща заплата за неползваните десет работни дни и вече при новия можеш да почиваш от 1 до 10 юни.Това е по закон, иначе всеки работодател сам си тълкува закона.

Коментар

Знам,че по принцип е така,но ме интересува член,параграф,алинея,точка от КТ или др. подобно,че с тия от личен състав и фин. служба на глава трудно се излиза.А имам 6 г. стаж в тази фирма.

Коментар

http://www.az.government.bg/Legislat...етрирай се над глава осем.Ти кажи кой не ти дава отпуска да му пратим инспекция по труда Между другото работодателя може да откаже ползването на платен отпуск на работника поради определени причини, имай предвид че отпуска на служителя трябва да е съгласуван с цел ненарушаване на работния режим.Нямат право да ти отказват отпуск по повод на тъжни или весели събития- сватби, раждане на дете, смърт в семейството.

Коментар

Чл. 172. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Платеният годишен отпуск се разрешава на работника или служителя наведнъж или на части, от които най-малко половината се ползва наведнъж през календарната година, за която се полага отпускът.Чл. 173. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Платеният годишен отпуск се ползува от работника или служителя с писмено разрешение от работодателя.Уточнено е. Можеш да ползваш отпуска без значение кой месец от годината, стига работодателят да е съгласен.
                    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

И стига да имаш 8 месеца трудов стаж в трудовата си книжка

Коментар

Трудовия ми стаж е 22г.,и точно защото няма много работа искат да ни прекарат с някой и друг ден неплатен-не им се дават пари.

Коментар

аз вчера ходих и си пуснах отпуска от 17 до 24 феруари това са 5 работни дни шефа ми разреши каза че няма да ми даде повече от 10 дни сега а след средата на годината
                          Шофирай разумно, на пътя не си сам.
                          Fiat Stilo Dynamic 1.6 16V 103hp Grigio Sassi
                          Mercedes-Benz ACTROS 4141 - The big BOSS :D
                          Forever in my heart: Fiat Punto II ELX 1.2i 60к ; MAN TGA 33.360 Blue Bird

Коментар

iliyan написа:
                            Трудовия ми стаж е 22г.,и точно защото няма много работа искат да ни прекарат с някой и друг ден неплатен-не им се дават пари.
                            Има право да го прави. Пусни писмено искане.
                            Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Работодателя може да ти откаже платен отпуск, ако не си заявил в предварителния график за ползване на отпуската за текущата година. По закон трябва да сте направили такъв график до 1 Декември (ако не се лъжа) миналата година. Но както при много неща, работодателите не искат да дават пари, защото било криза. Тя тая криза е повече от 20 години, но сега им дадоха пълномощия и си разиграват коня както си искат. Но ако те пуснат в неплатен отпуск, винаги можеш да се разболееш, при което неплатеният отпуск се прекъсва и започва да тече болничен. По закон можеш да ползваш платен отпуск от първият работен ден от настоящата година, но работодателите не искат да ти го дават, защото ако напуснеш в по-късен етап през годината, ще се "набутат" с няколко изплатени дни от теб, които не си ги отработил реално. Та за това се дърпат.

Коментар

Working...
                              X