Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да намалим консумацията

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

точно ТЕЦ са алтернативата на АЕЦ. според мен - за съжаление, но това е положението. големите пари са в газа и петрола и докато ги има ще ги горим.
    браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Който има хабер каквое АЕЦ, знае че това е точно ТЕЦ, но вместо да се изгарят въглеводороди, се използва термоядрена реакция за добиване на топлинна енергия, която пък от своя страна загрява вода и т.н.т. Точно при сегашното развитие на технологиите, предпочитам да бъдат използвани много по-безопасни методи за получаване на електроенергия. Вятърни генератори, фотоволтаични панели, има централи използващи слънчевата топлина за изпарване на вода, и ползват парата под налягане за въртене на турбини на генератори и куп други технологии. Колкото и да не се усеща СЕГА страничното влияние на АЕЦ, трябва на всички да е ясно, че при евентуална аврия, пострадалия район остава заразен за следващите 40 000 години. Отселянето на въглероден двуокис при изгаряне на метан, се компенира от природата за броени часове. Ако пък вземем че построим в Сахара станция използваща фотоволтаични панели - представете си тази огромна площ да произвежда екологично-чиста електроенергия ... А има и други пустинни райони Ами ако наредят по билото на Стара планина ятърни грнератори ... Алтернативи много, желание - НУЛА.
      Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

Humppa написа:
        Dido_Lyubenov написа:
        infineon написа:
        ТЕЦ Марица изток е втория най голям замърсител на въздуха в целия евросъюз. И то само за 1500 мегавата произведена мощност. Много по правилно би било да се затвори, и вместо него да се направи АЕЦ Белене.А относно консумацията ми е много интересно какво ще стане ако се претовари мрежата. Или ако се наложи да изключат някой от блоковете на Козлодуй Ще ми се да остане цялата държава на тъмно.
        Аз обаче искам да съм по-далеч от такива потенциални атомни бомби Направете си АЕЦ в София бе, що да е толкова близо до нас ? Изобщо не е по-безвреден един АЕЦ от един ТЕЦ. А не дай си боже да думне като във Фокушима или Чернобил ...
        Не искам да изпадам в многословия, но такива коментари с епитети като "атомни бомби" ме провокират.1-во. Аварията в Чернобил е следствие на човешка/операторска грешка, и най-вече от дебилното пазене на държавни тайни от комунистическият режим с СССР.2-ро. Аварията във Фукушима е следствие на ОГРОМНО природно бетствие, срещу което явно всякакви инженерни прийоми са безсилни.3-то. АЕЦ край СОфия не може да се построи, поради сеизмичността на района и лиспата на достатъчно вода за охлаждане. 4-то. Разликата между старите инсталации в Чернобил и Фукушима и евентуално новите в Белене е от небето до земята. Все едно да сравнявате космическият модул Восток-1 на Юрий Гагарин и Ентърпрайз от Стартрек!5-то. Значимите инциденти в атомни централи са едва няколко на брой. Чернобил от 7-ма степен; един инцидент от 6-та степен; Фукушима, Тро Майл Айлънд и още една мисля - 5-та степен; и няколк от 4-та и надолу. Повечето значими инциденти са се случили преди десетилетия. Сегашното ниво на технологии, компютъризация, автоматика, значително повишени строителни стандарти, прави възникването на подобни инциденти почти нулев.Може да пиша още, но няма смисъл Само искам да спомена, че на този етап атомната енергия няма АЛТЕРНАТИВА! Може би след 50 години нещата ще изглеждат по различен начин, но сам объдещето ще покаже.
        1. Никога повече няма да има човешка грешка? Ако го докажеш - да строим!2. Никога повече няма да има огромно природно бедствие срещу което инженерните прийоми са безсилни? Ако го докажеш - да строим.3. Така е.4. Глупости. Говориш наизуст. 5. Не е въпроса колко значими инциденти има, а дали има, с атома е така. Дали ще ти гръмне една бомба под носа или десет все тая, последствията надвишават твоя живот и на децата ти. Мен ’почти нулев’ не ме устройва. Устройва ме НУЛЕВ. Не съм съгласен че атомната енергия няма алтернатива. Със сегашния си начин на живот човечеството разхищава в пъти повече от достатъчната му енергия. Ние просто не сме енергийно ефективни, като почнеш от крушките и стигнеш до духалките. Особено пък за България това важи неколкократно повече. Имаме огромен потенциал да намалим енергийния си разход. И вместо да даваме 6-7-8 не знам колко ги смятаха последно милиарда евро за атомна централа, защо тези пари не се дадат за една истинска програма за енергийна ефективност. Обаче така че да се впрегне цялата държава. Учени от БАН, целия научен потенциал да се финансира ако разработва такива технологии. Саниране, забраняване на неефективни уреди, щедро финансиране за всякакви термопомпи, соларно загряване на вода и т.н. И тогава след 30 години ще живеем в една държава която ще е зелена във всяко едно отношение и, нещо повече, другите ще идват да искат от нас технологии. А не да стискам палци на смяна в АЕЦ-а да е (твое 1) безгрешен човек и (твое 2) никога да няма бедствия. Защо не си признаеш че твоя възторг от атомната енергия е просто за да се раздвижи Белене?

Коментар

ls1 написа:
          4. Глупости. Говориш наизуст.
          Тъй ли? Нещо в защита?Енергийната ефективност не е панацея. Не може да говорим за енергийна ефективност, при условие, че нямаме енергетика!!!!!!!!!!А енергетика няма да имаме точно след 7 години -> през 2017 трябва да затворим 5-ти блок в Козлодуй; през 2019-та трябва да затворим и 6-ти блок. По една или друга причина до тогава ще са окапали ТЕЦ-овете, може би ще останат само американските такива.На ВЕИ не може да се разчита поради случайностният им характер, и това, че България най-вече е бедна на ветрови потенциал и всяка нива с добър потенциал вече е надупчена с перки.

Коментар

Humppa написа:
            ls1 написа:
            4. Глупости. Говориш наизуст.
            Тъй ли? Нещо в защита?Енергийната ефективност не е панацея. Не може да говорим за енергийна ефективност, при условие, че нямаме енергетика!!!!!!!!!!А енергетика няма да имаме точно след 7 години -> през 2017 трябва да затворим 5-ти блок в Козлодуй; през 2019-та трябва да затворим и 6-ти блок. По една или друга причина до тогава ще са окапали ТЕЦ-овете, може би ще останат само американските такива.На ВЕИ не може да се разчита поради случайностният им характер, и това, че България най-вече е бедна на ветрови потенциал и всяка нива с добър потенциал вече е надупчена с перки.
            Задръж малко, има ВЕЦ и ПАВЕЦ, има и сума ти и ветровити места в БГ, ама на никой не му се затварят едни пари да качва тая техника по високото. Много по-лесно е да ги монтират тези "вентилатори" на равното покрай Балчик и Каварна, от колкото на връх Ботев да речем. И при положение че жиците ни са вързани с тези в другите държави, все някъде ще духа :D Днеска ние ще им даваме, утре те на нас и ще има баланс. Мисли глобално, не само за днес ! И като гледам, ти колега си от Белене, да си светиш със собствена сетлина ли държиш ?
            Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

Не, няма да светя със собствена светлина!Вземете се поинтересувайте малко де, естественият гама-фон на Витошка е 0,32 микросиверта на час, а в Козлодуй например е 0,15. Хм, много вредно е там...

Коментар

Dido_Lyubenov написа:
                Задръж малко, има ВЕЦ и ПАВЕЦ, има и сума ти и ветровити места в БГ, ама на никой не му се затварят едни пари да качва тая техника по високото. Много по-лесно е да ги монтират тези "вентилатори" на равното покрай Балчик и Каварна, от колкото на връх Ботев да речем. И при положение че жиците ни са вързани с тези в другите държави, все някъде ще духа :D Днеска ние ще им даваме, утре те на нас и ще има баланс. Мисли глобално, не само за днес ! И като гледам, ти колега си от Белене, да си светиш със собствена сетлина ли държиш ?
                Отиди и попитай тримата, които инвестиртаха край Сливен в "перките" дали ще го направят отново. А Сливен, освен града на войводите, също му казват ветровития град, но и тримата си блъскат главите сега що са се доверили на голямата "далавера".Относно ПАВЕЦ: такива се строят само там където има АЕЦ.Към този момент - АЕЦ няма адекватна алтернатива.Енергоспестяващите крушки, въобще не са такива - изразходваната енергия за произвеждането им и последващото им рециклиране е повече от "спестената" по време на експлоатация.Подобно е съотношението и при фотоволтаиците и като се добави унищожаването на земеделски територии за тяхното монтиране - излизат прекалено "скъпи".На планетата вече има над 7млрд човека, а земеделските територии намаляват (превръщат се в пустини или потъват). Заради боигоривата в Добруджа се намаляват засетите площи с пшеница и на нейно място се появява все повече рапица.Свалете си "капаците" и гледайте реално глобално на нещата, които се случват наоколо. Ако искате след десет години да ядете предимно ГМО (реално друга алтернатива няма да има), настоявайте за всички видове "ЕКО" - енергоизточници.
                Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

ls1 написа:
                  Чудя се ако 6 милиарда се вложат не в атомна бомба, а в соларни полета, ветрогенератори и саниране дали няма да ни е по-добре? О, забравих, няма далавера.
                  Има далавера, защото ел. енергия от ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници) се изкупува по-скъпо от конвенционално добиваната. Проблема е, че Слънцето и вятъра не са ефикасни енергийни източници - особено в България. Не знам дали си чувал, но токът добиван от каквито и да е източници не може да се съхранява, а когато е най-нужна - вечер например и през зимата - Слънцето ... не свети, а вятъра е непредсказуема и непостоянна величина. Допълнително - фотоволтаичните панели са много скъпи заради необходимият за производството им елемент Селен, който е в доста по-малки количества на Земята от въглищата например. Санирането се финансира от държавата - на поносими цени, но е пожелателно и неефективно ако само ти си санираш апартамента. Елементарни сметки показват, че ако територията на цяла България се засади с ветрогенератори, а всичко останало - със соларки - добиваната електроенергия ще е по-малко от ТЕЦ Варна например. Поразходи се към Дуранкулак и виж колко ветрогенератора работят от всички засадени. Докато не измислят евтини и ефикасни начини за добив на енергия от ВЕИ - съм МНОГО против тях.
                  Steliyan's Life!
                  FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Искаш да кажеш, че ако построим нов АЕЦ няма да ядем ГМО? Ти сериозно ли?Смяташ ли че като построят Белене централата ще кажат "е, вече имаме нов Аец, дай сега да смъкнем цените на тока.". Общо взето с наши пари ще се построи нещо от което други да цоцат.Как така може в Австия да слагат на всеки покрив солар и ако ти артиса ток енергото ти го изкупува? Що там имат призив "всеки дом електроцентрала"? Аз знам , ако 6 милиарда евро се дадат за АЕЦ мен нищо няма да ми спести, но ако тези пари се вложат в субсидии за фотоволтаици, и не само, ами и в развитие на технологиите за тях, това ще значи директно снижаване на разходите ми за енергия. Германците, една от най техническите нации в света, дето са пример за стрикност и технически стандарти, ТЕ се отказаха от АЕЦ. Те са съгласиха, че няма начин да се предвиди всичко и колкото и да си подготвен и с добра технология риска е твърде голям. Ние обаче понеже сме големи пичове ще платим на руснаци да ни строят АЕЦ. Да ти кажа ли какво ще стане? Сигурно ще ни натиснат казаците да се съгласим, па и предатели имаме достатъчно. Ще построим АЕЦ-а и Европа ще каже аааааа, докато вие строихте АЕЦ ние затваряхме и развивахме други технологии. Айде сега, ако обичате, да си затваряте АЕЦ-а, а после елате да ви продадем зелени технологии. И ние пък ще се окажем 20 години назад и пак ще догонваме. Но какво от това, нали в Белене 200 човека са имали работа десет години.А, между другото, по каква технология ще се строи АЕЦ Белене? Не беше ли с такава от началото на 90-те? Т.е. Като завършим строежа ще си имаме една атомна централа технологично отпреди три десетилетия? Е, хайде нема нужда!

Коментар

Да намалим консумацията

ls1 , от тези фотоволтаични полета и ветрогенератори се получава т.н. визуално замърсяване.
                      FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
                      FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

ls1 написа:
                        Аз знам , ако 6 милиарда евро се дадат за АЕЦ мен нищо няма да ми спести, но ако тези пари се вложат в субсидии за фотоволтаици, и не само, ами и в развитие на технологиите за тях, това ще значи директно снижаване на разходите ми за енергия.
                        Ти сериозно ли си мислиш, че някога енергията ще поевтинее?Германия не я мисли...има много време до 2022. А и те вече си имат "Северен поток".И да - сериозно си мисля, че ако България спре да се занимава с ВЕИ, има реален шанс да не се яде ГМО. Тази територия е доказано, че може да изхранва поне 8млн души.
                        Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Германия не се отказа от АЕЦ, а реши да не продължава експлоатацията на остарелите АЕЦ. Има малка разлика, нали?

Коментар

Едно уточнение:ПАВЕЦ - Помпено Акумулаторна Водно Електрическа Централа Това няма нищо общо с Атомна Ектро Централа - АЕЦ и съществува у нас много преди АЕЦ - Козлодуй При нас няма далавера от ВЕИ, защото тези дето ги купуват тея вентилатори и ги цвъкат из нивята, са дребни риби в тоя бизнес. За другото се сетете :D Никой не им купува 100 % от произведената енергия, и естествено че няма да имат далавера. И това се прави умишлено.

Коментар

Dido_Lyubenov написа:
                              Едно уточнение:ПАВЕЦ - Помпено Акумулаторна Водно Електрическа Централа Това няма нищо общо с Атомна Ектро Централа - АЕЦ и съществува у нас много преди АЕЦ - Козлодуй При нас няма далавера от ВЕИ, защото тези дето ги купуват тея вентилатори и ги цвъкат из нивята, са дребни риби в тоя бизнес. За другото се сетете :D Никой не им купува 100 % от произведената енергия, и естествено че няма да имат далавера. И това се прави умишлено.
                              Ти верно ли си вярваш?В помпен режим (когато електрическото търсене е ниско) ПАВЕЦ използва енергия произведена от АЕЦ. Много по-трудно е извеждането на големи мощности от употреба и повторното им включване в енергийният пръстен. Затова главно се изполват ПАВЕЦ.Прочети поне малко, преди да пишеш.А щом знеш къде е далаверата - ами дерзай.

Коментар

Dido_Lyubenov написа:
                                Предвид, че за вятърните мелници няма 100% КПД - сещаш се, че квото произведат - се изкупува. Нали благодарение на тоя бълвоч "ЕКО" тока е по-скъп заради ЕКОлогичния фактор - ако АЕЦ продава тока на НЕК за 0.036лв. то вятърната мелница го продава на едни примерно 0.48лв. И това им е гарантирано. Тъпото е, че тия перки са много скъпи и има една камара проблеми с поставянето им:1. ОВОС2. Миграция на птици, патки, етц.3. Близост на електропровод - щото му трябва хем ток за да работи (пуск/стоп) хем да има как да продава.@ls1: ГМО-то ти е най-малкият проблем, но ако наистина това са нещата, които те карат да се страхуваш за живота и бъдещето си - продавам 3 декара място с КЪЩА (поне на документ) със собствен водоизточник, в село, което е доста в страни от всякаква промишленост (сиреч - запазено от към химия и ГМО). Там можеш да си самозадоволиш всички нужди - т.е. земята е в изобилие за отглеждане на всякакъв зеленчук (вода - писах, че има, на корем), да си развъдиш малко патки, пилета, кози, крави и някое прасенце. Има няколко изобилно раждащи овошки, асма, няколко реда хубаво грозде. Ток и вода от тръба - също. Това ти гарантира липсата на ГМО и прочие. Виж, ако успееш да си изкарваш толкова ток от фотоволтаици, че да ти стига целогодишно - ако ти артиса - НЕК ще ти го изкупува изгодно. Селото не е подходящо за Вятърна Мелница обаче. Имаме ли сделка?
                                Steliyan's Life!
                                FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Working...
                                X