точно ТЕЦ са алтернативата на АЕЦ. според мен - за съжаление, но това е положението. големите пари са в газа и петрола и докато ги има ще ги горим.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Да намалим консумацията
Collapse
X
-
Който има хабер каквое АЕЦ, знае че това е точно ТЕЦ, но вместо да се изгарят въглеводороди, се използва термоядрена реакция за добиване на топлинна енергия, която пък от своя страна загрява вода и т.н.т. Точно при сегашното развитие на технологиите, предпочитам да бъдат използвани много по-безопасни методи за получаване на електроенергия. Вятърни генератори, фотоволтаични панели, има централи използващи слънчевата топлина за изпарване на вода, и ползват парата под налягане за въртене на турбини на генератори и куп други технологии. Колкото и да не се усеща СЕГА страничното влияние на АЕЦ, трябва на всички да е ясно, че при евентуална аврия, пострадалия район остава заразен за следващите 40 000 години. Отселянето на въглероден двуокис при изгаряне на метан, се компенира от природата за броени часове. Ако пък вземем че построим в Сахара станция използваща фотоволтаични панели - представете си тази огромна площ да произвежда екологично-чиста електроенергия ... А има и други пустинни райони Ами ако наредят по билото на Стара планина ятърни грнератори ... Алтернативи много, желание - НУЛА.Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
-
Humppa написа:Dido_Lyubenov написа:infineon написа:ТЕЦ Марица изток е втория най голям замърсител на въздуха в целия евросъюз. И то само за 1500 мегавата произведена мощност. Много по правилно би било да се затвори, и вместо него да се направи АЕЦ Белене.А относно консумацията ми е много интересно какво ще стане ако се претовари мрежата. Или ако се наложи да изключат някой от блоковете на Козлодуй Ще ми се да остане цялата държава на тъмно.
Коментар
-
Humppa
ls1 написа:4. Глупости. Говориш наизуст.
Коментар
-
Humppa написа:ls1 написа:4. Глупости. Говориш наизуст.Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
-
Humppa
Не, няма да светя със собствена светлина!Вземете се поинтересувайте малко де, естественият гама-фон на Витошка е 0,32 микросиверта на час, а в Козлодуй например е 0,15. Хм, много вредно е там...
Коментар
-
Dido_Lyubenov написа:Задръж малко, има ВЕЦ и ПАВЕЦ, има и сума ти и ветровити места в БГ, ама на никой не му се затварят едни пари да качва тая техника по високото. Много по-лесно е да ги монтират тези "вентилатори" на равното покрай Балчик и Каварна, от колкото на връх Ботев да речем. И при положение че жиците ни са вързани с тези в другите държави, все някъде ще духа :D Днеска ние ще им даваме, утре те на нас и ще има баланс. Мисли глобално, не само за днес ! И като гледам, ти колега си от Белене, да си светиш със собствена сетлина ли държиш ?Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Коментар
-
ls1 написа:Чудя се ако 6 милиарда се вложат не в атомна бомба, а в соларни полета, ветрогенератори и саниране дали няма да ни е по-добре? О, забравих, няма далавера.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Искаш да кажеш, че ако построим нов АЕЦ няма да ядем ГМО? Ти сериозно ли?Смяташ ли че като построят Белене централата ще кажат "е, вече имаме нов Аец, дай сега да смъкнем цените на тока.". Общо взето с наши пари ще се построи нещо от което други да цоцат.Как така може в Австия да слагат на всеки покрив солар и ако ти артиса ток енергото ти го изкупува? Що там имат призив "всеки дом електроцентрала"? Аз знам , ако 6 милиарда евро се дадат за АЕЦ мен нищо няма да ми спести, но ако тези пари се вложат в субсидии за фотоволтаици, и не само, ами и в развитие на технологиите за тях, това ще значи директно снижаване на разходите ми за енергия. Германците, една от най техническите нации в света, дето са пример за стрикност и технически стандарти, ТЕ се отказаха от АЕЦ. Те са съгласиха, че няма начин да се предвиди всичко и колкото и да си подготвен и с добра технология риска е твърде голям. Ние обаче понеже сме големи пичове ще платим на руснаци да ни строят АЕЦ. Да ти кажа ли какво ще стане? Сигурно ще ни натиснат казаците да се съгласим, па и предатели имаме достатъчно. Ще построим АЕЦ-а и Европа ще каже аааааа, докато вие строихте АЕЦ ние затваряхме и развивахме други технологии. Айде сега, ако обичате, да си затваряте АЕЦ-а, а после елате да ви продадем зелени технологии. И ние пък ще се окажем 20 години назад и пак ще догонваме. Но какво от това, нали в Белене 200 човека са имали работа десет години.А, между другото, по каква технология ще се строи АЕЦ Белене? Не беше ли с такава от началото на 90-те? Т.е. Като завършим строежа ще си имаме една атомна централа технологично отпреди три десетилетия? Е, хайде нема нужда!
Коментар
-
ls1 написа:Аз знам , ако 6 милиарда евро се дадат за АЕЦ мен нищо няма да ми спести, но ако тези пари се вложат в субсидии за фотоволтаици, и не само, ами и в развитие на технологиите за тях, това ще значи директно снижаване на разходите ми за енергия.Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Коментар
-
Humppa
Германия не се отказа от АЕЦ, а реши да не продължава експлоатацията на остарелите АЕЦ. Има малка разлика, нали?
Коментар
-
Едно уточнение:ПАВЕЦ - Помпено Акумулаторна Водно Електрическа Централа Това няма нищо общо с Атомна Ектро Централа - АЕЦ и съществува у нас много преди АЕЦ - Козлодуй При нас няма далавера от ВЕИ, защото тези дето ги купуват тея вентилатори и ги цвъкат из нивята, са дребни риби в тоя бизнес. За другото се сетете :D Никой не им купува 100 % от произведената енергия, и естествено че няма да имат далавера. И това се прави умишлено.Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
-
Dido_Lyubenov написа:Едно уточнение:ПАВЕЦ - Помпено Акумулаторна Водно Електрическа Централа Това няма нищо общо с Атомна Ектро Централа - АЕЦ и съществува у нас много преди АЕЦ - Козлодуй При нас няма далавера от ВЕИ, защото тези дето ги купуват тея вентилатори и ги цвъкат из нивята, са дребни риби в тоя бизнес. За другото се сетете :D Никой не им купува 100 % от произведената енергия, и естествено че няма да имат далавера. И това се прави умишлено.Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Коментар
-
Dido_Lyubenov написа:Едно уточнение:ПАВЕЦ - Помпено Акумулаторна Водно Електрическа Централа Това няма нищо общо с Атомна Ектро Централа - АЕЦ и съществува у нас много преди АЕЦ - Козлодуй При нас няма далавера от ВЕИ, защото тези дето ги купуват тея вентилатори и ги цвъкат из нивята, са дребни риби в тоя бизнес. За другото се сетете :D Никой не им купува 100 % от произведената енергия, и естествено че няма да имат далавера. И това се прави умишлено.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар