Stefanaki написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Да намалим консумацията
Collapse
X
-
Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
-
Dido_Lyubenov написа:Stefanaki написа:Dido_Lyubenov написа:Едно уточнение:ПАВЕЦ - Помпено Акумулаторна Водно Електрическа Централа Това няма нищо общо с Атомна Ектро Централа - АЕЦ и съществува у нас много преди АЕЦ - Козлодуй При нас няма далавера от ВЕИ, защото тези дето ги купуват тея вентилатори и ги цвъкат из нивята, са дребни риби в тоя бизнес. За другото се сетете :D Никой не им купува 100 % от произведената енергия, и естествено че няма да имат далавера. И това се прави умишлено.Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Коментар
-
Stefanaki написа:Dido_Lyubenov написа:Stefanaki написа:Dido_Lyubenov написа:Едно уточнение:ПАВЕЦ - Помпено Акумулаторна Водно Електрическа Централа Това няма нищо общо с Атомна Ектро Централа - АЕЦ и съществува у нас много преди АЕЦ - Козлодуй При нас няма далавера от ВЕИ, защото тези дето ги купуват тея вентилатори и ги цвъкат из нивята, са дребни риби в тоя бизнес. За другото се сетете :D Никой не им купува 100 % от произведената енергия, и естествено че няма да имат далавера. И това се прави умишлено.Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
-
Котела не се гаси........Само се намалява подаването на въглища, за да се спестят при последващо възобновяване на нормални работни стойности. П.П.: Ти за моите разбирания грижа не бери, вземи работа си намери и за семейството си се погрижи.Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Коментар
-
ls1 написа:Женшен как знаеш че от години се каня на къща и ме работиш. Обаче проблема със зергите едва ли си решил, пък и едва ли е селото което съм си харесал вече доста конкретно.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Stefanaki написа:Котела не се гаси........Само се намалява подаването на въглища, за да се спестят при последващо възобновяване на нормални работни стойности. П.П.: Ти за моите разбирания грижа не бери, вземи работа си намери и за семейството си се погрижи.Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
-
Всички гледате в полето и никой не вижда колко площ има по покривите на блоковете - идеално място за фотоволтаици.Може да се предприеме и друга посока на развитие. Всяка къща може да стане електроцентарла. Един генератор на ток на природан газ и фотоволтаици на покрива с обща мощност 10 кW. Тогава един средно голям град с 10 000 къщи ще добива 100 MW за себе си и излешъка ще може да се продава на ЕРП-тата. Приблизително такава е идеята в Германия и ако за една 300-400 MW ТЕЦ е необходимо от няколко часа до няколко дни достигането на оптимална мощност, то малките генератори ще могат да влязат в употреба за минути поради малката инертност.Решения много, но нали сме си бедни, дори за слънчеви колектори (за топла вода) нямаме пари. Друго решение, което съм видял за себе си, е построяването на къща под земята. Така разходите за отопляване и охлаждане ще са намалят поне на половина, защото няма да се боря с -15 или -20 градуса, а с 8-10 градуса. Отоплението на база термопомпи е нещо подобно. Използват се подпочвени води с температура 11-12 градуса и се подгрява до 30 (примерно) със същия инструментариим както при климатика, но с тази разлика, че температурния диапазон е не е от -20 външна до +25 градуса вътрешна температура. Със същият успех могат да се направят и геотермални отоплителни централи със сондажи до 2-3 000 метра дълбочина. Вкарва се вода, а се получава пара.Няма начин да няма начин!
Коментар
-
Високата цена е въпрос на развитие. Колкото повече се ползва една технология толкова повече се развива и поевтинява. Абе никой нищо не коментира за ’модерната’ и ’последна дума’ технология на АЕЦ Белене, дето докато я построим ще е на 30 години, що така? Между другото, България ще трябва да внася ядрено гориво. А след това отработеното гориво ще се съхранява на наша територия, такава е сделката. Е, питам аз, каква е разликата между това руснаците да ни държат с цената на газа или с цената на ядреното гориво? Освен това, според вас колко е голяма крачката от ’изграждаме собствено хранилище за ядрените ни отпадъци’ до ’понеже вече имаме изградено хранилище за ядрени отпадъци други страни ни плащат че да си изхвърлят боклука тук’. О, разбира се, в тези хранилища всичко е безопасно, няма как ни човешка грешка ни природно бедствие да застрашат просто ей тъй на няма как.Още нещо. Досега няма изготвена икономическа обосновка за печалбата от тая централа. Платиха на едни консултанти да направят доклад като ако доклада е положителен ще получат едни пари, а ако е отрицателен - по-малко пари. Познайте какъв беше доклада. А реално сега едни 6-7-8 милиарда ще ги изкарат от вашия джоб (категорично отказване на всички инвеститори да участват без ангажимент на държавата), след това, понеже са дадени тея кинти ще трябва да се избиват не знам колко години (удобно забравяме че са от нашия джоб), а след това като сме избили парите естествено ще се наложи модернизация, която пак ние ще си платим.
Коментар
-
Да, така е, дори тук в Русе има една фирма която си захранва офисите само с фотоволтаични панели монтирани на покрива на сградата. Е има си съответните инвертори, но те са част от инсалацията. А фирмата е чуждестранна Нещо май пак сме изостанали ...Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
-
Не е въпросът колко струва едно нещо, а за колко време инвестицията ще се изплати. Прави ли ли сте си сметка, като монтирате това и онова, за колко време ще ви се върне инвестицията? Май не. На мен ми се наложи преди време да смятам и излезе, че един газов бойлер е в пъти по-евтин от разни панели за топлене на вода, които аз евентуално, ако нищо не се счупи, ще изплатя след 20-25 години в сравнение ако ползвам газов бойлер. Мислите ли, че подобна инвестиция е оправдана? Миналата година ми правиха оферта за топлоизолация на къщата, а аз като си направих сметките излезе, че ще се изплати след около пак 20-тина години, при условие, че купувам по 5 кубика дърва допълнително на година, което 50% от това, което използвам в момента, и изобщо даже не са ми нужни.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Не смяташ правилно!Моята къща е около 200 кв.м. и преди да пристъпя към изолация употребявах 5-5.5 тона въглища. В момента е почти на 90% изолирана и до момента съм изхарчил 2 тона въглища и ще ми трябват още 0.5 до 1 тон въглища до края на отоплителния сезон. цената на тон въглища в момента е 300-310 лв, което е 600 лв. икономия. С тези пари си връщам разходите за изолацията на 2 от стаите и то по един от най-скъпите методи - гипскартон и минерална вата. Вече го няма и мухъла, който се появи след смяната на дограмата. Преди 4-5 години през най-студените месеци Януари и Февруари съм падал до 30-40 лв. за ток на месец. Сега плащам по 90 лв. ток, но бойлера е включен на ток денонощно, а не на котел, защото котела е на температура под 45 градуса. Това е 20 градуса под нормалната температура, но нямам избор, защото става много горещо вкъщи, а при 25-27 градуса не може да се спи нормално.Когато се смята икономията трябва да се гледа и повишаването на цените на енергоносителите. Преди 5-6 години тон домбаски въглища бе 180 лв., а сега е 300 лв.Аз гледам на топлоизолацията като инвестиция, а не като разход!Няма начин да няма начин!
Коментар
-
nikolovvd написа:Не смяташ правилно!Моята къща е около 200 кв.м. и преди да пристъпя към изолация употребявах 5-5.5 тона въглища. В момента е почти на 90% изолирана и до момента съм изхарчил 2 тона въглища и ще ми трябват още 0.5 до 1 тон въглища до края на отоплителния сезон. цената на тон въглища в момента е 300-310 лв, което е 600 лв. икономия. С тези пари си връщам разходите за изолацията на 2 от стаите и то по един от най-скъпите методи - гипскартон и минерална вата. Вече го няма и мухъла, който се появи след смяната на дограмата. Преди 4-5 години през най-студените месеци Януари и Февруари съм падал до 30-40 лв. за ток на месец. Сега плащам по 90 лв. ток, но бойлера е включен на ток денонощно, а не на котел, защото котела е на температура под 45 градуса. Това е 20 градуса под нормалната температура, но нямам избор, защото става много горещо вкъщи, а при 25-27 градуса не може да се спи нормално.Когато се смята икономията трябва да се гледа и повишаването на цените на енергоносителите. Преди 5-6 години тон домбаски въглища бе 180 лв., а сега е 300 лв.Аз гледам на топлоизолацията като инвестиция, а не като разход!Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Колежке, не знам защо си мислиш че АЕЦ-а няма да го изплащаш :D Ще си го изплащаме без да можем да протестираме по никакъв начин. Било то от данъци и повишени цени на електроенергията. Но освен това ще сме изложени а по-голям риск да бъдем облъчени с радиация и да консумираме мутирали плодове и зеленчуци. Ще рискуваме да изгубим и малката си родина, защото ако думне това нещо, в БГ няма да има нормална среда за живот.Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар