Dido_Lyubenov написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Общополитическа... и общоикономическа...
Collapse
Заключена тема
X
X
-
-
Ми разликата е, че аз не ходя всяка година на почивка щото не мога да си го позволя. Разликата е, че на времето родителите ми отгледаха 2 деца - мен и сестра ми, а сега аз и не само аз, не мога да си позволя второ дете, защото не разполагам с лукса да имам някакви гарантирани доходи. Разликата е, че сега и 50 години да чакам, не мога да си позволя нов автомобил. Приликата е, че и тогава можеше да си купиш автомобил втора употреба без да чакаш. Разликата е, че сега цари беззаконие, а тогава всеки си знаеше правата и задълженията, от което следват всички неволи в момента. И тогава имаше лоши неща, но сега са в пъти повече.Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
-
Относно почивките, искам да споделя един пример, който поне за мен е много интересен. Едно време са ме водили на море няколко пъти баба ми и дядо ми, след като вече се бяха пенсионирали! Сега някой познава ли пенсионери, които да могат да си позволят двуседмична почивка на морето и то с внуците?
Коментар
-
Аз пък да ти кажа, по това време бях дете и кола нямаше никъде. Това много добре си го спомням, просто защото обичах кола. Кола пиех когато баща ми си ходеше на село. И да познаи, селото е на няма ти казвам къде в Пирин планина. Защо имаше там? Защото всички се наливаха с ракия и вино местно производство. Та оставаше по-много. Та в село на 2000м. беше по-вероятно да си намериш кола, отколкото в София.
Коментар
-
Immortal написа:Аз Кока кола през комунизъма не съм пил, щото струваше ако не се лъжа 35 стотинки, а един Швепс беше 15 стотинки... тъй че и да е имало не съм й обръщал внимание Но банани и портокали определено нямаше. Спомням си колко съм чакал на опашка пред показния магазин за 2 кила банани преди Нова година (не даваха по повече). Аз 2 кила и майка ми 2 кила. Нямаше и много други неща, а в последните години - нямаше нищо.За телевизор се чакаше по няколко месеца, и накрая като донесяха 5 бройки в магазина под 17 блок на Димитър Благоев, веднага 3 от тях бяха "вече продадени", а за останалите 2 спяха пред магазина от вечерта, и се биеха като отвори магазина кой да влезе пръв.И да, една Жигула нова струваше колкото един ФИАТ сега на старо (в цифрово отношение, не и изразено в броя заплати), но не забравяйте, че за да си купиш Жигула се чакаше минимум 10, а нормално 12-15 ГОДИНИ!!!!! ГОДИНИ!!!!ПРи това през това време властта оперираше с парите от направената вноска без никакви лихви. Същото се отнася и за вноските за жилище, като така и ми изгоряха т.нар. лихво-точки (а имах доста).
Коментар
-
Я да видим пак дали правилно съм разбрал.Гърция дължи днес 200-300 милиарда.Утре лидерите на ЕС се събират в Брюксел да спасяват положението.Искат да се пуснат еврооблигации, т.е. целия ЕС като цяло.Парите от тези еврооблигации ще се ползват за да се изкупи на Гърция дълга.ЕС ще дължи 200-300 милиарда.Гърците мятат сиртакита щото са без дълг.Ние (България) ще дължим покрай цялата сметка да речем 10-ина милиарда вдругиден отгоре на сегашния ни дълг, от солидарност.Правилно?
Коментар
-
Вие много залитнахте по социализма нещо.... Било хубаво, ми то всеки строй е хубав, стига да си от правилната страна. Но както Immortal каза, свободата е много по-ценна, не е точно като партията-майка да ти дава тон в живота. Жалко е, че много хора още разчитат някой друг да взима решенията в живота им и не могат да се възползват от хубавите страни на сегашния строй. dikanio: Аз познавам пенсионери, които могат да си позволят да ходят на почивка, и то не шефове, а обикновени работници с основно образование, които са си получили тапията в строителни войски. Така че, дори и сега важи мотото - който както се уреди.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
В магазина Колата беше 25 стотинки, Пепсито беше 20 стотинки.Но Колата беше 200 мл., а Пепсито 250 мл. И от двете напитки последните две години 88 и 89- имаше по-свободноно преди това бяха само с връзки от "лимонадената". Поне в Кюстендил беше така.И стикга с тия почивки!"Безплатните" почивки, здравеопазване и прочие на майка ми, баща ми, дядовците и бабите ми, на Дидо_Любенов и Коцев - аз, съответно всички ние ги плащаме сега.И пак успяам да ходя на море два пъти годишно и на планина няколко пъти в годината. Живи и здрави както се казва. Който не успява - чл. 6. Горното го постигам не с помощтта на партийното и държавно ръководство, а въпреки него и с много труд и нерви.VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Коментар
-
Ми аз нали съм пенсионер от четири години ,но момента се излежавам на басейна на Чифлика в Троянския Балкан и надвечер се прибирам Ловеч и отивам та отварям ишлика и отпочинал почвам да поработя. :D Обаче момчета има и една тънкост. Ако някой пушач ми изреве че нямал пари за почивка то жив го одирвам. Значи може да даде в месеца 100лв за цигари , за годината са 1200лв ей тъй за този дето духа ,а сега да пищи че няма пари за почивка .Ако пък и жената хпуши то отиде коня в ряката . 2000лв дават за тютюн а нямат 1000лв за една доле-горе нормална почивка.ЕЙ я прясна снимка от преди десетина минути .Пей сърце.Да ,ама не можах от тук да я кача .
Коментар
-
Immortal написа:коцев написа:Но пък и крачка встрани от правия път не сме правили.
Коментар
-
krasio_79bs написа:Дидоо,мнооо си заблуден бре!Що към Пхенян си тръгнал?Аре да те взимам с мен в Куба.Кеф ти комунизъм,кеф ти пури да смучеш,кеф ти кубинско кафе,,кеф ти ромче с кола,кеф ти мацки с тен... Харесва ли ти тоя комунизъм?I don't always blow black smoke with my JTD ... but when I do, it's directly into your cooler!
Коментар
-
kiro_of_the_day написа:В магазина Колата беше...Няма начин да няма начин!
Коментар
-
Аз говоря за цени от 80-те години.Щото и тогава имаше инфлация.Хляба добруджа беше 30 ст. и стана 36, а белия от 40 на 48 - турили са му ДДС още тогава. Сирене краве 3.80 - овче 4.60, а кашкавал Витоша се купуваше - като докарат само такъв къде ще ходиш.VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Коментар
-
Да, прави сте :D Нямаше нищо ! Нито престрелки между бандите посред бял ден на главната улизца, нито клошари на всяко кюше по няколко, нито бездомни къучета, нямаше и такива хубави дупки по пътищата ... Интересно, тия работи от къде ли се пръкнаха, че сега ги има в изобилие ? :DОсновния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
-
Най-тежките камиони тогава бяха ИФА и ЗИЛ 130 около 6 тона, а като тръгнеш да изпреварваш можеше да го правиш 5-10 километра без да видиш кола насреща. Като ти се строши нещо всеки спира да ти помогне, а сега те подминават като чумав. Ако закъсаш за гориво за няма и 30 минути ще събереш една туба от притекли се колеги, защото литър бензин бе 13 стотинки.Между впрочем и сега и така в някой части на България. Във Видин като разберат, че съм от Ямбол и замочват с умиление да разказват как са зъкъсали по Ямболско, Хасковско и т.н. и как за 10-15 минути са се събрали 4-5 човека да помагат кой с каквото може.Не е проблема само в държавата или правителствата, а в липсата на човещина между хората. Бедността и лишенията в ония години ни караха да си помагаме и подкрепяме, а сега от лакомия ли, от комплексарщина ли, от що, сме се овълчили и залакомели за пари, имоти, коли и прочие материални неща. Като че ли ще ни ги сложат в гроба като умрем. Срещите по между ни, разговорите, подкрепата - това ще ни направи ХОРА, а не колко коня имаме в колата, колко инча ни е плазмата или колко квадрата недвижимото имущество.Трябва да се набляга на духовното, а не на материалното. Материалното само ни разделя и отдалечава един от друг!Няма начин да няма начин!
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар