Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Общополитическа... и общоикономическа...

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Никой месия не е вечен. Нито Костов, нито царя, нито даже Чърчил и Тачър. Няма да е и ББ. Даже и с "избори" вместо Избори.

Коментар

ele написа:
      Ами същите са хората - все нямат пари, работят обща работа, и си позволяват неща, които аз няма да мога да си позволя с подобни приходи. И това не са един или двама, а повечето от хората, които познавам. Dido_Lyubenov: Не съм ти мила. Ми не знам дали ти е розово, не те познавам, нито семейството си. Въпросът ми е конкретен и ако не се вписваш в описанието, няма какво да ми отговориш. И мисля, че с право не пускат хората да се месят в политиката, щото "много баби, хилаво дете".
      Извини ме, опитах се да съм любезен !Въпроса ти за чиниите ли визираш ? С удоволствие ще ги натиря, барабар със гореспоменатия, и не смао чиниите ми да мие, ами и розичките да полива. Аз пък ще му казвам как няма пари за заплата да му платя
      Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

ele написа:
        И сега ако ми обясните как масовият българин, дето е толкова беден, носи смартфон, има няколко телефона, плазма у дома, кара си колата всеки ден, нищо че цената на горивото е европейска, пълни хотелите по празниците, ходи на почивка в чужбина повече от преди 3-4 години и не излиза от заведенията.... много ми е любопитно как става това, защото и аз искам така, ама при мен не се получава.
        Тука вече си в голямо заблуждение-София и Варна не са България!Масовия българин нито носи смартфони,нито има плазми,колата/ако има/я изкарва когато се наложи,празника за него е,ако има нещо на масата,а почивката/какво беше това/няма как да се случи,още по-малко пък в чужбина!Така,че не обобщавай така с лека ръка,щото ми прилича на представителна извадка на НСИ,в която ни убеждават как средната заплата била 600и незнам колко си лева,икономиката върви напред и тем подобни глупости.
        PUNTО 1.7 ТД ELX/умря,горкото/
        Проблема не е от бобината,а от магарето в кабината!

Коментар

kostov написа:
          ele написа:
          И сега ако ми обясните как масовият българин, дето е толкова беден, носи смартфон, има няколко телефона, плазма у дома, кара си колата всеки ден, нищо че цената на горивото е европейска, пълни хотелите по празниците, ходи на почивка в чужбина повече от преди 3-4 години и не излиза от заведенията.... много ми е любопитно как става това, защото и аз искам така, ама при мен не се получава.
          Тука вече си в голямо заблуждение-София и Варна не са България!Масовия българин нито носи смартфони,нито има плазми,колата/ако има/я изкарва когато се наложи,празника за него е,ако има нещо на масата,а почивката/какво беше това/няма как да се случи,още по-малко пък в чужбина!Така,че не обобщавай така с лека ръка,щото ми прилича на представителна извадка на НСИ,в която ни убеждават как средната заплата била 600и незнам колко си лева,икономиката върви напред и тем подобни глупости.
          ама 600 лева са си 600 лева и в София, и във Варна. А моите наблюдения са основно от Ямбол.
          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ele написа:
            kostov написа:
            ele написа:
            ама 600 лева са си 600 лева и в София, и във Варна. А моите наблюдения са основно от Ямбол.
            Да, така е ! Но от друга страна, нали сме в евросъза и се мерим по цени с тях, дай да видим каква е разликата маежду заплатата на един пощальон в Испания - ^ 18 000 на година, ана един пощальон в БГ - ^ 2 400 има ли ? Точно 7.5 пъти по-ниско заплащане в БГ, сравнено със страна от евросъюза на средно ниво на икономическо развитие. Айде сега да видим какво може да се направи, за да се радваме че сме в евросъюза, или поне да можем да кажем че не сме просяци - 36 стотинки литър гориво или 2400 лв средна заплата ? До кое сме по-близо ? Май сме със страните от 3-тия свят, че и по-зле. Скоро може да се появят и тук ония склеротични и недохранени деца, дето ги гледаме във филмите за Сомалия ...Ето това се опитват да постигнат управниците ни. И скоро може би ще успеят. Амин !
            Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

нека първо видим ние какво правим и тогава да гледаме европейците и доходите импримерно колко от вас днес си изчистиха снега пред блока, къщата, магазина, офиса?и колко от същите тези хора псуваха за непочистените пътища (до колко са непочистени е друг въпрос)?
              2015 Renault Megane Expression GT
              2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
              Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

Sev написа:
                нека първо видим ние какво правим и тогава да гледаме европейците и доходите импримерно колко от вас днес си изчистиха снега пред блока, къщата, магазина, офиса?и колко от същите тези хора псуваха за непочистените пътища (до колко са непочистени е друг въпрос)?
                Да оставим настрана културните ни особености :D Аз ще се хвана за горния пример с пощальона в Испания. Разни разбирачи все ни натякват, че българите не сме достатъчно производителни. Как ще ме убедите, че испанският пощальон е 7.5 пъти по-производителен от българските си колеги, какво толкова повече прави? Същото е при всички останали професии. Отговорът за мен е ясен - в България разликата в заплатата с Испания, отива някъде другаде, а не в джоба на работника.
                Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
                ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

в България разликата в заплатата с Испания, отива някъде другаде, а не в джоба на работника.Много точно казано

Коментар

Прост пример. Спомням си в едно издание на Емигранти как българин работещ испански завод обясняваше колко е естествено за него да си спре телефона докато е на работа. Колко от вас го правят?Всеки ден се сблъсквам с работещия българин, дали продавачка, касиерка, майстор някакъв и съм отвратен от изключително високото и безкрайно непокрито самочувствие на българина-работник. Айде, някой работодател да се изкаже да разправи с какви простотии се налага да се разправя с работниците си. Как се намира кадърен лоялен човек или как малко да му светне пред очите и работника веднага се замисля как да избяга ама и да дръпне клиентите със себе си. Спомням си преди години говорих с един собственик на бинго и го питах абе, що постоянно търсите нови и нови продавачки на талони? Ами, каза човека, просто за три месеца се научават да крадат и затова вече на три месеца обновяваме персонала.

Коментар

Много точно казано. Такава е самата действителност.Понеже в Ловеч ходя без кола из града имам възможност да видя че 90% от магазинерките са излезли пред магазина си и в едната ръка е кафето а в другата цигарата . И ти чакаш вътре някой да дойде да те обслужи .Като им направиш забележка казват:: за толкова пари ,такова обслужване.
                      Фиат Панда 1.2 2006година
                      Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

коцев написа:
                        Много точно казано. Такава е самата действителност.Понеже в Ловеч ходя без кола из града имам възможност да видя че 90% от магазинерките са излезли пред магазина си и в едната ръка е кафето а в другата цигарата . И ти чакаш вътре някой да дойде да те обслужи .Като им направиш забележка казват:: за толкова пари ,такова обслужване.
                        В случая си изключително прав и мен винаги ме е дразнело това (особено ако човек е непушач), НО все пак може би разковничето е някъде там, а именно "Той ме лъже че ми плаща, аз го лъжа че работя", макар че аз лично не подкрепям сентенцията понеже накрая страда крайния потребител.
                        Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
                        Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

Коментар

Dido_Lyubenov: Aз имам конкретен въпрос. Твоят отговор хич даже няма допирна точка с него.Като не ти харесва тук, отиди да работиш в Испания или някъде другаде да видиш дали кон боб яде. Гледате само заплатите, съпоставете и другите фактори и после приказвайте колко трябвал да взема българинът. Винаги давам за пример мой познат, срещам го един ден и го питам как е, вика: Ще почвам работа в един хранителен магазин, ама май няма да се задържа много. Що? Ми щото е малък и няма как да се скатавам. Той още не е почнал работа и се чуди как да се скатава!! На такъв човек каква заплата ще дадете? dikanio: АМи първо погледни цените на услугите, след това сравнявай заплатите. Но от Англия пакет с почти едно и също тегло ми струва повече от двойно, отколкото да го пратя от БГ. До колкото знам, от непотвърден източник и може да не е вярно, но най-ниската тарифа за писмо в Испания е малко над 2,5 евро.
                          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ele написа:
                            До колкото знам, от непотвърден източник и може да не е вярно, но най-ниската тарифа за писмо в Испания е малко над 2,5 евро.
                            И тук е толкова, ако искаш писмото ти да пристигне сигурно.Най-ниската тарифа на повечето куриерски служби е 4.50 - 5.00 лв за най-малката пратка. И не, не бих рискувал да си пратя документи по Български пощи. Неколкократно съм им сърбал попарата.Но по принцип си права - цените на услугите на запад не са никак малки.Няколко примера - за кастриране на куче в Солун искат 250 евро. В намиращия се на 120 км Сандански - 50 лв.Мъжко подстригване - минимума е 15-20 евро навсякъде в Западна Европа. В Ямбол най-скъпите салони взимат 10 лв, масовите - 3-5 лв, а Леля Пенка зад МГ-то все още работи на 1 лв (и подстригва не лошо, мен например ме подстригва от детската градина насам).Смяна на фасунга от електротехник в Солун върви 40 евро. Еднодневна карта за метрото в Лондон е 6.50 паунда. (Около 15 лв). Таксата да влезеш в централната част с кола - 10 паунда (23 лв)...Ей такива едни цени... Свят да ти се завие.

Коментар

примерът с пощите е много добърабсолютно нашите пощенски служители имат ниска производитеност на труда - колкото пъти ги посетя, толкова пъти съжалявам, но понякога се налагаот друга страна работодателя им затруднява работата още повече
                              2015 Renault Megane Expression GT
                              2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
                              Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

batproho написа:
                                коцев написа:
                                В случая си изключително прав и мен винаги ме е дразнело това (особено ако човек е непушач), НО все пак може би разковничето е някъде там, а именно "Той ме лъже че ми плаща, аз го лъжа че работя", макар че аз лично не подкрепям сентенцията понеже накрая страда крайния потребител.
                                Не съм съгласен, че е само до заплата. Примерно имаш човек който взема 500лв и е недоволен, смята че за работата която върши трябва да взема 1000лв. Обаче ако на този човек му дадеш 1000лв той може и да остане доволен от заплатата, но това не значи че ще я върши по-добре, защото, нали помниш, той вече смята че работи достатъчно добре за 1000лв. Нещо повече, в момента в България незнайно защо всички мислят че ако си свършат работата трябва да получат премия. Откъде накъде?! Че нали това им е работата. Чиновници обработили всички документи които трябва да обработят, искат коледна премия, що?! Според мен премия може да иска човек който е изнамерил начин даспести пари на шефа си. Примерно шофьор който е предложил такъв маршрут за зареждане на магазините че да съкрати пробега и висенето в задръстванията. Но ако този шофьор просто е обиколил магазините и си е свършил работата без грешка - този човек си заслужава заплатата, а не премия. Нещо повече, мислят че ако свършат работата така както на тях им е кеф, заслужават уважение, заплата и благодарност. Примерно един майстор ми слагаше щорите и псуваше една клиентка, която поискала еди какви си щори, те объркали и докарали други, а тя се обадила в централата и ги ’наковала’. Как смеела тя, голям праз че различни щорите, нали все сянка пазят. Ето, за тоя човек той е прав и си е свършил работата перфектно и всяко оплакване е подъл удар. Българския работник щом знае как да си провери пощата в ’гуглето’ значи има компютърна грамотност. Щом гледа MTV значи знае английски. Щом има шофьорска книжка значи е професионален шофьор. Щом е гледал как се слагат плочки значи е фаянсаджия. Като го вземат на работа обещава земята и небето, лъже, маже, целта е да се вземе работата, а пък после ще го мислим. А само на другия ден той вече е недоволен от заплатата, смята че работи даром, че е центъра на фирмата и ако работата ен върви просто няма, няма начин да е негова вината.

Коментар

Working...
                                X