Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вдигат тока заради миньорите

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

dudulia написа:
    nai7 написа:
    Абе кво толкова станало,че те от 15 г всяка година вдигат тока,едва ли стачката ще е виновна за това.Медиите само говорят и пишат глупости тяхната м..... мръсна.
    Работата на медийте е да говорят и да пишат! В конкретния случай не пишат никакви глупости. Нали искат чрез стачката да оправдаят вдигането на цената на тока. Много мръсна политика водят управляващите. Настройват хората едни срещу други и това ще им е повода да си оправдаят увеличението,което ще е в полза на енергийната мафия... Аз питам защо не либирализират купуването на ток? Защо ние гражданите да не можем да избираме дали да ползваме еко ток или от ТЕЦ,АЕЦ? И това ще стане някой ден,но дано да е по-скоро. Естествено ще се случи,след като ни натиснат от ЕС.
    Сега остава да прочета,че правителството е организирало стачката,за да вдигне тока-абе вие нормални ли сте?Както спомена колежката никога няма да разберем истинската причина,но пък всеки си интерпретира както му е изгодно/в това число и ние/.Тези наши измислени синдикати,като са загрижени толкова,защо не организират стачка в някоя по-малка фирма,където работят в мизерни условия,по 12 часа на ден за 250-300 лв.на месец?Такива фирми са стотици,да не кажа хиляди-на тези хора кой им защитава правата?Май много станаха тия,които търсят дивиденти на гърба на бачкаторите.
    PUNTО 1.7 ТД ELX/умря,горкото/
    Проблема не е от бобината,а от магарето в кабината!

Коментар

z_sutrov написа:
      Аз пък съм на мнение, че като не им харесва заплащането на точно тези миньори в М.Изток да напуснат. Да ги видим къде ще вземат толкова пари. Мисля , че достатъчно добре ги обезпечават за работата им.
      Колега, поинтересувай се малко при какви условия се работи в Мини Марица Изток и тогава прави такива коментари. През 2011г. имат рекорден добив на въглища и искат едни 1000лв. на човек, отпускане на средства за инструменти, консумативи и ремонти на техниката. Като ти се виждат много парите, които вземат отиди и се пробвай там да изкараш някоя и друга смяна и да те видя тогава дали ще се чувстваш достатъчно обезпечен за труда. За твоя информация не работя в Мините, но имам представа за какво иде реч, защото работя в комплекса Марица Изток.
      Opel Astra J B14NET LPG / Daihatsu Terios
      Chevrolet Aveo

Коментар

Хората просто искат това което са изработили ,а кръвопийците от НЕК си търсят повот да вдигнат цената или държавата пак мъти водите да не се средоточава вниманието върху стачката.А до колкото труда им и тея пари които вземата са малко миньорския труд е много тежък ,бащами работише в Мини маришки басеин и от там съм доста запознат с техния труд.
        FIAT BRAVA 16.16V.ELX Абе, ако ме блъсне Селянин, важи ли Гражданската отговорност !

Коментар

dani389 написа:
          Хората просто искат това което са изработили ,а кръвопийците от НЕК си търсят повот да вдигнат цената или държавата пак мъти водите да не се средоточава вниманието върху стачката.А до колкото труда им и тея пари които вземата са малко миньорския труд е много тежък ,бащами работише в Мини маришки басеин и от там съм доста запознат с техния труд.
          НЕК няма нищо общо с цената на тока. Смотанякът в ДКЕВР е проводник на частни интереси. Това е.

Коментар

dani389 написа:
            Хората просто искат това което са изработили ,а кръвопийците от ДКЕВР си търсят повот да вдигнат цената или държавата пак мъти водите да не се средоточава вниманието върху стачката.А до колкото труда им и тея пари които вземата са малко миньорския труд е много тежък ,бащами работише в Мини маришки басеин и от там съм доста запознат с техния труд.
            +1
            Chevrolet Aveo

Коментар

Да внеса още малко светлина по темата.Баща ми се пенсионира в рудника преди години. Всяка сутрин излизаше в 4:30, качва се на автобуса и пътува от Ямбол до Гълъбово. Това всеки божи ден без Събота и Неделя в продължение на години. Задайте си въпроса как се издържа този режим при температури от -20 до +40 градуса! Като се прибире човек от работа е като мокър парцал. След 3-4 часа друсане с автобус (когато не закъса в някоя пряспа сняг) и 9 часа работен ден не знаеш на кой свят си. Като студент съм бил на бригада в рудника. С лопати и кирки разчиствахме релсите от падналите буци. Само дето това не е просто пръст, а направо глина - мазна и лепкава. Когато е валял дъжд през нощта е почти невъзможно да измъкнеш лопатата от глината.Като влезехме в стола на ТЕЦ 1, само докато си оставиш храната на масата и се върнеш да си вземеш вилица и лъжица в киселото мляко се мъдрят деситина черни точици - сажди. Пушека от ТЕЦ-а стигаше чак до Нова и Стара Загора според посоката на вятъра.Никак не е лесен труда в рудника и не напразно хората се пенсионират по-рано. Явно има нещо гнило в цялата работа, защото простата сметка показва, че 2000 човека като вземат 1000 лв., на НЕК разходите ще са 2 000 000. Сега губят по толкова на ден!
              Няма начин да няма начин!

Коментар

Kemaloff написа:
                Колега, поинтересувай се малко при какви условия се работи в Мини Марица Изток и тогава прави такива коментари. През 2011г. имат рекорден добив на въглища и искат едни 1000лв. на човек, отпускане на средства за инструменти, консумативи и ремонти на техниката. Като ти се виждат много парите, които вземат отиди и се пробвай там да изкараш някоя и друга смяна и да те видя тогава дали ще се чувстваш достатъчно обезпечен за труда. За твоя информация не работя в Мините, но имам представа за какво иде реч, защото работя в комплекса Марица Изток.
                Колега, както виждаш и аз съм от Ст.З.1.Много добре знам какви са условията на работа. Повярвай ми, че исках да почна работа там и 1,5г. неможах да намеря достатъчно "големи" връзки. 2. Когато започнаха в началото да протестират по интервютата никъде не се споменаваше материалната база, а си искаха бонусите и увеличението на заплатите. После явно някой ги подучи да намесят и материалната база.3. Аз работих в енергетиката. Като има рекорден износ на електроенергия, трябваще и ние да стачкуваме и да оставим всички на тъмно и студено. Тогава нямаще населението да ни защити. Питам и отговор нечакам!!!4. В много частни фирми условията на труд са същите, а парите които вземат работниците са много по-малко.Съгласен съм, че трябва да си търсят правата, НО на фона на сегашната обстановка в страната немисля, че имат право да се оплакват за доходите си.Поздрави!
                Ex. Fiat Marea 1,6-16V,98g.
                Ex.Opel Astra

Коментар

Цяла Европа се тресе от кризата. Гърция е пред фалит, Румъния, Испания, Ирландия, Унгария и те са тръгнали в тази посока. Някой от тези държави вдигнаха ДДС-то до 25-27 % и намаляват заплатите, а тук искат увеличение и то в държавни фирми. Никой не прави сметка, че увеличението на заплатите ще доведе до инфлация. Унгария преди години вдигна заплатите с 50% и какво стана?

Коментар

nikolovvd написа:
                    Цяла Европа се тресе от кризата. Гърция е пред фалит, Румъния, Испания, Ирландия, Унгария и те са тръгнали в тази посока. Някой от тези държави вдигнаха ДДС-то до 25-27 % и намаляват заплатите, а тук искат увеличение и то в държавни фирми. Никой не прави сметка, че увеличението на заплатите ще доведе до инфлация. Унгария преди години вдигна заплатите с 50% и какво стана?
                    напълно съм съгласен с това, но някои хора неискат да го проумеят.
                    Ex. Fiat Marea 1,6-16V,98g.
                    Ex.Opel Astra

Коментар

nikolovvd написа:
                      Моите уважения, но когато няма сериозен ръст на икономиката, инфлация (разбирай нездравословна, прекомерна инфлация) няма как да има.Иначе тактиката "разделяй и владей" спрямо българското общество, а и в света се прилага отдавна. И това е така, защото работи. Гадно, но факт. Първо бяха учители, таксиметрови водачи, лекари, полицаи, сега са миньори. Всички те имат право да търсят правата си за по-достойно заплащане и условия на труд. И всички те заслужават да ги получат, както и останалите заети в България! Защото заплащането у нас се държи на изкуствено ниско равнище, за разлика от цените на стоки и услуги. И тук не става дума само за производителност на труда, защото в много сектори тя не е по-ниска от на Запад!
                      Fiat Bravo TD 100, 1998 г.
                      Ауди 80 1.6, 101 кс, 1994 г.

Коментар

nikolovvd написа:
                        те хората искат да изплатят залегналите в колективния им трудов договор плащания при преизпълнение на плана за добив. Що да не искат, след като са го договорили?
                        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Едните казват, че няма такава точка, а другите - има! На кого да вярвам незнам. Министърът размахваше една графика, в която се виждаше, че ръста на работната заплата е 3-4 пъти по голям от ръста на производителността на труда. Това съм видял и чул по медиите.Каква обаче е истината само Той знае! Аз само казвам, че труда на тези хора е много тежък, изхождайки от работата ми в рудника за един месец на студентска бригада и са заслужили всеки един лев, който получават.

Коментар

Аз работя в мините и в момента стачкувам.Тези 1000лв са капка в морето,но медиите говорят главно за тях.На 14 или 17.07.изп.директор е разписал споразумение,че при преизпълнение на плана от 27000000 тона въглища ще се изплатят бонуси/премии/ на работниците.Ни дадохме 33000000 тона.За това преизпулнение може да се дадат около 4500лв на човек,без да се засегне инвест.план на мините.По важно е да се подобрят условията на труд,да има нова техника,да има запълване на щата/с 400 човека по малко/ГТЛ се коват с пирони вместо да се лепят,работи се с по малко хора,което на моменти е опасно,жегата лятото във влака е 50++градуса,прах,мръсотия,радиация и много още..............В Германия има същите мини и там заплатата е 11000евро,но ние сме далеч от тях и техните условия на труд.ако иска някой да гледа КАНАЛ 3 от 06.01. предаването е 5/4 и е около 90 мин и за мините почват да говорят след 20-25мин,нещата са казани много ясно в това предаване.Изказването на ББ за брикетна е смешно .Тя е на Ковачки и няма нищо общо с мините,ама той от къде да знае..........................
                            Не е важно какво говорят зад гърба ти,важно е когато се обърнеш всички да мълчат!

Коментар

Графиката е измама................пояснявам защо.Началното производство е постигнато с персонал от около 13000 човека за мините в онези годинисега сме около 7200 човека/зли кучета/според Дянков
                              Не е важно какво говорят зад гърба ти,важно е когато се обърнеш всички да мълчат!

Коментар

z_sutrov написа:
                                Kemaloff написа:
                                Колега, както виждаш и аз съм от Ст.З.1.Много добре знам какви са условията на работа. Повярвай ми, че исках да почна работа там и 1,5г. неможах да намеря достатъчно "големи" връзки. 2. Когато започнаха в началото да протестират по интервютата никъде не се споменаваше материалната база, а си искаха бонусите и увеличението на заплатите. После явно някой ги подучи да намесят и материалната база.3. Аз работих в енергетиката. Като има рекорден износ на електроенергия, трябваще и ние да стачкуваме и да оставим всички на тъмно и студено. Тогава нямаще населението да ни защити. Питам и отговор нечакам!!!4. В много частни фирми условията на труд са същите, а парите които вземат работниците са много по-малко.Съгласен съм, че трябва да си търсят правата, НО на фона на сегашната обстановка в страната немисля, че имат право да се оплакват за доходите си.Поздрави!
                                1. Щом си наясно какви са условията там би ли пояснил къде точно искаше да почнеш работа - в администрацията в Раднево или в някой от рудниците на открито. 2. Знаеш ли че работещите там си купуват инструменти с лични средства само и само да си свършат работата. Имат обещани бонуси за изпълнение и преизпълнение на плана, хората го направиха насреща нищо. Защо да не си търсят правата?3. Щом като работиш в енергетиката трябва да ти е ясно че има доста голяма разлика между рекорден добив на въглища и рекорден добив на електроенергия.4. Ти влизал ли си в рудника, че да правиш сравнения с условията на труд в частните фирми.5. Знаеш/те ли, че навремето преди 20 и повече години като са идвали разни делегации и чужденци в комплекса Марица Изток са питали работещите там на колко години са осъдени.Някой по-горе беше споменал, че и купони за храна им давали, ама никой не казава, че това е безплатна предпазна храна и защо се дава.Колега Bumar няма смисъл да се хабиш да обясняваш на хора, които идея си нямат за какво става дума и като им кажат Мини Марица Изток да си представят най-високата и голяма сграда в Раднево.
                                Chevrolet Aveo

Коментар

Working...
                                X