Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Някой компетентен по въпроси свързани с топлофикация ?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Тези въпроси надхърлят компетентността ми Все пак не съм топлинен счетоводител, а инженер-топло-енергетик.Какви магии ви правят топлинните счетоводители, за да вземат повече пари, не знам. Въпреки това, при годишното изравняване БИ ТРЯБВАЛО, ако има надвзети пари, отчетени по топломера на входа, те да ви бъдат върнати (или приспаднати от следващи сметки).Нашият апартамент в Сливен е топлофициран и там не сме имали някакъв проблем. 100% от съседите ползват отоплението, никой не краде и сметките излизат (и са доста ниски). Макар че съм изключително щастлив, че живея на село, в къща, и нямам абсолютно нищо общо с който и да е съсед. И топлофикация нямам

Коментар

Ами да взема и аз да кажа, все пак съм ВиК проектант от как се помня. Това че температурата на водата е ниска съвсем не означава, че е прецакана абонатната станция, даже това е последното което би ми хрумнало. Повече зависят нещата от самата инсталация за топлата вода, която е съвсем отделна от тая за парното. Вярно е, че температурата в главния циркулационен клон трябва да е минимум 55 градуса, което за жалост не е възможно на практика, но от главния циркулационен клон(ГЦК) до кранчето ти за топла вода има температурни загуби. Възможно е също да се къпеш всеки ден след работа например около 7 часа, когато се къпят повечето хора в блока, в този случай, ако си в по-отдалечен от ГЦК апартамент, просто, не достига топлата вода до теб, защото се изхабява от консуматорите преди тебе, а циркулацията на водата не може да смогне да достави топла вода до теб (защото не работи правилно по някаква причина). За да циркулира топлата вода из тръбите на блока, има монтирана циркулационна помпа, която може да е изгоряла. Също за да циркулира топлата вода, диаметъра на тръбата за топла вода трябва да е по-голям от диаметъра на тръбата за циркулацията с един или два размера (зависи от други неща). Най-добре ще направиш, ако ми се обадиш, да дойда да го видя и ще ти кажа най-лесния начин за решаване на проблема ти (като за съфорумец безплатно разбира се ) Колкото до останалите бисери които прочетох Заплащането на топлата вода става САМО на база на отчета от водомера за топла вода, няма значение дали източваш 55 градуса или 12 градуса, все си източил 5 кубика(примерно). Днешните водомери НЕ въртят наобратно. Ако някой си върже изхода на бойлера за топла вода в инсталацията си за студена вода, той най-вероятно ще е първия човек в блока който ще разбере, че няма студена вода и ще си го оправи доста бързо Това се сещам за сега, ако искаш звънни, някой друг колега ако има ВиК проблем също да звъни, ще се радвам да помогна 0887320501-Петър

Коментар

petar2202 написа:
        Заплащането на топлата вода става САМО на база на отчета от водомера за топла вода, няма значение дали източваш 55 градуса или 12 градуса, все си източил 5 кубика(примерно).*** Ако някой си върже изхода на бойлера за топла вода в инсталацията си за студена вода, той най-вероятно ще е първия човек в блока който ще разбере, че няма студена вода и ще си го оправи доста бързо
        Прав си само за месечните сметки, съставени от топлинните счетоводители. Това се изравнява с изравнителната годишна сметка. Цената на топлата вода се състои от 2 компоненти - цената на студената вода, отчетена от водомера ПЛЮС цената на топлината, употребена за затоплянето на тази студена вода. Топлообменникът за БГВ се намира СЛЕД общия топломер, така че топлината отишла за затопляне на БГВ се отчита от него и влиза в общата сметка на абонатната станция, която Топлофикация подава на топлинните счетоводители за разпределение, т.е. ако топлообменникът затопля водата до повече градуси, и топломерът ще отчете повече консумирана топлина (и обратно). Пак казвам - данните, които ви записват в апартаментите - индивидуалните уреди на радиаторите и водомерите за топла вода, служат на топлинните счетводители САМО и ЕДИНСТВЕНО да разпределят общата сума, която кооперацията дължи на топлофикация, а тя се отчита от топломера в АС.***За второто си абсолютно прав, само че аз казах нещо друго. Този някой си има вързан бойлер, паралелно на топлата вода (за да си топли вода, когато ТЕЦ-а е в профилактика - в Сливен е цял месец, всяка година през лятото). Изходът на бойлера му е свързан с тръбата за топла вода, като има 2 крана - единия спира и пуска бойлера, а другия - БГВ-то от АС. Ако обаче и двата крана са отворени, то през бойлера ще става "късо" и в инсталацията за топла вода може да влиза студена... зависи от наляганията на двата потока... но става прекалено сложно, да не объркваме хората Ако апартамента е заключен, хората в чужбина, а крановете са отворени - ще стане точно както го казах аз.
        petar2202 написа:
        Възможно е също да се къпеш всеки ден след работа например около 7 часа, когато се къпят повечето хора в блока, в този случай, ако си в по-отдалечен от ГЦК апартамент, просто, не достига топлата вода до теб, защото се изхабява от консуматорите преди тебе, а циркулацията на водата не може да смогне да достави топла вода до теб (защото не работи правилно по някаква причина).
        Този бисер да го коментирам ли?Не може да смогне да достави топла вода, а доставя хладка с нормален дебит?!?

Коментар

petar2202 написа:
          Ами да взема и аз да кажа, все пак съм ВиК проектант от как се помня. Това че температурата на водата е ниска съвсем не означава, че е прецакана абонатната станция, даже това е последното което би ми хрумнало...
          не съм съгласен с няколко неща1. изобщо не е трудно в главния клон водата да е 55 оС; понякога проблем има лятото, защото Топлофикация (поне софийската се правят на луди и не спазват температурния график)2. не може хората на щранговете преди теб да са изчерпали водата; това не е бойлер да се изчерпе; подгряването става в скоростен топлобенник, а не в обемен; ако водата е хладка - тя ще е хладка за всички; ако не е така не е причината в изчерпването а най-вероятно в смесване (или топлинни загуби, което е малко вероятно...защото това са огромни загуби)3. рециркулационната линия не доставя никаква вода; т.е. ако водата на изхода от подгревателя не е топла, тази помпа няма какво да направи; тя се грижи за комфорта в часовете без потребление; т.е. да не се чака и да се "източва" ненужно водата
          2015 Renault Megane Expression GT
          2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
          Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

Immortal, така е, но аз говоря за един от всички потребители, не за всички заедно, защото на всеки един потребител в един блок се доставя топла вода с различни градуси, а за всички потребители в дадения блок, топлата вода е на една и съща цена. Това за бойлера няма да го коментирам, възможно е по принцип, но на човека не му е това проблема 99.9%.Sev, да не е трудно, при нова инсталация, правилно изчислена, прецизно изпълнена и с топлоизолация по цялата си дължина. Колко такива инсталации има в София(или цяла Бгългария)? Аз ще ти кажа - 4-5% от всички жилищни сгради в България са с такава. Относно второто: Това е най-често срещания проблем за липса на топла вода в даден апартамент. (Не ми се обяснява сега) Да, не е обемен, а скоростен водонагревател, което е по-лошия вариант и ДА водата ще е по-хладка за едни и по-топла за други. Знам че ще попитате ... защо? ... Защото е описано в новия учебник на проф.Ганчо Димитров за топла вода в режим на циркулация, чиято първа корекция направих аз. Относно третото: За това е заигравката с диаметрите, има и "естествена" циркулация (без помпа). Не искам да споря точно с вас двамата, но съм видял толкова много случаи на липса на топла вода и всичките съм успял да ги отстраня, и никога не е било счупена АС, бойлер или каквото и да било от сорта ... по-скоро е некомпетентност при ремонт или непододчщи части. П.С. Sev ще почерпя при първа възможност, не знам дали се сещаш за какво

Коментар

не съм съграсен почти с нищоно щом си решил да черпиш, ще взема да се съглася :D (...не се сещам за какво)

Коментар

Изчетох всичките мнения до сега и си набелязах няколко възможни варианта.Говорих и с едни други хора, които са имали подобен проблем. Абонатната станция е нова. Имало някакво кранче, което увеличавало количеството на водата която идва от ТЕЦ-а. След това в самата абонатна станция се смесвала в някаква "пита". Та кранчето най-вероятно е на минимума и като се смеси с водата и става хладка. Тия дни ще викам тук един тупан от топлофикация да слезна с него долу в мазето да видим какво е и що е.

Коментар

първо вижте на изхода на АС колко е температурата, в момента в който при теб горе тече хладка водаако долу е 50-55 оС, значи няма проблем там...иначе долу няма никакво смесванеиначе "пита" има - това е топлообменника

Коментар

Виж дали в целия блок тече вода с такава температура. Виж и у някой комшия, който е на друг щранг и на някой по-долен етаж. Моята прогноза е, че всичко в АС е наред, даже залагам една щафета шпек и половинка домашнярка

Коментар

Аз продължавам темата.Заглавието изглежда добре, за да се дискутират разните му въпроси свързани с Топлофикация.Та по темата конкретно - в студените дни топлата вода е с по-голяма температура.Току що измерена излиза точно - 57 градуса. Ако някой може да премери и да сравним е добре.Общо взето се върнах към тази тема, за да видим сметките за парно от януари и евентуално следващия, февруари месец.Току що платих сметка от 285.47лв за топло. Това ми е първа зима в жилището, в което живея (първи отоплителен сезон въобще за сградата) и нямам идея дали е добре или зле. За мен е лошо предвид сумата, която съм платил. Не се топля въобще на макс. Термостатите на радиаторите ги държа около 3 или демек по средата от хода им. Температурата е бих казал ниска - варира около 18 градуса в цялото жилище. Представям си ако термостатите бяха отворени винаги на 100% Yellow_Flash_Colorz_PDT_30 Колко са важите сметки за парно през този сезон? При мен са две стаи и кухня/всекидневна, коридор, ако това има значение. В банята имам лира, но е спряна, не я пускам. Винаги държа всички врати отворени навсякъде и температурата в апартамента е приблизително еднаква. Само в спалнята е по-студено поради разположението й. Добре, че с жената се топлим вечер
                      A20DTH ЖТД ама не баш
                      1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Working...
                      X