Sev написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Някой компетентен по въпроси свързани с топлофикация ?
Collapse
X
-
Immortal написа:BO написа:Да, ама по този начин е ощетен крайния потребител.Демек колегата се къпе с 38 градуса вода и вместо да я смесва 1:1 (съвсем примерно), той ползва само топла вода и по този начин плаща точно двойни сметки.Как да няма тогава регламент за това колко то е топла водата? Нали ти плащаш в крайна сметка по 98 МВч за затопляне на 1м3 вода? А дали е една енергията да я затоплиш до 28 или до 55 градуса?A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
вода
За да е студена водата може и самата инсталация да не е наред или вярно да не подават необходимите градуси в Люлин подгряването на водата и парното е скъпо в центъра На 5 те кьошета е по евтино и на двете места са сменени абонатните за това в къши сме на ТОК и повече от 100лв общо не даваме а от парното сме се отказали целия блок иначе само за подгряването на водата имаше сметки около 60 лв и някакви над 20 кубика все едни имаме басеин .
Коментар
-
BO написа:Защото при едно къпане при 55 градуса вода ще използвам 100 литра топла вода, а при 35 градуса ще използвам 150 литра топла вода.Как ще ме убедиш, че плащам еднаква цена в този случай за едно къпане?
Коментар
-
Колега мн. ли си на зор? Сестрата е малък началник в Топло.... Пловдив ще и пратя темата по скайпа ако се включи -хубаво ако не май трябва да имаш към 50 гр. до абонатната...LANCIA Y10 1.1 Bosch monomotronik AGU Zavoli Голф 3 1.8
ВАЗ 2101-73г-екс ВАЗ 2101-74г.екс, самара-екс заз 965а екс Опел кадет екс
Коментар
-
За да се затопли дадено количество вода от начална температура Т1 до крайна температура Т2, е необходимо количество топлина както следва:Q = Cp. m. (T2 - T1), където Q е количеството топлина в Джаули (J), Cp е специфичния топлинен капацитет на водата, приемаме че е постоянен (макар да се мени малко с температурата), Cp = 4190 J/kg.K; m e масата на водата в kg; а (Т2-Т1) е температурната разлика, в Келвини (К) (или в градуси Целзий, при температурна разлика е едно и също).И да посмятаме:Случай 1: Ползваш 50 литра топла вода (приблизително =50 kg), загрята от начална да речем 10 градуса, до 30 градуса. Ще изразходиш топлина:Q1 = 4190 * 50 * (30 - 10) = 4 190 000 J или 4.19 MJ = 1.163 kWhСлучай 2: Ползваш 25 литра топла вода, загрята от 10 до 50 градуса. Ще изразходваш топлина:Q2 = 4190 * 25 * (50 - 10) = 4 190 000 J = 1. 163 kWh. (количеството потребена топлина е еднакво!)Към тази 25 л вода с 50 градуса ще добавиш и 25 литра студена вода с температура 10 градуса, и ще получиш пак 50 л вода с температура 30 градуса. Това е теоретично.На практика, в тръбите от абонатната до твоята баня има загуби, и тези загуби зависят от топлообменната повърхност (околната повърхнина на тръбата - постоянна е), коефициентът на топлопредаване от тръбата към околния въздух (и той е постоянен) и разликата в температурите на тръбата (респ. на водата в нея) и на околния въздух (приемаме, че е 20 градуса)Тъй като всичко останало е еднакво (ще го означим с НЕЩО), то загубите в първия случай, с по-студената вода ще са Qзаг1 = НЕЩО х (30 - 20) = НЕЩО х 10Във втория случай, с по-горещата вода, ще имаме: Qзад2 = НЕЩО х (50 - 20) = НЕЩО х 30.=> когато имаме по-горещата вода (50 градуса), загубите по трасето ще са 3 пъти* по-големи, отколкото ако имаме вода с 30 градуса. (* - при дадените условия)В крайна сметка, ако до теб като се къпеш идва по-гореща вода (и трябва да я разхлаждаш със студена), ще платиш малко повече, защото топлината за загряване на водата ще е еднаква, но загубите по-трасето ще са по-големи.Ако не сте го разбрали горния пример - взимам по 20 лв на час за по-подробни обяснения
Коментар
-
Immortal, уважение, но пак не може да ме убедиш в това нещо.Ще ти кажа и защо.Всеки месец аз плащам за топла вода на базата на водомера.Идва и гледат колко вода съм изхабил по топлия водомер. Оп да речем този месец съм ползвал 6м3 вода.Плащам си я на Софийска вода тези 6м3 по топъл и да речем 4м3 по студен или общо 10м3 вода. Да речем цената на водата е 1лв/м3 и сметката към софийска вода ми е съответно 10лв за месеца. До тук добре, като цена на вода е все тая колко ще платя. Демек дали ще използвам 50 литра топла вода или микс от 30 топла и 20 студена все тая.НОИдва сметката от топлофикация след това. Какво пише вътре. ХХХХ количество енергия за парно (там имот + общи части) и ХХХХ количество енергия за подгряване на водата.Как се смята подгряване на водата Сметката е елементарна - от зад на сметката (от топлофикация) вече си пише - по норматива ХХХ е прието за подгряването на 1м3 вода да е изразходвано 123КВч енергия.Съответно въртя сметката и гледам елементарно - 6м3 вода по 123КВч енергия (на 1м3) за подгряването й = 738КВч енергия.И елементарната сметка 738КВч по (по спомен са цифрите и са близко до реалните) 90лв за 1МВч = 65.7лв за топлата ми вода.Хайде сега ми обясни как ако водата ми е 30 и съответно 50 градуса как ще плащам еднакви сметки накрая?Поздрави.A20DTH ЖТД ама не баш
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
BO е прав. Не ти гледат градуси, енергии, киловатчасове и т.н. Идват и гледат водомера. А какво минава през него въобще не ги интересува. (студена вода, топло мляко, бира, ракия,... ).В сегашната ми квартира се отопляваме на газ (вода + парно), с газово котле. Точно го монтираха като се нанасяхме. След монтажа ни обясниха, топлата вода да се настрои, така че да не се смесва със студената, при ползване. Защото, именно, няма смисъл един път да я топлиш, после да я охлаждаш. В случая се явява точно обратния принцип, на топлификация.
Коментар
-
Преди десетина години в моя блок имаше подобен проблем - аз живея на първия етаж и за да се изкъпя пусках топлата вода около 30-40мин. преди къпане, за да може да се източи хубаво и да стане топла. Да, наистина после ставаше топла, но пак не беше както трябва, т.е. почти не се разреждаше със студена.Смениха абонатната станция на блока и водата стана кипяла, направо не се пипаше
Коментар
-
nikolce написа:BO е прав. Не ти гледат градуси, енергии, киловатчасове и т.н. Идват и гледат водомера. А какво минава през него въобще не ги интересува. (студена вода, топло мляко, бира, ракия,... ).В сегашната ми квартира се отопляваме на газ (вода + парно), с газово котле. Точно го монтираха като се нанасяхме. След монтажа ни обясниха, топлата вода да се настрои, така че да не се смесва със студената, при ползване. Защото, именно, няма смисъл един път да я топлиш, после да я охлаждаш. В случая се явява точно обратния принцип, на топлификация.
Коментар
-
Immortal, както казах водата се изчислява по норматива за подгряването й за 1м3. Не ги интересува дали ти получаваш 10 или 100 градусова вода.Да, прав си за загряването на водата, елементарна физика е.Но пак ти казвам, мога и да го докажа, като извадя всички сметки назад във времето, че цената за подгряване на топлата вода се определя по това колко кубчни метра си изразходвал, или демек по водомера. Енергията е константа според норматива и това го пише на гърба на сметката. Дефакто за мен като краен потребител е важно да използвам колкото се може по-малко вода по водомер.А това дали ще платя уж загуби по сградна инсталация и как се изчислява тя е съвсем друг въпрос.Ако аз си спра топлия водомер в нас, уж разликата за енергията за затопляне на водата, която съм изхабил ще се разпредели като общи разходи по инсталацията. Или демек ми е все тая ако гледам като единак от входа.Друг въпрос ще задам, конкретен за старото жилище.В сметката пише - енергия за месеца за затопляне на вода 100МВч. Общо затоплена вода (по общ водомер) 100м3. Това е както го казваш, не се спори. От тук следва елементарно, че за 1м3 вода е изразходвано точно 1МВч енергия. Нали така. Това го пишеше в сметките до преди 6-7 месеца и имам оплакване без резултат и реален отговор.Идва ми сметката - да речем пак са засекли 6м3 съм изразходвал и трябва да платя да речем съответно 6МВч енергия (прости числа за сметките). Да ама не. Идва ми, че за загряването на водата ми е по 3МВч/кубик енергия. Или демек на мен всеки кубик ми е 3 пъти по-скъп от това според общия водомер. По тази логика ако сме крайни в сметките можеше за моите 6м3 вода да ми напишат цялата енергия по топломер или демек 100Мвч. Каква е логиката натам?Пуснах оплакване и обяснение защо така и до ден днешен нямам реален отговор. Малко след оплакването го разкараха това като информация от сметките. Защо?A20DTH ЖТД ама не баш
Коментар
-
Ето тука повече информация без пари:http://www.toplo.bg/klienti/polezni_savetiНай-вече обърнете внимание на ето това:[i:616d37c3b2]Изравнителната сметка отразява вашето лично потребление В годишната изравнителната сметка са отразени:общото количество енергия, влязло в сградата;потреблението на енергия за отопление в отделните имоти;за конкретния имот - потребената енергия за отопление, изчислена съгласно отчета на индивидуалните уреди в жилището;топлоенергията, отдадена от сградната инсталация;за конкретния имот - топлинната енергия от сградната инсталация, изчислена като съотношението на пълната отопляема кубатура на жилището /независимо дали се ползва или не отопление в имота / и пълната отопляема кубатура на сградата;количеството енергия за подгряване на топлата вода;специфичният разход за подгряването на 1 куб. метър топла вода;за конкретния имот - начислената енергия по фактурите на ,, Топлофикация
Коментар
-
Immortal на теория трябва да е точно така, както го казваш, на практика се разминават нещата дооста.Имам и познати, работещи в Техем (фирма за топлинно счетоводство), имам и вътрешна информация и малко се разминава от теорията, която казваш и реално както биха работили нещата. Това би станало ако всички си плащаха навреме сметките, ако никой не крадеше и т.н. Ама за всичко си има коригиращи коефициенти и т.н. И в крайна сметка заявявам, че реално имаш далавера ако водата ти в дома ти е с по-висока температура. Обратно на физичните закони, които не включват трети намеси във формулите.Та ето още един примерпример. За новото жилище си сложихме ултра модерен топломер на входа. Той специално си показва разхода в КВч! Това е реалното количество енергия, която съм употребил след него. Защо в сметките за отопление на имот не виждам тези стойности и разликата спрямо общия топломер да е като сградна инсталация?A20DTH ЖТД ама не баш
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар