Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Някой компетентен по въпроси свързани с топлофикация ?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Някой компетентен по въпроси свързани с топлофикация ?

Колеги интересува ме следното. Спомням си, че някъде съм чел за минимална температура на топлата вода. Тук във входа в който живея домоуправителя е уникален тупан, казвам му да се свърже с топлофикация...той твърди, че всичко е наред и водата си е нормална. Топлата вода е хладка. Като влезна да се къпя се къпя само с топла вода и водомера върти като откачен. Поради тази причина ми идват сметки за топла вода само от рода на 60-80 лв. В Люлин където живеят нашите топлата вода е огън. И не само там. Където и да ида ми прави впечатление, че топлата вода е толкова гореща... че не можеш да си задържиш ръката под струята. И като влезна да се къпя и я мешам със студена вода...та се получава нещо по-читаво от към сметки. Та има ли някаква минимална температура по закон която трябва да се поддържа и какъв е реда за сезиране на топлофикация да направи евентуално проверка.

Няма.Топлофикация е задължена да достави до вашата абонатна станция вода с определени параметри.Вътрешната инсталация, която започва от абонатната станция и свършва с вашите радиатори или кранче за топла вода, е ваша собственост (в случаите на блок - обща етажна собственост) и дали работи правилно или не си е ваша вътрешна и лична работа. Определено НЕ Е наред нещо, за да ви е хладка водата, но това може да се дължи на различни фактори.Също така има значение дали абонатната станция е ваша собственост или е на Топлофикация. В Сливен например, са собственост на живеещите, в Козлодуй - собственост на АЕЦ-а. Ако е на Топлофикация, може да поискате да я проверят и оправят - за тяхна сметка.Ако е ваша - ще я проверят и оправят за ваша сметка.А щом отговорника за АС във входа ви твърди, че всичко е наред, пък нямате гореща вода - сменете отговорника

Коментар

водата за битови нужди на изхода на подгревателя трябва да е минимум 55оСпри определени условия може и да е 50, но тези условия няма как да са изпълненитака че отговорът е 55 оС
      2015 Renault Megane Expression GT
      2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
      Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

Sev написа:
        водата за битови нужди на изхода на подгревателя трябва да е минимум 55оС
        Сев, къде е нормирана тая температура? В коя наредба? Стана ми интересно, как някой може да задължи потребител (пък било то и колективен) да си поддържа определена температура на топлата вода. Все едно някой да ми каже на колко градуса да си държа водата в бойлера?!?Аз лично не съм срещал никъде из нормативната база нормирана температура за БГВ. Не споря, може и да има, но аз не съм срещал, затова и питам.

Коментар

в наредбата за проектиране на водопроводни инсталации

Коментар

Чл. 93. (1) Инсталацията за гореща вода за битови нужди се проектира така, че във всички нейни участъци да се поддържат температури, които не благоприятстват развитие на бактерията Legionella.(2) Изчислителната максимална температура на водата след водонагревателите за сгради с централно битово горещо водоснабдяване се съгласува с топлоснабдителното предприятие.(3) Минималната температура на водата в главния хоризонтален циркулационен клон до водонагревателя е 55°С, като при недостатъчни температури по ал. 2 тя може да е по-ниска, но не по-малко от 50°С, при осигурени мерки срещу развитието на бактерията Legionella.(4) В детските заведения температурата на горещата вода за битови нужди в местата на потребление не трябва да надвишава 38°С, а в лечебните заведения, училищата и домовете за стари хора - 43°С, като се предвиждат термостатни смесители за достигане на тези стойности.Първо тук става въпрос за изисквания при проектиране, а не при експлоатация.Второ, не виждам някъде изискване за минимална температура на крана на потребителя. Има само за температури в главния вертикален щранг. Като проектираме отоплителни инсталации, по нормите за проектиране залагаме температура в помещенията примерно 20 градуса, но това не значи, че потребителя не може да си поддържа 25 или 30, или пък 15. Важното е инсталацията ДА МОЖЕ да поддържа проектните стойности, а не че при експлоатацията трябва да са задължително такива.ЕДИТ: Намерих нещо:Чл. 92. (2) Падът на температурата в инсталацията за гореща вода за битови нужди е до 5 К.т.е. - на крана трябва да е минимум 50 градуса (55 на главния щранг минус допустимия пад 5 = 50)Но това пак според мен важи за проектирането, а не за експлоатацията. Т.е. системата да е проектирана така, че температурният пад да е 5 градуса, но при експлоатацията не е задължително да е така.

Коментар

Да, ама по този начин е ощетен крайния потребител.Демек колегата се къпе с 38 градуса вода и вместо да я смесва 1:1 (съвсем примерно), той ползва само топла вода и по този начин плаща точно двойни сметки.Как да няма тогава регламент за това колко да е топла водата? Нали ти плащаш в крайна сметка по 98 МВч за затопляне на 1м3 вода? А дали е една енергията да я затоплиш до 28 или до 55 градуса?
              A20DTH ЖТД ама не баш
              1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
              Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

BO написа:
                Да, ама по този начин е ощетен крайния потребител.Демек колегата се къпе с 38 градуса вода и вместо да я смесва 1:1 (съвсем примерно), той ползва само топла вода и по този начин плаща точно двойни сметки.Как да няма тогава регламент за това колко то е топла водата? Нали ти плащаш в крайна сметка по 98 МВч за затопляне на 1м3 вода? А дали е една енергията да я затоплиш до 28 или до 55 градуса?
                Напротив.Никой не е ощетен.Количеството топлина, което ползва и плаща къпещия се е едно и също, независимо дали ще изхаби 30 литра вода на 50 градуса (+20 литра студена), или 50 литра вода на 30 градуса (цифрите са съвсем примерни).Но не ми се обяснява подробно, ако иска Сев да ви обясни.Изобщо температурата на БГВ-то не се отразява на сметките ви.По-скоро, ако е по-висока, загубите по трасето ще са по-големи (следствие по-голямата температурна разлика). По-ниска температура - по-ниски загуби.

Коментар

нали при експлоатиране на дадено съоръжение , то трябва да отговаря на проектаработата е дълга е широка и може да се спори многодо колегата - на входа на абонатната има една табелкаима си районен отговорник и още един човек над негозвънни им, но сутрин...след това са в преразходако се опъват - вълшебните думи са Легионела и ХЕИ :D

Коментар

Sev написа:
                    нали при експлоатиране на дадено съоръжение , то трябва да отговаря на проектаработата е дълга е широка и може да се спори многодо колегата - на входа на абонатната има една табелкаима си районен отговорник и още един човек над негозвънни им, но сутрин...след това са в преразходако се опъват - вълшебните думи са Легионела и ХЕИ :D
                    Нали, ама надали Не ми казвай, че седиш у вас на 20 градуса? Щото на мен при 25 ми е студено. Даже и на кучето му е студено и се вре в краката ми да се топли. (Съоръжението "отоплителна инсталация" трябва да поддържа 20 градуса)Иначе може някой тиквеник от входа им да има бойлер и да не му е затворил кранчетата, и водата да се смесва със студена по трасето.

Коментар

и все пак съм прав :D чел съм го и го намерих къдеОбщи условия на Топлофикация София:Чл. 5. (1) Продавачът е длъжен да осигурява в абонатната станция температурен режим и количество на топлоносителя, съответстващи на топлинните товари за подгряване на топлоносителя в сградната инсталация за отопление и на топлата вода за битови нужди. Температурният режим е общ за цялата топлоснабдителна система или за отделни топлоизточници.(2) Продавачът е длъжен с избраният от него температурен режим и количество топлоносител, постъпващо в абонатната станция, да осигурява температура на подгрятата вода за горещо водоснабдяване 55оС на изхода от подгревателя към сградната инсталация...

Коментар

Immortal написа:
                        Не ми казвай, че седиш у вас на 20 градуса? Щото на мен при 25 ми е студено. Даже и на кучето му е студено и се вре в краката ми да се топли.
                        На 25 градуса ти е студено Аз с моите 18 градуса в момета съм направо морж :D
                        преди - TIPO
                        сега - VOLVO XC60

Коментар

Sev написа:
                          ... 55оС на изхода от подгревателя към сградната инсталация...
                          Ако пишеше "на кранчето на потребителя", щеше да си прав Севдаре, по принцип си прав де, закачам се тука, майтап да става А и това са общи условия на Топлофикация СОФИЯ, от къде аз тук на село бих могъл да ги знам Моето БГВ си е точно колкото го направя в бойлера си, макар че имам инсталация за БГВ из цялата къща (т.е. от бойлера в банята до кухнята) и чисто теоретично, тя трябва да отговаря проектно на горната наредба. И сигурно отговаря де, де да я знам Наздраве!

Коментар

dannybo написа:
                            Immortal написа:
                            Не ми казвай, че седиш у вас на 20 градуса? Щото на мен при 25 ми е студено. Даже и на кучето му е студено и се вре в краката ми да се топли.
                            На 25 градуса ти е студено
                            ААА, не бе!Най-ми е добре лятото, като е 35 градуса, да съм на плажа.Пък вий ако искате отивайте на Антарктида при пингвините.

Коментар

е аз в първото мнение още казах за изхода на подгревателя :D навътре никой не го интересуваиначе за бойлера е възможно, но малко вероятнотогава водата обикновено е на тласъциту топла, ту студенанай-вероятно има някаква повредапочти във всички случаи свързана със средства,които Топлофикация нямат :D

Коментар

Working...
                              X