Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тава за лютеница - от къде?

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #31
    S_BANKOV написа:
    Хм много странно как така отворихте тема за лутеница Януари месец - обикновенно е актуална Юли и август когато е БОЛУУКА, както казват старите хора.Но задължително се слага СОЛ, ЗАХАР /за да убие кисилината от доматите/Олио, защото трябва да изпържи след като изври водата. Това съм го чувал от домашните производители.
    Спомням си едно време като правехме и ние лютеница,че баба ми по някаква нейна си рецепта слагаше мед вместо захар.Първия път като го видях това бях се ужасил и мислех,че ще стане някаква отвратителна работа обаче после след всяко варене за около месец нямаше и помен,че сме правили лютеница
    EX' Fiat Tipo 1.4i.e DGT
    Fiat Punto 1.2 16v Sporting

    Коментар


      #32
      Immortal:За ракия не знам, не пия ракия. Ти май си спецът по ракиите.А за лютеницата имам опит и мога да говоря Тая от 3-4 лева е като тази от 1 лев с тази разлика, че в едната има повече подправки и чушки, а в другата повече домати. И двете не стават.
      Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

      Коментар


        #33
        ele написа:
        Immortal:За ракия не знам, не пия ракия. Ти май си спецът по ракиите.
        Май?!? Май?!? Съмняваш се в мене? Разочароваш ме, Ленче Всъщност почти не пия ракия, щото тая дето ми харесва е скъпа, пък не пия такава, която не ми харесва. Не варя домашна, щото не й разбирам (веднъж варих една смокинова, не че не се изпи де, ама не ми харесваше). Аз съм спец по едни други питиета, дето се правят от царевица или от малц. Ама и те са купешки

        Коментар


          #34
          ele написа:
          Immortal:За ракия не знам, не пия ракия. Ти май си спецът по ракиите.А за лютеницата имам опит и мога да говоря Тая от 3-4 лева е като тази от 1 лев с тази разлика, че в едната има повече подправки и чушки, а в другата повече домати. И двете не стават.
          Имаш ЛС.И недей толкова генерално говори, моля те... Едва ли си опитала всички лютеници в магазина.Пък и не се знае ти каква представа имаш за домашна лютеница.Като оня виц:Една млада булка готвила фасул на мъжа си, но той все не го харесвал. Спазвала стриктно рецептата, ама не се получавало.Един път без да иска загорила фасула, ама нямало време да прави нов и го дала на мъжа си да яде с надеждата че няма да забележи.Мъжа хапнал и казал: " Еййй, най сетне го направи точно като на Мама!!! "Колеги, само да ви кажа нещо за лютеницата - на която и фирма да си купувате, гледайте на етикета да пише - СТЕРИЛИЗИРАН продукт, не ПАСТЬОРИЗИРАН или каквото и да е друго. Ако не е стерилна лютеницата трябва да е доста добре набухана с консерванти, заради естествено високото Ph на суровините - чушка, патладжан. Кетчупите се правят с много по-малко консервант - защото са естествено кисели продукти и по-лесно се консервират - т.е. бактериите по трудно се развиват.Лошото е че много колеги се изучиха да правят лютеница, а нямат условия да стерилизират - само пастьоризират и слагат доста консерванти.
          Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
          Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
          ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

          Коментар


            #35
            Immortal написа:
            Аз съм спец по едни други питиета, дето се правят от царевица или от малц. Ама и те са купешки
            Ах тиии... ДДСар такъв...Да се беше родил шотландец или ирландец бре!Не пиеш домашна ракия, а от моята пиеш, ко се правиш!Трябва да ти пратя едно шише от новата реколта - тъкмо ще вадя първата доза от буренцето.
            Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
            Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
            ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

            Коментар


              #36
              За лютеницата си говорехме...П.П. Тавата на шефа е правоъгълна, с размери 65 х 60 х 20 см (Д х Ш х В)

              Коментар


                #37
                ele написа:
                Immortal:А за лютеницата имам опит и мога да говоря Тая от 3-4 лева е като тази от 1 лев с тази разлика, че в едната има повече подправки и чушки, а в другата повече домати. И двете не стават.
                +1 абсолютно съгласен, пак казвам пращам едно букранче по еконт на някой, който може да ме убеди в качеството на купешката, и да ми каже от къде да си купя същата :D

                Коментар


                  #38
                  Както се казва няма по - хубави от на тати ракията и на мама лютеницата. особенно ракията, една такава кайсиева мека и ароматна.А тия уискита разни абе нещо все на мухал ми миришат и на изгнили дъски.
                  Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
                  (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
                  Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

                  Коментар


                    #39
                    nedialk00 написа:
                    +1 абсолютно съгласен, пак казвам пращам едно букранче по еконт на някой, който може да ме убеди в качеството на купешката, и да ми каже от къде да си купя същата :D
                    За убеждаване, не зная дали ще те убеди някой, но да правим списък с кандидат дегустатори и да започваш разпращането на лютеничката :D
                    преди - TIPO
                    сега - VOLVO XC60

                    Коментар


                      #40
                      Ако още има интерес от автора. Бачкам в Биомашиностроене АД и правим от "благородна стомана" съдове машини и съоражения за хр. вкусовата фармацевт. и др. промишлености........ .....и т.н.т. Ний сме по големите съдове 10 50 100 кубика но в Индекс 6 или Томика може да ти обърнат внимание. Може и да си я направиш сам: купуваш си ламарина от Филипекс згъваш я на някакъв абкант и си я заваряваш. Едно време бях чул че ламарината струва 8 дойче марки килограма а аргончиците вземаха по 1.50 на сантиметър.
                      LANCIA Y10 1.1 Bosch monomotronik AGU Zavoli Голф 3 1.8
                      ВАЗ 2101-73г-екс ВАЗ 2101-74г.екс, самара-екс заз 965а екс Опел кадет екс

                      Коментар


                        #41
                        Не, колега Коцев, нищо не произвеждам сам... всичко си купувам от малки производители от селата около Пазарджик... Даже рецептата за лютеницата не знам с точност, баба ми е бригадир при правенето, но аз съм главният инициатор на събитието... Знам само, че купувам по 180кг чушки, другите съставки не помня по колко кг бяха... Ние лютеницата я правим 3 дни 5 човека плътно по 14-15ч работа и по каса бира на ден (само за мен и бащата) Yellow_Flash_Colorz_PDT_06 За цената няма да говорим... Домашната излиза сигурно два пъти по - скъпо от купешката, но с тази разлика, че в нея няма и едно консервантче, освен малко сол. Освен това си я правя от хубави, качествени продукти, а не от кой знае какви евтини отпадъчни боклуци...Въобще толкова ми е писнало от купешките гнусотии, че даже се замислям тази зима дали да не купя един голям фризер и да го набупкам с 200-250 кг прясна мръвка, убита и разфасована лично от мен Явка, имаш Л.С.
                        M-Benz E 250 TD 150hp
                        M-Benz 200d 75 hp
                        Peugeot Bipper 1,3 HDI много малко конски сили

                        Коментар


                          #42
                          Яворе, я дай и на мен на ЛС марката на хубавата купешка лютеница. Наистина, съвсем непредубедено искам да видя дали има такава, защото досега не съм попадал.
                          Tonight's the night and it's going to happen again and again...

                          Коментар


                            #43
                            Immortal написа:
                            ele написа:
                            Immortal:За ракия не знам, не пия ракия. Ти май си спецът по ракиите.
                            Май?!? Май?!? Съмняваш се в мене? Разочароваш ме, Ленче Всъщност почти не пия ракия, щото тая дето ми харесва е скъпа, пък не пия такава, която не ми харесва. Не варя домашна, щото не й разбирам (веднъж варих една смокинова, не че не се изпи де, ама не ми харесваше). Аз съм спец по едни други питиета, дето се правят от царевица или от малц. Ама и те са купешки
                            А анасоновите питиета къде ги забрави?
                            I don't always blow black smoke with my JTD ... but when I do, it's directly into your cooler!

                            Коментар


                              #44
                              Абе какво е това шушу мушу на ЛС. Казвай като жълтите вестници ’Ей тази лютеница купешка е хубава...май?’. Хем чиста съвест хем ние доволни.

                              Коментар


                                #45
                                snake написа:
                                Яворе, я дай и на мен на ЛС марката на хубавата купешка лютеница. Наистина, съвсем непредубедено искам да видя дали има такава, защото досега не съм попадал.
                                Няма и да попаднеш :D Както вече се каза и на истинска купешка ракия едва ли ще попаднеш, и за виното важи в голям процент.
                                Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

                                Коментар

                                Working...
                                X