Мойта рецепта не е тайна :D - тъщата я приготвя, аз я консумирам
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Тава за лютеница - от къде?
Collapse
X
-
лютеница
Е сигурно не се слагат емулатори оцветители картофено нишесте и други добавки като на тези от магазина аз съм слагал: моркови ,чушки, домати и патладжани малко и подправки .http://recepty.bg/rec_za_r6-828-DOMAShNI-LYuTENICI В тези от магазини може да намериш доста от менделеевата таблица .Не мога да разбера и как така е смилат толкова ситно а това е нещо в което може да се направи лютеница ако е на огън http://1.bp.blogspot.com/-wiEXiX4bcw.../bpb902769.jpg
Коментар
-
Мише, да се обадя ли на един приятел в ПИМ да видим какво предлагат?Макар че както казах можеш и сам да си я направиш.Ключарю - по темата за лютениците мога пределно много да ви говоря, но общата причина да има добавки в лютеницата е постигането на добра пазарна цена - особено след всички разходи - транспорт, съхранение, надценки на няколко търговеца. Ние произвеждаме ’истински’ лютеници и е факт че цените им са двойни на обикновените по магазините - така си излиза просто.Аз не знам някой от вас правил ли е сметка колко му излиза лютеницата, но е факт че като си я правиш в къщи я считаш за ефтинка, а като си я купуваш от магазина - все ти се струва скъпо.А не е така - сметнете си стойността на продуктите, бурканчетата и капачките, калкулирате енергия и труд - вижте че ви излиза по скъпа от тази в магазина. И то поне 50%.Друг е въпроса ако си гледаш сам зеленчуците, имаш си бурканчета насъбрани с годините и не си правиш сметка за енергията и труда който влагаш - тогава наистина е безплатна.Ако някой се интересува - мога да направя една бърза сметка Само да даде примерна рецептаAlfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
коцев написа:Абе кой знай каква рецепта не трябва .Трябва само повечко работа . :DTonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
За който го интересува - ето една сметка направена по рецептата на snake:4кг чушки Х 1лв - 4лв2кг домати Х 50ст - 1лв1 кг патладжан - 0,5лволио, сол, подправки - 1 лвдо тук: 6,50лв, по късно ще прибавим другите разходи след изясняване колко буркана ще напълним.Общо суровина - 7кг, олиото солта и другите неща - пренебрежимо малко като количество.Фира на чушката след почистване, изпичане, обелване, отцеждане - 50 %Фира на патладжана след изпичане, обелване, отцеждане - 60%Фира на домата след обелване и премахване на семки - 30%Да видим какво се получи в остатък:Чушки - 2кг остатъкДомати - 0,7кг остатъкПатладжан - 0,4кгОбщо: 3,1кгФира при пърженето - поне 25%Остатък: 2,3кг които могат да напълнят 7 бурканчета от 300гр ( не броя фирата от захранване на децата докато се пържи лютеницата )7 бурканчета, ако ги купим - по 20 стотинки ( ама намерете ги на тази цена де - това е за милиони бурканчета цена ) = 1,40 лв + 0,30лв за капачки - 1,70 лвКраен сбор - 6,50 + 1,70 = 8,20лв за суровини. Което прави по 1,17 на бурканче, без ДДС Сега - да смятам ли енергията? 2-3 лева за дърва да кажем.Да смятам ли труда - една малка надница, на един човек, за цял ден - щото това си е цял ден плескане - 12лв ( по минималната работна заплата го смятам )Което като извод идва да каже - 20 лева в струват 7 бурканчета по 300гр, което прави близо 3 лв на бурканче, а като идете в магазина искате перфектна лютеница за лев- лев и малко, нали?Ми не става,,,Даже да не смятаме енергията, труда, бурканчето и капачката - пак едва се пада на левче... И като бомбират половината в мазето заради стари капачки... Пак не излиза сметката Не се опитвам да ви убедя да не правите домашна лютеница - напротив, това е едно от най вкусните неща на света, нашата главна техноложка си прави домашна на село, факт! Аз също бих ако имах времето, защото я обожавам. Ама недейте плю производителите - купувайте си лютеница от 3-4лв буркана и няма да имате причина да го правитеAlfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
Говорих с моя човек в ПИМ, каза така :"Давате размери или обем и дебелината на материала, която искате и ви смятам цена като за вас" Така че Мишо - ако искаш дай някакви примерни параметри и ще ти дам примерни цени и време за изработка, а пращането - моя грижаAlfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
Аз доколкото знам и доколкото участвам при варенето ,процедурата е следната : намлях някъде около 50 кг домати като самото мелене става през цетка на машинка подобна за мелене на месо която отделя люспите и семките на доматите и така в тавата за варене се слага само сока и месещата част на доматите. Това нещо се вари докато всичката вода се изпари от тая смес.Това проличава като спре да бълбукака казано по нашему кашата . Виждал съм да се слага и малко захар и ситно намлени чушки и лук ,но колко жените могат да кажат. Цената на домашно произведената лютеница е почти равна на купената ,но мисля си че има огромна разлика от качеството . Просто ние си спазваме продуктите да са идеално измити ,поставени върху сита от ситна мрежа и след като водата по тях окончателно се изпари и те изсъхнат тогава се почва дейноста по смилането им.Въртела е голям ,отнема цял неделен ден, но пък като знаеш че сам си го приготвил се изпълваш със съвсем друго чувство. :D
Коментар
-
nedialk00
2 лета правя с баба ми, и се научих, става просто нещо невероятно,ха някой да ми намеря от кой магазин да си купя същата, ако ще и 10 лева да е бурканчето, ще си купувам от там :D :D факт е, че няма как лютеница за 1 лев в магазина да е лютеница, вино за 2 лева да е вино и т.н, заради това което може винаги домашно, имам едни хора дето гледат животни, като колят нещо, задължително се взима и така, разбира се пак опираме до финансовата част на нещата, но истината е, че когато човек има що годе възможност да се храни с истинска храна, по-добре да се лишава от други работи, отколко да се тъпче с боклуците от магазина, пък после ей на бат Х какво му стана, той младо момче... мойта баба слага освен рецептата която беше с чушките, домате, олио, патлаждажн, сол, слага захар и още една подправка ама как беше мисля че кимион, но не съм сигурен трябва да проверя в записките :D
Коментар
-
ele написа:Yavor: Тя и тази по 3-4 лева е същият боклук - личен опит. По-добро от домашното няма, но не всеки има възможност и време да прави.
Коментар
-
Хм много странно как така отворихте тема за лутеница Януари месец - обикновенно е актуална Юли и август когато е БОЛУУКА, както казват старите хора.Но задължително се слага СОЛ, ЗАХАР /за да убие кисилината от доматите/Олио, защото трябва да изпържи след като изври водата. Това съм го чувал от домашните производители.Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
(\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар