Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тава за лютеница - от къде?

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #16
    Мойта рецепта не е тайна :D - тъщата я приготвя, аз я консумирам
    Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

    Коментар


      #17
      Абе кой знай каква рецепта не трябва .Трябва само повечко работа . :D
      Фиат Панда 1.2 2006година
      Синджира си идва ,а козата я няма...

      Коментар


        #18
        Коцев, ако на другите две стени има наредени бурета и прътове със суджуци, да идвам да зимувам в твоя килер Затваряш ме вътре, и ще ме отвориш напролет Може да си взема за компания някой съфорумец даже

        Коментар


          #19
          Последната тава в която варихме лютеница беше от мивка алпака.Изрязан беше горния ръб и с подходяща ламарина беше повдигната с още 15 см.Дъното за сифона също беше заварено и добавени дръжки отстрани.
          FIAT FORUM BULGARIA
          Ракията е над политиката

          Видео от Италфест 2011

          Коментар


            #20
            лютеница

            Е сигурно не се слагат емулатори оцветители картофено нишесте и други добавки като на тези от магазина аз съм слагал: моркови ,чушки, домати и патладжани малко и подправки .http://recepty.bg/rec_za_r6-828-DOMAShNI-LYuTENICI В тези от магазини може да намериш доста от менделеевата таблица .Не мога да разбера и как така е смилат толкова ситно а това е нещо в което може да се направи лютеница ако е на огън http://1.bp.blogspot.com/-wiEXiX4bcw.../bpb902769.jpg
            КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
            Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
            http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

            Коментар


              #21
              Мише, да се обадя ли на един приятел в ПИМ да видим какво предлагат?Макар че както казах можеш и сам да си я направиш.Ключарю - по темата за лютениците мога пределно много да ви говоря, но общата причина да има добавки в лютеницата е постигането на добра пазарна цена - особено след всички разходи - транспорт, съхранение, надценки на няколко търговеца. Ние произвеждаме ’истински’ лютеници и е факт че цените им са двойни на обикновените по магазините - така си излиза просто.Аз не знам някой от вас правил ли е сметка колко му излиза лютеницата, но е факт че като си я правиш в къщи я считаш за ефтинка, а като си я купуваш от магазина - все ти се струва скъпо.А не е така - сметнете си стойността на продуктите, бурканчетата и капачките, калкулирате енергия и труд - вижте че ви излиза по скъпа от тази в магазина. И то поне 50%.Друг е въпроса ако си гледаш сам зеленчуците, имаш си бурканчета насъбрани с годините и не си правиш сметка за енергията и труда който влагаш - тогава наистина е безплатна.Ако някой се интересува - мога да направя една бърза сметка Само да даде примерна рецепта
              Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
              Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
              ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

              Коментар


                #22
                коцев написа:
                Абе кой знай каква рецепта не трябва .Трябва само повечко работа . :D
                Напротив, всичко е в рецептата - съставки, пропорции, до кога да се вари и т.н. и т.н.Ето я рецепта за нашата лютеница - традиционна пазарджишка рецепта. Продуктите, които използваме, са: печени (НЕ варени), млени (НО НЕ пастирани) червени чушки - 4X кг., млени белени домати - 2X кг., смлян печен патладжан - X кг, олио и сол. Абсолютно нищо друго. При нас X=10, но важна е пропорцията. Сместа се вари около 3 часа на бавен огън като почти непрекъснато се бърка, за да не загори. Е, накрая си има някакви признаци, по които се разбира кога тавата да се свали от огъня, така че времето не може да се каже с точност. Накрая се пълни в бурканчета, които допълнително се варят, за да хванат вакуум.Родителите на жена ми използват същите продукти, но варят и пастират чушките, а лютеницата им става гладка, ситна и противна като купешката. Освен това слагат кромид и чубрица, с което става още по-отвратителна . Роднините, с които живеем в една къща, пък слагат и малко моркови и захар и лютеницата им става по-светла от нашата, но също не е лоша.Така че - всичко е в рецептата.А за това, че медта е отровна, Дидо е прав. И по тази причина, разбира се, не трябва да се допуска да се вари лютеница в тава, на която се е олющил калаят. Демек, на няколко години тавата трябва да се калайдисва.Но, както вече казах, след като преди няколко години похабихме 70 кг. материал и 3 дни труд заради олио-менте, спряхме да правим лютеница.
                Tonight's the night and it's going to happen again and again...

                Коментар


                  #23
                  За който го интересува - ето една сметка направена по рецептата на snake:4кг чушки Х 1лв - 4лв2кг домати Х 50ст - 1лв1 кг патладжан - 0,5лволио, сол, подправки - 1 лвдо тук: 6,50лв, по късно ще прибавим другите разходи след изясняване колко буркана ще напълним.Общо суровина - 7кг, олиото солта и другите неща - пренебрежимо малко като количество.Фира на чушката след почистване, изпичане, обелване, отцеждане - 50 %Фира на патладжана след изпичане, обелване, отцеждане - 60%Фира на домата след обелване и премахване на семки - 30%Да видим какво се получи в остатък:Чушки - 2кг остатъкДомати - 0,7кг остатъкПатладжан - 0,4кгОбщо: 3,1кгФира при пърженето - поне 25%Остатък: 2,3кг които могат да напълнят 7 бурканчета от 300гр ( не броя фирата от захранване на децата докато се пържи лютеницата )7 бурканчета, ако ги купим - по 20 стотинки ( ама намерете ги на тази цена де - това е за милиони бурканчета цена ) = 1,40 лв + 0,30лв за капачки - 1,70 лвКраен сбор - 6,50 + 1,70 = 8,20лв за суровини. Което прави по 1,17 на бурканче, без ДДС Сега - да смятам ли енергията? 2-3 лева за дърва да кажем.Да смятам ли труда - една малка надница, на един човек, за цял ден - щото това си е цял ден плескане - 12лв ( по минималната работна заплата го смятам )Което като извод идва да каже - 20 лева в струват 7 бурканчета по 300гр, което прави близо 3 лв на бурканче, а като идете в магазина искате перфектна лютеница за лев- лев и малко, нали?Ми не става,,,Даже да не смятаме енергията, труда, бурканчето и капачката - пак едва се пада на левче... И като бомбират половината в мазето заради стари капачки... Пак не излиза сметката Не се опитвам да ви убедя да не правите домашна лютеница - напротив, това е едно от най вкусните неща на света, нашата главна техноложка си прави домашна на село, факт! Аз също бих ако имах времето, защото я обожавам. Ама недейте плю производителите - купувайте си лютеница от 3-4лв буркана и няма да имате причина да го правите
                  Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                  Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                  ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

                  Коментар


                    #24
                    Говорих с моя човек в ПИМ, каза така :"Давате размери или обем и дебелината на материала, която искате и ви смятам цена като за вас" Така че Мишо - ако искаш дай някакви примерни параметри и ще ти дам примерни цени и време за изработка, а пращането - моя грижа
                    Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                    Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                    ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

                    Коментар


                      #25
                      Yavor: Тя и тази по 3-4 лева е същият боклук - личен опит. По-добро от домашното няма, но не всеки има възможност и време да прави.
                      Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

                      Коментар


                        #26
                        Аз доколкото знам и доколкото участвам при варенето ,процедурата е следната : намлях някъде около 50 кг домати като самото мелене става през цетка на машинка подобна за мелене на месо която отделя люспите и семките на доматите и така в тавата за варене се слага само сока и месещата част на доматите. Това нещо се вари докато всичката вода се изпари от тая смес.Това проличава като спре да бълбукака казано по нашему кашата . Виждал съм да се слага и малко захар и ситно намлени чушки и лук ,но колко жените могат да кажат. Цената на домашно произведената лютеница е почти равна на купената ,но мисля си че има огромна разлика от качеството . Просто ние си спазваме продуктите да са идеално измити ,поставени върху сита от ситна мрежа и след като водата по тях окончателно се изпари и те изсъхнат тогава се почва дейноста по смилането им.Въртела е голям ,отнема цял неделен ден, но пък като знаеш че сам си го приготвил се изпълваш със съвсем друго чувство. :D
                        Фиат Панда 1.2 2006година
                        Синджира си идва ,а козата я няма...

                        Коментар


                          #27
                          2 лета правя с баба ми, и се научих, става просто нещо невероятно,ха някой да ми намеря от кой магазин да си купя същата, ако ще и 10 лева да е бурканчето, ще си купувам от там :D :D факт е, че няма как лютеница за 1 лев в магазина да е лютеница, вино за 2 лева да е вино и т.н, заради това което може винаги домашно, имам едни хора дето гледат животни, като колят нещо, задължително се взима и така, разбира се пак опираме до финансовата част на нещата, но истината е, че когато човек има що годе възможност да се храни с истинска храна, по-добре да се лишава от други работи, отколко да се тъпче с боклуците от магазина, пък после ей на бат Х какво му стана, той младо момче... мойта баба слага освен рецептата която беше с чушките, домате, олио, патлаждажн, сол, слага захар и още една подправка ама как беше мисля че кимион, но не съм сигурен трябва да проверя в записките :D

                          Коментар


                            #28
                            ele написа:
                            Yavor: Тя и тази по 3-4 лева е същият боклук - личен опит. По-добро от домашното няма, но не всеки има възможност и време да прави.
                            Ех тоз твоя опит.Ай да видим: вземи една хубава истинска ракия, варена по технология в реномиран винпром, да речем ракия Аламбик на Винпром Поморие (25 лв бутилката).Ай сега вземи произволни 10 домашни ракии, варени на селските казани.Аз за себе си съм убеден, че не повече от 1-2 от домашните ракии ще се доближат по качество до Аламбика. Абсолютно същото е и при лютениците, и при всяко друго нещо.И аз съм свикнал с домашната лютеница на майка ми, макар че всяка година е с различен вкус... някога е по-хубава, някога не е. С тази на тъщата така и не свикнах - слага вътре патладжан, който променя вкуса й неузнаваемо и никога не съм я харесвал... Вземи си една "лютеница" от 1 лв - направо си е пюре, и една от 3 лв на някоя фирма (ай няма да правя реклама ) - и съм сигурен, че има разлика. Има много хубави домашни неща, съгласен съм, но този, който го е правил, трябва да е МАЙСТОР (и пак не му се получава всеки път).Аз винаги съм предпочитал направеното по технология, с точните пропорции, с точните продукти и т.н.Ако можех да правя хубава лютеница, щях да ида при Явор да ме вземе за технолог. Но правя това, което мога, а си плащам за това, което не мога

                            Коментар


                              #29
                              Хм много странно как така отворихте тема за лутеница Януари месец - обикновенно е актуална Юли и август когато е БОЛУУКА, както казват старите хора.Но задължително се слага СОЛ, ЗАХАР /за да убие кисилината от доматите/Олио, защото трябва да изпържи след като изври водата. Това съм го чувал от домашните производители.
                              Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
                              (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
                              Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

                              Коментар


                                #30
                                Ами колегата се стяга отрано за август месец. :D Тавичка ,ала -бала малко рецепти и току виж че доматите са станали за лютеница , пък ако си има малко парниче може и през октомври да бере домати и краставички .
                                Фиат Панда 1.2 2006година
                                Синджира си идва ,а козата я няма...

                                Коментар

                                Working...
                                X