Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да нося ли големия талон за ГТП в колата?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Вчера и аз слушах, по радиото, че всички ще бъдат снимани. Имаше въпрос и какво ще се случва в събота и неделя, когато системата не работи, а има пунктове, които извършват прегледи. Типично по български, отговорът беше, че винаги, когато работи системата ще се предава информация от камерите. Но и след уточняващия въпрос от водещия, не се разбра работи ли системата през уикенда или не. Освен това газовите уредби също ще се гледат и на ГТП, но не съда под налягане (бутилката), а самата уредба. Бутилката се преглежда както и до сега, в срока по паспорт. В сряда или четвъртък ще минавам Мареата на ГТП и ще видя "на живо" какви са промените.Ето го и репортажа на Нова

Коментар

wazmo, на каква цена беше прегледа при теб?

Коментар

daley написа:
        wazmo, на каква цена беше прегледа при теб?
        38 лв
        FIAT Marea ex
        FIAT Cinquecento 0.9i.e.S ex
        Alfa Romeo 147 1.9 JTDm

Коментар

Каквито и талони да издават, нови или стари - няма изискване в ЗДП да се носят в колата или у водача. Има един текст в чл. 100, ал. 1, т. 4 , в която пише:Чл. 100. (1) (Предишен текст на чл. 100 - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:1. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него;2. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелство за регистрация на моторното превозно средство, което управлява, и за тегленото от него ремарке;3. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., доп., бр. 51 от 2007 г.) документ за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за моторното превозно средство, което управлява, и за тегленото от него ремарке;4. превозните документи, определени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията;5. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при напускане на територията на страната - валиден международен сертификат за "Гражданска отговорност" на автомобилистите за чужбина - "Зелена карта".Мисля, че тук става въпрос за документи за евентуален товар или превоз на пътници, а не за талончето за технически преглед. Погледнах и в закона, който влезе в сила през 1999, че го имам като книжка - там също няма изискване за носене на талончето за ГТП. На самото талонче също няма текст, който те подканя да го носиш. Защо съм живял толкова време в заблуда, и аз се чудя... Всъщност още от утре го махам талончето от документите и ще го държа на друго място, да видим като ме спрат какво ще стане. Даже бих минал при онея същите, дето се опитаха да ми напишат акт за "изтекъл срок на ГТП".

Коментар

Винаги са ми искали и талончето, освен стикера.В закона може и да го няма, но кой знае в коя шибана Наредбичка е уредено, че трябва да се носи.Тъпотията в България идва предимно от т.н. подзаконови нормативни актове.
            VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
            VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
            VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
            VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
            Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

И на мен винаги са го искали.И на мен ми предстои преглед скоро, ще ги видим какво ще проверяват :D

Коментар

Абе то на всички винаги го искат, но май няма основание. Ама аз от утре го прибирам на друго място и като ми го искат ще твърдя че не е задължителен за носене. Те все пак трябва да ми напишат акт по някой член! Като си покажат члена, аз ще се сетя къде ми е талона набързо. Наистина е мега-просташко - хем да имаш един куп стикери по стъклото, хем да имаш един куп талончета, че на всичкото отгоре и полица за ГО трябва да носиш....

Коментар

Immortal написа:
                  Никъде, в нито един закон или наредба, няма задължение водачът да носи каквото и да е талонче за преглед в себе си.Единственото изискване е в Наредбата за техническите прегледи:Чл. 32д. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) (1) Когато представеното на технически преглед превозно средство отговаря на изискванията на ЗДП , актовете за прилагането му и на БДС, прегледът се заверява от назначеното лице върху знак за технически преглед (ЗТП) по образец (приложение № 2), като се определят месецът и годината за представяне на първи периодичен преглед.(2) Знакът за технически преглед е задължителен и се поставя от вътрешната страна на предното стъкло. Където това не е възможно, ЗТП се съхранява в свидетелството за регистрация.Става дума за лепенката, която се лепи на стъклото.Всъщност винаги съм недоумявал, защо са тия хиляди бумащини... особено за гражданската отговорност.... един път стикер на стъклото, още веднъж картонче, още веднъж самата полица... не е ли достатъчно едно от всичките!?! ТАка и за прегледа... стикера на стъклото е достатъчен.
                  Колеги, подвел съм ви (всъщност члена ме е подвел, щото пише че се поставя от вътрешната страна на стъклото...Знакът за технически преглед (ЗТП) по образец (Приложение 2 - Приложение 4 след поправка в наредбата) си е точно картончето. Тъй че си го носете!

Коментар

А всъщност, колко тежи и колко място заема този талон?
                    I don't always blow black smoke with my JTD ... but when I do, it's directly into your cooler!

Коментар

ogi28b написа:
                      Погледнах и в закона, който влезе в сила през 1999, че го имам като книжка - там също няма изискване за носене на талончето за ГТП. На самото талонче също няма текст, който те подканя да го носиш. Защо съм живял толкова време в заблуда, и аз се чудя... Всъщност още от утре го махам талончето от документите и ще го държа на друго място, да видим като ме спрат какво ще стане. Даже бих минал при онея същите, дето се опитаха да ми напишат акт за "изтекъл срок на ГТП".
                      Мисля да направя същото......
                      Alfa 156 2.0 TS
                      Alfa 156 20VTurbo
                      Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
                      Locost TF1 3.0V6

Коментар

=Rudi= написа:
                        Вчера и аз слушах, по радиото, че всички ще бъдат снимани. Имаше въпрос и какво ще се случва в събота и неделя, когато системата не работи, а има пунктове, които извършват прегледи. Типично по български, отговорът беше, че винаги, когато работи системата ще се предава информация от камерите. Но и след уточняващия въпрос от водещия, не се разбра работи ли системата през уикенда или не. Освен това газовите уредби също ще се гледат и на ГТП, но не съда под налягане (бутилката), а самата уредба. Бутилката се преглежда както и до сега, в срока по паспорт.
                        и мен нещо ми гледаха в двигателния отсек но не ми дадаха да погледна. може наисина да са гледаи нещо по газовата. Уж ми мушкаха и сонда отзад (в ауспуха де) докато работеше колата на бензин, а съм убеден, че точно тогава сместа е адски обогатена...ама нищо не казаха.
                        Фиат Мареа 1.6 16v, 99 г.
                        182A4.000 IAW49F
                        LPG - Lovato EasyFast
                        ----------------------------
                        "Има две неща които са безкрайни, вселената и човешката глупост, ... но не съм много сигурен за вселената", А. Айнщайн

Коментар

Да, така пишеше някъде. Газовата уредба ще се проверява визуално. Днес сутринта минах ГТП. Нямаше промяна в процедурата. Само при измерване нивото на газовете изчакаха докато един от служителите извика от офиса:"Има снимка!" . Според мен, снимките доказват само, че автомобилът наистина е бил в халето, но не са детайлни, показващи преглеждането на отделните системи по колата.За това, дали трябва да се носи в колата и големия талон от прегледа, не получих еднозначен отговор.Прегледа, с екземпляр от полицата за сключена ГО в "Евроинс", струва 10 лв.

Коментар

Абре момци, някои които е с газова и с тоя новия талон, пише ли аджеба някъде че колата е с АГУ, и че е проверена или квото и друго нещо да удостоверява преглед на АГУ-то. Щото и аз оня ден минах и в тоя картон никъде нищо не пише, на ’Тип двигател" пише - бензин. Да не са пропуснали тея момци нещо за АГУ-то макар че бяха много "старателни"
                            Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
                            Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!
                            Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1

Коментар

Slavi_Lancia написа:
                              Абре момци, някои които е с газова и с тоя новия талон, пише ли аджеба някъде че колата е с АГУ, и че е проверена или квото и друго нещо да удостоверява преглед на АГУ-то. Щото и аз оня ден минах и в тоя картон никъде нищо не пише, на ’Тип двигател" пише - бензин. Да не са пропуснали тея момци нещо за АГУ-то макар че бяха много "старателни"
                              Преди 10 дена минах Чинкуечентото - питахе ме дали е с газова - би трябвало да се отбелязва някъде,освен ако са ме питали само за да ми вземат кинтите и за преглед на газова.
                              VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                              VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                              VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                              VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                              Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Може да го отбелязват в протокола които остава при тях но поне в моя картонен талон никъде нищо не се споменава за ГАЗ.
                                Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
                                Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!
                                Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1

Коментар

Working...
                                X