ogi28b написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
"Няма е..."
Collapse
X
-
Днес моите приятели от вестник "24 часа" сериозно ме изненадаха. Поне на две места в днешния брой видях тази грешка:"Но трябва да преосмислим ситуацията, да е оценим отново и да решим на базата на това кое е най-доброто за акционерите.""До мястото е завеждат две местни жени."Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Причината, колега sugarboy, е в това, че хората така си говорят. Както Сашо Йовков казва "Българие, Германие, Испание..." Така някои хора си говорят по този начин: "Ако колата е развалена, докарай е да е прегледаме...".Понеже така го изговарят, като го пишат - си го диктуват наум и каквото чуват - това пишат. Или пишът?Подобно е на думи и изрази като "пили", "и белити са от мен", "мисо", "да погледним" и други... Няма лошо всеки да си говори според установения диалект в родния си край, но при писането е трагично да се пише така. Да са пиши тъй. Аз знам за един от форума, който пише "няма е", ама за сметка на това - "акумулатор" го пише без грешка, за разлика от клема, в която дума по някаква неустановена причина вкарва и "й". А един друг - хем му казваш как точно се пише тоя пуст акумулатор, хем си мисли, че го е**вам и пак си го пиши иначи.
Коментар
-
Да, темата е стара и на цели 10 страници се развиват различни тези. Е, 1/3 се говори за казармата, ма това си е нармално между мъже... Днес я изчетох цялата.Моето мнение донякъде припокрива това на Оги. Найстина много хора така говорят и, сядайки да пишат така чуват думите. Мен много ме сърбяха ръцете да изтипосвам колегата с това "е", но се отказах. Прави го и нарочно, за да дразни. Не може в едно изречение два пъти да се сбърка.Не сме литературен форум все пак.НО, съвет от мен: използвайте бутона "Преглед". Аз внимавам уж, но при преглед, все нещо си откривам. И коригирам.Стило-1,6-16v - 103 Hp 2003 (ГАЗ-БЕНЗИН)
Типо 1,4 mono 1993 (ГАЗ-БЕНЗИН) - EX
Уно 1,4 карбуратор 1984 (ГАЗ-БЕНЗИН) - EX
Коментар
-
За "ходиме, правиме" и другите - аз лично говоря така често но при писане уж внимавам. Определено мога да кажа, че говоренето - така се е наложило с времето от самосебе си. Но знам, че не е правилно и въпреки това не се усещам. Все едно да кажеш че лайкаваш нещо или да си аднеш френдове, да кликнеш на пропъртис и други такива глупости - толкова масово се използва, че се налага самò. Хем е някакъв стремеж за оригиналност, хем е свързано с незнание. Една позната понякога вместо да каже, че според графика в четвъртък е почивка намира за по-лесно да каже, че е ’скеджулната оф", което написано на съответния език изглежда като "scheduled off". Тя знае да говори и пише перфектно на български език, но... А има хора, които не знаят да четат и пишат на български, ама като му направиш забележка - вой до небето.
Коментар
-
ogi28b написа:За "ходиме, правиме" и другите - аз лично говоря така често но при писане уж внимавам. Определено мога да кажа, че говоренето - така се е наложило с времето от самосебе си.1990 TEMPRA SX 1.4 Carb
Коментар
-
Tempras написа:Причина - същата като за говориме, правиме, ходиме и т.н. - неграмотност! Логика - никаква.Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
sugarboy написа:А аз не мога да си обясня, по каква логика заменят "я" с "е"?! Логика, причина, каквото и да е, да кажат.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Е добре де, но то просто се изговаря с я. Не говорим за граматика, а за изговаряне и слух. Не знам, и в друг форум съм го виждал от един човек това и за мен е непонятно. Не съм чувал никой да замества я с е все още.P.S. Този друг човек е от Пловдив, явно е на местна почва.The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар