jenshen73 написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
"Няма е..."
Collapse
X
-
-
DEYAN IYI написа:...След няколко поколения банските старци като нищо дефинирали нов звук и въвели буквата у-кратко
Коментар
-
Пичове, няма такова нещо като диалект в писмената форма. Във Варна повечето казват "мисо", но грамотните хора и там го изписват "месо". А "къУбо" е говорен дефект, среща се навсякъде, и пак няма нищо общо с каквато и да е диалектна форма.И защо трябва да заключваме? Деян си го е казал, не съм перфектен, но се старая. Което, според мен, е правилното, а не "това е автомобилен форум, ще си пиша както намеря за добре, който иска да чете". Най-смешно (или тъжно) става, когато някой напише "копувам акомолатор", и след като му се изсмеят, каже, че е от бързане. Има голяма разлика между това, да бъркаш пълен и кратък член, и да пишеш "копувам". Между другото, пробвайте да пуснете в Гугъл "копувам", и ще видите, че проблема е сериозен. Нещо, което си го знаем, де :D
Коментар
-
Какво точно е съкратено, не виждам? Между другото, какво ще кажете за един друг връх на простотията и неграмотността - "мен ме е изстрах"?Ето няколко примера:мьчих се да я махна но ме е изстрах да не счупя нещоама найстина ме е изстрах.. защото в нашия град всички момичета са много бойнида не се разболее нещо че ме е изстрах!Да така е въпреки,че доста ме е изстрах,но се надявам да се справя по-добре от първия път.
Коментар
-
Относно това заместване на "Я" с "Е"... за мене е нормално да го изговоря така (продадох е), но не го пиша така... Най-вероятно наистина става дума за механична грешка, плод на невнимание от страна на някой колега/колежка. Не съм перфектен и ми е пределно известно, че всеки допуска правописни грешки без значение дали те са породени от невнимание или "липса на мисъл". П.П. Относно полемиката, която се зароди от къде точно е този диалект... бих казал, че е доста специфичен за Пазарджишко (Snake ако се замисли и се позаслуша ще види, че е така)... на мен не ми правеше впечатление как се говори в Пазарджик, докато съквартиранта ми - от Велико Търново - не започна постоянно да се хили на начина ми на говорене....FIAT BRAVO SX 1.6 16V '96 ex...
FIAT Doblo Cargo 1.9 JTD
Alfa Romeo 147 1.9 JTD '01 now
Коментар
-
Аз още в началото на темата споменах, че ми се струва по-лесно да го изговоря така и вероятно го правя. Нещо повече: онзи ден играх мач и чух играч да вика на свой съотборник за една излизаща в аут топка: "Не е пипай!", като ударението беше на Не. И тогава съвсем естествено е по-лесно да кажеш "Не е пипай" вместо "Не я пипай". Да, така се говори в нашия град.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
M5kov написа:Просто няма как да не копирам едно мнение на колегата Kluchar:"Аз като взимах поредната перална преди 1 месец е взех направо от магазин качиха ми е и взех и тяхната количка за транспорт всичко това в Пунтото . Закарах е до блока и с количката е прекарах до 1/2етаж и после на асаньора да до мястото и където е монтирах после си им върнах количката"От много време съм забелязал, че така си пише, но не си представям и да го произнася такаNino написа:ogi28b написа:Абе Ключар, защо пишеш по тоя отвратителен начин??? "Я" ли нямаш на клавиатурата, нарочно ли е, какво е? Непрекъснато го оправям, ти пак продължаваш да го правиш?SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4
Коментар
-
Виждам че основно критиките се отправят към определен колега, но ще го защитя, защото от разговорите с него подразбирам, че не е роден в БГ и родния му език се различава коренно от нашия. Хайде моля Ви, да не пускате повече негови изказвания в тази тема и да не ги коментираме. Тук се говори за тези които сме си родени тук, а не пишем по правилния начин. Диалектите са позволени в художествената литература, за да подчертаят определени качества на литературния герой. Тук пишем по технически въпроси, а всякакви форми на родни и международни диалекти са чужди на техниката. Често водят и до грешни съвети, защото трудно се разбира какво точно се пита във въпроса.Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
-
На мен ми е голям ужас и много забавно, когато някой, в стремежа си да покаже знание на език, пише или изговаря определена дума както сам намери за добре. Най-идиотско ми звучи "аймейдж", чувал съм го също и като "имейдж". За незнаещите английски - става въпрос за думата "image", която се изговаря "имидж".Мъйтап да става Вечерята ми е готова, отивам да е изям.
Коментар
-
Е изеш е де А по ямболски звучи така : Е, изяж га де, не га гледай ! или пък "цункай га" С един новобранец, който твърдеше че е от София, доста се посмях, като ми поиска "бел лук" . Разбрах го като бял лук, и нали кромид лук си е бял от вътре и му давам, а оня не ще и спори, не бил бял. После взе да обяснява че било на скилидки - демек чесън Е така се получва и когато някой в такъв форум си пише на диалекта - иди разбери какво иска.Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар