kiro_of_the_day написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
"Няма е..."
Collapse
X
-
kiro_of_the_day написа:BO написа:п.п. Току що си зададох въпроса към колега, който може и да знае отговорът.Според него това е чист диалект на югозападна България. Ако е така, значи има някаква теза - диалект. Аз лично от цяла България съм бил най-много именно в тази част, като такъв диалект не съм чул, ама знае ли се ...
Коментар
-
Виждал съм го на много места и също съм се чудил какво значи това "Е", виждал съм го написано в края на изричението, може би идва от испански "КЕ" но се изпуска "К" или нашето напр. "добре де" става "добре е". В повечето случаи е напълно безмислено поставено в края на изричението. Ето открих го и във форума в темата за срещи на ВТ:uBoy написа:ко става е тарикати :D--Старата ръжда любов не хваща!--
156 sportwagon 1,9 jtd 115
ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;
Коментар
-
van_dal написа:Ето открих го и във форума в темата за срещи на ВТ:uBoy написа:ко става е тарикати :D
Коментар
-
В Българската реч съществува т.нар. "Променливо Я", но се използва САМО, когато са изпълнени определени условия, а не да си го променяме, където ни падне Yellow_Flash_Colorz_PDT_05 Например: Сняг/Снегът, Мляко/Млечна, Смях/Смешно и т.н.Питам се какво толкова обръщате внимание на такива дреболии, та чак се и дразните на тези, които говорели еди-как си. Така или иначе навсякъде диалекта е различен и правилно се говори само в новинарската емисияM-Benz E 250 TD 150hp
M-Benz 200d 75 hp
Peugeot Bipper 1,3 HDI много малко конски сили
Коментар
-
Re: "Няма е..."
BO написа:"Няма е вече тази кола."
Коментар
-
Разликата в произношението на "двойно Е" ( ѣ ) в източна и западна България е различно - в западна - Е, в източна меко "Е" или "Я". Така думичката "млѣко" се чете в източна България "мляко", а в западна - "млеко", като и двете са правилни.Всичко това обаче е по стария правопис. Сега това не е така, думите са фиксирани като "мляко", "хляб" или "вярно".Променливото Я, за което говори Мишо е остатък от горното.Това обаче нѣма нищо общо с неграмотните писания на нѣкои младежи и не толкова младежи.
Коментар
-
spark написа:Друг култов израз е "Здравей те!"DEYAN IYI написа:... Иначе без книжовен не минава и така се нанася смъртоносен удър върху истинския език. Говорите се обезличават и отмират. Накрая остава един мутант със съмнителна красота...Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Orcinus
snake написа:"продадох е" вместо правилното "продадох я", "няма е" вместо "няма я". Но не бих го написал по грешния начин. .
Коментар
-
jenshen73 написа:...А това с "не е ли видя", "ще е земем", "продадох е"... си е наистина неграмотност.Alfa Romeo 147 1.9 JTD 2005 Fulcrum
Коментар
-
Просто няма как да не копирам едно мнение на колегата Kluchar:"Аз като взимах поредната перална преди 1 месец е взех направо от магазин качиха ми е и взех и тяхната количка за транспорт всичко това в Пунтото . Закарах е до блока и с количката е прекарах до 1/2етаж и после на асаньора да до мястото и където е монтирах после си им върнах количката"От много време съм забелязал, че така си пише, но не си представям и да го произнася така"Без сърца, сме просто машини"
Toyota Prius 1.5 Hybrid
EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар