Здравейте, въпросът ми е следният: Жена ми започна работа преди 2 месеца в една фирма и реши че работата и не и харесва и напусна.Договорът на който беше назначена е със 6 месечен изпитателен срок, след напускането и от фирмата казаха че ако не си пусне 30 дневно предизвестите последният месец няма ад и бъде платен.Въпросът ми е когато си на изпитателен срок важи ли правилото за предизвестие защото доколкото съм запознат през този период можеш да напуснеш по всяко време без предизвестите.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос относно прекратяване на трудов договор с изпитателен
Collapse
X
-
bubachko
В договора трябва да има клауза в чия полза е сключен договорадокато тече тестовия период. Ако е в полза на работодателя, той може да те изрита когато си поиска без предизвестие по време на тестовия период, а ти трябва да си подадеш предизвестие. След като този период мине, ако не е по някакви тежки провинения всяка от страните трябва да пуска предизвестие със срок който е описан в договора.
-
Договорът е сключен на основание чл.61 ал.1 т.1 от кодекса на труда и във вр с чл.70 ал.1 - в полза на работодателя.----------------------------------------------------------------------------
Fiat Bravo 1.6 97г.(90к.с.), LPG Lovato
ex.Fiat Punto 1.1 96г.(55к.с.),LPG Lovato
ex. Fiat Tipo ATG 91г. 1.6(83 к.с.) бензин + газ
Коментар
-
Чл. 702) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.чл. 71:Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Orcinus
bubachko написа:В договора трябва да има клауза в чия полза е сключен договорадокато тече тестовия период. Ако е в полза на работодателя, той може да те изрита когато си поиска без предизвестие по време на тестовия период, а ти трябва да си подадеш предизвестие. След като този период мине, ако не е по някакви тежки провинения всяка от страните трябва да пуска предизвестие със срок който е описан в договора.
Коментар
-
Ако напусне без предизвестие имат право да не и платят последния месец.Може да напусне с взимането на заплатата ако не я плащат с едномесечно закъснение. Другия вариант е да излезе в едномесечен неплатен отпуск и заедно с него да си подаде молбата за напускане.Fiat punto 2001г. 1.9DS 60hp 4.9/100 , 4.4/100
Коментар
-
Виж в кодекса мисля, че имаше някои изключения при които и да е в полза на работодателя , работника може да напусне и без предизвестие. Ако не се лъжа едното беше ако работника учи и работата му пречи на образуванието. Трябва хубаво да прочетеш тази глава от кодекса.Ex. Fiat Marea 1,6-16V,98g.
Ex.Opel Astra
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар