Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Български манталитет..

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

ls1 написа:
    Спира пред вратата на двора ти, който е гараж, или просто пред вратата на двора? Щото ако е второто ти си в ролята на бабката с хюндая май.
    Какво имаш впредвит,че съм в ролята на бабката.Ти какво ще направиш,ако пред вратата ти има няма 1 метър бордюр(ширина) и половината бъде зает от 2-3 камиона.И представи си,носиш си багаж от магазина 2 3 торби,в най-добрия случей,а спираш колата на майната си.И трябва да ходиш да заобикаляш тези камиони,защото са наврени един в друг ,че даже между тях неможеш да минеш.Да не говорим,ако трябва да растоварваш,нещо голямо и тежко.И да,защото да не си спирам колата пред къщата,не ми ли се полага,на никой непречи.А и другите хора,къде мислиш,че паркират.Но не съм видял някой,да си спира колата,пред чуждата врата.И не говоря за обществен паркинг,за който лични места няма,спираш където намериш,ако намериш място.
    Fiat Punto`04 1.2 60hp.
    Renault Kangoo 1.9 DTI 80hp.
    ex: FIAT Marea Weekend 1.8 16v ELX; FIAT Brava TD100 SX.

Коментар

А бат Нейчо не трябва да ходи по чужбината повече :D .Ми тия техните футболни хулигани и те ли зачитат правила и норми?И там има "мършляци" колкото искаш,само дето като идеш за седмица гледаш да попиеш от най-доброто в една страна.Останеш ли за повече,ще откриеш че и там не всички са стока.ПП.Още ти стискам един форумски ключодържател.Трябва да се видим нейде да ти го връча.
      FIAT FORUM BULGARIA
      Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

kal0yanch40 написа:
        ls1 написа:
        Спира пред вратата на двора ти, който е гараж, или просто пред вратата на двора? Щото ако е второто ти си в ролята на бабката с хюндая май.
        Какво имаш впредвит,че съм в ролята на бабката.Ти какво ще направиш,ако пред вратата ти има няма 1 метър бордюр(ширина) и половината бъде зает от 2-3 камиона.И представи си,носиш си багаж от магазина 2 3 торби,в най-добрия случей,а спираш колата на майната си.И трябва да ходиш да заобикаляш тези камиони,защото са наврени един в друг ,че даже между тях неможеш да минеш.Да не говорим,ако трябва да растоварваш,нещо голямо и тежко.И да,защото да не си спирам колата пред къщата,не ми ли се полага,на никой непречи.А и другите хора,къде мислиш,че паркират.Но не съм видял някой,да си спира колата,пред чуждата врата.И не говоря за обществен паркинг,за който лични места няма,спираш където намериш,ако намериш място.
        Ами ако проблема ти е че не можеш да си спреш пред вратнята (пешеходната) и се налага да носиш 15 метра (О! БОЖЕ! МОЙ! 15! МЕТРА!) пазарски торби значи си в ролята на бабката от първото мнение в темата. Верно че е лошо това дето камионите са стъпали на тротоара, но имам едно усещане че и да не бяха теб пак щяха да ти пречат. Или си купил паркомястото пред вас от общината? Това което аз и жена ми правим е, че понеже пред нашия вход място няма, комшиите все са заели местата, караме колата на 50м от вкъщи и там я паркираме. Реално два дни през седмицата най-много да паркираме пред вкъщи. И си вървим тея 50 метра, не са се откъснали краката ни още. Ама ти си от онези, дето не му ли е колицата до изтривалката не може да спи. Дето ако можеше щеше с асансьора да я качи на третия етаж, само и само да не походи двайсет метра. И смятат за голямо, огромно посегателство върху личната им свобода, демокрация, отделителна и ендокринна система някой да им паркира пред къщата. Понеже изрично не си уточнил, горното се отнася само ако става дума за пешеходна врата. Ако става дума за двор (ама не пълен с дърва) в който си вкарваш колата - тогава е друга работата.

Коментар

На мен хич не ми пука,вечерта колата къде ще е,пред двора или на 100метра,където и да е като й дойде реда,все ще я разбият(както се й случи).Просто не искам да преча,на съседите,защото няма място,ако не е пред моята врата,трябва да я спра пред чужда -просто няма как иначе да е и все пак се опитвам да я сложа така,че да не пречи.А й на баща ми,му е трудно да върви дълги разстояния.Мисълта ми е,че просто не искам да преча,на съседите с моя кош.А на тези камиони,не им е мястото там,разбирам 1 да е майната му,а те са 3
          Fiat Punto`04 1.2 60hp.

Коментар

krasio_79bs написа:
            А бат Нейчо не трябва да ходи по чужбината повече :D .Ми тия техните футболни хулигани и те ли зачитат правила и норми?И там има "мършляци" колкото искаш,само дето като идеш за седмица гледаш да попиеш от най-доброто в една страна.Останеш ли за повече,ще откриеш че и там не всички са стока.ПП.Още ти стискам един форумски ключодържател.Трябва да се видим нейде да ти го връча.
            Прав си, че човек не трябва да гледа много много кво става по света. Бях по-щастлив преди това :D . Ходил съм и по други странства, но явно в предишни животи съм бил ингилизец :D Ще ти пиша на лични за срещата. :D
            A17DTС/S
            Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

Immortal написа:
              ls1 написа:
              Я обясни, че не разбрах. Преди това прочети горните членове, дето съм ги пуснал, особено в частта им "където е възможно да влизат или излизат ППС".П.П. Ако имаш предвид пешеходната вратичка на двора - прав си!
              А ако тази пешеходна вратичка ми служи за изкарване на мотора, който по закон се води ППС? :D
              ntodorov написа:
              Вие тръгнахте да тълкувате членове и Закони...Какво има за тълкуване ? Тука иде реч точно за манталитет, както авторката на темата е писала. Аз без да познавам Законите никога не бих спрял пред вход ( какъвто и да е той ) или пък да запуша нечие превозно средство. Тук иде реч за липсата на морал, етика, човещина, колегиалност ако щете и не на последно място - достойнство. Пишете за пяна в ауспуха. Тя (пяната) акъл няма да налее, а и утре някой на мястото на това бабе дали няма да сложи пък пяна в ауспуха на някоя, като колежката, която е имала "наглостта" да и спре на мястото. Аз само ще кажа - ПроЗт народ сме и туй то. Точно манталитета ни пречи. Нищо друго.ПС: Дидо, в Ингилизията таквиЗ номера вървят ли ? И ако "потръгнат" дали виновния няма да съжалява за действията си и да проклина момента в, който е сгафил. Кажи ...Знам ти отговора и за това депресията след, като съм се върнал от там не ме е напуснала. Впрочем разгледах ти писанията и снимките от там и съм си ги "заложил", като предпочитани на Хрома.
              Колега, какво толкова си се хласнал по този Лондон не мога да те разбера.1. Там хората нямат манталитет. Всичко е постигнато със страх. Страх от закона и най-вече от неговото му прилагане. Повярвай, всички хора са еднакви, за това са измислени законите. За това не си позволяват да правят някой неща, а не защото виж били възпитани, имали манталитет.2. Лондон е един от градовете с най-голяма престъпност. Това от манталитета ли идва?3. Повярвай ако бай лондончанин живее не в една къща с възможност за избор от поркоместа, а живее в огромните панелки, където на всяко домакинство се пада чисто застроена 2м^2 парко място къде ще спират. Дай решение на този въпрос.п.п. А и не мога да разбера какво толкова се възхищаваш на Лондон като град. Старост, смрад на руини навсякъде, бледолики, които се мислят за някакви по-големи, разбираш ли сър бай англичанин.
              A20DTH ЖТД ама не баш
              1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
              Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

ls1 написа:
                Така мислиш защото живееш в блок и нямаш двор........ Ако живееш в къща с двор ще пееш друга песен. Имаше и нещо което забраняваше за влизане на камиони в жилищни райони или нещо такова.Комшията като има три автовоза..... да не ги е спрял пред нас или останалите съседи, закара ги на паркинг, влекачите...... там стоят и не пречат на никой.П.С ако някой си сложи нещо пред вратата ти на апартамента и ти остави място да се провираш колкото да минеш...... пак ли ще си траеш.

Коментар

Не, няма да си трая защото съм собственик на общи площи в блока, т.е. площадката пред апартамента е и моя и аз имам законово право на претенции. Но ако някой комшия си спре десетте камиона долу на паркинга и няма място за моята кола колкото и недоволен да съм нямам право на претенции. Явно наистина е въпрос на манталитет, когато бяхме с две коли аз не позволявах да спираме и двете пред вкъщи едновременно, даже и да има място. Просто не ми се струваше коректно. Но това не значи че съм нямал право.Думата е за друго. Калоян пак така ще реагира ако цялата улица пред тях е заета от автомобили, и то нестъпали на тротоара. Защото за много хора в тая държава ’пред нас’ означава ’мое’. Също както тая бабка с хюндая понеже трийсет години била спирала там и вече е нейно. А то просто не е така, и в двата случая. Бо, тогава е мотопешеходна вратичка .

Коментар

Аз не казвам,че е мое.А че тези камиони пречат,не им е там мястото,има си паркинги за камиони .А за улицат,та те всички коли са спрени по тротара.Но едно е да е спряна кола,друго е да са 3 камиона,макар че пак не е правилно,НО КЪДЕ . .Ако имаш желание и ако довечера пак се повтори,за Н-ти път ситуацията с 3-те камиона,ще снимам и ще ти покажа,как изглежда от всички страни.Сега може би ще кажеш "и на теб ще ти се наложи да си спреш камиона",да налагало ми се е да спирам бус,дълга база,ама само за една вечер,след това го махам.
                    Fiat Punto`04 1.2 60hp.

Коментар

BO. Зададе ми въпроси. Отговарям.1. Да много си прав. Ред се постига със страх и само със страх. Аз предпочитам да се страхувам от Закона и прилагането му, отколкото от комшията, гореописаната лелка или случайния с флакон пяна решил да раздава право(негово)съдие. Искам всички българи да сме такива страхливци без манталитет... 2. Лондон е града с най-висока пристъпност, като брой, но една от най-ниските на глава население (12 000 000).3. Бъди сигурен, че бай Лондончанин има в пъти по-малко място за паркиране отколкото бай Ганя в панелките и точно за това не се свени да ползва обществен транспорт и метро независимо дали е брокер в банка, шеф във фирма или чистач. Като говорих за къщите в Лондон имах предвид техните жилищни 3-4 етажни сгради с по два апартамента на етаж, по чиято входна прилежаща площ не могат да се паркират повече от 3 автомобила. Там как се спасяват ингилизите - не знам, но знам, какво ще направи редовия бай Ганя - Ще си огради с бетонови колчета "ничието"място, ще го припикае и ще го обяви за свое, а за да освободи място и за втората и третата си кола ще нагази върху тротоара и ще изопне задницата си върху част от пътното платно. Всичко това ще го направи, защото е безстрашен... Местата за еднофамилните къщи... Те са приоритет на предградията им, както и в България де. Послеслова ти не го коментирам. Явно не си бил в Лондон. Точно там трудно ще видиш бледолик. :D Дори много трудно. Там англичанин да видиш си е рядкост. За руйните и смрадта. Ако ги търсиш навсейде ще ги намериш. Дори и в мис свят. :D Другия проблем на българина изби в последното ти изречение: Никой не може да бъде по-голям от нас...Брееййй. Това ни е основния проблем и тук, но само ще вметна Англия е дистинация, в която човек може да избие и комплексите си за малоценност, защото и в автобуса, и в метрото и по тротоарите им всеки те зачита за ЧОВЕК независимо бял ли си беден ли си, грозен ли си или красив. Приказките за надутите англичани все едно не съм ги прочел, но е истина, че в България повечето от тях намират идеално място за запои, веселба и купон, защото още, като стъпят на летище Бургас или София ги завладява нашето "безстрашие" и силата на Държавата им зад гърба...Иначе съм пообиколил света... Най си обичам и харесвам нашата си Държава , но обстоятелствата, които ни правят дребни същества в неистовата борба ...дори само да паркираме ме отчайват. От Англия искам само страха от Законите и прилагането им, както много точно си вметнал. Не им ща манталитета.
                      A17DTС/S
                      Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

Как било там, как било тука... лел как се е развил спорът. Ако тук е както там, няма само бабето да отнесе глоба, а всички, дето са на снимката, и глобата на колежката вероятно ще е доста по-солена от глобата на бабето. Ако аз бях на мястото на колежката, щях да си затрая, най-вече щото съм паркирала в зелените площи. Вероятно щях да изпусна на бабето гумите и щях да се прибера с автобуса. Пък каквото сабя покаже на следващия ден. Все пак има каско. Колкот до Лондон - да имаш автомобил в Лондон е толкова скъпо удоволствие, че много хора предпочитат да наемат автомобили, да използват таксита или паркинг в покрайнините на града, ако им се налага да използват често кола извън Лондон. Така че не ги мислете там много - ако паркираш неправилно или си пресрочил часа, веднага ти лепват глобата, така че глобите са сериозно възпитателно средство, стига да има кой да ги налага съвестно, а там има кой. Еднофамилните къщи имат гаражи, които често са толкова малки, че кола над средния клас може и да не влезе. Още по-често се използват за килер и съвсем няма място за паркиране, но там можеш да си оставиш колата пред къщата, за предпочитане отворена и без ценни вещи в нея, поне да не ти чупят прозореца, ако са решили да крадат. Там застраховката не е като тук, а се определя от това колко пъти някой, вкл. и самият собственик, е предявил иск за изплащане на щети, така че малките щети е по-изгодно сам да си ги оправяш. И да изляза от лиричното отклонение - навсякъде по света хората разбират от едно нещо - глоба. Ако няма кой да налага глоби за неспазване на закона и разпоредбите, хората ще си паркират където искат, вкл. и в Лондон. Лондон е пример за това как се прилага закона, бързо и за всички. София е пример как не се прилага закона, нито е за всички, нито бързо. А в конкретния случай, аз бих се срамувала да разкажа тази история пред цял един форум, като се има предвид, че и аз съм в нарушение, и то за много по-голяма глоба.
                        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ele написа:
                          Колкото до Лондон - да имаш автомобил в Лондон е толкова скъпо удоволствие....ако паркираш неправилно или си пресрочил часа, веднага ти лепват глобата, така че глобите са сериозно възпитателно средство, стига да има кой да ги налага съвестно, а там има кой.
                          С първото изобщо не съм съгласен. Скъпо може да ти се вижда на теб или на мен, с нашите заплати. Там да платиш застраховка от 500 лири като процент от доходите е все едно да платиш тук застраховка от 100 лева. Тъй че ай да не се сравняваме.За второто - подкрепям. С моя приятел в 17:55 бяхме в зона с платено паркиране до 18:00. След това ставаше безплатно. Обиколихме 3-4 пъти квартала, за да стане 18:01, за да спрем на свободните и преди това места. Иначе, каза моят приятел, със сигурност в 17:58 ще цъфне някой и ще ни сложи фишчето. Или трябва да платим 2 лири за 5 минути, което не си струваше... Там глобяват. Не те питат кой си, какво работиш и кой ти е чичо или дали от 1 или 30 години спираш там.Другото което е - в жилищните квартали извън центъра (в който дори влизането е платено, освободени са само електромобилите), на повечето места паркирането по улиците е безплатно. Там, където е платено, живеещите си имат стикери, които им позволяват да си паркират безплатно. На определено разстояние пред къщата. Тъй че с основание биха ти казали "спрял си ми на мястото". Въпреки това, едва ли го правят...

Коментар

Камионите май трябва да се паркират на определени за целта места, не пред блока и из уличките. Вижте си общинската наредба. Не, че някой ще си свърши работата, но все пак.
                            Brava 1.6 16V 103hp

Коментар

ele, по повод темата ми: не се срамувам да я пусна, не смятам че аз съм в по-голямо нарушение, по повод това - че грубото запушване не е начин да предотвратиш някой да престане да паркира на "твоето"(?!) място. В целия район, почти навсякъде е забранено паркирането, или има знаци, или пешеходни пътеки близо една до друга. Нито съм спряла на пешеходна пътека, нито съм се качила на тротоара. В България съм, във Велико Търново, снимката е правена на Стадиона, и полицаят каза, че аз не съм в нарушение, поне да бъда санкционирана от него. А тази нагла бабка, с какво право ще спира зад мен, да не мога да си изкарам колата, да съм ходела да я търся, при положение, че отляво имаше свободно място?! Полицаят й каза, че при положение, че няма документ за "паркомястото", всеки спира там, където е свободно. Така е във Велико Търново.
                              Más vale tarde que nunca
                              Peugeot 206 2.0 HDi ))

Коментар

Immortal: Не знам защо си мислиш, че в Лондон всеки взима хубава заплата и може да си поволи толкова много неща... но да не споримAlisiq: Спряла си в зелена площ, щом в това не виждаш нарушение... здраве да е. Не можеш да се оплакваш от манталитета на другите, след като твоят не е по различен, щото това на мен ми изглежда зелена площ, пък макар и бивша. За Велико Търново ей това намерих:Чл. 42. (1) За спиране, престой, паркиране и/или преминаване на ППС през паркове, градини и зелени площи на извършителите се налагат глоби в размер 150 (сто и петдесет) лева.Радвай се, че не си отнесла 150-те лева и си свиркай. Ако толкова те притеснява бабката - подай едно оплакване за спиране в зелена площ, приложи снимков материал, паркирай на друго място и се радвай как всички ще го отнесат, ако изобщо това се случи. За това говорих и по-горе - законът в БГ е избирателен, според сините очи или други израстъци на нарушителите, за голямо съжаление.
                                Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Working...
                                X