Здравейте колеги.Имам едно въпросче.Някой скоро да си е откривал фирма , или по-точно ,искаме с моята половинка да разработим един хранителен магазин който ни го дават със символичен наем.Смятам,че трябва да се регистрирам като едноличен търговец,обаче гледах в google ,но не намирам нищо конкретно.Интересува ме горе-долу колко пари ще ми трябват и къде трябва да се ходи по -мъките.Гледах ,че има адвокати които регистрират,обаче би ми се щяло да спестя тези пари.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Откриване на фирма-ЕТ
Collapse
X
-
Преди беше 5хил., но вече не. Направиха го 2лв. Но по-добре е да си направиш някъква груба сметка колко пари ще ти трябват за наем, за касов апарат, за документи за търговия и първоначално зареждане и оправяне на помещението. Откриваш с тези пари и почваш да си плащаш нещата от тях. Иначе ако отвориш с 2лв после може да те карат да обясняваш от къде са парите.Ex. Fiat Marea 1,6-16V,98g.
Ex.Opel Astra
Коментар
-
Направи си ЕТ, зае-и го т’ва ЕООД.Отвсякъде е греда, и за счеточодство, и за такси, и евентуално закриване, абе не виждам никаква полза, освен споменатата - ако задлъжнееш.Ама с магазин за хранителни стоки не виждам как ще стане това.п.с. имам и ЕТ и ЕООД, та мога да сравнявам от първа ръкаhttp://www.kadastra.com/registracia-...-21-12-24.htmlEx Fiat 126P
Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.
Коментар
-
Re: Откриване на фирма-ЕТ
bobizdr написа:Здравейте колеги.Имам едно въпросче.Някой скоро да си е откривал фирма , или по-точно ,искаме с моята половинка да разработим един хранителен магазин който ни го дават със символичен наем.Смятам,че трябва да се регистрирам като едноличен търговец,обаче гледах в google ,но не намирам нищо конкретно.Интересува ме горе-долу колко пари ще ми трябват и къде трябва да се ходи по -мъките.Гледах ,че има адвокати които регистрират,обаче би ми се щяло да спестя тези пари.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
От счетоводна гледна точка ЕООД е по-добре.Освен, че струва малко повече да се регистрира, всичко останало е в плюс за ЕООД.Запазване на име - 50лв. (+2лв. банков превод).Нотариална заверка на подписа на управителя - 6лв.Откриване на набирателна банкова сметка и удостоверение за пред Агенция по вписванията - (10+10) 20лв.Вписване в Агенция по вписванията - 160лв. (+2лв. банков превод).Ако не си носиш сам документите ще са ти нужни нотариални заверки и на формулярите ’Д1’ за запазване на име (6лв.), ’А4’ за вписване в агенцията (6лв.), плюс нотариално заверено пълномощно за приносителя на документите (9лв.) .Хонорар (който аз взимам на клиентите) - 150лв.Накратко:Ако сам си попълниш и занесеш документите - не повече от 250лв.Ако трябва да платиш на друг човек за работата - не повече от 450лв.Както вече каза z_sutrov - при регистриране на ЕООД е хубаво (да не казвам задължително) да регистрираш с по-голям капитал, за да не се налага после да обясняваш от къде имаш парите - ако първоначалните разходи са ти 1500лв. направо внасяш 2000лв. капитал и после си ги теглиш, за да се разплащаш с тях.Регистрирането на ЕТ излиза значително по евтино и то най-вече от разликата при вписването в агенцията - 30лв., НО за ЕТ например се дължи ежегодно патентен данък на квадратен метър площ от магазина, т.е. може да стане соленко....АЗ бих те посъветвал да си регистрираш ЕООД!
Коментар
-
Патентният данък е за нетна площ до 100 кв.м. и отпада, ако оборотът стане над 50 000 лева, така че това не е от кой знае какво голямо значение, защото ако един хранителен магазин не може да направи 50 000 лева за 12 месеца, значи е много назад и трябва да се обмисли дали изобщо си заслужава да съществува предвид разходите. Така че от тази гледна точка няма голямо значение дали ще е ЕТ или ЕООД, но аз също съм за ЕООД. Това че при ДЗЗД не се плащат данъци и осигуровки не е вярно - всички работещи съдружници се осигуряват, освен ако не полага труд в дружеството и не е вписан като управител. Дружеството подава годишна декларация по ЗКПО, а съдружниците годишна декларация. Изборане на тази форма само да се спестят 200-300 лева е несериозно, като се има предвид колко трябва да се вложи, за да тръгне магазина.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Kuku написа:Ми, аз не знам, защо реших, че магазина ще е малък Иначе - да, хич не помислих за годишния оборот. Логично отиваме и на ДДС.Отделно, че и при другите данъци юридическото лице е в по-изгодна позиция.Отделно и отговорност до размера на капитала.Май нещата са повече от ясни - ЕООД от всякъде!
Коментар
-
ele написа:...защото ако един хранителен магазин не може да направи 50 000 лева за 12 месеца, значи е много назад и трябва да се обмисли дали изобщо си заслужава да съществува предвид разходите.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар