Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Откриване на фирма-ЕТ

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Откриване на фирма-ЕТ

Здравейте колеги.Имам едно въпросче.Някой скоро да си е откривал фирма , или по-точно ,искаме с моята половинка да разработим един хранителен магазин който ни го дават със символичен наем.Смятам,че трябва да се регистрирам като едноличен търговец,обаче гледах в google ,но не намирам нищо конкретно.Интересува ме горе-долу колко пари ще ми трябват и къде трябва да се ходи по -мъките.Гледах ,че има адвокати които регистрират,обаче би ми се щяло да спестя тези пари.

Колега ЕТ-НЕ, ЕООД по-добре. Ако нещо стане недай се боже задлъжнееш отговаряш с всичкото имущество на твое име.
    Ex. Fiat Marea 1,6-16V,98g.
    Ex.Opel Astra

Коментар

ЕТ лятото към 600лв с адвоката и всички такси, отделно касов апарат(един или повече) трябва да предвидиш.Не е невъзможно да си отвориш сам, но кризата е за всички и 100% ще намериш адвокат, който няма да вземе много пари.

Коментар

Ако регистрацията е към 600лв.с адвокат ме устройва.Колега за ЕООД не искаха ли 5000 лв. за начален капитал или нещо подобно.Не знам и затова питам.

Коментар

Преди беше 5хил., но вече не. Направиха го 2лв. Но по-добре е да си направиш някъква груба сметка колко пари ще ти трябват за наем, за касов апарат, за документи за търговия и първоначално зареждане и оправяне на помещението. Откриваш с тези пари и почваш да си плащаш нещата от тях. Иначе ако отвориш с 2лв после може да те карат да обясняваш от къде са парите.
          Ex. Fiat Marea 1,6-16V,98g.
          Ex.Opel Astra

Коментар

Направи си ЕТ, зае-и го т’ва ЕООД.Отвсякъде е греда, и за счеточодство, и за такси, и евентуално закриване, абе не виждам никаква полза, освен споменатата - ако задлъжнееш.Ама с магазин за хранителни стоки не виждам как ще стане това.п.с. имам и ЕТ и ЕООД, та мога да сравнявам от първа ръкаhttp://www.kadastra.com/registracia-...-21-12-24.html
            Ex Fiat 126P
            Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
            Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
            Alfa Romeo 147 1.6 TS
            Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

ЕТ и ЕООД си имат предимства и недостатъци. Според мен е добре да се консултираш със счетоводител, за да се прецени коя форма ще е най-подходяща.
              Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

trace написа:
                Ама с магазин за хранителни стоки не виждам как ще стане това.
                Може, може Не питай старило, питай патило

Коментар

Re: Откриване на фирма-ЕТ

bobizdr написа:
                  Здравейте колеги.Имам едно въпросче.Някой скоро да си е откривал фирма , или по-точно ,искаме с моята половинка да разработим един хранителен магазин който ни го дават със символичен наем.Смятам,че трябва да се регистрирам като едноличен търговец,обаче гледах в google ,но не намирам нищо конкретно.Интересува ме горе-долу колко пари ще ми трябват и къде трябва да се ходи по -мъките.Гледах ,че има адвокати които регистрират,обаче би ми се щяло да спестя тези пари.
                  Напук на всички съвети които ще ти дадат - най-бързият, лесен и чудесен съвет щом ще сте двама е ДЗЗД. Регистрацията става бързо (при нотариус и в статистиката) и след това се мятате на хорото - касов апарат, данъчни и газ на бачкането. А да - и е най-евтино Т.е. не ти трябва някой намазан юрист (адвокат му викат другояче) не, че за която и да е друга форма освен АД ти трябва юрист де, но щом бързаш - най-доброто решение е ДЗЗД, щото при него дължиш данъци и осигуровки, когато приключиш дейността
                  Steliyan's Life!
                  FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Re: Откриване на фирма-ЕТ

Много ви благодаря колеги.

Коментар

От счетоводна гледна точка ЕООД е по-добре.Освен, че струва малко повече да се регистрира, всичко останало е в плюс за ЕООД.Запазване на име - 50лв. (+2лв. банков превод).Нотариална заверка на подписа на управителя - 6лв.Откриване на набирателна банкова сметка и удостоверение за пред Агенция по вписванията - (10+10) 20лв.Вписване в Агенция по вписванията - 160лв. (+2лв. банков превод).Ако не си носиш сам документите ще са ти нужни нотариални заверки и на формулярите ’Д1’ за запазване на име (6лв.), ’А4’ за вписване в агенцията (6лв.), плюс нотариално заверено пълномощно за приносителя на документите (9лв.) .Хонорар (който аз взимам на клиентите) - 150лв.Накратко:Ако сам си попълниш и занесеш документите - не повече от 250лв.Ако трябва да платиш на друг човек за работата - не повече от 450лв.Както вече каза z_sutrov - при регистриране на ЕООД е хубаво (да не казвам задължително) да регистрираш с по-голям капитал, за да не се налага после да обясняваш от къде имаш парите - ако първоначалните разходи са ти 1500лв. направо внасяш 2000лв. капитал и после си ги теглиш, за да се разплащаш с тях.Регистрирането на ЕТ излиза значително по евтино и то най-вече от разликата при вписването в агенцията - 30лв., НО за ЕТ например се дължи ежегодно патентен данък на квадратен метър площ от магазина, т.е. може да стане соленко....АЗ бих те посъветвал да си регистрираш ЕООД!

Коментар

Патентният данък е за нетна площ до 100 кв.м. и отпада, ако оборотът стане над 50 000 лева, така че това не е от кой знае какво голямо значение, защото ако един хранителен магазин не може да направи 50 000 лева за 12 месеца, значи е много назад и трябва да се обмисли дали изобщо си заслужава да съществува предвид разходите. Така че от тази гледна точка няма голямо значение дали ще е ЕТ или ЕООД, но аз също съм за ЕООД. Това че при ДЗЗД не се плащат данъци и осигуровки не е вярно - всички работещи съдружници се осигуряват, освен ако не полага труд в дружеството и не е вписан като управител. Дружеството подава годишна декларация по ЗКПО, а съдружниците годишна декларация. Изборане на тази форма само да се спестят 200-300 лева е несериозно, като се има предвид колко трябва да се вложи, за да тръгне магазина.
                        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Ми, аз не знам, защо реших, че магазина ще е малък Иначе - да, хич не помислих за годишния оборот. Логично отиваме и на ДДС.Отделно, че и при другите данъци юридическото лице е в по-изгодна позиция.Отделно и отговорност до размера на капитала.Май нещата са повече от ясни - ЕООД от всякъде!

Коментар

Kuku написа:
                            Ми, аз не знам, защо реших, че магазина ще е малък Иначе - да, хич не помислих за годишния оборот. Логично отиваме и на ДДС.Отделно, че и при другите данъци юридическото лице е в по-изгодна позиция.Отделно и отговорност до размера на капитала.Май нещата са повече от ясни - ЕООД от всякъде!
                            Така както го обяснявате ЕООД ми се струва по логично,но днес разпитах в няколко магазина и те ми казаха ,че са ЕТ.На въпроса ми защо са ЕТ и какво е предимството за тях,разбира се че не получих отговор,понеже завистта е голяма. Имам няколко дни да си помисля, но все ми се струва,че ще бъде ЕООД.Магазина няма да бъде много голям,но към него има складово пространство .

Коментар

ele написа:
                              ...защото ако един хранителен магазин не може да направи 50 000 лева за 12 месеца, значи е много назад и трябва да се обмисли дали изобщо си заслужава да съществува предвид разходите.
                              Абе къде живеете вие бе?!Еленке, едно квартално магазинче в голямо село или малък град като Белоградчик, откъдето е колегата, и каквото магазинче си мисля че е това (иначе кой ще му го даде за символичен наем), едва ли прави в най-добрия случай 500 лв оборот на ден. А това прави по-малко от 20.000 лв оборот годишно.В моето село има 7 хранителни магазинчета от такъв тип. Селото има 1500 жители. Ако всяко магазинче прави по 50.000 лв на година в село, то значи, че общо правят 350.000 лв оборот, или всеки съселянин оставя там по 233 лв годишно, вкл. и децата. Не забравяй, че е само на 3 км от града, в който има няколко огромни магазина (Кауфланд, Била, Пени, сега правят и Лидл, отделно няколко местни вериги с по няколко супермаркета) и по-голямата част от хората си пазарят в града. На повечето възрастни хора в селото пенсиите са по-малко от това, а не пазарят с тях само хранителни стоки...И въпреки това тези магазинчета си работят и изхранват семействата на собствениците им.

Коментар

Working...
                              X