Момчета и момичета - дойде времето за нов цифров фотоапарат. И тъй като хал-хабер нямам от тия джаджи, моля да ми кажете освен мегапикселите какво още да гледам, кои марки са добри и т.н. Бюджетът е 200лв. Принципно съм се насочил към Олимпус, тъй като старият беше такъв (фе-нещо си беше модела, доста добри снимки правеше - дневни и нощни). Моля за малко акъл за какъв да се оглеждам, благодаря предварително.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Питане за цифров фотоапарат
Collapse
X
-
До 200 лева който и фотоапарат да вземеш от известните марки ще ти свърши работа. Всички снимат в достатъчно добра резолюция, за да ги гледаш на компютър или да ги отпечаташ, всички правят прилични снимки. Едиснтвената екстра, която би ти била от полза и не всички имат, е оптичния стабилизатор.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
-
Търси по голям оптичен зум и оптичен стабилизатор,а не само цифров такъв.Добре е да премислиш с какви батерии ще е апарата.Стандарти презареждащи (размер АА) или литиевойонни(като на телефон).Ако е за планина или друго място без електричество, първите са за предпочитане поради по ниската цена и факта че могат да се заменят с обикновени батерии при нужда.Другият вариант е резервна литева батерия но първо им провери цените(около 30 до 60 и повече лв.)Ако не държиш на нов апарат можеш да погледнеш обявите във раздел базар на photo-forum.Понякога излизат много добри оферти.Естествено винаги го има риска на стоката "втора ръка’’.Апарати можеш да намериш и в продавалник.ком.
Коментар
-
Гледай ISO да поддържа поне до ISO 1600 или ISO 3200 - това е характеристика, която има общо с чувствителноста на сензора (или едно време на лентите) и колкото е по-висока, толкова по-качествени снимки може да прави при по-ниска осветеност !Гледай ако можеш да го тестваш още в магазина преди да избереш - да видиш като е на автоматичен режим дали не ги прави много жълти-оранжевеещи или пък синьо-зеленикави снимките (особено ако някъде белия фон не го изкарва бял, например пред някоя стена за фон, и най-вече като си на изкуствено осветление - тоест да избираш вечер в магазина докато са на лампи, щото на светло и баба знае, и на плажа всеки апарат добре снима) !Напоследък като ниско-бюджетен вариант добри впечатлeнея имах от нетрадиционни за фотоапарати марки като GE (дженеръл електрик) и SANYO или PRAKTIKA, като по ISO надминаваха възможностите дори на някои от скъпите модели на Никон или Кодак, но имаха други кусури (например по-бавен процесор - чакаш до към 1-2 секудни докато запаметят снимката при най-високото качество/размер и бавно стават готови за следваща снимка, при ръчен режим, а не при този за няколко кадъра един след друг.Още може да провериш дали има този, който харесаш - ръчни настройки на осветеност EV от -3 до +3, и също режими за баланс на бялото - например: нощен режим, при слънчево, при волфрамова крушка с нажежаема жичка, при луминисцентна светлина ... и така нататък различни условия на снимане (въпреки, че почти всичките май го имат това).Най-добре гледай он-лайн и сравнявай характеристики на различни модели преди да се ориентираш.
Коментар
-
Високото ИСО не е гаранция за по-качествени снимки!Колкото е по виско ИСО то ,толкова по зърнести са снимките.Особено при ниският клас апарати които се вместват в сумата от 200лв.Sensitivity (ISO)
Коментар
-
Естествено, в апарат за 200 лева не може да се очаква да има кой знае какви възможности и екстри. ИСО-то наистина не е от такова значение, същото се отнася и за мегапикселите. Не може да очакваш от такъв апарат, па макар и накичен с 14 МП примерно, да правиш снимки за плакат. Важна е матрицата, от нея зависи качеството на снимката. За такова апаратче са напълно достатъчни и 6 МП, а дори можеш да ги намалиш и наполовина за всекидневните снимки. Освен това внимавай с какъв обектив е апаратчето, защото ако е с широкоъгълен, рискуваш снимката да има големи деформации по краищата, което мен лично много ме дразни. Накратко, един апарат с около 6 МП и оптичен зуум около 6-8 ще ти върши идеална работа.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
sachma написа:Ами... то аз разлика между 6МП и 14 МП с просто око не мога да направя... (може и да има пинизи как става - не съм соец). Питането ми беше по-скоро за другите екстри, както и коя марка като цяло е по-надеждна...
Коментар
-
Можеби някой powershot, например този - http://technomarket.bg/products/0907...a3150-is-black . Има си оптичен стабилизатор, прави там някакъв клип. Предполагам знаеш, че след покупката трябва да отделиш пари и за карта.
Коментар
-
Аз от половин година съм си буукмаркнал един Никон:http://www.photopavilion.com/?page=c...ional#Сега гледам са му смъкнали цената с 20 лева )Дават ти и зарядно с 2 батерии... Какво повече..."Без сърца, сме просто машини"
Toyota Prius 1.5 Hybrid
EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI
Коментар
-
Заслужават ли си тези апарати закупени втора ръка със оставаща гаранция повече от година.Апарат 1:Canon Powershot SX120IS.Закупен е през април 2011 от техномаркет(гаранция до април 2013)Спецификации и снимка на апарат.Цена 200лв.Апарат 2Olympus D720(VR-310)Закупен е септември с 2г. карта и всичко останало(гаранция до септеври 2013)Сецификации и снимка на апаратаСив цвятЦена-240 лв.
Коментар
-
krasio_79bs: При условие, че има добри фотоапарати под 200 лева, които да вършат добра работа на колегата, който явно не разбира много и не го интересуват екстри, с които би могъл да прави супер снимки на цветенца и пчелички, защо му е да купува втора ръка фотоапарат, пък и с оставаща гаранция????Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
ele написа:krasio_79bs: При условие, че има добри фотоапарати под 200 лева, които да вършат добра работа на колегата, който явно не разбира много и не го интересуват екстри, с които би могъл да прави супер снимки на цветенца и пчелички, защо му е да купува втора ръка фотоапарат, пък и с оставаща гаранция????
Коментар
-
M5kov написа:Аз от половин година съм си буукмаркнал един Никон:http://www.photopavilion.com/?page=c...ional#Сега гледам са му смъкнали цената с 20 лева )Дават ти и зарядно с 2 батерии... Какво повече...Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde 2.0 16V T.S. 150hp
Коментар
-
И още нещо,ако ходиш да оглеждаш,вземи с теб познат,който разбира не се доверявай напълно на консултантите понеже когато има застояли модели им се налага месечна глоба за сметка на консултанта и се изисква тяхното продаване(направи си извода) аз за това имах пререкания със шефовете,защото мразя да лъжа хората,че примерен модел е супер,а всъщност той е супер когато се продаде понеже ми върви глоба за него.П.П. 2 години бях консултант в една от големите вериги за бяла и черна техникаAlfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde 2.0 16V T.S. 150hp
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар