Та един хипотетичен случай да разиграем.Та караш си спокойно, сухо, слънце, птички пеят наоколо. Съобразяваш се с пътните условия, за да може да спреш ако стане нещо.Та изведнъж удряш дупка. Пукаш две гуми и чупиш две джанти. За да плати нещо застрахователя ти трябва протокол от КАТ. Викаш ги и доволен, чакаш протокола.Но изведнъж осъзнаваш, че имаш акт за "несъобразена с пътните условия скорост". Съответно там глоба, точки и както си му е реда.Въпрос:1. Дупката (единична) част от пътните условия ли се явява?2. Кай прав, кой крив в тази ситуация?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Хипотетично - дупка на пътя, виновен?
Collapse
X
-
работата на теория е ясна, скоростта ти не е съобразена, не си съобразил, че може да има трап 30 санта на магистрала с позволена скорост 130 км. На практика не е точно така и съм чувал, че при правилно изиграни карти акта пада, а може и да съдиш общинатаLancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
-
Всичко зависи как полицая ще опише ситуацията. Ако е човек и напише, че е в следствие на дупка на пътя...а ти в обясненията на акта опишеш, че поради липса на маркировка или сигнализация или предупреждения за опасност на пътя шофирайки с позволената за пътните условия и съответен път скорост от ... попадаш в необезопасена дупка пукаш две гуми и катастрофираш. Ако има и други с теб си слагат подписите отдолу като свидетели. После може да съдиш общината която стопанисва съответния път. Акта ще отпадне 100% и ще получиш обезщетение в зависимост от компетентността на адвоката който наемеш...но естествено всичко това зависи от много фактори...ако е валяло примерно нещата може да отидат подяволите или ако е имало сняг и други препятствия...Renault Megane 1.5dci 110hp. 12г.
BMW G20 320d xDrive 190hp. 2019г.
BMW X3 2.0d xDrive 177hp '09г. Ех.
Коментар
-
Чесно казано въпреки че съм виждал при други обстоятелства какво става в тоя случай, не знам какво ще стане ако собственика стои там и чака куките, а те като дойдат той казва че е карала очинайка му Райка, и ги прати да я търсят......тя заминала нанякъде, щото и се е акало а ти си останал - логично погледнато те не трябва да пишат акт на тебе, щото ти не си извършителя - пишат протокол за пред застрахователите, акта да търсят очинайка ти да го пишат на нея.......Тва съм го играл, но като пасажер в колата, излетяхме между Сливен - Ямбол на заледен път, повъртяхме се малко, и спряхме в канавката напречно - никакви щети, но минаха куки, и рачиха акт да пишат - аверчето даде само талона на колата, щото той в момента не я управлява и не е длъжен книжка да дава, и им каза че филанкишията е карал.......куките знаеха че ги лъжем, но нищо не можеха да направят и си биха камшика.....Alfa 156 2.0 TS
Alfa 156 20VTurbo
Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
Locost TF1 3.0V6
Коментар
-
Аз съм минавал по този път. Отнесох акта "като куцо пиле домат", работата беше протоколна, ако искаш протокол, пишем и акт, ако щеш го обжалвай. Обжалвах го, на първа инстанция спечелих, на последната излязох аз виновен. Мотивите на съдебното решение - според не помня кой член, редовно съставен акт има доказателствена сила, аз не съм доказал, че скоростта ми е била съобразена. Значи е била несъобразена, защото катаджията е написал така. 100 лв. Смотана държава.
Коментар
-
tomny написа:новен. Мотивите на съдебното решение - според не помня кой член, редовно съставен акт има доказателствена сила, аз не съм доказал, че скоростта ми е била съобразена. Значи е била несъобразена, защото катаджията е написал така. 100 лв. Смотана държава.Alfa 156 2.0 TS
Alfa 156 20VTurbo
Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
Locost TF1 3.0V6
Коментар
-
Преживял съм го същото и си осъдих общината като стой та гледай.Скороста ти е съобразена до доказване на противното.При наличи на дупка или каквото и да било препядствие на пътя общината е длъжнада сигнализира било то с зпътен знак или нещо друго.Обшината е длъжна да потдържа пътя в състояние в което може да се кара с максимално допустимата скорост.Ако не може и не убозначено значи общината е виновна. - КРАЙКаквото и да пише полицая най много той да си изяде наказанието за незнание на закона.
Коментар
-
Re: Хипотетично - дупка на пътя, виновен?
BO написа:...Та караш си спокойно, сухо, слънце, птички пеят наоколо. Съобразяваш се с пътните условия, за да може да спреш ако стане нещо.Та изведнъж удряш дупка. ...2. Кай прав, кой крив в тази ситуация?Alfa Romeo 147 1.9 JTD 2005 Fulcrum
Коментар
-
Funakoshi написа:Преживял съм го същото и си осъдих общината като стой та гледай.Скороста ти е съобразена до доказване на противното..Alfa 156 2.0 TS
Alfa 156 20VTurbo
Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
Locost TF1 3.0V6
Коментар
-
Колегата Василев ще ни даде най-точни разяснения по въпроса ти.Ако не ме лъже паметта неговите родители са минали по тоя път.http://www.vbox7.com/play:7aabbfdd
Коментар
-
Re: Хипотетично - дупка на пътя, виновен?
BO написа:Та един хипотетичен случай да разиграем.Та караш си спокойно, сухо, слънце, птички пеят наоколо. Съобразяваш се с пътните условия, за да може да спреш ако стане нещо.Та изведнъж удряш дупка. Пукаш две гуми и чупиш две джанти. За да плати нещо застрахователя ти трябва протокол от КАТ. Викаш ги и доволен, чакаш протокола.Но изведнъж осъзнаваш, че имаш акт за "несъобразена с пътните условия скорост". Съответно там глоба, точки и както си му е реда.Въпрос:1. Дупката (единична) част от пътните условия ли се явява?2. Кай прав, кой крив в тази ситуация?
Коментар
-
Ми туй е България, бе пичове! От една страна - несъобразена с пътната обстановка скорост (стандартното), щото там можеше да пресича дете. А от друга страна - не е обозначена, дупката примерно със знак неравности по платното за движение!Преди няколко седмици във Варна имаше голяма буря, паднали тополи върху жиците на тролеите и застанали напреко на пътя. Водата беше отнесла капака на шахта, която е посредата на платното и добре, че някой беше набучил някаква клонка там, та в последния момент съобразих за какво е. Иначе под една педя вода как да видя какво ме чака?
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар