Хаджов, послеписа не го разбрах - с данъци се бориш срещу корупция? И пак не ми отговаряш на въпроса - ЗАЩО потрудилия се и спечелилия повече пари да плаща по-високи относителни стойности данък, отколкото мързела, дето работата му е през дедовия?Така или иначе по-богатия плаща толкова повече данък, колкото е по-богат
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
За представител на коя партия ще гласувате?
Collapse
Заключена тема
X
X
-
ilkor написа:Не разбирам какво не си доволен като двете най важни неща за теб са осъществени:1. плащаш по нисък данък2. като абсолютна стойност събраната сума е по висока
Коментар
-
Kuku написа:Послеписа не го разбрах - с данъци се бориш срещу корупция? И пак не ми отговаряш на въпроса - ЗАЩО потрудилия се и спечелилия повече пари да плаща по-високи относителни стойности данък, отколкото мързела, дето работата му е през дедовия?Така или иначе по-богатия плаща толкова повече данък, колкото е по-богатВсеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Добре де, даваме пари (плащаме данъци), ония ги крадат без капка свян. Ние пак плащаме, онези пак ги крадат, а ни улиците ни - улици, ни образованието ни - образование, ни здравеопазването - здравеопазване, ни пенсиите - пенсии... И ние пак плащаме. И пак плащаме, и все същото.Ми що да плащаме тогаз?То това е все едно да наливаш вода в кофа без дъно.Колкото и да наливаш - никога няма да се напълни.Първо трябва да сменим или поправим кофата, и тогава пак да пълним.Така мисля.Затова и съм спрял да наливам вода. Отдавна при това. Наливам си я в мойто шишенце.
Коментар
-
Kuku написа:Хаджов, послеписа не го разбрах - с данъци се бориш срещу корупция? И пак не ми отговаряш на въпроса - ЗАЩО потрудилия се и спечелилия повече пари да плаща по-високи относителни стойности данък, отколкото мързела, дето работата му е през дедовия?Така или иначе по-богатия плаща толкова повече данък, колкото е по-богат
Коментар
-
Immortal написа:Добре де, даваме пари (плащаме данъци), ония ги крадат без капка свян. Ние пак плащаме, онези пак ги крадат, а ни улиците ни - улици, ни образованието ни - образование, ни здравеопазването - здравеопазване, ни пенсиите - пенсии... И ние пак плащаме. И пак плащаме, и все същото.Ми що да плащаме тогаз?То това е все едно да наливаш вода в кофа без дъно.Колкото и да наливаш - никога няма да се напълни.Първо трябва да сменим или поправим кофата, и тогава пак да пълним.Така мисля.Затова и съм спрял да наливам вода. Отдавна при това. Наливам си я в мойто шишенце.
Коментар
-
Да разбирам, че не можеш да ми обясниш, защо един лекар учил десетина година и честно с труд печелещ 50’000лв. да плаща 20% данък, а самоук зидаро-мазач печелещ 10’000лв. да плаща 10% данък?!Така единият ще плати 10 ПЪТИ повече - защо?При властваща корупция повсеместно, единствената полза от прогресивния данък е за хазната и разполагащите с нея.Необлагаем минимум - О’к, но прогресивен данък не мисля.Дали е случаино, че всяка икономика се стреми към понижаване на данъчното облагане, не за друго, а защото повишаването на данъците НЕ води до пълна хазна?! И 50% данък да му треснеш на милионера, кел-файда, като той няма да го плати и хазната остава празна....
Коментар
-
Аз нали поясних - такава ни е държавата че плоският данък работи по ефективно. По същия начин той работи по ефективно в още доста страни и те също го ползват. Когато станем на нивото на Германия по отношение на събираемостта на данъците може би ще е по добре пак да въведат стъпаловиден данък. Но до тогава този е по добър. Доказвам ви го с числа бе хора - няма друг данък който да бележи постоянен ръст - всички останали бележат спад. И как става това при положение че най масовия данъкоплатец плаща по малко. Нима от 20-30 лева които внасят тези с минимална заплата ? Стига сте фантазирали .... Количеството данъкоплатци в България е едно и също или дори намалява. Данъкът за повечето от тях беше намален и въпреки това неговата стойност неизменно расте. Това показва че просто му е увеличен обхватът - за все повече хора е трудно укриването на данъци. А нали именно това е целта?ele, не е истина че и най-бедните са били ощетени. През 2007 минималната работна заплата е била 220 лева и те не са плащали данък. През 2008 инималната работна заплата е вече 240 лева която компенсира плащането на 24 лева данък. Ако смяташ че тези 4 лева отгоре са причината той да нарастне и успееш да го докажеш ще те кандидатираме за Нобелова награда за икономика.Още малко математика:През 2007 събраният данък е 1,8 млрд, следващата година, 2008 данъкът вече е 2 млрд. И то при свалена данъчна тежест. Онези с 10-милиона доход вместо да дават 24% вече дават само 10% Но айде за по лесно ще ги игнорираме. Разликата от 200 милиона НЯМА КАК да е платена от най бедните за които казваш че са започнали да плащат по голям данък. Айде сметни колко хора плащаши данък до 400 лева годишно (да ги наречем по-бедни) ти трябват за да компенсират първо увеличението на сумата и после по ниската ставка на тези с над 1000 лева годишно (да ги наречем по-богати).Изчисли колко от по бедните трябват за да компенсират моето намление на данъка от 4000 до 2000 примерно? Да не говорим за някой с деклариран доход 1 милион който е плащал 240 000, а след това само 100 000? И допълнително да дойдат 200 милиона. Няма Как да го обясниш с това което си написалала ... не вярвам и някой друг да ти повярва.Очевидно е че при по ниски ставки тези 200 милиона са платени от много повече хора извадени от сива ли, черна ли се казва икономика. Ами чудесно бих казал аз Очевидно е че той е пресякъл незаконните начини за укриване на доход (примено да разпределяме заплатата си на роднини които не работят) и напълно изпълнява ролята за която е въведен - колкото се може повече хора да плащат данък.Никога не съм казал че той е перфектен - но в тази ситуация в България явно върши работа. И е по добър от другия тип данък.ele написа:ilkor: Работи, защото парите се вземат от по-бедните...
Коментар
-
Да разбирам, че не можеш да ми обясниш, защо един лекар учил десетина година и честно с труд печелещ 50’000лв. да плаща 20% данък, а самоук зидаро-мазач печелещ 10’000лв. да плаща 10% данък?!Така единият ще плати 10 ПЪТИ повече - защо?При властваща корупция повсеместно, единствената полза от прогресивния данък е за хазната и разполагащите с нея.Необлагаем минимум - О’к, но прогресивен данък не мисля.Дали е случаино, че всяка икономика се стреми към понижаване на данъчното облагане, не за друго, а защото повишаването на данъците НЕ води до пълна хазна?! И 50% данък да му треснеш на милионера, кел-файда, като той няма да го плати и хазната остава празна....
Коментар
-
Хаджов, то затова републиканците обмислят идеята да се въведе плосък данък,който да е справедлив и демократичен, а не както прави Обама в момента,да въведе допълнителен данък за богатите,че да има за бедните. Това е една от основните причини на следващите избори демократите да загубят. Знам ,че сега ще скочиш и ще кажеш,че републиканците защитават интересите на богатите,както това направи БСП със своите олигарси. Дори и да е така,аз съм за този тип данък.За мен той е справедлив и демократичен + по-ефективен в нашият случай на псевдо пазарна икономика.Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005
Коментар
-
ilkor i kukuИма едно основно правило в икиномиката,което никой не може да оспореа:Прогресивните данъци ограничават социалното разслоение на лицата с по-ниски доходи от тези с по-високи.Правило на всяка социална държава,а ние по конституция сме такава е желязно да се придържа към това,особенно в условия на такъв хищен капитализъм какъвто се вихри у нас. Повече по този въпрос няма да правя изказвания.Най голямите защитници на БСП се указват най голямите защитници на хищния капиталъзъм и за най голяма пропаст между бедни и богати,каквато у нас расте непрекъснато.Аз желая да живея наистина в социална държава,а не по тертипа на Станишев и компания.Наистина много е "справедливо"Доган след 1 000 000 лева хонорар да плати 100 000 лв.,защото много е учил и много е учен,а друг за същата работа да вземе 500 лв и да плати 50 лв.Страхотно справедливо-резултат от управлението на БСП и Станишев.П.С.В истинските социални държави в Европа-всичките Скандинавски,Германия и други,прогресивния данък е въведен от векове и никой не мисли да го променя за да създава олигархия и супер богати,да разслоява материално населението на страната си.САЩ,която не е по правило социална държава,пак действа прогресивния данък.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар