Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос относно данък МПС

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Въпрос относно данък МПС

Казуса е следния:Закупувам МПС от друга област с платен данък до края на годината.Дължа ли данък в моята община?
    I don't always blow black smoke with my JTD ... but when I do, it's directly into your cooler!

Като я регистрираш в твоята община, ще те накарат да си платиш данъка, ако не се лъжа ще е за 2012.
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD, 16V m-jet '04
    Ex Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD '04; Ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD '01; Ex Fiat Coupe 2.0 '95; Ex Fiat Tipo 1.6 i.e. '93; Ex Fiat 131 Mirafiori 1.4 i.e. '82; Ex Opel Vectra C 1.9 CDTI '05 Elegance, Automatic

Коментар

При подаване на декларацията в твоята община представяш оригиналната разписка за платен годишен данък от предишния собственик (независимо за какъв период от текущата година). Данък, като нов собственик, след като е платен за цялата година, ще дължиш чак през 2012г. Съвсем скоро прехвърляхме Бравото, по същия начин, и служителя, при създаване на партида на нов собственик, въвежда информация до кога е платен данъка. Мареата я прехвърлях през февруари, като преди това беше регистрирана на майка ми (Бог да я прости) - с решение от ТЕЛК, недължаща данъци, и за текущата година платих данък за 11 месеца. Същото е положението и при недвижимите имоти.

Коментар

Дължиш за периода от покупката до ктая на годината.А на предишния собственик ще му възстановят за същия този период.
        like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Lane Staley написа:
          Дължиш за периода от покупката до ктая на годината.А на предишния собственик ще му възстановят за същия този период.
          За първата част съм съгласен, за втората не знам да има такова нещо, а 4 коли съм сменял.
          F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Lane Staley написа:
            Бравото беше с платен данък за цялата 2011г. При подаване на декларацията за придобиване, служителят приложи квитанцията от плащането и заяви, че данък ще трябва да се плаща през 2012г. Както знаем, договорът за покупко-продажба служи на продавача, за да отчисли колата като свое имущество, но не е основание за връщане на внесен данък, за период след продажбата.

Коментар

=Rudi= написа:
              Lane Staley написа:
              Бравото беше с платен данък за цялата 2011г. При подаване на декларацията за придобиване, служителят приложи квитанцията от плащането и заяви, че данък ще трябва да се плаща през 2012г. Както знаем, договорът за покупко-продажба служи на продавача, за да отчисли колата като свое имущество, но не е основание за връщане на внесен данък, за период след продажбата.
              при бракуване ми предложиха да подам искане и да ми върнат данъка до края на годината.

Коментар

Колега, не съм бракувал - не знам как е. Ако на някого са върнали пари след като е продал колата да каже. Моите мнения са единствено от личен опит, без позоваване на нормативни документи.

Коментар

emzo написа:
                  Lane Staley написа:
                  За първата част съм съгласен, за втората не знам да има такова нещо, а 4 коли съм сменял.
                  Емо, виж кво пише тука - чл. 54 от ЗМДТ(3) (Нова - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Собствениците на превозни средства предявяват правото си на освобождаване от данък или за ползване на данъчно облекчение чрез данъчна декларация, която подават в срока по ал. 1.демек в двумесечен срок от датата на прехвърлянето.... т.е. за да ти върнат данъците, трябва да си ги поискаш...
                  Fiat Punto 1.1-Синята птица
                  Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                  Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Супер, ся ме хвана яд, ама отде бих могъл да знам.
                    F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Няма място за ядове. В чл.52 от ЗМДТ е описан конкретния случай, а не в чл.54 За прехвърляне на автомобил са необходими следните задължителни документи: 4.Документ за платен от продавача данък върху МПС /автомобил, ремарке, трактор, мотоциклет/ до момента, в който се прехвърля собствеността /чл. 52 от ЗМДТ/. Това е данъка на самия автомобил. Ако данъкът е платен до края на календарната година, купувачът не дължи данък върху превозните средства.В случай, че данъкът не е заплатен до края на годината, купувачът е длъжен в двумесечен срок от прехвърлянето да подаде декларация в общината по местожителството си /респ. седалището си/ за притежаването на МПС и да заплати данъка за съответните месеци. В случай, че МПС /автомобил, ремарке, трактор, мотоциклет/ е придобито по наследсвто, срокът за декларирането му е 6 месеца;източник: http://www.lawsbg.com/articles/548-p...ираният от donnna чл.54 касае предявяване на право, основаващо се на промени, описани в самата декларация, например междувременно освидетелстване от ТЕЛК.u_bo e прав, защото в т.6 от Декларацията е предвидено право на освобождаване от данък при спиране от движение на МПС, което означава, че след бракуването може да си изиска предплатената сума.

Коментар

Не съм плащал нищо като си вписвах колата в данъчното.Предишния собственик си го беше платил целия в София.А я прехвърлих октомври месец миналата година.
                        Lybra 2.4jtd intensa 06.2002
                        Marea 1.9 TD100 HLX -07/97
                        Punto 1.2 16v Sporting -11/97 еx - На части

Коментар

Ясно е, че ако купя колата от Разград с платен данък до края на годината и я регистрирам на мое име в Разград, не дължа данък.Въпроса е, ако данъка е платен в друга област (например Плевен), каква е ситуацията?Моля да пишат хора, които знаят какво пишат!А и аз ще звънна в Общината в понеделник и ще ви уведомя за отговора.Благодаря на всички!
                          I don't always blow black smoke with my JTD ... but when I do, it's directly into your cooler!

Коментар

avvasilev написа:
                            Ясно е, че ако купя колата от Разград с платен данък до края на годината и я регистрирам на мое име в Разград, не дължа данък.Въпроса е, ако данъка е платен в друга област (например Плевен), каква е ситуацията?Моля да пишат хора, които знаят какво пишат!А и аз ще звънна в Общината в понеделник и ще ви уведомя за отговора.Благодаря на всички!
                            Кое точно от цитираното не е достатъчно ясно? Никъде в цитата "Ако данъкът е платен до края на календарната година, купувачът не дължи данък върху превозните средства" не пише, че се отнася САМО за една и съща община. Важи за платен данък навсякъде в страната. В цитата пише: "В случай, че данъкът не е заплатен до края на годината, купувачът е длъжен в двумесечен срок от прехвърлянето да подаде декларация в общината по местожителството си /респ. седалището си/ за притежаването на МПС и да заплати данъка за съответните месеци".Бравото беше с платен данък за цялата 2011г. в Община Варна, а го регистрирахме в Община Силистра. За пореден път пиша, че към декларацията се прилага квитанцията, независимо от къде е издадена. Ето всичко за декларацията и какви документи трябва да представиш. Не виждам какво по-ясно обяснение е нужно - http://www.lawsbg.com/articles/491-d...avtomobil.html

Коментар

=Rudi=,в последните по-сериозни промени в ЗМДТ, беше дадена "самостоятелност" на общините сами да определят размера на МДТ, като са им дадени едни рамки, които могат за увеличават, с решение на Общинския съвет с коефициент от 1 до 3. мога да те уверя, че ако си купиш кола от Враца примерно с платен данък, като отидеш да си я регистрираш/декларираш в МДТ В Община Силистра, преди да ти приемат декларацията по чл. 54 ще те накарат да си платиш данъка до края на годината.А предния собственик в двумесечен срок от датата на продажбата ще трябва да си я отпише от Общината и да си подаде декларация за това и да му върнат внесения данък до края на годината. Ако не я подадеш тази декларация дължимите данъци ще ти се трупат....п.п. Емо, по принцип трудно връщат пари от Общината... първо гледат дали нямаш некои други задължения за покриване, да си ги прихванат, я данък сгради, я глобички, я актове
                              Fiat Punto 1.1-Синята птица
                              Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                              Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Working...
                              X