Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бащини неволи....

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

ls1 написа:
    Круме, не се сърди, но тежестта на мнението ти приключва с ’Не съм баща...’. Един ден, дай Боже, ще разбереш.
    Защо пък да приключва с това! Има хора, които по различни причини не са родители, но отлично биха се справяли с това да са такива. Освен това Крум е казал много верни неща. Аз имам син, отнасяли сме се с него винаги като с голям, като започнем от това, че никога не сме му говорили на "бебешки", когато беше бебе и стигнем до това, че всичко сме му обяснявали. Примерно още на около 4 години му дадохме детски книжки и знаеше от къде идват децата, никакви приказки за щъркели не сме му разправяли. Като имаше въпроси, отговаряли сме му. Беше послушно дете, продължава и сега да слуша, въпреки, че вече е на 15, е да мен ме слуша повече от майка си и, както каза колега преди няколко мнения, дори по телефона думата ми се чува от него. Уважаваш, уважават те и теб, така трябва да бъде. Разбира се, родителя трябва да има и авторитет пред децата си. С крясъци и бой нищо няма да се постигне.

Коментар

"Справянето" започва със "ставането". Добре или зле е друг въпрос. Но според мен човек който няма дете не може да дава адекватни съвети, особено за справяне с проблеми. Айде, автофорум сме, все едно човек не качвал се на кола да дава акъл как се кара. Ама що не, нали се е возил цял живот, нали е пешеходствал, защо да не може да съветва как се шофира. Същото е. Естествено че родителя с послушно дете се справя с разговори и общуване до такава степен гладко, че за него това да е универсалния начин за справяне с възпитанието. Обаче децата не се раждат еднакви, па после всичко в характера да е следствие на възпитанието. Тъй че не можеш да кажеш ’детето не слуша щото не разговаряш с него’. Има деца с такъв темперамент, които с приказки няма как да ги овладееш. Като се намесят баби, лели, детска градина и подобни и кашата става пълна. Изобщо не се зъбя на колегите. Искренно им пожелавам да станат татковци. Няма такава радост. Но за възпитанието на деца с тях можем да си говорим СЛЕД това.

Коментар

Re: Бащини неволи....

Явор Митев написа:
        Вярно...ние сме чеда на социалистическо възпитание, характерно със строгите си приоми и методи на възпитание. Израстнал в строго патриархално семейство, където думата на бащата беше закон, дори и едно мигване по озадачително на баща ми, и аз се строявах в две редици. А бой........бой много ядох. Много. Дори си имам спомени, които ще стоят цял живот - да ми напомнят какво значи респект, смирение и мълчание пред "тежката дума на бащата".!
        Дотук се припокривам с тебе като син, може би с разликата че моя е на тоя свят.......бях страшен инат, негативизъм на н-та степен, и съответно ми се отвръщаше по описания от теб бащински начин......смея да кажа че станах човек по трудния начин.......Че във връзка с темата.......с бащата не сме по взаймното споделяне дори и сега, макар и да сме близки и да живеем почти заедно, макар и на отделни места......но наскоро в един друг разговор той спомена по повод нещо като твоята ситуация израза "Въпреки че се счита че на родителя е задължение да научи детето си на нещо, дори и не се подозира че детето също е дошло на тоя свят за да научи родителя на друго".......Може би след толкова години опити да ме възпита, след една равносметка си е направил извода че и аз съм го научил на нещо.......Конкретни съвети не искам да давам, лично аз и не бих приел, това е нещо което всеки сам трябва да осъзнае, разбере и прочее.....Успех......
        venco67 написа:
        От всичко което изписах до тук изводът за мен е: Колкото едно дете е по-инатливо, по-палаво, има собствено мнение и се стреми да го отстоява - толкова по-добре се справя с живота.
        Подкрепям......
        Alfa 156 2.0 TS
        Alfa 156 20VTurbo
        Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
        Locost TF1 3.0V6

Коментар

на мен реакциите на колегите ми изглеждат нормални. детето може да се превъзбуди по много причини, но оставиш ли го да ти се качи на главата, смъкването ще е още по брутално от превенцията. да не дава господ да го изпуснеш дотам, че самият живот да го вкара в пътя! според мен е най-правилно човек да обясни защо детето не прави нещо както се очаква, да предупреди 2-3 пъти, и ако няма ефект тогава да пляска. после пак обяснение.естествено, ако изскочи на пътя, както в случая, реакцията е еднозначна. чувство на вина у родителя може да има само ако предварително не е обяснил 100 пъти какво може да се случи. и трябва да се обяснява съобразно нивото на детето. като е малко, категорията смърт му е непонятна, но много добре знае какво е да се удариш, да те боли, да ти вземат кръв, да ти бият инжекции. п.с. според мен най-добре се справят с живота тези, които нямат собствено мнение
          браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

За възпитание не мога да дам адекватно мнение, защото не съм родител, но бих си позволил да дам един съвет - в никакъв случай не вменявайте чувство за вина у децата си! Oт 22 години (по-малко съзнателни) се боря с такова нещо и никак не е гот...
            ex Punto '95 1.1
            Lancia Y 1.1
            Bravo HGT 2.0 20V
            Supermoto!

Коментар

На руският педагог Макаренко му задали въпрос "Помага ли боят?", Макаренко се позамислил, позамислил и отговорил "Не помага, но и не пречи!"...
              Steliyan's Life!
              FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Мдаааа......имахме родителска среща в четвъртък и поставих ребром въпроса. Общо взето, както и писах по-горе, възпитателките казаха, че е много послушна. Даже я похвалиха, че е умна, мисли логически и се справяла прекрасно със заниманията. Никакви индикации за подобно поведение в градината, каквото описахме с жена ми. Тази сутрин дори я видяха, защото в бусчето винаги има девойка от градината....а малката сутринта беше в криза. Тяхното обяснение е следното - липса на комфорт в градината без мама и тати, изпълняване на задачи, което разбира се натоварва......и от там агресия в нея когато е с нас - "Аз бях сама там, къде бяхте вие?". Говорят и за това, да и дадем избор и да не я "стягаме във вериги" с нашият избор - нещо, което на мен не ми харесва.......свободията ще доведе до анархия и ще ни побърка после.Общо взето стигнахме с жена ми до извода, че линията е тънка и финна и се крие нейде, където е невидима за нас......дано се справим. Иначе - всички родители на срещата писнаха, че децата им били същите....без изключение.Ще ни побъркат тия хлапета

Коментар

Ето какво пратиха на мейла снощи...:
                  Здравейте,интересите на Ели тази седмица бяха насочени към: цветовете - нацветни плочки с различните нюанси на основните цветове, детето трябвада постави съответните по цвят цилиндри, работи с грапавините -материали от раздел сенсорика - пипайки плочки с различни на допирграпавини, детето трябва да ги сортира по двойки в зависимост отусещането, пъзел риба (частите на тялото на рибата - работи уверено ибез нужда от помощ). Усмихната и спокойна е била през целия период. Поповод споделеното на родителската среща, че Ели е често нервна вкъщиимам идея, опитайте да и предлагате избор - вместо блуза за излизане -две блузи и т.н., даването на възможност за избор, ги кара да смятат,че те "командват парада", което им носи спокойствие )) Надяваме седа проработи и у вас

Коментар

Има една фраза:трудът облагородява човека . И още една :дървото се превива докато е младо.Моите внуци са на годините на вашите деца .Дъщерята има две дъщери на 15 и на 7 години . Тук в Ловеч са и смея да кажа че не са удряни за нищо но пък всичко при тях е като по конец. Знаят си задълженията ,сами си оправят леглата ,дрешките и стаите .Така ги научи от малки и сега е лесно.При сина ми положението е почти като при вас . Внука сега почва четвърта година но като гледам го по скайпа какви ги върши ми е ясно че са го изпуснали вече. Толкова много играчки му накупиха че в магазина за играчки има по малко .Няма ред ,не ги събира на местото им и така в него вече е насадено мнението че всичко му е позволено . Софийска работа ,защото майка му е софиянка и когато ние му направим забележка тя казва че сега е 2011 година и не е като по наше време. Та от сега мога твърдо да кажа че ще си имат голям проблем с него . Извода за мен е децата от малки да привикват на работа каквато и да е тя. Особенно пък това да подържат стаята си в ред.Сина и дъщерята израстнаха в седмична детска градина в понеделник сутринта ги завеждахме и в петък вечер ги прибирахме . Сами си стават сутрин там ,сами си оправят легълцата ,измиват се ,сядат да ядат ,стават и си носят чиниите на гишето и така свикнаха от малки на ред. Сега на малките деца всичко им е поднесено на тепсия и за това те плуват в свои води.
                    Фиат Панда 1.2 2006година
                    Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

Ето къде е грешката! Майката.... Докато майка и продължава да си мълчи и да си я търпи, ти все повече ще ставаш НИКОЙ в тази идилия! Майката е главния виновник, за зараждащия се ужасен характер на детето. Необходим е спешен разговор с нея. И ако ти каже... ми сори, не мога да и се карам - дете ми е, или се примиряваш или си набиваш шутовете и майка и да се спасява като е мазохистка.
                      Майка и е мазохист някакъв и въпреки, че тя най-много го отнася от малката Елица, я търпи

Коментар

Аз не съм от хората с най-голям опит по този въпрос, с възпитанието на децата. Но и аз имам две, едното е вече първи клас и е момиче. Имайте предвид, че децата минават и през детски пубертет. Аз и жена ми сме се съветвали и с психолог, защото си имахме известни проблеми с нея, но не точно такива. Доста често се опитва да постъпва, както твоята дъщеря Яворе. Дали сме я пляскали, да правили сме го и съм се чувствал точно като теб. Но за мен и съпругата ми а също и за децата ни, най-важното е разговора. Жена ми по-някой път дори до такава степен и говори, че тя изпълнява каквото трябва, само за да и се махне от главата. Просто не я оставя на мира, докато не изпълни това, което и е казано. Но не с викове и крясъци. Сега децата, са много по-интелигентни от времето в което ние сме расли. Живота е различен. За да постъпва така, нещо и липсва, може би бащина прегръдка, внимание, да се поговори с нея по начин, по който да почуства, че и нейното мнение е важно. Моето дете Мими, сме я водили на невролог, заради едни подхълцвания и се оказа, че подобни неща прави, само за да ни привлече вниманието. И наистина имаше един период, в който от работа и задачи, гледахме само да са нахранени и облечени. Моят съвет: Ако искаш да стигнеш до сърцето на дъщеря си, я приеми като зрял човек и се съобразявай с мнението и. Трудно ще е, повярвай ми. Относно дрехите - Мими беше също така. В момента, вечер преди да си легне си ги приготвя сама за сутринта. Ако с нещо не сме съгласни(например дрехите са твърде леки за студеното време), говорим си, обсъждаме, предлагаме но не се налагаме директно. Търсим начин тя да се съгласи и за сега успяваме. Просто децата в днешно време са адски разглезени, но са два пъти по-умни от нас и ако не се съобразим с това става лошо. Жестока грешка според мен е и записването на децата на допълнителни уроци, още от първи клас. Например да учи доп. английски щото да не остане на зад. Това е безумие, отнема се едно детство, което не само няма да се върне, но и доста често влияе отрицателно на децата. На тях в момента им трябва движение, спорт, много спорт, да има къде да излезне натрупаната енергия. И не на последно място - Ако се чуствате безсилни в ситуацията, не е срамно да потърсите Психолог и да го посетите с дъщеря си. Човек с опит веднага може да разбере проблема. Срамно ще е ако само се вайкате и детето ви се отдалечава все повече от вас.
                        Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE

Коментар

r51 написа:
                          Ето къде е грешката! Майката.... Докато майка и продължава да си мълчи и да си я търпи, ти все повече ще ставаш НИКОЙ в тази идилия!
                          Майка и е мазохист някакъв и въпреки, че тя най-много го отнася от малката Елица, я търпи
                          За мен това е напълно погрешно. Търпението е злато, но може би не безмълвно.
                          Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE

Коментар

Aз пък не съм баща и съм доста млад, но пък имам сестра с 4 години по-голяма от мен. И тъй като са ми пресни спомените - мога да ви кажа, че беше същата, май това "състояние" преобладава по-често при момичетата. Наистина помня, че баща ми я е пошляпвал няколко пъти и доста й е говорил, но така и не се вразуми! И все пак порасна и си влезе сама в релсите Искам да ви споделя и за мен, като бях малък бях голям беладжия, НО ви го казвам без лъжа - НИТО 1 път не са ме удряли(нито баща ми, нито майка ми), изключая сестра ми :D ! Карали са ми се, но не съм си и възприемал, все пак пораснах, минах някой друг клас и си се оправих от само себе си И в ден днешен мога да кажа, че съм ЕДНО пораснало момче, което си има силно изградена култура, възпитание и т.н., и това благодарение само на родителите ми! С разговор винаги всичко става, може и на момента да не възприема, но по-късно разбира смисъла на казаното! През периода на пубертета минах през доста гадни неща, включително и това компанията ми, с която излизах, всичките да станат наркоманчета - е и с това се оправих САМ и не влязох в кривата пътека.За мен извода е, че всяко дете има мисъл и може да преценява само, кое е добро за него и кое не, дори и да не го показват. Разбира се и намесата от родителите с РАЗГОВОР е наложителен. Аз съм твърдо против насилието и живот и здраве в бъдеще, когато имам деца - не вярвам да употребявам сила.Приятен ден!
                            Lancia Lybra '00 1.8 140hp

Видеорегистратори

Коментар

Колеги, помощ.Щерката е на 2г 4м и отказва да ходи на гърне. По-точно не вдява за какво иде реч. Приема да сяда, обаче си седи само. Работата си я върши по памперси, обаче вече е голяма и няма неин размер, пропускат отстрани, препълват се. По три чифта анцунг на ден се сменят . Какво ли не пробвахме. Ниско гърне, високо гърне - не прави разлика. Кукла бебе, която си има гърне и сяда на него и пишка - изобщо не вдява връзката. Клечах до нея, да взема пример, не вдява. Веднъж като пусна няколко капки в гърнето правихме ’дивашка радост, браво, евала’ постановка. Оставяме я без памперс да и е некомфортно като направи белата - детето изооообщо не му пречи, ходи си мокра. Учихме я да казва ’пиш’, каза няколко пъти, сега и е част от играта, когато иска да я сложим на гърнето, ама не да свърши нещо, ами да си играе. За щяло и нещяло е ’пиш’. Карах се, чуди се що и се карам, говорих и, окръгля очи и не ме разбира. Пускахме клипчета от интернет бебета как пишкат, радост че има бебе на екрана и това е. Не смея да повиша тон, ще вземе да помисли че и се карам понеже пишка и ще почне да се стиска и ще направим някоя бела. Като беше малка ни бе гот, че не мрънка на секундата да я смениш, примерно като сме навън, обаче сега...Каним се сега да вземем детска седалка за тоалетна чиния, но тя досега в тоалета не е влизала, като я знам каква е пъзла за нови неща...не ми се вярва и това да помогне.Всички казват - като тръгне на градина ще гледа от другите и ще се научи за нула време. Обаче ние мислим чак напролет да я пускаме, не ми се чака дотогава, срамота, тригодишна да я учат в градината на гърне. Давайте акъли колеги, че ми свършиха идеите.

Коментар

И двамата ми юнаци ги научиха на яслата без памперси,но ние ги пуснахме доста рано-1,6месеца.Пробвали сме много неща ,за да може да отидат "потготвени",но без успех.Незнам там какво ги правят и дали като гледат едно от друго,но е факт,че за седмица памперсите бяха в историята.

Коментар

Working...
                                X