Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кола с БГ регистрация в чужбина.

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

В България ако някой спазваше законите - нямаше да виждаме Американски, Британски, Немски и Френски номера. Мой съсед си кара реното с регистрация от Франция малко повече от година. Пререгистрира го преди 2 седмици, като чака някакво време за да проверят да не би да е откраднато. Искам най-после в тая държава законност. И не, не съм от/за РЗС, но ги искам тия 3 неща.
    Steliyan's Life!
    FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

А някой запознат ли е как стоят нещата за Германия? Преди мисля, че срока беше 6 месеца, но това преди беше преди 8 години. Ако има някой запознат нека сподели.
      Renault Megane 1.5dci 110hp. 12г.
      BMW G20 320d xDrive 190hp. 2019г.
      BMW X3 2.0d xDrive 177hp '09г. Ех.

Коментар

kiselo написа:
        А някой запознат ли е как стоят нещата за Германия? Преди мисля, че срока беше 6 месеца, но това преди беше преди 8 години. Ако има някой запознат нека сподели.
        В Германия срока все още е 6 мес. а след това трябва да я регистрираш в данъчното и да и плащаш данък.Ако си плащаш данъка можеш да я караш вечно с Бг номера.
        Fiat Coupe 20V Turbo & Audi A4 2.5TDI Quattro & Fiat Punto Evo
        Сутрин вечер моторизъм,здрав и бодър организъм!

Коментар

Да обясня как седят нещата в Турция, че ми се наложи да разбера...Имаш право да си караш колата 6 календарни месеца от датата на първото влизане. Дните, в които не си бил в Турция, се приспадат и престоя се увеличава...След това има няколко опции...Първата е регистрация с турски номера. Търсиш брокер, който ти съдира кожата, колата минава технически преглед от сорта на немския TUV, ходи се по разни учреждения, копия на паспорти и т.н. И в крайна сметка плащаш, както в моя случай, 1350 турски лири, което по курса беше 524 евро...За две ламаринени табели...И малко хартия.Втората опция е да караш 6 месеца в Турция, следващите 6 месеца да изкараш колата оттук, и след това пак да влезеш за 6 месеца.Третата опция е да си караш с българските номера, да те спрат и да ти отнемат колата в полза на турската държава...Пък върви си я взимай после...Четвъртия вариант е да не те хванат полицаите, но като отидеш на границата с България, да ти лепнат една глоба, която разбрах, че е от сорта на 3000 турски лири (1200-1300 евро) и да те пуснат да си ходиш с хубавия черен печат в паспорта и повече да не можеш да влезеш в Турция...За други варианти не се сещам...Може и да има още.
          FIAT Tipo 1.6 i.e SX 75 hp - The best city car
          Renault Scenic 1.6 16V RXT 107 hp - The best cruiser

Коментар

Re: Кола с БГ регистрация в чужбина.

coolboby написа:
            Здравейте!Възможно ли е автомобил с българска регистрация да пребивава постоянно в чужбина. Става въпрос за Италия. Какви документи са ми нужни за там и какво трябва да плащам там.Търся вариант, защото в Италия са уникално скъпи осигуровките!? И изобщо заслужава ли си?Благодаря в аванс.
            Не, не е възможно поне законово.Ако колата си стои някъде прибрана и не се кара няма проблем.Не ми се спори с колегите които са информирани за всичко.Законът е един за евросъюзът и е приет през 2006 година.Щом си резидент на една държава нямаш право да караш кола с друга регистрация,счита се за укриване на данък и се преследва от законът.Срокът на различните държави е различен като максималният е 183 дена.За студентите е по ралично и там има вратички които могат да заобиколят законът но все пак си е проблем.Никой не се интересува кога е влязла колата в дадената държава,щом работиш там законно и си плащаш всичко трябва и колата ти да е с тамошната регистрация.България е една от държавите които все още си затваря очите за тези неща.При регистрация се плаща акциз на колата който съвсем не е малък за наште нови коли на по 10+ години(специално за Португалия не помня точно но около 5032евро за кола на 10 години-Фиат Брава)За невярващите се надявам все още да пазя бележка за доказателство. В момента когато си тръгнеш от държавата и си отчислиш колата от там може да си възстановиш платеният акциз.Не е необходимо да си отчисляваш колата от кат бг,пазиш си номерата и като си тръгнеш си ги слагаш и си отново български автомобил,само трябва да иамаш валидна застраховка и да се молиш на не те спре полицията на околовръстното на София (като мен)и да ти направи акт че не си минал преглед на автомобила.Застраховките ГО е евросъюза са друго нещо.За Португалия най евтината цена е 320 евро и тя зависи от много обстоятелства но застрахователната отговорност е 10000000 евро без да вклюваме асистенцията.При нас е смешка,да не ти се налага да си ползваш застраховката в чужбина.В общи линии е това,ако колегата от ВТ иска повече инфо да пусне едно ЛС и ще се видим и ще му обясня.Който вярва на това написано ,добре,който не вярва здраве да е.Поздрави ПС.Това което съм написал не е чуто от приятели а е преживяно от мен,живял съм в Португалия и съм си карал Бравата там.
            Fiat Sedici 1.9 MultiJet 120 Hp

Коментар

а какво става ако колата е собственост на БГ лизингова компания?
              2015 Renault Megane Expression GT
              2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
              Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

Sev написа:
                а какво става ако колата е собственост на БГ лизингова компания?
                Сам си си отговорил на въпроса.Тук ключовата дума е "собственост"’.Макар че в България и на такива коли им слагат други номера - едни сини, с текст ХХ 1234 (примерно).(за всички автомобили, собственост на чужди лица и компании, с временно пребиваване у нас).

Коментар

С тези тарикатлъци защо се учудваме че не ни пускат в Шенген? Като сме като напаст не спазваща никакви закони. Караме Бг коли по техните пътища - а не плащаме данъци за ремонтите им. И после мрънкаме, че имали двоен стандард, че полицаите им като видят Бг кола я проверяват... Ама нейсе.
                  Fiat Stilo 1,9 JTD, 2004
                  ----------------------------
                  Ignorance is a bliss

Коментар

vvvasilev написа:
                    С тези тарикатлъци защо се учудваме че не ни пускат в Шенген? Като сме като напаст не спазваща никакви закони. Караме Бг коли по техните пътища - а не плащаме данъци за ремонтите им. И после мрънкаме, че имали двоен стандард, че полицаите им като видят Бг кола я проверяват... Ама нейсе.
                    И аз искам педерастите с чудестранни и чуждоградски номера да плащат винетна такса за пътищата на Варна, но не би. Знеш ли, че пред блока ми от 100 коли 50 са с номера, които не започват с В??? Пред офиса - същата работа. И всичката тая измет реве "Пътищата на Варна не стават", но данък автомобил не плащат във Варна... Оня ден един педал с РР табела - ми спрял на 1/2 пред гаража - нито да вляза, нито да изляза. Блъсках, тръшках, свирих - никой. Теглих му една майна, прибрах колата и извиках такси. Ами ако ми беше спешно? По закон пред гаражи и изходи не се спира. А и също в кръстовища... ПЕДЕРАСТКА НАЦИЯ сме. АКо ще и БАН да заслужа - си седя зад думите.
                    Steliyan's Life!
                    FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Загриженият за родината си кмет на Сливен от ГЕРБ, Лечков, си кара Мерцедеса с германска регистрация и не му плаща данъка нито в Сливен, нито където и да е в БГ. Защо обикновения човек да не прави същото?!?

Коментар

Няма значение шофьора от къде е, всичко е до самосъзнание, но това трябва да е в друга тема вече.

Коментар

Милене,аз също говоря от собствен опит.Става въпрос за Германия и за на жена ми ланчията.Незнам как е в Португалия,но в Германия тарикатлъците пред данъчните не минават!!Ако искаш да караш кола там с чужда регистрация,плащаш си данъка и готово...карай на воля!
                          Fiat Coupe 20V Turbo & Audi A4 2.5TDI Quattro & Fiat Punto Evo
                          Сутрин вечер моторизъм,здрав и бодър организъм!

Коментар

Immortal написа:
                            Двама ей такива с едни БМВ-та щях да ги набия на Симеоновско шосе! Насраха се на светофара преди качването на околовръстното!

Коментар

Тази част от европейското законодателство не е синхронизирана, затова всяка държава, на база основни изисквания, има свои собствени правила за регистрация на автомобили, включително има правото да не регистрира автомобил, ако не отговаря на определени изисквания. Затова, ако ви се наложи да ходите в друга държава, по-добре се запознайте с местните наредби и закони. Но в държавите, в които съм била, се разчита на добрата воля, защото доказването кога един автомобил и влязал в дадена държава и колко е седял в нея е трудоемко и много по-скъпо, отколкото събиране на данъка. Това важи и за България, което ми напомня една история на мой познат чужденец, който имаше лична карта за постоянно пребиваваш и 2007 трябваше да я смени - отиваме в полицията - жената вика, че трябва да има печат кога е влязал и трябва да е влязал преди не повече от 2 месеца. Отиваме на границата и моят познат вика на митничаря - трябва да ми сложите печат, че не искат да ми подновяват личната карта. митничарят вика: Ми нямаме печати, на 1ви янури ни ги пробраха. Обратно в полицията и и казвам за какво иде реч, пък тя вика - ми не може, трябва да има печат. И така си кара без лоична карта вече 4 години - така че често желанието на законодателя и приложимостта на закона се разминават много. Колкото до изказването на jenshen73: да не издребняваме - всички знаем как се правят пътищата из Варна и мога да ти спомена поне 2, който за 2 години 3 пъти ги правиха - те ти са виновни тия, дето плащат данък другаде, а съвсем други неща. Така че не обвинявай хората за лошите пътища във Варна
                              Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ele написа:
                                ...Отиваме на границата и моят познат вика на митничаря - трябва да ми сложите печат, че не искат да ми подновяват личната карта. митничарят вика: Ми нямаме печати, на 1ви янури ни ги пробраха. Обратно в полицията и и казвам за какво иде реч, пък тя вика - ми не може, трябва да има печат. И така си кара без лоична карта вече 4 години - така че често желанието на законодателя и приложимостта на закона се разминават много.
                                СбъркАли сте границата Трябвало е да идете на външна за ЕС граница - Сърбия, Македония, Турция...

Коментар

Working...
                                X