Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ВЪПРОС относно акт съставен от КАТ

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

ВЪПРОС относно акт съставен от КАТ

Здравейте,казвам се Денис, на 18 години, карам Фиат Пунто. Преди около 1 час служители ( маи бяха такива ) на КАТ Перник ме спряха и ми съставиха акт за превишена скорост въпроса ми е дали да обжалвам, защото не си свършиха работата правилно,а не че не съм извършил нарушението, просто мразя някой да си върши не мърливо работата.малко пред история: Бяхме на село със семейството на събор и на майка ми през ноща и прилоша и понеже аз не бях пил алкохол се качих да карам. Бързах към болницата все пак бяхме на 40км от Перник и в района на Бяла вода ми удрят стоп палката. Скоростта ми - 80км/ч при разрешена 50км/ч ( само да подчертая, че там е магистрала и е в перфектно състояние, прав участък и тези 80км/ч бяха даже малка скорост при дадените обстоятелства ) и от тук почват нарушенията на служителите на КАТ, първо ме свалиха от колата с някакви жестове с ръце който трудно разбрах и стоях около 2 минути в колата ( за да видят, че съм с колан ) докато разбера, че ме викат от вън. Второ никой не се легитимира само ми показаха скоростта с която съм се движил и точен час и минути, поискаха ми документи и аз се качих в колата и изчаках да ми напишат акта, след бавене от около 10минути ме викнаха и ми сложиха 2 тикчета където да се подпиша, нито ми обясниха, че ако имам възражения мога да ги впиша в акта нито къде, аз леко се зачетох в акта, но бързах (все пак на майка ми и беше лошо на задната седалка, беше тъмно и + това почти нищо не им разчитах) само на празното място което прочетох, че е за оплаквания аз написах причината поради която съм нарушил закона. взех си акта и се качих в колата и си продължих по пътя. Преди малко се прибрахме вкъщи и прочетох акта бавно и обстойно и забелязах още, че те са написали различно място от мястото на което ме спряха (може би защото се бяха скрили и сигурно нямат право да стоят там, не съм убеден дали имат право да стоят там). И сега дилемата ми е да обжалвам ли акта или не, защото не ми е за 100-200лв който ще ми вземат, аз тези пари ще ги дам на адвокат, сигурно и повече даже.. дори и книжката да ми вземат за 1 месец пак не е кой знае каква трагедия просто мразя да си вършат не мърливо работата.. П.П имаше още един пътник в колата с мен освен майка ми.на кратко ето какво ме подразни в цялата работа1. Бяха се скрили ( доколкото знам трябва да са на пътя а не както те бяха направили )2. Свалиха ме от колата със ръкомахане, а не с Думите " Слезте от колата, това е полицейско разпореждане" 3. Не се легитимираха.4. В акта написаха различно място от това на което ме спряха.Някой зблъсквал ли се е с подобна ситуация ии като цяло какво бихте ме посъветвали?Благодаря предварително.

Ако са 100 , 200лв няма смисъл да се обжалват според мен. Акта може и да падне, но разходите по адвокати и разправията ще е повече.Те щом са направили тъй, можел си да минеш с 20лв. Дори някой път направо си казват: "Абе трябва да водим колегата на сладкарница".
    Fiat punto 2001г. 1.9DS 60hp 4.9/100 , 4.4/100

Коментар

Млад шофьор съм, мислех да ги питам ’ не може ли да измислим нещо ’, но ме достраша, да не се заядат, че им предлагам подкуп и т.н и да сигурно разходите и разправиите ще са в повече просто.. едва ли не излизам аз будалата който предпочита да си плати акта, преклонил глава пред СИСТЕМАТА.. защото те и утре ще застанат там и ще хванат още 10 човека, там който и да спрат е с превишена скорост било то 10-20 или 50км.. въпроса е да си вършат коректно работата, пак повтарям нямам никакви претенции, че не съм нарушил закона.

Коментар

акта щом вече си го подписал не можеш да го обжалваш за тва на него има "възаражения" и с подписа си ти вече си се отказал от такива така че... изгоря.. за другия път да знаеш. Можеш да ги съдиш ама само заради грубото им отношение няма смисъл те 99% са такива. Научи си правата за другия път да не ти се налага да питаш по форуми
        Haters Gonna Hate

Коментар

Здравей колега,въз основа на съставеният акт ще ти връчат наказателно постановление, в което ще ти бъде определено наказанието. Тогава, след като видиш с какво те наказават, прецени дали да го обжалваш по съдебен ред или не.Нарушенията от страна на полицаите, които си описал в по-горния пост - няма да издържат, няма как да ги докажеш (не си писал възражения в акта), а и те са били двама - единия е свидетел на другия ....В конкретният твой случай - тяхното нарушение е, че не са ти предложили да ти съставят фиш и да те глобят на място с 50 лв. и всичко да приключи още тогава. Това може да използваш като довод (ако решиш да жалиш), а също и че си действал в екстремални условия - бързал си да закараш болната си майка до болницата.Моят съвет е, карай си сега с акта, изчакай нак. постановление и след като ти го връчат - прецени какво да правиш. Ако нак. постановление не ти го връчат в рамките на 1 месец, трябва да отидеш в КАТ да ти презаверят акта.Поздрави и успех!

Коментар

аз веднага се разрових в нета да намеря какви са ми правата за следващия път да знам и попаднах на товааДопълнителни възражения или обяснения може да направите в писмен вид и до 3 дни след съставянето на акта. В сила ли е още тази опция? защото точно това възнамерявам да направя...

Коментар

Lacoste написа:
              аз веднага се разрових в нета да намеря какви са ми правата за следващия път да знам и попаднах на товааДопълнителни възражения или обяснения може да направите в писмен вид и до 3 дни след съставянето на акта. В сила ли е още тази опция? защото точно това възнамерявам да направя...
              Да.
              Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Ами мисля да се възползвам от тази опция.. утре да отида и да пусна допълнителни възражения.А относно това, че единия е свидетел на другия ние бяхме 3ма, има ли значение броя на свидетелите, щото полицайте 100 процента ще кажат, че не е истина...Помня когато спряха братовчед ми с превишена скорост онези полицай не се представиха написаха акт накрая се получи такъв разговорП: И ако имате възражения може да ги напишете тук ( и му показаха мястото ) Б: Ами имам.. не се представихте?!П: ПРЕДСТАВИХМЕ СЕ, ПРЕДСТАВИХМЕ СЕ.. ПРОСТО ВИЕ НЕ СТЕ ЧУЛИ ( едва ли не със заплашителен тон )

Коментар

quintessenz написа:
                  акта щом вече си го подписал не можеш да го обжалваш за тва на него има "възаражения" и с подписа си ти вече си се отказал от такива така че... изгоря.. за другия път да знаеш. Можеш да ги съдиш ама само заради грубото им отношение няма смисъл те 99% са такива. Научи си правата за другия път да не ти се налага да питаш по форуми
                  Това не е верно.Каквото и да си писал (или не) в акта, писмени допълнителни обяснения и възражения можеш да направиш в 3-дневен срок - вече са го написали колегите.Най-голямото "нарушение" на катаджиите е различното място, което са написали. То на мястото което са написали може да има ограничение 40, а там където в действителност са били да няма такова ограничение. Само това е основание за събаряне на акта.В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ В ПИСМЕНИТЕ ОБЯСНЕНИЯ НЕ КАЗВАЙ С КОЛКО СИ КАРАЛ! НЕ КОМЕНТИРАЙ ИЗОБЩО ТВОЯТА СКОРОСТ НИКЪДЕ! Ако вече си написал, че си карал с превишена скорост заради майка ти - можеш да го повториш, но не е добре като цяло за обжалването. Пред закона всички са равни, независимо кой караш. Дори линейките нямат право да превишават скоростта и ги наказват (из форума имаше нещо подобно, написано от шофьор на линейка).Въпреки всичко, подозирам, че макар и да подадеш писмени обяснения - пак ще ти съставят наказателно постановление. След това можеш да обжалваш него, ако е за повече от 50 лв. Като се стигне до там, пиши да дадем акъл.

Коментар

Scouper написа:
                    Здравей колега,въз основа на съставеният акт ще ти връчат наказателно постановление, в което ще ти бъде определено наказанието. Тогава, след като видиш с какво те наказават, прецени дали да го обжалваш по съдебен ред или не.В конкретният твой случай - тяхното нарушение е, че не са ти предложили да ти съставят фиш и да те глобят на място с 50 лв. и всичко да приключи още тогава. Това може да използваш като довод (ако решиш да жалиш), а също и че си действал в екстремални условия - бързал си да закараш болната си майка до болницата.Моят съвет е, карай си сега с акта, изчакай нак. постановление и след като ти го връчат - прецени какво да правиш. Ако нак. постановление не ти го връчат в рамките на 1 месец, трябва да отидеш в КАТ да ти презаверят акта.Поздрави и успех!
                    Съветът е доста погрешен, защото:1. Може да се обжалва актът. Не е нужно да се чака наказателно постановление. Ако актът не се обжалва, и за нарушението е предвидено точно определено наказание - то обжалването на самото наказателно постановление губи смисъл. Няма какво друго наказание да ти наложат, ако то е ясно и определено. Все едно да кажеш - да, съгласен съм с обвинението, нямам възражения, но искам глобата да ми е нула. Не върви.2. Полицаите не могат да "предложат" да съставят фиш за нарушение, за което е предвидено друго наказание. Ако в случая е предвидено наказание от 100 лева - пише се акт. Фиш се пише само ако е предвидена глоба до 50 лв. и не е предвидено друго освен тази глоба. (май беше за превишение до 20 км/ч извън населено място). Така че това не е "нарушение" от тяхна страна, че са написали АКТ а не фиш. Нарушение щеше да е ако е написан фиш вместо акт. Ако не се бъркам - за такова превишение на скоростта е предвидено отнемане на точки и глоба над 50 лв. Няма как с фиш.

Коментар

ogi28b написа:
                      Scouper написа:
                      Здравей колега,въз основа на съставеният акт ще ти връчат наказателно постановление, в което ще ти бъде определено наказанието. Тогава, след като видиш с какво те наказават, прецени дали да го обжалваш по съдебен ред или не.В конкретният твой случай - тяхното нарушение е, че не са ти предложили да ти съставят фиш и да те глобят на място с 50 лв. и всичко да приключи още тогава. Това може да използваш като довод (ако решиш да жалиш), а също и че си действал в екстремални условия - бързал си да закараш болната си майка до болницата.Моят съвет е, карай си сега с акта, изчакай нак. постановление и след като ти го връчат - прецени какво да правиш. Ако нак. постановление не ти го връчат в рамките на 1 месец, трябва да отидеш в КАТ да ти презаверят акта.Поздрави и успех!
                      Съветът е доста погрешен, защото:1. Може да се обжалва актът. Не е нужно да се чака наказателно постановление. Ако актът не се обжалва, и за нарушението е предвидено точно определено наказание - то обжалването на самото наказателно постановление губи смисъл. Няма какво друго наказание да ти наложат, ако то е ясно и определено. Все едно да кажеш - да, съгласен съм с обвинението, нямам възражения, но искам глобата да ми е нула. Не върви.2. Полицаите не могат да "предложат" да съставят фиш за нарушение, за което е предвидено друго наказание. Ако в случая е предвидено наказание от 100 лева - пише се акт. Фиш се пише само ако е предвидена глоба до 50 лв. и не е предвидено друго освен тази глоба. (май беше за превишение до 20 км/ч извън населено място). Така че това не е "нарушение" от тяхна страна, че са написали АКТ а не фиш. Нарушение щеше да е ако е написан фиш вместо акт. Ако не се бъркам - за такова превишение на скоростта е предвидено отнемане на точки и глоба над 50 лв. Няма как с фиш.
                      Актът НЕ МОЖЕ да се обжалва защото с него не се налага наказанието и защото законът гласи следното:ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯРаздел V.Обжалване на наказателните постановления и на електронните фишове (Загл. изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.)Чл. 59. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Наказателното постановление и електронният фиш подлежат на обжалване пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението, а за нарушенията, извършени в чужбина - пред Софийския районен съд.(2) (Доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Нарушителят и поискалият обезщетение могат да обжалват постановлението в седемдневен срок от връчването му, а прокурорът може да подаде протест срещу него в двуседмичен срок от издаването му. Електронният фиш подлежи на обжалване в определения в Закона за движението по пътищата срок.(3) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г., бр. 110 от 1996 г., бр. 11 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Не подлежат на обжалване наказателните постановления и електронните фишове, с които е наложена глоба в размер до 10 лева включително, постановено е в полза на държавата отнемане на вещи на стойност до 10 лв. включително или е присъдено обезщетение за причинени вреди на същата стойност освен ако в специален закон е предвидено друго.Чл. 60. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Обжалването на наказателното постановление и на електронния фиш става чрез наказващия орган, който ги е издал. В жалбата се посочват всички доказателства, на които жалбоподателят се позовава.(2) (Доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) В седемдневен срок от получаване на жалбата наказващият орган я изпраща заедно с цялата преписка на съответния районен съд, като в съпроводителното писмо посочва и доказателствата в подкрепа на обжалваното постановление или на обжалвания електронен фиш.Чл. 61. (1) (Доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) При разглеждане на делото пред районния съд се призовават нарушителят, поискалите обезщетение, включително и тези по чл. 55, ал. 2, и учреждението или организацията, чийто орган е издал наказателното постановление или електронния фиш, както и допуснатите от съда свидетели.(2) Съдът дава ход на делото и в случаите, когато жалбоподателят не е бил намерен на посочения от него адрес. Съдът дава ход на делото и в случаите, когато жалбоподателят, неподалият жалба нарушител или поискалият обезщетение не са били намерени на посочените от тях адреси.Чл. 62. Прокурорът може да участвува в производството пред съда, ако намери това за необходимо.Чл. 63. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 59 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г., в сила от 01.03.2007 г., доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Районният съд в състав само от съдия разглежда делото по същество и се произнася с решение, с което може да потвърди, да измени или отмени наказателното постановление или електронния фиш. Решението подлежи на касационно обжалване пред административния съд на основанията, предвидени в Наказателнопроцесуалния кодекс, и по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс.(2) (Изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г., в сила от 01.03.2007 г.) В предвидените от закона случаи съдът може да прекрати производството с определение, което подлежи на обжалване с частна жалба.

Коментар

Колега,За съжаление точно на Бела вода има ограничение и там обикновенно стоят със новите радара и снимат!Бишв колега, така изгоря със акт и даже са го връщали половин км назад да види знака за ограничението, пича обжалва и го мотаха половин година и от това спаси само точките от талона...Лошото е че са те спрели "куки", а не полицай, при положение че си карал болен към болница, могли са ти направят отспъпки /пример фиш и така/хем са си свършили работа, хем са те респектирали!
                        ...хладилник, карам хладилник...

Коментар

seninkn написа:
                          ... при положение че си карал болен към болница, могли са ти направят отспъпки /пример фиш и така/хем са си свършили работа, хем са те респектирали!
                          В едни други държави при подобно положение не само няма да ти губят времето да ти пишат акт (през това време на майка ти можеше да й стане нещо), а щяха да те ескортират до болницата.Но такива неща не се случват в блатото.Аз лично, ако карам човек в болницата, изобщо нямаше да им спра. Да ме гонят ако щат.

Коментар

Сега намерих на бюрото си една листовка: Фондация Правата ни "Не сте съгласен с акта си ? Ние ви съдействане да подготвите и пуснете жалба"0888 571 560pravatani@gmail.comhttp://pravatani.wordpress.com/
                            In JTD I believe, in Nm I trust !

Коментар

FEN TEMPRA BG написа:
                              ogi28b написа:
                              Scouper написа:
                              Актът НЕ МОЖЕ да се обжалва защото с него не се налага наказанието и защото законът гласи следното:ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯРаздел V.Обжалване на наказателните постановления и на електронните фишове (Загл. изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.)Чл. 59. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Наказателното постановление и електронният фиш подлежат на обжалване пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението, а за нарушенията, извършени в чужбина - пред Софийския районен съд.(2) (Доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Нарушителят и поискалият обезщетение могат да обжалват постановлението в седемдневен срок от връчването му, а прокурорът може да подаде протест срещу него в двуседмичен срок от издаването му. Електронният фиш подлежи на обжалване в определения в Закона за движението по пътищата срок.(3) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г., бр. 110 от 1996 г., бр. 11 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Не подлежат на обжалване наказателните постановления и електронните фишове, с които е наложена глоба в размер до 10 лева включително, постановено е в полза на държавата отнемане на вещи на стойност до 10 лв. включително или е присъдено обезщетение за причинени вреди на същата стойност освен ако в специален закон е предвидено друго.Чл. 60. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Обжалването на наказателното постановление и на електронния фиш става чрез наказващия орган, който ги е издал. В жалбата се посочват всички доказателства, на които жалбоподателят се позовава.(2) (Доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) В седемдневен срок от получаване на жалбата наказващият орган я изпраща заедно с цялата преписка на съответния районен съд, като в съпроводителното писмо посочва и доказателствата в подкрепа на обжалваното постановление или на обжалвания електронен фиш.Чл. 61. (1) (Доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) При разглеждане на делото пред районния съд се призовават нарушителят, поискалите обезщетение, включително и тези по чл. 55, ал. 2, и учреждението или организацията, чийто орган е издал наказателното постановление или електронния фиш, както и допуснатите от съда свидетели.(2) Съдът дава ход на делото и в случаите, когато жалбоподателят не е бил намерен на посочения от него адрес. Съдът дава ход на делото и в случаите, когато жалбоподателят, неподалият жалба нарушител или поискалият обезщетение не са били намерени на посочените от тях адреси.Чл. 62. Прокурорът може да участвува в производството пред съда, ако намери това за необходимо.Чл. 63. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 59 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г., в сила от 01.03.2007 г., доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Районният съд в състав само от съдия разглежда делото по същество и се произнася с решение, с което може да потвърди, да измени или отмени наказателното постановление или електронния фиш. Решението подлежи на касационно обжалване пред административния съд на основанията, предвидени в Наказателнопроцесуалния кодекс, и по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс.(2) (Изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г., в сила от 01.03.2007 г.) В предвидените от закона случаи съдът може да прекрати производството с определение, което подлежи на обжалване с частна жалба.
                              Хубаво де, акт не се обжалва, но може да се възрази срещу него. Хващаш се за думата. А наказателно постановление, което е предшествано от акт, срещу който не е възразено, Оги бърка, че не може да се обжалва. Може.

Коментар

Working...
                              X