Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мотоциклетистите - над закона ли са (сте)?

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Мотоциклетистите - над закона ли са (сте)?

След поредния случай на (само)убийство на мотоциклетист, реших да пусна тази тема, с цел да провокирам малко разсъждения от всички. Всеизвестно е, че не си падам особено по спазване на закона в частта му максимална скорост, но и си признавам (без бой), че изключително рядко си позволявам да превишавам скоростта с над 20% от позволената. (Но нека не обръщаме темата как Безсмъртния си тества безсмъртността... ).Забелязал съм, че НЕ ПОЗНАВАМ мотоциклетист, който да СПАЗВА ЗАКОНА. НИТО ЕДИН.Максимално разрешената скорост на мотоциклет извънграда е 80 км/ч. Някой от вас виждал ли е мотоциклетист да кара с толкова??? Някой от вас, който е мотоциклетист, кара ли с толкова?!?(Под мотоциклет разбирам мотоциклет, а не мотопед или скутер).На кой не му се е случвало от нищото да му се появи мотоциклет (в повечето случаи - поне групичка от 2-3), които по бялата лента карат с над 130-140 и не се съобразяват с останалите МПС-та?Аз съм намразил рицарите на тези двуколесни коне дотолкова, че когато чуя как някой си се е пребил с мотоциклет, казвам - пада му се! (простете цинизма ми и откровеността ми).Така си казах и днес сутринта, като чух по новините за поредния самоубиец на мотор.Сетих се и за един случай от практиката ми на съдебен експерт с катастрофа на автомобил и мотоциклет. Мотоциклетистът твърдеше в показанията си, че е карал с разрешените 80 км/ч. Ударил беше странично автомобил, като следствие удара автомобилът се беше преместил на 13 м от мястото на удара. Мотоциклетистът беше на около 60 м от мястото на удара. Според моите изчисления, потвърдени от изчисленията на другите 2-ма експерти (експертизата беше тройна), скоростта на мотоциклетиста в момента на удара е била най-малко 180 км/ч (50 м/с). И това на място, където ограничението само допреди 500 м е било 50 км/ч, а в района на удара е 80 км/ч (за мотоциклетисти).Слава богу, разминало му се беше с няколко начупвания... Та така: какви са вашите впечатления от мотоциклетистите? Тези от вас, които яхват вятъра - спазват ли ЗДвП?!П.П. Мотористите нито камери ги ловят, нито радари, нито палки. С очите си съм виждал как патрул маха с палката на моторист, но я размахва напразно. Онзи изобщо не ги отрази и си отлетя...Айде, страстите да започнат СЕГА!

Те ненапразно ги наричат ДОНОРИ мотоциклетистите...
    Фиат Крома 1.9 16v+
    Фиат Браво 1.6 16v
    Фиат Мареа 1.6 16v

Коментар

Подкрепям първия пост. Като не спират на палки се спират по стълбове и мантинели.

Коментар

Аз лично не познавам моторист кой да спазва закона, а и аз като бивш такъв повечето пъти не съм го спазвал. И да ти кажа че мотоциклет от нищото не се появява, просто някой не гледа достатъчно в огледалата. Навремето се отказах от моторите точно поради тази причина. Гледам и винаги да ги пазя........ най малкото защото са по незащитени от нас автомобилистите. Лека му пръст на момчето и не се чувствайте "щастливи" от факта че някой си е получил "заслуженото"

Коментар

Дидо, подкрепям мнението ти на 100%.Както се казва "Гъзар бъди и млад умри!!!"
          Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
          Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

Коментар

Човек, който си купува мотор, го прави с ясната идея, че няма да спазва ЗДП.
            Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
            ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

Колеги не говорете така защото може детето ви след време да се качи на мотор. Карането на мотор е удоволствие и увлича. Аз не одобрявам карането на мотор или кола в града с бясна скорост. Вчера гледах едни момчета как си караха спокойно 1000кубикова хонда което е голяма рядкост де.Абе тя скороста и за автомобилите е 90 извън града ама май само аз карам с толкова щото ме изпреварват постоянно а по магистралата да не говорим.
              Обичам си работата.

Коментар

Като заговорихте за мотори и аз съм от тази напаст но си спазвам ограниченията,по-точно ги спазвах ,че вече нямам мотор понеже ми скърцат колената.Моите наблюдения са ,че може само да се радваме ,че нямаме Гръцкия климат и може нашите рицари само няколко месеца да се правят на камикадзета.Как ви се струва ? Карам си в Гърция на една магистрала с 140 км и изведнъж някакъв моторист се появи от нищото с някаква страшна скорост и ми счупи дясното огледало.За малко да се насе.. от страх и да се прасна в една кола до мен.Гръцкия малака ,нито падна ,нито спря.Към всички мотористи - СПАЗВАЙТЕ ПОНЕ МАЛКО ОГРАНИЧЕНИЯТА -не сте сами на пътя.

Коментар

За пръв път днес видях културен водач на двуколесно МПС. От Варна до Велико Търново изпреварих въпросния 2 пъти - един на излизане от Варна и втори малко след Кьосевци (правих две почивки). По целия маршрут съм карал в рамките на позволеното - магистрала 110-130, извънградско 90-110, населените места - ограничението + 10. Това ме навежда на мисълта, че господина е карал малко по-бавно от мен. Известно време карах зад него и много ме учуди, че не предприе никакво рисково поведение на пътя. Е, имаше и разни НЛО дето се чудих дали не съм спрял
                  Lancia Delta II 2.0 LS 16V '93

Коментар

абе винаги се преценява по масата, по по-голямата част от гилдията. И за българите в чужбина мислят, че са черни, с липсващи зъби и 20 ланеца на ръката, но имат сателитна чиния, обаче ние си знаем, че не е баш така, но онези хора са видели много повече мангали, наричащи се българи и ето ти мнение. Същото и при моторджиите, има си свестни, но тъй като масата от тях са кретеняци и карат както си искат и са и нагли освен това, ето ви и вече формирано мнение за тях, което и аз подкрепям. Масово са безмозъчни, непредвиждащи ситуациите и каращи по начин, по който всяка изненада на пътя ги трепе. А за мен човек, доверяващ се на другите участници в движението да го пазят и минаващ на една педя от него с мисълта "той ме е видял" е неграмотник.
                    Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
                    Fiat Bravo'97 1,6 16v
                    Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

kaci написа:
                      Аз лично не познавам моторист кой да спазва закона...
                      Аз пък лично не познавам водач на МПС, който да спазва закона...Лично не познавам и ПРОФЕСИЛНАЛЕН шофьор, който да спазва закона, еле пък ТИР-аджия...Лично не позанавам полицай, който да спазва закона, еле пък катаджия, още по-вече шофьор от НСО...Найс, а?Едит: Съвет за всички, които изливат помия по адрес на мотористите: Покарайте първо малко мотори, за да разберете за какво иде на въпрос, и чак тогава хранете!!!По вашата логика бих споделил, че всички които карат валяк са едикаквиси, но дали съм прав? Все пак никога не съм карал валяк...@Имортъл: Аз когато пътувам с мотора надалеко, предпочитам да поддържам скорости от 100-110 км/ч ЕДИНСТВЕНО и само заради ТИР-овете! И това съм го научил от опит! Преди си спазвах 90 км/ч (въпреки че ограничението е 80) но като ми се случи няколк пъти да ме изпреварят ТИР-ове, който прибирайки се в дясната лента са били на косъм да ме забършат с ремаркетата и да ме запратят на 100 метра от пътя като безформена купчина кайма, вече гледам да карам с една идея по-бързо от всякакви ТИР-ове! Предпочитам да ме глобят за превишена скорост, отколкото да гледам от небето как майка ми ме погребва в ковчега...Който разбрал - разбрал - това е!П.П.2. И аз не одобрявам тези с пистовите мотори, които профучават с 250 и горница, но винаги ще има такива, било с мотори, било с Кайени или Браво-та 1,6 16v...

Коментар

Като има мотор до мен направо се изприщвам. Постоянно съм в напрежение кога ще се пребие и ще ми падне под колелата, или ще направи някоя идиотска маневра и ще ме засече. За това винаги или намалявам много, или давам яко газ - само и само да не са край мен.
                        Brava 1.6 16V 103hp

Коментар

Оня ден на магистралата към Бургас ме изпревариха двама...Не, не ме изпревариха - профучаха покрай мен. Аз карах с около 120 км/ч. - тях не ги мисля с колко са се движили, но през целия път до Бургас си задавах въпросът: Колко луд и колко увлечен трябва да си за да се надяваш на две колела и една каска на главата да ти спасят живота подложен на съмнение при такава скорост на пътя. Недоумявам.
                          A17DTС/S
                          Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

Принципно не обичам пистарки, според мен това не е мотор за града, а за пистата. И въпреки това като бивш моторист ги разбирам. Докато аз карах - само за няколко месеца се научих че е много по-сигурно за живота ми да нарушавам правилника и да карам във всеки един момент по-бързо от автомобилите. Всеки възможен ден имаше случай /слаучаи когато колкото и да се опитвах да съм примерен, бях на косъм от жестока травма, ако не и по-лошо. Просто културата на шофиране в града е смазващо смущаваща - няма мигачи , завиваш от която лента ти скимне - неспазване на знаци за предимство и т.н. Най-омразното е когато караш нормално ,а някоя мутреса или шофьор , който се вози а не шофира те пропусне в огледалото. Имал съм адски много такива случаи и повечето - когато карам нормално. Дори полицаи са ме избутвали докато съм в най-лява лента и в ограничението към мантинелата само и само да ми били проверили мигачите.Може и да греша според някои, но за себе си съм се убедил, че когато карам по-бързо и съм с нагласата че никой не ме вижда, шансовете ми да не стана жертва на нечия чужда "невинна" грешка са много по-малки. А всички знаете какви са последствията за мотористите от тези грешки. Така че по-добре акт, отколкото да жертвам себе си.

Коментар

Аз също съм моторист и не одобрявам всички да се слагат под един знаменател! Не съм фен на пистарките, въпреки че се научих да карам мотор именно на един GSXR 750 кубика и при това, че току що бях изкарал книжка за мотоциклет. Не съм падал и не съм предприемал рискови маневри. Сега карам леко ендуро и това е мотора, с който се чувствам много по комфортно, а и не съм фен на високите скорости, а на високата проходимост. Та карайки спокойно не съм се притиснявал нито от дъжд, нито от трафик. Често си правим разходки с приятелката ми и също не съм имал проблеми. Човек трябва да преценява обстановката и да се движи съобразно с нея - ако е мокър пътя естествено, че ще караш по-бавно, отколкото на сухо и т.н. Може би в избягването на рискови ситуации ми помага и че 5 години съм карал кола, преди моторите и същевременно се поставям на мястото на другите шофори и си давам сметка, кога би се създала опасна ситуация! Колеги нека в крайна сметка има търпимост на пътя! Благодара ВИ!
                              Fiat Punto 1.7 TD

Коментар

Working...
                              X