След поредния случай на (само)убийство на мотоциклетист, реших да пусна тази тема, с цел да провокирам малко разсъждения от всички. Всеизвестно е, че не си падам особено по спазване на закона в частта му максимална скорост, но и си признавам (без бой), че изключително рядко си позволявам да превишавам скоростта с над 20% от позволената. (Но нека не обръщаме темата как Безсмъртния си тества безсмъртността...
).Забелязал съм, че НЕ ПОЗНАВАМ мотоциклетист, който да СПАЗВА ЗАКОНА. НИТО ЕДИН.Максимално разрешената скорост на мотоциклет извънграда е 80 км/ч. Някой от вас виждал ли е мотоциклетист да кара с толкова??? Някой от вас, който е мотоциклетист, кара ли с толкова?!?(Под мотоциклет разбирам мотоциклет, а не мотопед или скутер).На кой не му се е случвало от нищото да му се появи мотоциклет (в повечето случаи - поне групичка от 2-3), които по бялата лента карат с над 130-140 и не се съобразяват с останалите МПС-та?Аз съм намразил рицарите на тези двуколесни коне дотолкова, че когато чуя как някой си се е пребил с мотоциклет, казвам - пада му се! (простете цинизма ми и откровеността ми).Така си казах и днес сутринта, като чух по новините за поредния самоубиец на мотор.Сетих се и за един случай от практиката ми на съдебен експерт с катастрофа на автомобил и мотоциклет. Мотоциклетистът твърдеше в показанията си, че е карал с разрешените 80 км/ч. Ударил беше странично автомобил, като следствие удара автомобилът се беше преместил на 13 м от мястото на удара. Мотоциклетистът беше на около 60 м от мястото на удара. Според моите изчисления, потвърдени от изчисленията на другите 2-ма експерти (експертизата беше тройна), скоростта на мотоциклетиста в момента на удара е била най-малко 180 км/ч (50 м/с). И това на място, където ограничението само допреди 500 м е било 50 км/ч, а в района на удара е 80 км/ч (за мотоциклетисти).Слава богу, разминало му се беше с няколко начупвания... Та така: какви са вашите впечатления от мотоциклетистите? Тези от вас, които яхват вятъра - спазват ли ЗДвП?!П.П. Мотористите нито камери ги ловят, нито радари, нито палки. С очите си съм виждал как патрул маха с палката на моторист, но я размахва напразно. Онзи изобщо не ги отрази и си отлетя...Айде, страстите да започнат СЕГА!

Коментар