Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Трудово -правен въпрос?

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

И аз щях да ти напиша това, което Илко - ако бързаш - по-добре жертвай една заплата, и си тръгвай веднага. Това е обезщетението, което дължиш за неспазване на срока на предизвестие.Незаменими хора (или по-правилното е - трудно-заменими) - има. Без да се хваля - аз напуснах шефа си преди 2 години, като прежалих доста добра сума, която имаше да ми дава. След около година ТОЙ ме потърси, плати ми дължимата сума и ме извика пак да работим заедно.Много е крив, но съм му свикнал

Коментар

Immortal написа:
      Незаменими хора (или по-правилното е - трудно-заменими) - има. Без да се хваля - аз напуснах шефа си преди 2 години, като прежалих доста добра сума, която имаше да ми дава. След около година ТОЙ ме потърси, плати ми дължимата сума и ме извика пак да работим заедно.Много е крив, но съм му свикнал
      За съжаление обаче родните бизнесмени, обладани от злобата, че не искаш да им работиш за 700 лв с увеличение 60 лв на година са склонни да те оставят да напуснеш, вместо да ти дадат още 300 лв месечно и после да тръгнат да търсят нов, 2 месеца никой средно интелигентен дори не се вясва, те разбират, че са се осрали, но си казват- "няма някакъв си тука да ме изнудва" и вземат някой на твое място, който му причинява щети за 10 000 лв и върши 3 пъти по-малко работа, но в никакъв случай няма да ти дадат тези примерно 300 кинта, за да останеш. А по темата, праскай едномесечното предизвестие и бачкай 2 седмици + 1 ден, после болничен за 9 дни, че за 10 искаха телк май и аре чао. Това в случай, че тези са изроди, ако можеш да се разбереш като човек направи го и не си затваряй вратите, не се знае кой познава тоя и какво може да ти потрябва в бъдеще...
      Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
      Fiat Bravo'97 1,6 16v
      Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

ilko-gd написа:
        Колега, ако не се съгласи на взаимно съгласие и искаш да си тръгнеш по-рано, веднага след като пуснеш предизвестието пускаш и второ че няма да спазиш срока на предизвестието и ще го ЗАПЛАТИШ.Дължиш неустойка в размер на една БРУТНА заплата по договор и можеш да си тръгнеш веднага.Airfan - незаменими хора има и то доста. Просто е толкова скъпо, че не си заслужава да бъдат сменяни. Виж ако бизнеса е просто пералня, тогава няма значение, всички са заменими и си прав.
        Виж, няма незаменими. Скъпо-нескъпо ще се оправят. Вторият въпрос е, че е голяма грешка на мениджъра да се съсредоточават много отговорности в един човек, защото тогавя замяната му е трудна или "незаменима" в очите на потърпевшия.

Коментар

ele написа:
          Не разбрах след като чакаш да те изхвърлят от фирмата, защо искаш да подаваш молба за напускане? Моят съвет е да запазиш самообладание и да се договориш с шефа си, не да се ядосваш кой какво казал - няма ли черно на бяло - всичко си е хвърчащи думи. Колкото по-нестабилен си психически, толкова по-лесно ще изхвърчиш.
          Нещо не си разбрала моме! Много стабилен съм си психически, само че шефа не е Никой не е искал да ме изхвърля от фирматаТа както казах, на новата работа искаха да почвам веднага. Но се разбрах да спазя предизвестието ако шефа не ме освободи. Та ходих на разговор, оня почна да мънка и вика"увеличението ти е 50 лв" . Изчаках го търпеливо да приключи и му казах" това ли заслужавам" той вика, ще получиш още задължения и ще се издигнеш. Обясних му , че се издигам вече 4-та година и нищо не съм разбрал от това. В крайна сметка му казах, "каквото и да говорим вече съм пуснал молба по два члена за освобождаване" и той гледа така Неочакваше такава стъпка. От тук нататък той коренно се промени, "чакай, защо , какъв е проблема и т.н."Директно му казах, че проблема е изцяло в самия него. Попита защо и му припомних думите"няма проблем да ти разпиша документите веднага ако не си доволен". Казах му без да заобикалям, че за мен това е обида с труда ми и че щом му е безразлично дали ще си тръгна или не аз работа в тая фирма нямам повече. Викам хайде сега удръжте на думата си и се почнаха нови преговори за заплата Въртя сука, накрая написа една сума на един лист и вика "ако на това не си съгласен аз няма да преговарям повече с теб". Помисли си два дена и кажи. Както казах и в по-горен пост "след дъжд качулка" преговори не водя. И човека каза, че не може да ме освободи понеже нямам заместник. Попитах го защо за тези години не се намери някой,който да ме замества в тая фирма. Шефа си замълча и не отговори.Та това е предизвестието е в сила, само че си гръмнах единия патрон без да искам с платената отпуска. Та вече май е късно да си я искам, понеже получих информация от вътре , че може и да не ми разпише.След като се раздуха какво стана с мен настана паника, жалко за хората които оставям там, които са ми истински приятели и колеги. Набързо намериха заместник но той директно отказа на шефа и каза "Митко си е координатор и никой не разбира толкова добре работата му колкото той самия" Убеждаваха ме да оставам но не решението е взето.Та това е Може да съм заменим по думи но днес ходи като ударен от влак. Чуди се кого и как да преквалифицира и всеки отказва.Честито на печалившите.
          now. BMW E39 523i '98 170hp
          ex. Fiat Marea Weekend HLX 1.8 16v `97 113hp
          ex. Fiat Tipo 2.0.ie GT `93 113hp

Коментар

А да щях да забравя. Попитах го защо винаги търсят някой, който да ми помага вместо да ми дадат това което ще дадат на него. Отговор не получих, Шефа се извини и каза, че съжалява за думите и действията си Не му вярвам да се спасява п.с. Знам го номера с брутната, но няма да се откажа от полагащото ми се. Обясних му, че ще си спазя предизвестието и ще дам това което съм давал и до сега. После просто се разделяме и това е. Стиснах ме си ръцете и разговора приключи.

Коментар

добър урок си му дал, въпреки че се съмнявам това да го промени и той да вземе поука за напред. Дано всичко е ок на новото място!
              Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
              Fiat Bravo'97 1,6 16v
              Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Immortal написа:
                И аз щях да ти напиша това, което Илко - ако бързаш - по-добре жертвай една заплата, и си тръгвай веднага. Това е обезщетението, което дължиш за неспазване на срока на предизвестие.Незаменими хора (или по-правилното е - трудно-заменими) - има. Без да се хваля - аз напуснах шефа си преди 2 години, като прежалих доста добра сума, която имаше да ми дава. След около година ТОЙ ме потърси, плати ми дължимата сума и ме извика пак да работим заедно.Много е крив, но съм му свикнал
                Да, това го има като възможност, само че специално в ИТ сферата ако го направиш = на професионално самоубийство. Незнам как е в другите сфери. Но ако утре отида и директно кажа, че напускам без 3 месечно предизвестие - на цената на всичко, повече никога няма да си намеря отговорна работа, за която ще се искат препоръки и ще контактнат всички мои предишни работодатели.Иначе по темата - приятел, емоционалните решения почти винаги се оказват грешни. Пазара определя и цената. Ако си си намерил по-добра работа - давай. Но по принцип да знаеш, че парите са малък мотиватор за да стоиш на едно място. Като гледам, че си изкарал 4 години на тази работа - значи нещо трябва да ти харесва там.Иначе- съгласен съм, че повечето началници в Бг са "недай боже сляпо да прогледне". Не разбират че мениджъра е там да мотивира, не да командва. Незаменими хора няма - и на колегата който каза че са го молели да се върне - чудя се на това управление допуснало във фирмата да има Single Point of Failure.
                Fiat Stilo 1,9 JTD, 2004
                ----------------------------
                Ignorance is a bliss

Коментар

Airfan написа:
                  Виж, няма незаменими. Скъпо-нескъпо ще се оправят. Вторият въпрос е, че е голяма грешка на мениджъра да се съсредоточават много отговорности в един човек, защото тогавя замяната му е трудна или "незаменима" в очите на потърпевшия.
                  Тук си напълно прав. Ама такива "мениджъри" дал Господ в нашата страна, после се хапят за... и мисля, че всички сме го видяли това поне на едно място, на което сме работили.dimmX неизползваният платен годишен отпуск ще ти го изплатят при напускането, иначе не могат да те освободят, така че парите ще си ги вземеш.Също наблюденията ми през последните две години са че такива случаи като твоят ще се увеличават, защото просто няма кой да работи, няма ги свестните момчета и момичета като тебе.Миналата година в продължение на 3 месеца имаше конкурс в нашият отдел и да не ти казвам какви "вишисти" идваха, ум да ти зайде. Идвало ми е да лягам по бюрото на интервютата. Тази пролет пък едната колежка след няма и 6 месеца във фирмата отиде да работи като чистачка в чужбина за 1 200 евро чисто с пълни осигуровки, а тук получаваше.... и то за доста квалифицирана работа. Е сега се хапят за едно място ама това е.П.С. vvvasilev при нас има точно такъв човек, в момента в който си тръгне и до година и половина сме затворили, а не сме малка фирма.
                  Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
                  Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

Коментар

vvvasilev Работата ми харесваше преди да направят кардинални промени в длъжностите. Имаме нов пряк ръководител, който не може да си обърши задните части сам, когато сгафи се оправдава, че хората не работят и че всички го съботират. Това не е така , той е свикнал някой друг да му върши работата, и ако сбъркам аз примерно да ми казва, "аз нали ти казах", викам не не си ми казвал нищо. Аз ти казах, какво да направим ти сметна , че не е нужно и когато два дена си съсипвах здравето през зимата ти каза, че сме забарвили Тогава му казах, ти еб@ваш ли се с мен! Както и да е , не са ме слушали и са страдали и прекия и управителя. Сега на прекия ще му е много зор, щот нищо не е свършил без мен, помощта ми или уменията ми.п.с.Никога не съм взимал грешни"емоционални" решения!Имортал и Илко са прави. Има и незаменими! В предишната ми работа имаше съкращение, износите спаднаха значително, заплатите спаднаха, задълженията не. Аз изпреварих събитията и започнах в сегашната фирма. След една година от предишната ми работа се обадиха с двойна заплата дори оферта да работя на частно за тях. Отказах им, поради същата причина, както на сегашния ми работодател. Сега тази фирма работи колкото да отчита дейност. Или аз целя скапани фирми или наистина много от БГ работодателите, не знаят как да си стимулират хората.Никой не говори за криза, след като влага да не казвам какви суми в машини и в автопарк. Ми погрижи се за 5-10 човека, които ти изкарват парите и купувай по-малко скъпи коли да си возят дупетата разни девойчета и младежи.На такива като моя шеф, на който му е през оная работа за хората, умее да разплаква жени, да се държи грубо не мисля, че му дължа нещо. Такъв ми е характера, взимам решения на момента и до сега не съм бъркал, не говоря само за работата си а като цяло.

Коментар

dimmx, определено лошия мениджмънт демотивира. И освен да ти пожелая успех на новото място - другото е излишно Enjoy !
                      Fiat Stilo 1,9 JTD, 2004
                      Ignorance is a bliss

Коментар

vvvasilev написа:
                        dimmx, определено лошия мениджмънт демотивира. И освен да ти пожелая успех на новото място - другото е излишно Enjoy !
                        Тенкю :D

Коментар

vvvasilev написа:
                          Да, това го има като възможност, само че специално в ИТ сферата ако го направиш = на професионално самоубийство. Незнам как е в другите сфери. Но ако утре отида и директно кажа, че напускам без 3 месечно предизвестие - на цената на всичко, повече никога няма да си намеря отговорна работа, за която ще се искат препоръки и ще контактнат всички мои предишни работодатели.
                          Ми не е така в ИТ сферата,

Коментар

kufeiko написа:
                            Ми не е така в ИТ сферата,
                            Ми така е. Само, че много малко си дават сметка. Мога да ти дам един пример. Имаше един голям шеф в Адеко, който си тръгна с малко скандал - злоупотреби. И понеже искаше да се изкара точно незаменим за фирмата, подлъга трима добри специалисти работещи за HP да си тръгнат с него без предизвестие. Подлъга ги с обещание за работа в неговата фирма. Сега на тези хора врата им е затворена като ИТ специалисти в сериозните фирми в които могат да направят кариера. Знам го защото този уикенд се виждах с цялото чуждестранно ръководство на Адеко и ХП които стартираха бизнеса в Бг и си говорихме за старото време. Така че - не говоря за обикновен девелопър или администратор въс фирма ЕТ "батко и братко" а в сериозния бизнес.
                            Fiat Stilo 1,9 JTD, 2004
                            Ignorance is a bliss

Коментар

Е, злоупотребата доста променя нещата.... но няма сми да спамим темата на колегата.

Коментар

Airfan написа:
                                Управителят назначава и уволнява. С 30 дневно писмено предизвестие (или с друг срок, според зависи какъв договор си подписал) можеш да напуснеш и те не могат да те задържат след края на предизвестието.
                                Уволнява как? Тва да не е мандра? Не може да се уволни служител ей така, щото управителят не го харесва, примерно. След шестия месец имам предвид.

Коментар

Working...
                                X