Разход по борд компютър: 6.7/100. Сметка заредено към дистанция: 7.4/100. Това е от пълно до пълно след 1300 км, с две междинни малки зареждания. Със стандартни гуми съм и единственото, което ми остава да мисля, е че ни бъзикат в количеството гориво по бенизностанциите. За съжаление, зарежданията са ми на различни бензиностаниции из страната, та няма как да хвърля конкретни обвинения. А вие проверявате ли дали разхода по бордови компютър отговаря на касовите бележки?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
И пак за разхода, но от друг ъгъл...
Collapse
X
-
Мда, явно трябва да се провери на една и съща колонка, че не се знае коя как изключва. Колкото до компютъра -- защо да не му вярвам? След като добичето е в състояние да дава информация за впръсканото количество гориво от всяка дюза на всеки такт, би трябвало да е детска играчка да ги събира с времето и да дава правилни показания.Антверп, Аалст, Люцерн, Слован, Олимпия, Беверен, Публикум, Тампере, БАТЕ (Борисов), ЖИЛИНА и Дебрецен ... следва продължение...
Коментар
-
vesko написа:Мда, явно трябва да се провери на една и съща колонка, че не се знае коя как изключва. Колкото до компютъра -- защо да не му вярвам? След като добичето е в състояние да дава информация за впръсканото количество гориво от всяка дюза на всеки такт, би трябвало да е детска играчка да ги събира с времето и да дава правилни показания.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Аз пък смея да твърдя, че компа на Пандата е изключително точен. Проверявал съм го в началото около 5 пъти. докато се убедя в това. От тогава периодично засичам и нищо не се променило. Няма причина да не е точен. Този който дава тези числа, много добре знае колко гориво пуска.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
статия в Монитор: 10% от бензино-станциите лъжат "По стандарт допустимото отклонение на колонката е +/-0,5%, което означава, че ..." на всеки 100 литра по половин литър, или ако пълните резервоар на камион, който събира 1000 литра, на колонката ще пише, че са 1000, а те са реално 995 литра.Това отклонение им е максималното разрешено от НАРЕДБА ЗА СРЕДСТВАТА ЗА ИЗМЕРВАНЕ, КОИТОПОДЛЕЖАТ НА МЕТРОЛОГИЧЕН КОНТРОЛ"Чл. 319. (1) Разходомерите за течности, различни от вода, ...Чл. 322. (1) Когато разходомерът е вграден в измервателна система, стойностите на максимално допустимите грешки ...в зависимост от измерваните количества трябва да сав границите:- от 2 l и нагоре - ± 0,5 % от измерваното количествo"... и те си плащат на техниците по поддръжката за да им бъдат настроени колонките по такъв начин, че да показват, точно колкото е разрешеното отклонение, но разбира се в посока изгодна за бензиностанцията (така се предпазват и от фири, и от кражби; натрупаните разлики при ревизия излизат като излишък и компенсират нещо ако се е изпарило).
Коментар
-
Точността на борд компютъра зависи от модела на колата и то ревизията на самия борд комп.Примерно на либрата версията на борда без навигация е доста по-неточна от версията с навигация.Проблема там е, че италианския инженерен гении не е предвидил работата на колата на място, и вместо да започне да отчита литри на час , като спреш на светофар, борд-а продължава да отчита в литри на 100. И след точно 5 минути работа на място дава максималният разход от 25л/100. И при малко повече градско каране съм засичал отклонения в разхода колонка - борд от порядъка на 2.5 лНа извънградско е точен ( -/+ 100 мил), но последните ми 2 зареждания от по 700-750 км ( пълно пълно) ми дава по- ниски показания от порядъка на 05-0.7 литра на 100. Дали защото му затапих егр-а се побърка, дали поради по-агресивния чип, но отклонението в разхода е факт .
Коментар
-
Предимно на малките частни бензиностанции се пипа по константата на електронната глава. Няма да ви описвам с какви трикове съм се сблъсквал, но те варират от обикновен ЦК ключ до електроника с дистанционно управление и са свързани най-вече с неотчитането на продаваното количество в фискалното устройство.Във Видин една газостанция се самозатвори, защото всички бяха разбрали, че лъжат клиентите си и никой не зареждаше там. Същата фирма има две бензиностанции в София и е излишно да се заблуждаваме, че там имат по-различно поведение. Миналата година един съсед е бил на място, когато части на НСБОП са затворили едната. Така че вярвайте на колите си!Няма начин да няма начин!
Коментар
-
mnpenchev
На стилото съм забелязъл, че понякога на неутрална предавка и движение по инерция ми показва разход 20-22л/ч, отделно примерно по надолнище с 90 км/ч на 4та скорост без да подавам газ (оборотите са над 2300) ми показва разход 1л/ч като пада до 0,2л/ч. Когато потеглям до включване на 3та предавка ми отчита 25л/ч. Единствено мога да му повярвам, когато карам с 80км/ч разхода ми се движи в границата 4,8-6,3 л/чНа ОМV не зареждам откакто дозареждах от почти пълен резервоар до пълен 29 литра, а стрелката на резервоара беше едно деление в дясно от средата. Резервоара на стилото в 58 литра.
Коментар
-
mnpenchev написа:На стилото съм забелязъл, че понякога на неутрална предавка и движение по инерция ми показва разход 20-22л/ч, отделно примерно по надолнище с 90 км/ч на 4та скорост без да подавам газ (оборотите са над 2300) ми показва разход 1л/ч като пада до 0,2л/ч. Когато потеглям до включване на 3та предавка ми отчита 25л/ч. Единствено мога да му повярвам, когато карам с 80км/ч разхода ми се движи в границата 4,8-6,3 л/чНа ОМV не зареждам откакто дозареждах от почти пълен резервоар до пълен 29 литра, а стрелката на резервоара беше едно деление в дясно от средата. Резервоара на стилото в 58 литра.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
Борд компа на алфата е един от най-големите лъжци, които познавам Особено на градско - упорито ми отчита среден разход 7,5 - 8/100, а реално е около 10. При моя режим на каране - просто не може по малко, убедил съм се, убеждавам се всеки път като ида да зареждам.Не може да ме лъжат с по 2 литра на 100км от бензиностанцията. Просто при 156 фейслифт 1 борд кома не отчита никакъв разход при работа на място, ама никакъв... А на градско на кратки разстояния с много светофари - познайте.Иначе на дълъг път е доста точен, там съм доволен - грешката е от порядъка на 200мл/100км.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
Danchojn написа:Yavor написа:Просто при 156 фейслифт 1 борд кома не отчита никакъв разход при работа на място, ама никакъв...Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар