Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Граждански договор

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Граждански договор

Колеги, Предстои ми сключване на договор / граждански / с една фирма. Въпроса ми е след време / когато аз реша /, как се прекратява съответния договор? И дължат ли се някакви неустоики? И още 1 въпрос - фирмата предлага фирмено обучение, уж безплатно - да не стане така в момента, когато искам да прекратя договора да ме задължат да си платя обучението?Търсих из гугъл и горе долу вече ми е наясно, но искам да се допитам и до вас Благодаря
    Lancia Lybra '00 1.8 140hp

Видеорегистратори

Няма еднозначен отговор - в един договор може да пише всичко. Включително и това, че трябва да им дадеш единия си бъбрек ако напуснеш. За това - четеш внимателно. Ако не се чувстваш компетентен- наемаш адвокат.
    Fiat Stilo 1,9 JTD, 2004
    ----------------------------
    Ignorance is a bliss

Коментар

Гражданският договор се прекратява според клаузите и това е автоматично след приключване на възложената задачка.
      Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

И си събирай всички документи за плащания по гражданския договор защото се подава годишна данъчна декларация в която се прилагат.Аз съм работил по граждански договор - пускаха ми такъв месец за месец. Над две години, като допълнителна работа. Така че напускането се състои в това че следващия месец не подписваме договор.За обучението - добре е да е записано в договора и да пише че е изцяло за сметка на фирмата.
        Bravo 1.6 / 16

Коментар

Riki888 написа:
          И си събирай всички документи за плащания по гражданския договор защото се подава годишна данъчна декларация в която се прилагат.
          Какви са тези документи, нещо немога да те разбера какво точно имаш в предвид, иначе за данъчната декларация знам.

Видеорегистратори

Коментар

Документите ти ги дава работодателя. Ти само ги прибирай. - Сметка за изплатени суми - разпределението на плащанията по пера, там се подписваш че не превишаваш максималния облагаем доход. Защото ако го превишаваш за превишението не се удържа нещо си, не знам точно какво. - Граждански договор - това ти е договора, в него пише какво точно се договаряте. - Служебна бележка за удържан данък - колко данък са ти удържали и също удостоверява че данъкът е внесен от работодателя - Осигуровки за сметка на фирмата - какви пари внася фирмата за теб като осигуровкиАми това намерих, ти обаче провери и се консултирай дали това са документите защото нали знаеш че всеки законите си ги разбира както си иска.Сигурно има някакъв закон или наредба където пише точно какви документи трябват и какво представляват.
            Bravo 1.6 / 16

Коментар

Благодаря много за отговорите! Относно осигуровките, до колкото се запознах при граждански договор фирмата не ни плаща ЗО, фактически сам трябва да си ги внасям. Общо взето нещата ми станах ясни, благодаря. Сега остава на място да прочета хубаво договора

Видеорегистратори

Коментар

Граждански договор

Недоумявам какви са тези данъци удържани от възложителят , какви са тези осигуровки и т.н. ?
                FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
                FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

Re: Граждански договор

Румен_Хинчев написа:
                  Недоумявам какви са тези данъци удържани от възложителят , какви са тези осигуровки и т.н. ?
                  Ами по граждански договор. Не е задължително лицето да е самоосигуряващо се, за да сключи граждански договор. Тогава не всички осигуровки са за негова сметка - поделят се между двете страни, вкл ЗО, и се плащат от работодателя до 10 число следващ месеца на плащане. За което се издава служебна бележка (наред с другите документи), която трябва да се приложи в ГДД. Освен това трябва да поиска колегата от НОИ осигурителна книжка, която да се попълни след подаване на ГДД и която да се завери от НОИ

Коментар

Граждански договор

Благодаря !Мислех , че са се променили доста неща , но се позачетох из нормативната база и установявам малки разлики.
                    FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
                    FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

ele написа:
                      Не е задължително лицето да е самоосигуряващо се
                      Като прочетох какво е казала ele се сещам че самоосигуряващо се лице май се осигурява не върху минималната заплата ами върху 2 пъти минималната заплата. Не разбирам много, само подавам сламка ...
                      Bravo 1.6 / 16

Коментар

Riki888 написа:
                        ele написа:
                        Не е задължително лицето да е самоосигуряващо се
                        Като прочетох какво е казала ele се сещам че самоосигуряващо се лице май се осигурява не върху минималната заплата ами върху 2 пъти минималната заплата. Не разбирам много, само подавам сламка ...
                        самоосигуряващ се земеделски производител - 240. За всички останали - от 420 до 550 в зависимост от облагаемия доход по предходната подадена декларация (2 години назад) :D Само че колегата не е самоосигуряващ се, поне не е писал, че е.

Коментар

Въпросната декларация я подадох точно преди 3 дни, тъй като тази година завърших за сега се самоосигурявам

Видеорегистратори

Коментар

dimaldim написа:
                            Въпросната декларация я подадох точно преди 3 дни, тъй като тази година завърших за сега се самоосигурявам
                            Въпросната декларация (ако става ъвпрос за моето изказване) няма как да си я подал преди 3 дни, щото й изтече срока за подаване на 2ри май - става въпрос за годишната данъчна декларация. Ся последно - самоосигуряващ ли си или не? Защото нещата са коренно различни. Самоосигуряващ се значи да си регистриран като свободна професия с булстат (или да имаш фирма). Ако нямаш такова чудо - не си.

Коментар

хаха изобщо не съм разбрал, че става въпрос за ГДД, объркал съм се тотално. Аз говорех за декларация по образец номер 7, пред НАП(За ЗО). Иначе фирма нямам

Видеорегистратори

Коментар

Working...
                              X