Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ВЪПРОС за ситуация с обратен завой на път с 2 платна?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Re: ВЪПРОС за ситуация с обратен завой на път с 2 платна?

Румен_Хинчев написа:
    ... ще поясня че той пита за лента обозначена със символ за обратен завой .
    Да, аз писах за единственото кръстовище със светофарна уредба което знам, че има такава лента за обратен завой. Както писах, кръстовището го реорганизирах скоро и направиха допълнителната 5-а лента за обратен завой. На пътя има хоризонтална маркировка. Над всяка лента има светофар с указателни табели на къде води и посоката за която се отнася. Това обаче не пречи на много шофьори да не обръщат внимание на указателните знаци и от лента за обратен завой правят ляв завой, както и от лентата за ляв завой да правят обратен завой.

Коментар

Lane Staley написа:
      Ами какво се чудя, до нас постоянно пресичат непрекъсната линия за да влязат/излязат от една бензиностанция. Ами да, защо не? То всъщност навсякъде, където не са поставени противотанкови мини за да възпрепятстват движението, може да се минава.
      Докато има подобни малоумия - като например бензиностанция, на която можеш да влезеш само от едната посока, но от другата не можеш да влезеш, при това наблизо няма друга бензиностанция - дотогава ще има и такива нарушители.Пример - Лукойла край Сливен. Намира се отдясно на пътя - по закон имаш право да влезеш само ако пътуваш към Бургас. Идващите от Бургас, ако искат да заредят (а наблизо няма друга бензиностанция, освен да влизат в града), трябва да идат до близката детелина, да обърнат на нея, да се върнат, да заредят, след което трябва да пътуват в обратна посока поне 5 км, за да обърнат пак обратно. Друг пример - Шел-а в Ямбол. Да, забранено е да се влиза в него от пътуващите към центъра. После, вече заредил, не можеш да се върнеш към града, а трябва да идеш до следващото кръстовище, на което според вас НЕ МОЖЕ да се обърне в обратна посока, и да се върнеш към града пак с цената на нарушение. Но всички влизат и излизат в нарушение в бензиностанцията и досега там ПТП не е станало. Което говори, че забраната е безсмислена и e поредната "касичка" за често дебнещите там полицаи.
      Прикачени файлове

Коментар

daley написа:
        ...както и от лентата за ляв завой да правят обратен завой.
        "Чл. 38. (1) Завиването в обратна посока се извършва наляво от най-лявата пътна лента по посока на движението. (3) При недостатъчна широчина завиването в обратна посока може да започне и от друга част на платното за движение, но водачът на завиващото пътно превозно средство е длъжен да пропусне и попътно движещите се от лявата му страна пътни превозни средства."Аз лично не виждам нарушение да направиш обратен завой от коя да е лента. Зависи от радиуса на завой на автомобила ти и твоите лични умения. Законът го позволява.

Коментар

Immortal, колко метра ти трябват за да направиш обратен завой? Точно там има разделителна ивица от 1 метър, две основни платна и още едно разширително, което води към спирката. Та за тези над 10 метра колко да добавим да направи обратен завой една лека кола с дължина 4 метра?

Коментар

daley написа:
            Immortal, колко метра ти трябват за да направиш обратен завой? Точно там има разделителна ивица от 1 метър, две основни платна и още едно разширително, което води към спирката. Та за тези над 10 метра колко да добавим да направи обратен завой една лека кола с дължина 4 метра?
            Както казах - въпрос на лични умения. На мен и 5 м ми стигат - ако се направя на рацер с ръчната .Факт е, че големия кораб Дедрата има значително по-малък радиус на завой от Бравото, което е по-късо.Коли различни.П.П. Ти говориш за конкретно кръстовище, а аз по принцип.Но и в закона не е казано, за какви кръстовища се отнася. Преценката е оставена на водача.

Коментар

Immortal написа:
              Докато има подобни малоумия - като например бензиностанция, на която можеш да влезеш само от едната посока, но от другата не можеш да влезеш, при това наблизо няма друга бензиностанция - дотогава ще има и такива нарушители.Пример - Лукойла край Сливен. Намира се отдясно на пътя - по закон имаш право да влезеш само ако пътуваш към Бургас. Идващите от Бургас, ако искат да заредят (а наблизо няма друга бензиностанция, освен да влизат в града), трябва да идат до близката детелина, да обърнат на нея, да се върнат, да заредят, след което трябва да пътуват в обратна посока поне 5 км, за да обърнат пак обратно. Друг пример - Шел-а в Ямбол. Да, забранено е да се влиза в него от пътуващите към центъра. После, вече заредил, не можеш да се върнеш към града, а трябва да идеш до следващото кръстовище, на което според вас НЕ МОЖЕ да се обърне в обратна посока, и да се върнеш към града пак с цената на нарушение. Но всички влизат и излизат в нарушение в бензиностанцията и досега там ПТП не е станало. Което говори, че забраната е безсмислена и e поредната "касичка" за често дебнещите там полицаи.
              Нали осъзнаваш колко несъстоятелни са обясненията ти?Вече не ми се чете направо. Вие си живеете в някакъв измислен свят, в който законът е за другите, а вие сте някакви съдници, които решават кое е разумно или не. От къде накъде?Вие живеете в тази държава, карате колите си по българската пътна мрежа и трябва да се съобразявате със ЗДП.С какво право иначе искате от другите да спазват закона? Ами ямболските роми, например, не зачитат частната собственост. Такива са вътрешните им убеждения ( както твоето е да не зачиташ нешрекъснатата линия или ограниченията, или забраните за обратен завой ), това означава ли, че не бива да спазват законите на страната? Подкрепяш ли убеждението им, че частната собственост е абсурдно ограничение? Ако утре някой дойде и ти вземе колата нали ще ревнеш, че е открадната? Да, ама я е взел някой, който като теб смята законите за пожелятелни.В другата тем пишеш, че те караме да се бъзикаш. Не, не те караме. Въпросът е сериозен и не е до бъзик. Модератор и "изтъкнат член на форума" обяснява как не е по спазването на правилата?!?!? Ти се вкара в много кофти ситуация и вместо да дълбаеш надолу, просто признай, че не си прав.Нре искам да влизам в ролята на един член на форума с трибуквен ник, спестете ми го, но това безумие с несъстоятелни оправдания за неспазване със закона е добре да се прекрати.
              like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Lane Staley, не отричам че си прав. Аз малко се поулвлякох (дълбая надолу, викаш? ). Само дето обясненията, които съм дал, не са абсурдни, а са реални ситуации и с тях се сблъскваме всеки ден. Ситуации, които ни ПРИНУЖДАВАТ да правим малки нарушения (които нямат нищо общо с престъпленията, които си описал ти - кражба на собственост и други подобни). И съм сигурен, че всеки от вас прави подобни нарушения - волно или неволно.Трябва ли, спазвайки закона, да ида чак до Сливен, за да обърна в обратна посока? Или да обиколя половин квартал? При условие, че напълно БЕЗОПАСНО, нарушавайки един знак, мога да го направя на място?Затова законът прави разлика между "нарушения" и "престъпления" - щото тежестта им не е еднаква.Според една указателна табела, Шумен се намира от Ямбол като тръгнеш за Сливен. Очевидно е, че мястото на тази табела НЕ Е там, защото Шумен е в съвсем друга посока (към Петолъчката). Това го пиша по повод компетентността на тези, които поставят знаците по пътищата. Съвсем случайно познавам човека, от когото зависи изобщо транспортната схема на града... ще ви кажа само че е пенсионер... останалото го оставям на фантазията ви. От него зависят ограничения, забрани и т.н. в града. Само като пример давам изхода на подземния паркинг пред "мола" в Ямбол. Излизайки от паркинга имаме знак "задължително движение надясно след знака". Пояснявам, че наляво се намира голям жилищен комплекс ("Бенковски"), както и пряк път към другите големи комплекси в града (по ул. Страхил или по бул Д.Благоев). Но не, човекът е решил, че всички трябва да завиват надясно, пресичайки двете централни пешеходни улици, правейки обратен завой доста по-нататък (вероятно, забранен - не съм се замислял досега), след което още веднъж преминавайки през двете пешеходни улици... Е това ако не е малоумие, не знам какво е. Аз не го спазвам. Не преча на никого, не натоварвам и без това натоварения трафик в центъра и спестявам гориво, срещу вероятността някой полицай (полицията е точно срещу изхода на паркинга), да ме глоби.Ето снимка - със зелено - разрешения път, с червена стрелка - нарушение. (И Еле, и Lane Staley - имате представа за какво говоря.)
                Прикачени файлове

Коментар

Immortal написа:
                  Lane Staley, не отричам че си прав. Аз малко се поулвлякох (дълбая надолу, викаш? ). Само дето обясненията, които съм дал, не са абсурдни, а са реални ситуации и с тях се сблъскваме всеки ден. Ситуации, които ни ПРИНУЖДАВАТ да правим малки нарушения (които нямат нищо общо с престъпленията, които си описал ти - кражба на собственост и други подобни). И съм сигурен, че всеки от вас прави подобни нарушения - волно или неволно.
                  Знам за какви ситуации говориш, но никой не те ПРИНУЖДАВА да нарушаваш закона. Просто ти си го интерпретираш така, знаеш, че ще ти се размине и го правиш. Ако има камера няма да го направиш, нали?Живея близо до Sofia Mall, той има два изхода от паркинга - и двата са ми неудобни при прибиране в къщи, защото в единия случай нямам право на ляв завой, а в другия нямам право на обратен по Опълченска за да се обърна в посока Стамболийски ( софиянци предполагам се сещат за лалво става въпрос ) и да се озова на 300 метра от нас. Обратния - там където свършва мантинелата между двете ленти, мога да го направя - редовно разни коли го правят, има видимост дали дебнат полицаи. Бях го направил веднъж, преди около 4 години, в 9:30 вечерта, спряха ме, но ме пуснаха, само погледнаха какво има в багажника на Фичо. От тогава, макар идеално да виждам дали има полицаи или не, никога не въртя там. Минавам още малко, правя един ляв завой, обръщам в една автомивка и после с десен излизам където трябва без да нарушвавам нищо. А мога да си спестя чакането на 2 светофара.Не съм светец, случвало се е да наруша правилата, но съм го правил неволно - бил съм разсеян или нещо подобно, винаги бих си понесъл последствията, и не повтарям. А съгласи се, че в София времето се цени малко повече отколкото в Ямбол и Сливен.Ти обаче с постовете си тук пропагандираш умишленото нарушаване на закона в случаите когато не ни отърва, е с това не съм съгласен.Знаеш, че те уважавам и много пъти сме на сходни позиции и за това си мисля, че в момента извърташ защото ти е кофти, че не си прав и по-скоро искаш да убедиш себе си, знаейки, че нас няма да можеш. За това ше ти дам път за достойно отстъпление и ще кажа - Да, понякога ни е по-удобно да затворим едно око пред ограниченията, човешко е, но въпрос на личен избор дали да го направим или не, а не е принуда. И правилната позиция е да нарушим малко личния си комфорт за да спазим закона. Съгласен си, нали?И да я приключваме тази тема, че видях кой е онлай и след малко Страшния Съд ще ни се стори училищна пиеска.

Коментар

Коментар

Lane Staley написа:
                      Живея близо до Sofia Mall, той има два изхода от паркинга - и двата са ми неудобни при прибиране в къщи, защото в единия случай нямам право на ляв завой,
                      Мисляя че откакто направиха Осогово еднопосочна, пуснаха левия завой на Стамболийски посока К. Величков.

Коментар

emdless4 написа:
                        Lane Staley написа:
                        Живея близо до Sofia Mall, той има два изхода от паркинга - и двата са ми неудобни при прибиране в къщи, защото в единия случай нямам право на ляв завой,
                        Мисляя че откакто направиха Осогово еднопосочна, пуснаха левия завой на Стамболийски посока К. Величков.
                        Аз говоря от Стамболийски да направиш ляв завой по Опълченска в посока Т. Александров.Впрочем организацията на движението по Стамболийски и Т. Александров е меко казано странна - Т. Александров е с 3 ленти в посока, Стамболийски с 2, като дясната и в двете посоки е Зелена Зона, но нито от Ботев, нито от Опълченска ( с изключение на няколкомесечен период в който беше разрешено ), нито от К. Величков можеш да направиш ляв завой по Т. Александров. А двата се събират м/у Шератон и ЦУМ Но движението от пресичащите ги булеварди се пренасочва по по-тесния. Единственото обяснение е, че от Люлин идват повече коли, отколкото откъм Красна Поляна, но все таки логиката малко ми се губи.

Коментар

Брей как изметнахте темата, направо не си личи от заглавието ...

Коментар

И аз да се изкажа по въпроса.Ако няма забранителен знак за обратен завой и непрекъсната лента, то значи аз си правя обратен и никой полицай не може да ми вземе 7лв.Даже май се сещам за едно примерче - светофара на Цариградско шосе, който е за Дружба (до Практикер).В посока а.м.Тракия от лявата лента не е забранен обратния завой и всички си го правят, въпреки че светва отделна светлина за наляво (не съм много сигурен за отделната светлина).Без никакви притеснения съм правил обратен там, докато полицаите си стоят с патрулката на изхода на Практикер и спокойно са можели да ме спрът след това.И една забе;ежка към Дидо - мисля, че на първата снимка, която си дал (кръстовището на ХЕС), там където си сложил два знака (задължително направо и надясно) май не е точно така.Досега много пъти съм си правил "обратен" като от тази улица завивам наляво и после на светофара пак наляво, но не помня да е имало знак, който да ме задължи за посоката.Има само знак за предимство, но това го казвам по спомен

Fiat Brava SX 1.4 12V 1997

Коментар

mitenceto89 написа:
                              И една забе;ежка към Дидо - мисля, че на първата снимка, която си дал (кръстовището на ХЕС), там където си сложил два знака (задължително направо и надясно) май не е точно така.Досега много пъти съм си правил "обратен" като от тази улица завивам наляво и после на светофара пак наляво, но не помня да е имало знак, който да ме задължи за посоката.Има само знак за предимство, но това го казвам по спомен
                              Приемам забележката. Прав си. Днес на прибиране и аз минах от там и специално го загледах, щото ме глождеха съмнения:В дясната лента знака е за направо и надясно, а в лявата - наляво.Така че да речем, че за там съм сгрешил. Макар че пак е безсмислено да се обикаля и натоварва и без това натовареното (в час пик) кръстовище.За другия пример съм сигурен.

Коментар

Immortal написа:
                                Макар че пак е безсмислено да се обикаля и натоварва и без това натовареното (в час пик) кръстовище.За другия пример съм сигурен.
                                Тук съм съгласен с теб. Но да не навлизаме в друга тема - "Перфетно регулираните светофари в Ямбол". Та даже и известни станахме с един такъв :D

Fiat Brava SX 1.4 12V 1997

Коментар

Working...
                                X