Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ВЪПРОС за ситуация с обратен завой на път с 2 платна?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Здравейте колеги, имам един въпрос който е следният:На кръстовище в което платната са двупосочни разделени с мантинела посредата и има светофарна уредба може ли да се прави обратен завой или не ?
    ----------------------------------------------------------------------------
    Fiat Bravo 1.6 97г.(90к.с.), LPG Lovato
    ex.Fiat Punto 1.1 96г.(55к.с.),LPG Lovato
    ex. Fiat Tipo ATG 91г. 1.6(83 к.с.) бензин + газ

Чл. 38. (1) Завиването в обратна посока се извършва наляво от най- лявата пътна лента по посока на движението.(2) При завиване в обратна посока водачът пропуска насрещно движещите се пътни превозни средства.(3) При недостатъчна широчина завиването в обратна посока може да започне и от друга част на платното за движение, но водачът на завиващото пътно превозно средство е длъжен да пропусне и попътно движещите се от лявата му страна пътни превозни средства.(4) При завиване в обратна посока на кръстовище не се разрешава движение назад.Чл. 39. Завиването в обратна посока е забранено на пешеходна пътека, железопътен прелез, мост, надлез, в тунел, в подлез, при ограничена видимост или при намалена видимост под 50 метра.
    Според закона може, стига да не нарушаваш т.4. Т.е., ако успееш да завиеш с колата си без да даваш на заден, няма проблеми. Но проблем ще има, ако има знак, че обратния завой е забранен.

Коментар

Спазвайки гореизложените правила, не е лошо да погледнеш, дали е разрешен левият завой на споменатото кръстовище, ако е разрешен "вРЪти" смело, дори и да се наложи лека маневричка назад няма проблем.
      ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.

Коментар

Точно там е проблема че на отсрещният тротоар имаше полицай , който като видя как завиваме щеше да бутне своят мотор на които се беше подпрял прескачайки го да ни спре, сложи ни палката и взе да обяснява нещо че на кръстовище регулируемо със сфетофарна уредба неможе да се прави обратен завой, левият завой е разрешен, няма знак указващ забрана на обратен завой, и в крайна сметка се разминахме със 7 лв на полицая и недоумението защо неможе да се прави обратен завой???
        ----------------------------------------------------------------------------
        Fiat Bravo 1.6 97г.(90к.с.), LPG Lovato
        ex.Fiat Punto 1.1 96г.(55к.с.),LPG Lovato
        ex. Fiat Tipo ATG 91г. 1.6(83 к.с.) бензин + газ

Коментар

Аз мисля че може,само ако платната са разделени с разделителна ивица и съответната маркировка (оградена с червено) Aко има само мантинела и/или маркировка(бяла непрекъсната линия) е забранено.
          Fiat Punto`04 1.2 60hp.
          Renault Kangoo 1.9 DTI 80hp.
          ex: FIAT Marea Weekend 1.8 16v ELX; FIAT Brava TD100 SX.

Коментар

От кога пък броя на платната, наличието на мантинела или светофар са критерий за обратен завой? Ако няма указани задължителни посоки било със знак, било чрез светофарната уредба и маркировката е прекъсната ( позволява пресичане ) не виждам причина да не може да направиш обратен завой. Това, че някой полицай ви е казал - ама ако има светофар не може, не означава, че е прав. Ако на уредбата няма указани задължителни посоки ( стрелки върху светлините ) завиваш и толкова. А нека някой да цитира член от закона.Калоянчо, картинката ти е готина, но аз не бих направил обратен при такава маркировка. Вярно, че обратния е свързан с движение на ляво, но става прекалено дискусионно ( по-скоро си е направо забранено ). И все пак ако си сладкодумен може да се пробваш.7 лв а?
            like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Lane Staley написа:
              Ако няма указани задължителни посоки било със знак, било чрез светофарната уредба ...Ако на уредбата няма указани задължителни посоки ( стрелки върху светлините ) завиваш и толкова.
              Пешо, не си прав.Обратен завой е РАЗРЕШЕН ВИНАГИ, когато не е забранен СЪС ЗНАК (говоря за кръстовище).Аз лично нито на пътя, нито в правилника не съм виждал маркировка, на която да е означен обратен завой, нито пък светофар с такава светлина.Дори и да не е разрешен ЛЯВ завой, ако изрично не е забранен обратния такъв - то той е разрешен!Полицая ви е взел 7 лева, щото сте му ги дали.

Коментар

Не ми се рови в момента, но помня, че ако има отделна секция за ляв завой, обратния е забранен. Ако е един светофар за направо и наляво, няма проблем, стига, разбира се, да няма забранителен знак.

Коментар

tomny написа:
                  Не ми се рови в момента, но помня, че ако има отделна секция за ляв завой, обратния е забранен. Ако е един светофар за направо и наляво, няма проблем, стига, разбира се, да няма забранителен знак.
                  Ай порови, щото говориш глупости.По-горе са ти цитирали закона: Чл. 39. Завиването в обратна посока е забранено на пешеходна пътека, железопътен прелез, мост, надлез, в тунел, в подлез, при ограничена видимост или при намалена видимост под 50 метра.

Коментар

Вярно, че имаше нещо такова в закона като това, което отбеляза колегата tomny, но то беше в ЗДП когато аз бях курсист т.е. преди 25 год. Баси колко съм одъртял, а закона колко пъти го променяха. Взех се чувствам като Конър Маклауд.
                    Peugeot 301
                    Punto 1.9 JTD - на жената

Коментар

venco67 написа:
                      Вярно, че имаше нещо такова в закона като това, което отбеляза колегата tomny, но то беше в ЗДП когато аз бях курсист т.е. преди 25 год. Баси колко съм одъртял, а закона колко пъти го променяха. Взех се чувствам като Конър Маклауд.
                      Възможно е, Венко, макар че и аз да съм карал курсове през 1989 и да нямам спомен, но може и да си прав. Аз на моя комп имам всички версии на ЗДвП от 60-те години насам, ще проверя довечера като си ида.Но каквото и да пише там - действащият закон е определящ, а той позволява.

Коментар

Тоя полицай да не ви е пребъркал джобовете ? И всичките 7 лева , които е намерил ги е взел ? ,, Шарен свят - диванета много ’’ както е казал Щастливеца ...
                        FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
                        FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

Immortal написа:
                          Lane Staley написа:
                          Ако няма указани задължителни посоки било със знак, било чрез светофарната уредба ...Ако на уредбата няма указани задължителни посоки ( стрелки върху светлините ) завиваш и толкова.
                          Пешо, не си прав.Обратен завой е РАЗРЕШЕН ВИНАГИ, когато не е забранен СЪС ЗНАК (говоря за кръстовище).Аз лично нито на пътя, нито в правилника не съм виждал маркировка, на която да е означен обратен завой, нито пък светофар с такава светлина.Дори и да не е разрешен ЛЯВ завой, ако изрично не е забранен обратния такъв - то той е разрешен!Полицая ви е взел 7 лева, щото сте му ги дали.
                          Дидо, ако имаш указана посока на движение "Само направо и надясно" не можеш да направиш обратен завой. Можеш де, но подлежиш на санкция.

Коментар

Lane Staley написа:
                            Immortal написа:
                            Lane Staley написа:
                            Дидо, ако имаш указана посока на движение "Само направо и надясно" не можеш да направиш обратен завой. Можеш де, но подлежиш на санкция.
                            Ако има указана посока "направо и надясно", то това е поради едно от двете:-на ляво няма улица;-улицата в ляво е еднопосочна в забранена за влизане от твоята страна.Тъй като в закона изрично никъде това дето го казваш, не е записано, (а което не е забранено, е разрешено - принцип на правото) - то не виждам причина да не направя обратен завой. Друг е въпроса, ако вляво от мен има двойна непрекъсната линия - равносилна на мантинела - то тогава ще си бъде явно нарушение, с което съм съгласен - но нарушението няма да е "неправилен обратен завой", а ще е "пресичане на двойна непрекъсната линия".

Коментар

http://www.svetofar.com/index.php?ac...ki&listovka=65 Въпрос 13.А като дойда в Ямбол и бирата Както виждаш задължителния ляв завой забранява обратния. Значи съм си прав.

Коментар

Working...
                              X