Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

От къде и какъв LAN surge protector да купя

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    От къде и какъв LAN surge protector да купя

    Mitko написа:
    Колеги трябва ми някаква гръмозащита за LAN. Налепил съм вече няколко такива, но този който ме ръчка за такова не иска самоделка (не мисля че схемата на купешкото е по-различна). Та какво протекторче да му купя и от къде?
    е това http://apc.com/resource/include/tech...se_sku=PNET1GB ако ти харесва, струва около 36.00лв.драсни ми ако те интересува.
    "Светлината си въобразява,че се движи по-бързо от всичко друго,но бърка.Колкото и да припира,открива,че мракът е стигнал пръв и вече я чака."-Т.Пратчет
    (Fiat 131 ABARTH 103 kW, Aprilia Tuono RSV 1000)

    #2
    Виж с Конрад! Имат два модела български на фирма СОНО ( www.sono.bg ). Единият е с нормална защита и струва към 10лв. вторият модел е с повишена и е на цена от 26лв. Ето ти и линк с моделите, може да сравниш характеристиките им с този протектор, който предлага колегата - http://www.sono.bg/prod_eptn_fr.htmМежду другото спасението е в слагане на възможно повече устройства пред лан картата. Безумие е освен това да се ползва лан карта на дъното! Искам да споделя, че при последната софийска гръмотевична буря е паднала светкавица близо до кабела, който минава между двата блока. Първият хъб в който влиза кабела е вкъщи... Пораженията са-изгорял хъб, изгорял протектор и изгоряла лан карта! Представете си, ако нямах протектор и, ако ползвах една от лан картите на дъното ми... Искам да отбележа също, че всички устройства са добре заземени! Между другото производителите на протектори спестяват факта, че при директно попадение протектора отвежда статичното електричество, но не може да предпази устройствата!А за подкрепя по-горе изказаното ви показвам един цитат от "философия на защитата" на конретната фирма:"Най - съществения елемент от тази "философия" е съотношението защитни свойства/цена. Много често ни задават въпроса: "Гарантирате ли ми 100%, че ако си включа вашия предпазител, устройството ми няма да изгори при токов удар или мълния?" Разбира се ние желаем и бихме могли да дадем положителен отговор на този въпрос, но цената на такъв предпазител би надхвърлила неколкократно цената на защитаваното устройство. Вие ще си го купите ли? Световният опит, който Ние внимателно сме изучили показва, че разумният подход в този случай е при цена на защитното устройство между 5% и 10% от цената на защитаваната апаратура, то да бъде ефективно при 70% до 90% от случаите на "токови удари". При производството на защитни устройства фирма "Соно" е възприела именно този подход. Разбира се при наличието на интерес от страна на потребителите бихме могли да създадем и "по - луксозни" модели съответно с по - висока ефективност и цена. Ефективност на защитата над 95% води до съществено оскъпяване и се прилага само за обекти и съоръжения със стратегическа стойност. "
    Frontera Sport, X20SE март 1998

    Коментар


      #3
      Единствения начин е да махаш кабела, когато има такава буря!Протекторите пазят до някакви граници. Никой обаче не знае колко заряд се крие в гръмотевицата!И аз съм си патил от такива гръмотевици миналата година и от тогава, чуя ли гръм откачам кабела от switch-a (имам вкъщи такъв само за моите компютри) и кабелната телевизия! А при тази буря миналата седмица на един мой приятел е паднал комина на къщата, 3 телевизора са изгорели, а компютъра му е извън строя... кабела и всичко около него е било овъглено.Та единствения начин е: LAN карта отделна от дъното и при буря да изваждаме кабела.Виждали ли сте какво представлява един протектор... Няколко намотки... Колко му е да прескочи дъгата през тях???
      FIAT Brava 1.4 SX CLIMA [09/1998]

      Коментар


        #4
        С извинения към Митко, че му къкаме в темата, ама като въпросът е да се защити скъпото устройство (компютъра), какво по-сигурно от това да се прекъсне всякаква кабелна връзка - Access point, wireless карта и готово! Не че и Access point-а е без пари, ама стотина лева все е по-добре, отколкото хиляда и нагоре.А да и още: допълнителен плюс е възможността (ако сте с лаптоп) да сте онлайн и в кенефа (пробвах: ни мъ кефи). :D
        FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати

        Коментар


          #5
          Имам две АП-та гръмнали в ЛАН часта си вече, въпреки протекциите. Стават само за ретланслатори. Протекторите пазят само донякъде от индуцираното в кабела напрежение. При директно попадение не помага.
          no pain no pain

          Коментар


            #6
            Нека си беснее. Който беснее за такива работи няма угодия.Иначе ако искаш истинска защита, един комбиниран UPS на APC върши супер работа...пробвано е че и най-евтините модели издържат повече от гръмозащитата им, която, както каза колегата е около 36лв. Ако е за евтино, най евтиното е да прекараш всичко през една П1 машинка с 2 лана.Втория, към пц-то или сървъра трябва да е маркова. Ако е за вилнеещ юзър, просто го накарай да си вземе ЮПиЕс. После гаранция ще те погледне по друг начин.
            Сега Фруктиера в БГ и Додж навън
            Карал Типо 1.6 75 ->Пунто 1.2 75->Браво 1.9Д->Стило 1.9 JTD

            Коментар

            Working...
            X