Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За или Против евтаназията?

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

За или Против евтаназията?

Евтаназията, накратко, е умишлено причиняване на смърт, от лекар, на неизлечимо болен човек, с цел да му бъдат спестени мъките и болките. Това е разрешено, доколкото дочух, в Германия, Япония, Белгия, Холандия... (то в Холандия какво ли не е разрешено?) Също в Швейцария, Колумбия май казаха в списъка. Какво е мнението ви за тази процедура - трябва ли да е законна в България, или не, каквото му е писано на човек - това трябва да му се случи, ако ще да се мъчи в адски болки? Лично аз, за мен си - ако изпадна до такова състояние на кома, неизлечима болест с болезнен край, или дори да седна в инвалидна количка - предпочитам да ми бият инжекцията и пръст при пръстта отива. Но не мога да преценя категорично като цяло дали е добре да е законна или не, защото не съм запознат с всички положителни и всички отрицателни страни. Гласувам "Да", защото за мен бих искал да е възможно.

ЗА, в изключително стеснен кръг от случаи и под изключително строг контрол от държавата и близките. Да се иска разрешение от най-високо ниво и да се разрешава след разглеждане на случая от поне няколко светила в съответната област. Естествено всичко това трябва да става бързо.

Коментар

Учудвам се на броя гласували "за". Ако бяхте с катетър в онова място или с трахеотомия след голям ЛИЧЕН здравен проблем, дали щяхте да сте "аз искам"> УЖАС.
      Immortal написа:
      ЗА, в изключително стеснен кръг от случаи и под изключително строг контрол от държавата и близките. Да се иска разрешение от най-високо ниво и да се разрешава след разглеждане на случая от поне няколко светила в съответната област. Естествено всичко това трябва да става бързо.
      ПРОТИВ< точно, защото ще изтрепят сума ти народ под "изключително" строгия контрол на държавата в комбинация със "заинтересовани от целта близки". От чисто хуманна гледна точка също съм против. Не може просто "да ти дърпат шалтера".Като достигнем Германия, Япония, Белгия и компания по жизнен стандарт, начин на мислене, законодателство, СПАЗВАНЕТО МУ и подобни, тогава. Т.е. НИКОГА. Не може да се изисква от теб да си в ясно съзнание, когато завещаваш нещо, ако ще и да са 5 лева, а да може да ти се дръпне шалтера като си неадекватно зле и не знаеш какво ти се случва.Особено в днешното изключително некачествено здравеопазване у нас, корумпирани лекари и Здравна каса.Личен пример, че незаконна евтаназия има и е имало - дядо ми почина през 1994 година, тогава нямаше евтаназия УЖ, дори като понятие, както и днес няма законово регламентиран начин да се извърши такава. Но - тогава някой си лекар беше решил, че му спира живота, "за да не се мъчи". Спряха му системите, обадиха се на нас, близките да го качим в някаква наша кола, па и да сме си го закарали на село, да си умрЕл там. Обаче дядо ми, Бог да го прости, си умря по пътя. Ослепял, със сраснати бели дробове и с катетъра... От носилка в болницата - в кола на близките. Питахме после - що така, щото ако бил умрял в болницата, трябвало да го режат за аутопсия, а нямало пари. Така че темата първо е неадекватна на качеството, принципите, възможностите на днешното здравеопазване и второ е изключително непрактична като обосновка - най-малкото нашите лекари масово не спазват Хипократовата си клетва. Защо да им даваме възможност да убиват още по-лесно? Знаете ли колко лесно е един малоумен лекар да убеди един нищо неразбиращ роднина, че майка му, баща му или който и да било, че е неизлечимо болен и трябва да го утрепят? Абе, знаеш ли ТИ, дето четеш, че утре майка ти ще я изкарат неизлечима и трябва да кажеш "да", за да и спрат дишането, а вдругиден ще се окаже грешка?И понеже знам кой предлага това безумие в днешно време у нас - небезисвестният проф. Любен Корнезов от БСП, който е юрист и бивш съдия и никога не е бил лекар, съответно дори по принуда не познава Хипократовата клетва, нека не обръщаме, Оги, внимание, на подобни безумия в така или иначе изтормозената ни от много безумци малка и зависима от кого ли не държавица. С други думи со кратце - категорично против. Днес. След 20-30 години, ако ни има и сме с друг манталитет, виждания и светоусещане - може би. Днес - грешка. ГОЛЯМА.А за всички гласували ЗА - молете се тази смърт да не стигне и Вашата къща. Пак ще ви питам дали сте "за". Явно и дано сте интелигентни хора с виждания, разбирания и ум, щото с безумния си уж фиктивен глас с финес раздавате смърт. БРАВО. Дано не ви се случи, че ще се смачкате като хора - цял живот ще се питате - "дали трябваше да кажа "да", спрете му живота". Поздравления. И дано не ви се случва извън форуми, че тогава е много страшно и хората не се връщат.

Коментар

За. Важното е да имаш избор....
        Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
        Fiat Bravo'97 1,6 16v
        Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Не- защото в семейството ми се случи така че баща ми беше на легло с тежка диагноза. Ако трябваше да реша точно в кой момент да сложа край на живота му- нямаше да мога да взема решение. Когато се изправиш пред такъв избор -е много трудно да се вземе адекватно решение. Всеки има право на избор и Живот. Никой не може да вземе решение, дали да му отнеме живота или да остави да се мъчи- въпрос на избор и гледна точка.

Коментар

Sandra написа:
            Не- ...
            Евтаназия означава доброволно по изрично желание на самия човек да бъдат прекратени страданията му. Ако примерно той е в кома или в друго състояние в което няма как изрази това свое желание естествено че никой друг не може да го вземе.Не става дума някой друг да решава.

Коментар

ilkor написа:
              Sandra написа:
              Не- ...
              Евтаназия означава доброволно по изрично желание на самия човек да бъдат прекратени страданията му. Ако примерно той е в кома или в друго състояние в което няма как изрази това свое желание естествено че никой друг не може да го вземе.Не става дума някой друг да решава.
              Прав си, но ако недай си Боже се изправиш пред такава ситуация, точно в кой момент ще решиш да прекратиш живота? Това си е мое мнение и аз нямам такава смелост да направя това.

Коментар

какво значи "да имаш избор"? Човек винаги има избор да живее или да умре - ако толкова му се мре - има доста начини да се самоубие и ежедневно се самоубиват много хора. Аз съм категорично против, а и нямаше как по-добре да го кажа от Orcinus. Не виждам какво има да се разрешава, като дори в момента това се случва в болниците. Докато майка ми беше чест пациент, не веднъж и два пъти ставах свидетел на разговор между лекар и близки, убеждаващ ги как възрастния човек има толкова тежка пневмония или друго, че едва ли би живял много, затова, да си умре у дома - вземете си го, няма смисъл да му се дават лекарства.А младежа по (нова или БТВ, не си спомням вече) с рак в инвалидна количка гледахте ли? Който каза, по памет, че е категорично против, защото, ако евтаназията е била разрешена, до сега да е бил поискам да го евтаназират, защото преди 8 (пак по памет) години ми дали няколко месеца живот. А сега се радва на собствен магазин за животни и ново гадже. Имам и познат, който преди 15 години му даваха 48 часа живот заради хеморагична треска в изключително тежка форма - все още е жив и се радва на живота. Кой според вас може да каже какво ще стане утре, че да дава разрешение за убийство? ilkor: Бъркаш, ако е в кома, роднините ще вземат решение.
                Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Не бъркам - става дума САМО за съгласувано със самият желаещ действие по прекратяване на неговия живот. Ако той сам не е изразил такова желание съм съгласен че става дума за убийство.Имам 3 ма много близки роднини починали от рак. Аз съм виждал как за да можеш да търпиш болката ти бият морфин на 2 часа и това пак не помага. И знаеш че умираш ... просто не знаеш кога - днес или утре ... и се молиш да е днес защото болката е неописуема.Наскоро четох някъде че Тери Пратчет искал да се подложи на евтаназия. Но понеже заболяването му е свързано с неговия разсъдък най вероятно няма да му удовлетворят желанието.

Коментар

Категорично против, по процедурата, която се предвижда за това - разрешението да се дава от съдия. Е, аз не съм Господ, та да решавам кой колко ще живее...Не случайно от доста години в РБ не съществува и смъртно наказание, а останалите грешки на съда са поправими. Безгрешни просто не съществуват на този свят. Ако има други специалисти, които се чувстват подготвени за това, нека те да са решаващия орган.

Коментар

Аз между другото не съм гласувал. Не мога да кажа твърдо ЗА или ПРОТИВ.ПО-горе написах какво мисля по въпроса, и пак да наблегна - В ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ СЛУЧАИ. Не съм за това, всеки, който го заболи нещо или разбере, че е болен от нелечима болест да иска да го усмъртят.Става дума за болести с предизвестен край в крайна фаза, както някой по-горе написа - неописуеми болки и неизбежна смърт след 2-3-4-5-6-10 дена. На никого не пожелавам да умре в такива мъки. Така почина мой близък човек, не можете да си представите какво е, ако не сте го видели...Ясно е на всички, на докторите, на близките му, и най-важното - на самия него, че му остават броени дни. Трябва ли да ги изживее в неописуема болка?!?Самият аз наистина не мога да реша, затова и не съм гласувал в анкетата, по-скоро разсъждавам на глас.

Коментар

Има малка разлика между това, че на някого някой си му казал някаква неизлечима диагноза, а той живял още 8 години от конкретно безнадеждно и неизлечимо болен, който си заминава в адски болки. Преди два месеца бях свидетел на такова състояние - на жена ми чичо й, здрав като бик допреди няколко месеца - човек с чувство за хумор, който можеше да изтрае по над 4 минути под вода, борейки се с огромни сомове. Ракът го повали за два месеца и диагнозата му беше напълно безнадеждна. И този човек, толкова весел и отдаден на живота, искаше само да му дадем пушка и да излезем от стаята. Мисля, че за такива случаи става дума и не пожелавам на никого да се сблъсква с подобни гледки и да е изправен пред такава дилема. Естествено, оставиха го да умре в двуседмични адски мъки и умря пак с усмивка на лице и чувство за хумор...
                        Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

Евтаназията в България да бъде разрешена при излична молба от страна на болния или неговите близки....Ако законът бъде приет евтаназията ще бъде четири вида - активна, пасивна, принудителна и доброволна. Доброволната е тази, която разрешава на пациента сам да поиска животът му да бъде прекратен. Принудителната евтаназия ще засяга тези, които не могат да изразят волята си, но решението ще зависи от техните близки. Активна е евтаназията, при която процесът се подпомага от лекар, а при пасивната смъртта настъпва като резултат от прекратяването на животоподдържащи мерки.
                          Изобщо не става въпрос само за лично решение. освен това не мисля, че прекратяване на животоподдържащите мерки е евтаназия, а по-скоро отказ от лечение, което е право на всеки човек, което решение обаче често се прави от близките. sugarboy: Никой не знае какво ще стане в бъдеще, а непоносимият краен стадий на рака неминуемо започва с поставяне на диагнозата. Когато този стадий ще настъпи - никой не знае - може да е след седмица, месец, година или много години. Говориш за неща, които знаеш как са се развили, представи си, че не знаеш... но не искам да споря, защото не съм запозната със законопроекта и в коя фаза ще се приема, че даден човек може да поиска евтаназия. Въпреки това, всеки един човек, който може да мисли и да даде решение за това, ако толкова иска да умре, пак може да го направи и то доста безболезнено. Ако не може да даде съгласие по една или друга причина и друг вземе решението - това си е чисто убийство.
                          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Гласувах с - Да,но само и единственно по собствено желание на човека. Както каза колегата - pakumba,важното е да имаш избор....
                            Уважавам тези,които ме уважават!
                            Clube do Marea!

Коментар

Working...
                            X