Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За или Против евтаназията?

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Против съм!Ако човек доброволно иска да си прекрати мъките винаги ще намери начин да го направи.Това законно убийство ще стане перфектното оръжие за разчистване на сметки. Нима в България няма корупция?
    "Без сърца, сме просто машини"
    Toyota Prius 1.5 Hybrid
    EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

аз съм твърдо ЗА .... ако е по собствено желание !!!!!!
      AUDI 1.8 20V TURBO
      ex - FiAT BRAVO 2.0 20V, 1.9 JTD ++, 1.8 16V+газ, Alfa Romeo 1.9 JTD

Коментар

В някои случаи народа казва "... отърва се..." като почине някой тежко болен. Наскоро имахме такъв случай в семейството. Болка и безнадежност - това не е живот - това е съществуване клонящо към вегетиране. За правото на избор съм.
        VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
        VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
        VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
        VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
        Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

за мен всичко зависи от ситуацията.Ако е за избавяне от ТЕЖКИ мъки - ДА(така и гласувах) в противен случай НЕ.. не е решение за бягане от проблеми.

Коментар

Аз съм против.По дяволите това си е законно убийство.Айде малко по сериозно сега.Против съм защото нашите касапи ще изтрепят сумати народ,ей така защото не им се занимава с болни хора(макар че ова им е професията).И колко много случай има,който са в критично състояние,а се възтановяват и оздравяват,пък да отнемеш възможен 2-ри шанс за живон не мисля че е справедливо,само защото на някой му е кефнало че "ония" на леглото няма да се оправи.Смъртта според мен трябва да е естествена,а не избор на друг човек.Или трябва болният да го желае по собствена воля.
            Fiat Punto`04 1.2 60hp.
            Renault Kangoo 1.9 DTI 80hp.
            ex: FIAT Marea Weekend 1.8 16v ELX; FIAT Brava TD100 SX.

Коментар

Orcinus написа:
              ...Обаче дядо ми, Бог да го прости, си умря по пътя. Ослепял, със сраснати бели дробове и с катетъра.......
              Извинявай, но емоциите пречат понякога - според теб ослепял, с катетър и срастнати бели дробове дядо ти е "живеел"?@kal0yanch40: Не си запознат. Евтаназията е по изрично съгласие/желание на "вегетиращият" субект. Ако аз някога "изпадна" до състояние предразполагащо към "вегетиране", както е например Мануела Горсова - определено ще искам да ми "дръпнат" щепсела, защото какъв живот е това???Единственото важно нещо, което трябва да се взима в предвид е, че желаещият евтаназия трябва да го е декларирал в момент в който е в ясно съзнание и знае какво прави.
              Steliyan's Life!
              FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Гласувах с твърдо "ЗА"! Пожелавам на гласувалите и подкрепящите отговор "НЕ" никога да не изпадат в ситуация, в която да са свидетели или по-лошо - потърпевши, та да им се наложи да се молят да се отърват от нечовешки мъки. Бил съм очевидец, не потърпевш и повярвайте, че смъртта е избавление...И питам онези, който твърдят че човек винаги може да намери начин да се самоубие: как ще го направи инвалидизиран от врата надолу или раково болен в последен стадий, чийто болки са толкова силни, че и пръста си не може да повдигне??? Виждали ли сте нещо такова, а? Или начина е да си прехапе езика и да умре от кръвозагуба? Е да, ама това става само в американския филм "Момиче за милиони", а в нашата реалност умираш в страшни мъки защото и морфина е кът...
                Peugeot 301
                Punto 1.9 JTD - на жената

Коментар

Бъркате евтаназията с отказ от реанимация.Не е просто изключване на апаратурата. Това е поставяне на инжекция с цел убийство. Освен това трябва да го прави лекар, а е против Хипократовата клетва. По принцип в държави, в които се осъждат на смърт затворници чрез евтаназия, инжекцията не я поставя лекар. Лекарят присъства само, за да констатира смъртта.Другото, което е изискване за наличие на доста добри и ясни закони, уреждащи до най-малката подробност всичко, а в България това е просто невъзможно и наистина ще започне едно безкрайно злоупотребяване с тази "привилегия".Има причина да не е разрешена в много държави. Освен това медицината се развива достатъчно бързо и както и споменаха и с право, може да си терминално болен, да са ти оставали 2 години, а оттогава да са минали 4 и да си в що годе добро здраве.Не съм против евтаназията, но наистина ме плаши перспективата от своеволия. По-скоро съм ЗА осигуряване на повече години с по-високо качество на живот - в икономиката на здравеопазването се измерва с единицата QALY. В България не са развити на ниво палиативните грижи за болния и наистина последните години на човек са толкова ужасни, че предпочита да умре. Ако това се промени, сигурна съм, че няма евтаназията да е толкова желана. Фактът изобщо, че в момента това се дискутира с желание и е цел, говори колко отчайващо е положението.

Коментар

Искам да внеса малко яснота по темата.Асистирано самоубийство ( voluntary euthanasia ) е разрешено в Швейцария, Холандия и Мексико.http://en.wikipedia.org/wiki/Euthanasia_in_Switzerland Предполагам Омбудсманът се е "вдъхновил" от Сър Тери Пратчет.Аз съм ЗА.Няма да излагам аргументи. Не мисля, че тук има място за спор, убеждаване или разубеждаване. Това е въпрос на убеждение и вътрешно чуство, както вярата в Бог и атеизма, както разбирането за доблест, достойнство и чест. Аз просто съм За. И пожелавам никому да не се налага да прави такъв избор, било то за себе си ли за друг. Но смятам, че трябва да имаме право да избираме.
                    like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

@feliza: Искам съвсем честно да ми кажеш - ако си във формата на мушкато в стол на колела, каквато е Емануела Горсова в момента (тя дори и съзнание май няма, според празният поглед) ще очакваш ли някакво чудодейно лечение (каквото се оказа, че дори и евреите не успяха да приложат) или ще предпочетеш мъките да приключат?За мен животът свършва с момента в който не можеш да обслужваш собствените си нужди и не можеш да разбереш, че си дефекирал в гащите, например. Темата е интересна, но и провокативна. И съм съгласен, че форматът на евтаназията трябва да бъде много добре и правилно формулиран - дори и като въпрос или анкета.
                      Steliyan's Life!
                      FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Аз мисля, че просто се бъркат и състоянията. Тука не става дума за някого, на когото са му "давали" /впрочем, кой ги отпуска/ две години, а той взел, че изкарал 4. Тук става дума ясно и недвусмислено за състояние, което явно и очевидно е безнадеждно - човекът се чака да угасне всеки момент, но това става в нечовешки мъки. За всички е ясен изходът, но от "хуманност" се обръщат на другата страна, за да не се чувстват съпричастни дори на мъките му и уж не присъстват в стаята, но иначе са хуманисти...
                        Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

jenshen73 написа:
                          @feliza: Искам съвсем честно да ми кажеш - ако си във формата на мушкато в стол на колела, каквато е Емануела Горсова в момента (тя дори и съзнание май няма, според празният поглед) ще очакваш ли някакво чудодейно лечение (каквото се оказа, че дори и евреите не успяха да приложат) или ще предпочетеш мъките да приключат?За мен животът свършва с момента в който не можеш да обслужваш собствените си нужди и не можеш да разбереш, че си дефекирал в гащите, например. Темата е интересна, но и провокативна. И съм съгласен, че форматът на евтаназията трябва да бъде много добре и правилно формулиран - дори и като въпрос или анкета.
                          Аз казах, че не съм против евтаназията. Но за в България да се приеме имам сериозни резерви. Примерът с Емануела пък изобщо и за миг не бих помислила за евтаназия. Да вегетираш за мен означава да си с мозъчна смърт едва ли не, деменция дори ако щеш - тогава да, реално те не знаят къде се намират тия хора, не знаят какво се случва - това е да си зеленчук. По тая логика обаче трябва да приспим всички в лудницата - за какво ги храним? Те ти нов казус. Тя има съзнание и то е живо, а медицината дали утре няма да напредне и да се изправи на крака не може да знаеш. А като убиеш човека, няма и да разбереш какво е възможно. В случая за мен това би било отнемане на шанса и надеждата и съм против. Има хора, които физически здрави не може да се каже, че "живеят". Чудодейно лечение може да няма сега, може да го има след 5 години, защо да заравяш човека междувременно? Не е приятно да си сереш в гащите, ама поне може да доживееш да се радваш на внуци примерно, то си е до психика и до човек. Може пък и да си гениален и междувременно да дадеш своя принос за човечеството. Тук пак идва моментът с палиативните грижи - плащаш си, който си му е работа си го работи, и не се притесняваш, че си в тежест на близките си. Което е много сериозен аргумент за пристъпяне към решение "да си отидеш".

Коментар

Бидейки не особено набожен, считам че от гледна точка на Природните закони, човек е единственото същество което практикува самоубийството.......аз поне не знам животно да е слагало някога само край на мъките си.......считам че човек сам собственик на живота си може да реши и сам да се раздели с него.....може да спре да яде, да спре да приема медикаменти, да скочи от високо и прочее.......ако няма смелостта да го направи сам, то защо трябва друг да се нагърби с проблема му.........
                            Alfa 156 2.0 TS
                            Alfa 156 20VTurbo
                            Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
                            Locost TF1 3.0V6

Коментар

ФЕРАРИСТ написа:
                              Бидейки не особено набожен, считам че от гледна точка на Природните закони, човек е единственото същество което практикува самоубийството.......аз поне не знам животно да е слагало някога само край на мъките си.......считам че човек сам собственик на живота си може да реши и сам да се раздели с него.....може да спре да яде, да спре да приема медикаменти, да скочи от високо и прочее.......ако няма смелостта да го направи сам, то защо трябва друг да се нагърби с проблема му.........
                              Е, като единственото животно с разум и съзнание, нормално е да е единственото, което да се самоубива.Животното не търси философския смисъл на живота и не решава, че вече няма място тука.То си следва инстинките и не си задава много въпроси.

Коментар

Вегетирайки няма как сам да вземеш решение да бъдеш приспан. Аз съм за евтаназията. Всеки има право на достойна смърт при доказана невъзможност за подобряване на състоянието.

Коментар

Working...
                                X