Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Един интересен въпрос за километрите.

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Един интересен въпрос за километрите.

    Здравейте колеги! Възникна един малък спор межу мен и един мой приятел. Историята е следната : имам Пунто 1.1 55 коня със 13 цолови гуми на 155 ширина, смених ги със 14 цолови на 185 и изведнъж ми се вдигна много разхода. Та приятелят ми казва , че е от цолажа на гумите, че пак минавам същите километри , но на километража ги пише по - малко от колкото като съм бил със 13 цоловите. Също така си спомням ,че с 13-те на таблото като карам пише 100 км/ч на ГПС-а ми показва ,че се движа със 86 км/ч, а сега със 14-те колкото на километража , толкова и на ГПС-а . Къде е истината според вас ?
    Grande Punto 1.3 75 hp
    Croma 1.9 Multijet 150 hp

    #2
    Колега, това може би донякъде ще ти помогне.http://www.kristo-2.com/polezno/calculator2.htm
    ПОДКУПИ ПРИЕМАМ САМО В ПЕТЪК !!!

    FIAT CROMA 2000ie 8V 1987год.

    Коментар


      #3
      T_SHOW написа:
      Колега, това може би донякъде ще ти помогне.http://www.kristo-2.com/polezno/calculator2.htm
      Да колега, това го знам. Въпроса ми беше за изминатите километри.
      Grande Punto 1.3 75 hp
      Croma 1.9 Multijet 150 hp

      Коментар


        #4
        Въпросът е как разбра, че ти се вдигна разходът? Има 2 варианта:1: Знаеш точното разстояние между две точки, изминал си го веднъж с 5 литра, веднъж с 6.5. Това е реално увеличение на разхода - изминал си едно и също разстояние с повече гориво.2: Гледаш само километража на колата. Засичаш колко пълниш, и делиш на изминатото разстояние по километраж. Ако правиш така - твоят приятел ти е казал съвсем точно на какво се дължи повишеният разход. Например ако преди си изминавал 100 км по километраж с 8.6 литра - разходът ти е бил 8.6/100. Ако сега с по-големите гуми изминаваш 86 км по километраж, но пак с 8.6 литра - реално разходът ти е 8.6/100 според първа точка на този пост, а ти виждаш че е 10/100 според втора точка. Има и нещо друго - освен ширината и диаметъра на джантата, важен параметър е и височината на гумата, който си забравил да кажеш. Обаче има противоречие - когато си с по-малки гуми, нормално е на километража ти да пише повече отколкото по ГПС, а при теб е пишело по-малко, това не е много реално. Ред.: Не съм чел внимателно, не вземай предвид последното изречение. Според мен изводът е, че сега разходът ти се е нормализирал, смятано по километраж. Само че да знаеш - нормално е когато километражът ти отчита 100, ГПС да показва 94-97. Това е генетично заложено за колите, ако са с правилния размер гуми.

        Коментар


          #5
          При мен е същото и днес го засякох.Преди с гуми 205/50/15 ми показваше със 7км по-малко по километраж спрямо Джи Пи Ес,а сега съм с 205/50/17 и ми показва точно колкото и на Джи Пи Ес-а.
          FIAT BRAVO 1.6
          FIAT COUPE 1.8-POWER OF LOVE-EX
          LANCIA LYBRA 1.8 SW-NOW

          Коментар


            #6
            Гумите и на 2-та размера са на 70 височина. А другото което е ,че съм засичал разхода само по километраж. Следователно , малките гуми са ме лъгали . Може да не съм се изказал правилно , но на километража в колата показва 100 км (със 13-те) а на гпс-а 86 км/ч
            Grande Punto 1.3 75 hp
            Croma 1.9 Multijet 150 hp

            Коментар


              #7
              аз не вярвам на тея машинки по принцип. иначе ако има разлика в параметрите на гумите, то разбира се ще има и разлика в километража.Затова използвам каклулатори за гуми, за да знам точно каква гума идва приблизително равно до оригиналния размер от завода.

              Коментар


                #8
                Скоростомера измерва броя превъртания на гумите за единица време. Колко, обаче е обиколката й в метри - зависи от диаметъра. 100 пъти съм го написал в тоя форум. Важен е външния диаметър на гумата, както е препоръчана от завода-производител. А вече как ще се коригира диаметъра на джантата и ширината на гумата - това няма значение - компенсира се с профила на гумата, така че да се докара фабричния диаметър. Какво не стана ясно още? Обикновена геометрия за 4-ти клас.От друга страна е нормално да се увеличи разхода заради по-широките гуми. Повишава се триенето на гумата с асфалта.

                Коментар


                  #9
                  Одометърът (т.нар. километраж) е калиброван от завода с размера на гумите, който е записан в книгата на колата.Всяка промяна на този размер води до разлики в показанията му! Скоростомерът, от друга страна е калиброван да показва по-висока скорост от реалната (малко, колкото да те сепне).Така, че показателите на скоростомера не са меродавни.Засечи разхода за отсечка, на която си абсолютно сигурен в дължината (Както Оги писа по-горе) иначе всичко друго са спекулации.
                  I don't always blow black smoke with my JTD ... but when I do, it's directly into your cooler!

                  Коментар

                  Working...
                  X