Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проблем с "изхабени", но пълни батерии на фотоапар

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Проблем с "изхабени", но пълни батерии на фотоапар

    Колеги, имам много странен проблем с батериите на фотоапарата - слагам ги току що свалени от зарядното, и фотоапаратът твърди че са изхабени, а според измерванията са пълни. Ако разменя местата им, всичко е ок.Батериите са Санио Енелуп АА, 1.2 В, 2000 мАч, 2 комплекта, и с двата го прави. Фотоапаратът е Канон ИС А590. При поставяне всичко изглежда нормално, пластините контактуват добре, уж. На какво може да се дължи това?

    #2
    Нарича се напреженова памет при по-старите никел-кадмиеви акумулатрни батерии. Имал съм подобен случай с алкални батерии. Уж са нови, а не могат да захранят устройство с ниска консумация. Като ги сложиш на фотоапарат той не ще да включи, но като ги сложиш на фенерче - цепят мрака. Опитвал ли си с акумулатори с по-малък капацитет - например 1300mAh?
    Няма начин да няма начин!

    Коментар


      #3
      "Ако разменя местата им, всичко е ок"Мен това ме учудва.Иначе ползвам 4 комплекта (по 4 6атерии, 12 са над 2000, 4 са 1400мАч), досега такова нещо не ми се е случвало.По-принцип след употре6а във фотоапарата ги доразреждам, като ги връзвам към една лампа и ги държа докато не угасне.
      Ex Fiat 126P
      Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
      Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
      Alfa Romeo 147 1.6 TS
      Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

      Коментар


        #4
        Батериите са тип Ni-MH, вчера исках да снимам нещо, и двата комплекта ми бяха уж изхабени. При размяна на местата им всичко е наред. Ще пробвам да почистя контактните площи на батериите и фотоапарата с малко спирт, може да е зацапно, въпреки че изглежда добре.

        Коментар


          #5
          Някаква "памет" е. И моя апарат(същия модел) прави същото.

          Коментар


            #6
            Много странно че като им размениш местата работят. Не разбрах колко на брой са батериите. Ако са две може едната да е дала фира. Батериите не се скапват едновременно.Виж гнездата на батериите - средната точка. Ако там е запоена някакв жичка вероятно електрониката на апарата работи с "+" , "-" и "средна точка".Сензорът който проверява батерията гледа между единия полюс и средната точка. Ако не му хареса казва че батериите не стават.Дефектната батерия може и да държи напрежение като я мериш с волтметър обаче като я сложиш в апарата не може да пусне достатъчно ток и "кляка" - пада и напрежението.Разменяш последователно всяка от батериите с някоя от другия комплект и пробваш на апарата. Така ще разбереш коя е дефектната.
            Bravo 1.6 / 16

            Коментар


              #7
              При размяна на местата на батериите - работят нормално. Значи не може да има дефектна батерия. Имам 2 комплекта по две, общо 4 батерии. Маркирани са да се отличава единия от другия комплект, така че да не се мешат никога. Няма "средна точка".Ред.: Има малка поддържаща батерия тип CR 1220. Възможно ли е ако тя е отслабнала, това да смущава работата на машинката?

              Коментар


                #8
                Пробвал ли си да видиш, по колко снимки правиш, след като им размениш местата и "работят"

                Коментар


                  #9
                  Имах същия проблем, но апарата е Канон PowerShot А720 IS. Ползвах акумулатори (Duracell 1.2v 2800mAh), в началото всичко бе наред, впоследствие обаче взе бързичко да излиза индикация за слаби батерии. Аз си го обяснявам така. Апарата е направен да работи с 1.5 волта батерии, а акумулаторите са 1.2. Докато са новички акумулаторите успява да захрани апарата, но все пак в един момент почва да им намаля капацитета и се преминава критичната граница на фотоапарата. Подмених акумулаторите с Дюрасел батерии и сега всичко е наред. Ако държиш все пак да си с акумулатори, според мен трябва да вземеш нови. А старите да ги ползваш за нещо не толкова претенциозно.

                  Коментар


                    #10
                    tomny написа:
                    Пробвал ли си да видиш, по колко снимки правиш, след като им размениш местата и "работят"
                    Не, снощи открих, че като им разменя местата - всичко е ок. Сега ще тествам колко снимки ще направи. Одеве почистих батериите и конт. пластини със спирт, сложих батериите произволно, сега ще видим дали съм ги сложил по начина по който държат повече, или пък чистенето е имало ефект. ls1 не съм съгласен за волтажа на батериите. Предвидено е, че апаратът ще се ползва с акумулатори, а и всички акумулатори са на 1.2 волта. Това не може да е проблем. Ако беше - досега толкова години - да е отстранен. Нещо друго е. Сега ги превъртях 4-те батерии във всички комбинации една с друга, едната на мястото на другата, единия комплект е показва по 1.254 В на батерия, а другия - по 1.324, и при всички комбинации няма проблеми. Пък ще видим, нали отиваме на моренце, то там ще си покаже. Преди 2-3 години като се консултирах за апарата - всички ми препоръчаха точно тези батерии, с тях апарата правеше първоначално страшно много снимки. Сигурно 100 снимки с един комплект, ако не и повече... Вече не помня.

                    Коментар


                      #11
                      Значи след като преди със същите батерии си правил по много снимки, това, което ми беше хрумнало като вероятен проблем, отпада. Аз също ползвам такива, и смятам, че са страхотни. Съжалявам, не мога да помогна повече.

                      Коментар


                        #12
                        Оги я си виж в настройките на апарата за вида на батерия макар че ме съмнява баш това да си пропуснал. Иначе разреждане до 0,7 и то почти с максимално допустим ток за батерията и последващо зареждане. И така няколко пъти. Правят някаква памет пущините ама при стартирането на камерата като тръгне да вади обектива или нещо подобно отчита че е малък тока и дава че са изтощени. Скъса ми нервите един Олимпус щото той пък няма настройка за акумулатори и счита че с алкални батерии. Като е студено се налагаше да ги стопля в ръка че да захапе. Даже съм ги давал на късо за момент за да се оправят. Тръгнат ли веднъж после няма проблем докато не изстинат. И това само с метал-хидрид. Намерих едни кадмиеви щото те са по стабилни от към този параметър ама като заминат ще фъргам май и камерата. Вече почти не се намират такива. Срещал съм литиеви пакети за твоя апарат. Като две акумулаторчета са. Заедно със зарядното бяха към 20 кинта. Ама за моя курник няма такива.
                        BRAVA 1.4 12v - 1998г.


                        http://vbox7.com/play:124bedab

                        Коментар


                          #13
                          Колеги, Санио Енелуп нямат памет .. както и не се саморазреждат .. могат да стоят заредени до година (поне рекламата им е такава) аз купих 3 комплекта по 4-ри, и трите бяха заредени, като ги купих, а докато работих с тях, изкарваха много .. над 200 снимки на DSL или около 140-150 на светкавица, мога да гарантирам, че тези батерии са може би най-доброто на пазара!
                          Fiat Stilo 1.9 Jtd 115 2003 MultiWagon

                          Коментар


                            #14
                            lov написа:
                            Оги я си виж в настройките на апарата за вида на батерия макар че ме съмнява баш това да си пропуснал.
                            Къде да търся такава настройка?

                            Коментар


                              #15
                              не мисля че ще я намериш
                              2015 Renault Megane Expression GT
                              2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
                              Всичко за FIAT Bravo 2007

                              Коментар

                              Working...
                              X