Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Село Балша - колата тръгва нагоре по нанадолнище???

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Много преди да реша да се сдобия с автомобил и съответно с разрешително за управлението му, ме возеха насам-натам приятели. Един от тях е втори стар-пом, човек дълги години лашкан в морета и океани. Многкратно съм го питал защо по баира надолу не пусне колата по инерция и многократно ме е изненадвал като пусне по инерция и колата започне да спира. Та той още тогава ми обясняваше, че тя физиката си знае нещата, не е нужно очите да я учат - баира само изглеждал надолу иначе си е или прав път или леко нагоре. Още тогава разбрах, че хората, които не са били дълго време в морето много лесно се лъжем за посоките горе и доле
    Steliyan's Life!
    FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Оптическа измама си е. Мен наскоро ме вълнуваше подобен въпрос. В Пловдив след един от мостовете на р. Марица има светофар. Та спирам си на червено, освобождавам от скорост и се чудя що колата върви назад, след като е нанадолнище.
      Punto Sporting 1.2 16V 85 h.p. - ex, but first in my heart
      AudiLina A3 1.8 20V 125 h.p. - NOW DRIVING

Коментар

Път

В интернет има доста писано за това http://www.trekearth.com/gallery/Asi...s-it-for-real/
        КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
        Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
        http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Когато околният релеф изглежда по подходящ начин, много е лесно човек да се заблуди. Често ми се е случвало при изкачване на планински път да ми изглежда че пътят е почти равен или се изкачва леко, но карайки на 4-та предавка - колата не може да ускори, колкото и да натискам педала. Успява поне да запази скоростта си. Обаче в София има няколко места където има видимо стръмно изкачване (стръмно като за градски условия), където съм сигурен че наклонът е по-голям от планинския, но пък колата без проблем успява да си ускори при натискане на газта, също на 4 предавка. Всичко е относително и е въпрос на свикване. Веднъж тичах по една бягаща пътека, бях я настроил да е със сравнително голям наклон. Тичах около 10 минути по нея и свикнах, мислех си че тичам по равен път. Като намалих наклона така, че да има съвсем лек такъв, дори не беше равно, ами пак си имаше малко наклон - имах чувството че ще се пребия, защото рязко се спускам. След 3-4 минути и с това се свиква. Така че всичко е относително, по отношение на човешките възприятия. Тук е очевидно че "правите" дървета са паднали, но от подходящ ъгъл може всички останали да изглеждат като криви.
          Прикачени файлове

Коментар

Да, съществува такъв природен феномен. Има еднио място в БГ за което съм чувал много пъти, но не се сещам къде беше. Там има река, която като гледаш имаш чувството че тече нагоре. Но не, тя си тече надолу, но нещо ни лъже, дори заблуждава и вестибуларния апарат, че водата тече нагоре по баира. Незнам дали вече има научно обяснение за това. Не е просто зрителна измама.
            Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

Бил съм там ама все през ноща и не съм обърнал внимание дали е зрителна измама.
              Lybra 2.4jtd intensa 06.2002
              Marea 1.9 TD100 HLX -07/97
              Punto 1.2 16v Sporting -11/97 еx - На части

Коментар

Само и единствено зрителна измама

Коментар

Трябва да се постави пластмасова бутилка с вода да се види накъде се търкаля- на нея магнитните сили не и действат, поне тези сили да се изключат, за другите... нз.
                  Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.

Коментар

Подобно нещо се наблюдава на слизане от Цариградско към Алея Яворов в посока към кулата.Установил съм го в много случаи на висене в задръстване - наклонът е надолу, но има един два учатъка, в които ако не си натиснал спирачка колата тръгва назад, т.е. нагоре.Виждал съм и вода да тече нагоре в някаква електроцентрала беше. Просто наклонът беше много лек, а водата идваше доста засилена. А може и да съм се излъгал...
                    like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Това е някава оптическа измама.Замислете се колко силно би трябвало да е това магнитно поле че да превлича или отблъсква кола тежаща 1200кг,по нагорнище,незнам за вас,но това ми изглежда невероятно.
                      Fiat Punto`04 1.2 60hp.
                      Renault Kangoo 1.9 DTI 80hp.
                      ex: FIAT Marea Weekend 1.8 16v ELX; FIAT Brava TD100 SX.

Коментар

Кадри -> http://vbox7.com/play:1c83435c1a ,като се оправи да го гледате(и слушате)
                        Lancia Lybra '00 1.8 140hp

Видеорегистратори

Коментар

Мен от тук ми изглежда на нормален баир. Личи си нанадолното към градът, и обратното, че в другата посока към планината е леко нагоре . Даже и оптична измама не виждам.
                          00' Bravo 105 JTD

Коментар

nikolce написа:
                            Мен от тук ми изглежда на нормален баир. Личи си наклона към градът . Даже и оптична измама не виждам.
                            В началото на клипа се вижда наклона накъде е, а накъде се движат колите. Цялата работа от тоя завой е, че с просто око го виждам на една страна,а през фотоапарата(както и на клипа) и в двете посоки(отиваше и връщане) се е наклон надолу...
                            Lancia Lybra '00 1.8 140hp

Видеорегистратори

Коментар

Дай точни координати на мястото с "феномена"?

Коментар

Снощи казах за това на баща ми и той каза, че за Балша не знае такова място, но в БГ имало доста такива. Каза, че хората правили експерименти с футболни топки и топките се търкаляли сами.Това между Доброславци и Балша ли се намира някъде

Коментар

Working...
                                X