Случайно някой да знае къде в Северозападна България правят казани за ракия.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Казан за ракия
Collapse
X
-
За охладителя мога да дам съвет, потърси медна тръба по големите железарии и си я огъни във формата на серпентина, лулата също може да си я направиш сам само ти трябва някой да ти завари кривките, а и серпентината нека да бъде с права част отгоре поне 20-30 см. защото водата в охладителя винаги отгоре е гореща и се губи ефекта от първата намотка. За 100л. казан трябва около 3м. серпентина и 200л. варел за охлаждане!--Старата ръжда любов не хваща!--
156 sportwagon 1,9 jtd 115
ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;
Коментар
-
Абе за сам ако не знае как не е оферта .... отгоре варела трбва да има преливник, за да може да пускаш с 1 маркуч студена вода да охлажда ... Какво ще се вари в тоя казан ... Скоро ще ходя до Берковица и мога да разпитам ако искаш сериозно ...Fiat Forum Bulgaria
Прекаленият светец и богу не е драг !
Коментар
-
Eдин мой комшия в врачанско беше си направил собственоръчно казана.Беше взел от 2 от най-старите перални ако се сещате дето се слагат дрехите отгоре едни от алпака горните части заварил ги заедно отгоре е направил отвор с 3 шпилки и капак слага матеряла и захваща капака на 3-те шпилки с по 2 гайки за охлаждане използва един 100 литров варел и серпенитина вътре в него. За източник на огън си е взел голяма пита и една 50 литрова газова бутилка.Такава ракия прави,че не е истина просто! !
Коментар
-
Никога не можеш от казан самоделка тип "перални алпака" да изкараш ракия, по количество и качество по-добра от тази изварена в професионален меден казан. Това мога смело да заявя като извод от моя над 20 годишен опит в изваряването на ракия. Колкото пъти съм решил да спестя 10-15 лв. /толкова струва заплащането за ползване на ракиения казан в Ямбол/ толкова пъти съм изхабявал материала. И въпреки това ми мнение, ако се наложи по-строг контрол върху събиране на акциза, ще бъда принуден да търся алтернативи като закупуване на меден казан или преминаване към "винпромски" алкохол. Последното е на шега, но ако човек купи грозде или плод, купи захар, плати за варенето, дърва /или газ, тъй като в Ямбол има казани и на природен газ/ плати и акциза, то литър концентрат излиза около 7-8 лв.Peugeot 301
Punto 1.9 JTD - на жената
Коментар
-
venco67 добре а кой говори тука за акцизи?!?!?!?!?! Ти опитвал ли си от на кломшията ракията за да кажеш,че не става а??????Е като не по-добре си запази мнението за себе си защото тук колега не си прав! Това,че е самоделка не значи,че човека който я е правил не е варил ракия и преди в медни казани ти имаш опит 20 години а той 30 човека е на 68 години цял живот с това си вади хляба. Напротив тая самоделка такава ракия праска....Та искам с две думи да ти кажа,че не е до казана или самоделкатата всичко е до самия пивовар има си тънкости на занаята....неможе да праснеш пращината или в вашия край джибрито да натъкмиш огъня и да чакаш не е само това...Това си е мое мнение...
Коментар
-
Регулираш огъня, гледаш струята, изхвърляш метила ... преди т’ва зависи от региона е препоръчително да се сложат малко дрожди ... последният път ни изби тестото дето бяхме запечатвали ... сменяш кофи, следиш градуси ... абе занимание за докато си на маса като цяло, но има какво да се следи ... И да не ме разбирате погрешно и аз съм против тия самоделки ... но автора май само пусна бомбата и избяга :DFiat Forum Bulgaria
Прекаленият светец и богу не е драг !
Коментар
-
Имам си на село казан 120л. Пригоден е неподвижен в метален контейнер от комунистическо време . Предимството му е че си го паля с непотребни неща и чепати дърва . Огъня в началото докато загрее е силен а после остава тих и струята едвам едвам да върви .Когато насипя материала слагам и 4-5 глави лук сцепен на кръст. Слагам и две шепи липов цвят за аромат. Лука убива ако има някаква киселина а липовия цвят придава на ракията мек приятен вкус.От няколко години надявам на чучурката шише от безалкохолно двулитрово прозрачно и го следя като наближи да се напълни го махам и слагам друго . Тия два литра ги опитвам ,меря със спиртомера и ако всичко е в нормите наливам в десетлитрова туба от минерална вода . Така всяко налято шише минава през ОТК и ако почне да показва по ниски градуси вече не се меси с другото количество . Първия литър го изливам в другия материал или ако няма такъв го пазя за следващата година с друг матриал наново да се вари. Също така постъпвами с патукито. Обикновено накрая наливам около 5 литра патуки и го запазвам пак в такива бутилки като ги слагам на дъното на казана и при следващо варене са ми пред очите и ги наливам на дъното на казана.Обикновено варя по един казан на година и без захар поставена в кашата добивам около 10л 42-45 градуса ракия.От хубав материал става и хубава ракия. :D Наздраве !.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар