Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Казан за ракия

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Казан за ракия

    Случайно някой да знае къде в Северозападна България правят казани за ракия.

    #2
    Ела в Плевен на пазара на коли всяка неделя и ще намериш твоя човек.Винаги има поне по двама "братя" дето предлагат казани.

    Коментар


      #3
      Аз съм виждал в Долна Оряховица да продават, абе където има по-голямо струпване на "италиянци" има и казанджии, търси и по битаците където има пътуващи търговци, като поразпиташ ще ти кажат...
      --Старата ръжда любов не хваща!--
      156 sportwagon 1,9 jtd 115
      ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;

      Коментар


        #4
        Колега намери си някой стар майстор ... Тези, които ги правят циганите /повечето/ са отбий номер ... Колко голям казан ти трябва ? Колко дълга серпентина ще слагаш ? А лула ? Пещта готова ли е или не е ? Варел имаш ли ?
        Fiat Forum Bulgaria

        Прекаленият светец и богу не е драг !

        Коментар


          #5
          За охладителя мога да дам съвет, потърси медна тръба по големите железарии и си я огъни във формата на серпентина, лулата също може да си я направиш сам само ти трябва някой да ти завари кривките, а и серпентината нека да бъде с права част отгоре поне 20-30 см. защото водата в охладителя винаги отгоре е гореща и се губи ефекта от първата намотка. За 100л. казан трябва около 3м. серпентина и 200л. варел за охлаждане!
          --Старата ръжда любов не хваща!--
          156 sportwagon 1,9 jtd 115
          ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;

          Коментар


            #6
            Абе за сам ако не знае как не е оферта .... отгоре варела трбва да има преливник, за да може да пускаш с 1 маркуч студена вода да охлажда ... Какво ще се вари в тоя казан ... Скоро ще ходя до Берковица и мога да разпитам ако искаш сериозно ...
            Fiat Forum Bulgaria

            Прекаленият светец и богу не е драг !

            Коментар


              #7
              Ако купуваш,особено от мургавите,задължително изпробвай всички части на казана с магнит-лепне ли-бягай далеч.Толкова са изобретателни,че от черна ламарина правят"меден"казан/казвам го от опит/.
              PUNTО 1.7 ТД ELX/умря,горкото/
              Проблема не е от бобината,а от магарето в кабината!

              Коментар


                #8
                Eдин мой комшия в врачанско беше си направил собственоръчно казана.Беше взел от 2 от най-старите перални ако се сещате дето се слагат дрехите отгоре едни от алпака горните части заварил ги заедно отгоре е направил отвор с 3 шпилки и капак слага матеряла и захваща капака на 3-те шпилки с по 2 гайки за охлаждане използва един 100 литров варел и серпенитина вътре в него. За източник на огън си е взел голяма пита и една 50 литрова газова бутилка.Такава ракия прави,че не е истина просто! !

                Коментар


                  #9
                  Това с пералните наистина е доста добър вриянт, за самоделка. Но човека щом пита за медни ми се струва, че има "промишлени" намерения.
                  Fiat Bravo 11'97
                  1.4 12V A/C

                  Коментар


                    #10
                    Никога не можеш от казан самоделка тип "перални алпака" да изкараш ракия, по количество и качество по-добра от тази изварена в професионален меден казан. Това мога смело да заявя като извод от моя над 20 годишен опит в изваряването на ракия. Колкото пъти съм решил да спестя 10-15 лв. /толкова струва заплащането за ползване на ракиения казан в Ямбол/ толкова пъти съм изхабявал материала. И въпреки това ми мнение, ако се наложи по-строг контрол върху събиране на акциза, ще бъда принуден да търся алтернативи като закупуване на меден казан или преминаване към "винпромски" алкохол. Последното е на шега, но ако човек купи грозде или плод, купи захар, плати за варенето, дърва /или газ, тъй като в Ямбол има казани и на природен газ/ плати и акциза, то литър концентрат излиза около 7-8 лв.
                    Peugeot 301
                    Punto 1.9 JTD - на жената

                    Коментар


                      #11
                      venco67 добре а кой говори тука за акцизи?!?!?!?!?! Ти опитвал ли си от на кломшията ракията за да кажеш,че не става а??????Е като не по-добре си запази мнението за себе си защото тук колега не си прав! Това,че е самоделка не значи,че човека който я е правил не е варил ракия и преди в медни казани ти имаш опит 20 години а той 30 човека е на 68 години цял живот с това си вади хляба. Напротив тая самоделка такава ракия праска....Та искам с две думи да ти кажа,че не е до казана или самоделкатата всичко е до самия пивовар има си тънкости на занаята....неможе да праснеш пращината или в вашия край джибрито да натъкмиш огъня и да чакаш не е само това...Това си е мое мнение...

                      Коментар


                        #12
                        цено написа:
                        ....неможе да праснеш пращината или в вашия край джибрито да натъкмиш огъня и да чакаш не е само това...Това си е мое мнение...
                        Ами какво дргуго трябва да се направи при варенето
                        --Старата ръжда любов не хваща!--
                        156 sportwagon 1,9 jtd 115
                        ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;

                        Коментар


                          #13
                          Регулираш огъня, гледаш струята, изхвърляш метила ... преди т’ва зависи от региона е препоръчително да се сложат малко дрожди ... последният път ни изби тестото дето бяхме запечатвали ... сменяш кофи, следиш градуси ... абе занимание за докато си на маса като цяло, но има какво да се следи ... И да не ме разбирате погрешно и аз съм против тия самоделки ... но автора май само пусна бомбата и избяга :D
                          Fiat Forum Bulgaria

                          Прекаленият светец и богу не е драг !

                          Коментар


                            #14
                            Колеги търся си казан около 80 до 120 литра и мисля да го правя на газ.Проблема е ,че не мога да намеря майстор и да му обясня какво точно искам.Гледах някакви казани ,обаче са около Пловдив и ми е малко далече,а към колегата Ichkin не съм избягал,а просто ми се скапа рутера.

                            Коментар


                              #15
                              Имам си на село казан 120л. Пригоден е неподвижен в метален контейнер от комунистическо време . Предимството му е че си го паля с непотребни неща и чепати дърва . Огъня в началото докато загрее е силен а после остава тих и струята едвам едвам да върви .Когато насипя материала слагам и 4-5 глави лук сцепен на кръст. Слагам и две шепи липов цвят за аромат. Лука убива ако има някаква киселина а липовия цвят придава на ракията мек приятен вкус.От няколко години надявам на чучурката шише от безалкохолно двулитрово прозрачно и го следя като наближи да се напълни го махам и слагам друго . Тия два литра ги опитвам ,меря със спиртомера и ако всичко е в нормите наливам в десетлитрова туба от минерална вода . Така всяко налято шише минава през ОТК и ако почне да показва по ниски градуси вече не се меси с другото количество . Първия литър го изливам в другия материал или ако няма такъв го пазя за следващата година с друг матриал наново да се вари. Също така постъпвами с патукито. Обикновено накрая наливам около 5 литра патуки и го запазвам пак в такива бутилки като ги слагам на дъното на казана и при следващо варене са ми пред очите и ги наливам на дъното на казана.Обикновено варя по един казан на година и без захар поставена в кашата добивам около 10л 42-45 градуса ракия.От хубав материал става и хубава ракия. :D Наздраве !.
                              Прикачени файлове
                              Фиат Панда 1.2 2006година
                              Синджира си идва ,а козата я няма...

                              Коментар

                              Working...
                              X