Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проблем с конденз през зимата!

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Проблем с конденз през зимата!

    Накратко:Преди 3-4 години сложихме в хола ПВЦ дограма 5 камерен Rehau с обикновен стъклопакет. След което за изправяне на стените сложихме изолация от стиропор от вътрешната страна на стаята. От там нататък, започна подлагането на кърпи и бърсането на конденза всяка зима. Отопляваме се на газова печка, но не мисля че има толкова огромно значение.Приказвал съм с разни майстори всеки вдига рамене и нищо не знае. Въпроса ми е има ли някакъв начин да се прекрати този конденз, тъй като сега правим останалата част от ремонта и ще слагаме доста скъпи тапети, а си мисля че ще мухлясат.Всякакви мнения и препоръки за добре дошли!

    #2
    От газта се образува голям конденз.Сложи си клапи за вентилация на дограмата.Или си купи влагоуловител.
    FIAT FORUM BULGARIA
    Ракията е над политиката

    Видео от Италфест 2011

    Коментар


      #3
      Не съм много на ясно как точно стоят нещата с вътрешната изолация, но си мисля, че варианта е да сложиш и външна изолация.И аз бях намислил да слагам вътрешна изолация, но се разколебах точно заради възможността за поява на конденз.

      Коментар


        #4
        Кондензът се образува при контакт на водните пари в топлия въздух със студена повърхност. Най-лесния пример - изваждате студена бира от хладилника в по-топло помещение и тя се "запотява".Абсолютно същия е принципът на образуване и на този конденз, за който става дума.При колегата нещата се влошават още повече заради:1. Използването на газова печка, без отвеждане на димните газове навън. Димните газове при изгаряне на пропан-бутан (или природен газ) са 95% водна пара;2. Монтирането на вътрешна топло-изолация. Повърхността на стената под изолацията остава много студена и при съвсем малък пропуск на въздух от стаята (при недобре залепена изолация, дори и микрофуги са достатъчни) по студената стена се образува конденз.3. Монтирането на новите дограми със стъклопакети намаляват в пъти влизането на външен въздух (и респ. излизането на вътрешен), с което разликата във влажностите отвън и вътре се увеличава. Като резултат от тези неща - конденз по стените, мухъл, неприятни миризми.Решението - колегите над мен са ти го подсказали. Всичко написано от тях ще ти намали конденза. Освен това - по възможност - махни газовата печка. Тя освен че отделя много влага в помещението, изгаря и кислорода от него.

        Коментар


          #5
          Може би ще се сложи и външна изолация, из нета четох, че има ефект. Да, кислорода свършва и печката сама угасва. Заменянето на газовата печка, може би ще е с климатик, че в тея жеги не се издържа и нощем не може да спи!

          Коментар


            #6
            Слушай сега ... виж кога точно си слагал дограмата и се разрови, намери разрез на същият профил на регау. Виж точно коя е камерата, която контактува със стъклопакета. После отвън със бургия 8-ца, разпробиваш на няколко места въпросната камера. Това е с цел да влиза там студен въздух и да изравнява температурата на стъклопакета между външната и вътрешната температура. Това е единственият начин да ти избяга конденза от стъклото. Виж, вече за стената - разтърси се някакви по-истински влагоуловители. Според мен - външната топлоизолация няма да свърши работа.
            Fiat Forum Bulgaria

            Прекаленият светец и богу не е драг !

            Коментар


              #7
              И това е идея, но на дограмата си има някакви фабрични отвори?! По стените няма конденз само по стъклопакета. После ще се разтърся.

              Коментар


                #8
                кола

                Има някакво фолиоhttp://www.sdsolartec.com/bg/index.h....foliatbg.com/ освен от него да залепиш Климатика и влагоуловител /електрически / също ще върши работа особено като направиш и външна изолация
                КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
                Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
                http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

                Коментар


                  #9
                  Има значение също какво е стъклото, новите стъклопакети четири сезона почти не се запотяват за разлика от обиконовенните. Най-лесно ще си решиш проблема като разкараш газовата печка и си проветряваш стаята. Друго решение е тези прозорци да имат вентилация, на отваряемите се слага микровентилация на обкова, а на неотваряемите е малко по-сложно, защото хубавите клапи изискват с 4-5 см. по-малък стъклопакет и влизат на неговото място. Така през зимата студения въздух влизащ през вентилацията се спуска надолу по продължение на стъклопакета и не позволява кондензиране.
                  --Старата ръжда любов не хваща!--
                  156 sportwagon 1,9 jtd 115
                  ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;

                  Коментар


                    #10
                    Re: кола

                    kluchar написа:
                    Има някакво фолиоhttp://www.sdsolartec.com/bg/index.h....foliatbg.com/ освен от него да залепиш Климатика и влагоуловител /електрически / също ще върши работа особено като направиш и външна изолация
                    Това фолио е равносилно на К стъклото в стъклопакетите, ако твоите са с такова стъкло е безсмислено да си даваш парите.
                    FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
                    Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

                    Коментар


                      #11
                      Ако се постави външна изолация, то задължително трябва да се премахне вътрешната. В противен случай губиш стената като акумулатор на топлина.
                      Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE

                      Коментар


                        #12
                        Днеска ходих да гледам клапите. Ще вземаме клапа и ще слагаме външна изолация. Пък зимата ще видим какво е станало. Благодаря на всички!

                        Коментар


                          #13
                          Аз също имах проблеми с влагата. Първо - на къщата, след като смених дограмата. Всяка сутрин прозорците бяха изпотени. Освен това мазилката отвън взе да лети в основата. От вътре латекса падаше на парчета. Моят съсед е строителен предприемач. Каза че в блоковете му на Банско имали големи проблеми с подпочвените води. Това което той направил на неговата къща било дренаж. Изкопахме 1 метър под основите. Не можеш да си представиш че на метър и половина дълбочина за 10 минути се напълни 20 см вода. Поставихме тръби и ми докараха един камион бистришки камък - всичките камъчета почти идеални сфери. Имаше незабавен ефект - стените изсъхнаха.Ако става въпрос за апартамент - в този, в който живея в момента е чисто нов. И за да получи сертификата си - трябва да е перфектно изолиран. Тества се като се напълни с въздух под налягане и се мери за колко време ще спадне. Това разбира се означава влага и конденз както и застоял въздух с много въглероден двуокис. За това има вентилационна система която анализира в коя стая има хора и започва да вкарва свеж въздух там. За да не се губи топлина, тръбите с външния въздух минават през пита от тръбите с вътрешния като взимат топлината му. Когато няма никой - периодично започва да върти въздуха. Ето малко снимки на самата системаТака никога не съм имал каквито и да било проблеми с конденз.
                          Fiat Stilo 1,9 JTD, 2004
                          ----------------------------
                          Ignorance is a bliss

                          Коментар


                            #14
                            Аз от 3-4 години съм с влагоуловител Budget. Оттогава мухъл и влага вкъщи не е имало... Капацитета му е 10л/24ч. Има си резервоарче за два литра вода, при напълването му машинката се изключва автоматично. Другия вариант е кондензиралата вода да изтича през маркуч в отточните канали или направо навън, така машинката работи постоянно. Има си филтър, който е постоянен и се измива през определено време. Когато го купувах струваше около 200 лв, разходът на енергия е около 300W/h, освен това изкарва сухият въздух с 2-3 градуса по - топъл Мисля, че за помещение до 100-130куб.м. една машинка е съвсем достатъчна.В допълнение ще уточня, че праните ни дрехи съхнат предимно в стаята, понеже нямаме тераса и въпреки това мухъл не се е появявал.
                            M-Benz E 250 TD 150hp
                            M-Benz 200d 75 hp
                            Peugeot Bipper 1,3 HDI много малко конски сили

                            Коментар


                              #15
                              Според мен грешката ти е във вътрешната изолация. По-добре е да се направи с паронепропусклива изолация - фибран например. Така топлият въздух няма да достига студените стени. Външната изолация пък трябва да е точно обратното - например от стиропор.Друг важен момент е да изолираш ВСИЧКИ стени на стаите независимо дали са вътрешни или външни - това е важно за да нямаш термомостове. Това в момента го реализирахме в къщата на един от приятелите. Не забравяй също и таваните. А дограмата я дупчиш под стъклопакетите от вътре навън - трябва обаче да свалиш стъклопакетите. Там където има отвараем прозорец пак дупчиш като е отворен в дъното на профила от вътре на вън. Достатъчни са по две дупки 8 мм за всяко крило - ето ти и снимка на отвараема част. Същото правиш и за неотвараемите, но трябва да свалиш стъклопакетите.
                              Прикачени файлове
                              Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
                              Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

                              Коментар

                              Working...
                              X