Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проблем с не-вноски към доброволни пенсионни фондове

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Проблем с не-вноски към доброволни пенсионни фондове

Имам бърз въпрос за случай с бивш работодател и липсващи вноски към доброволен пенсионен фонд. Когато съм започнал работа имам 1-2 месеца вниски, след което вноските спират до последния месец в който съм работил при него. През това време имам здравни и пенсионни вноски, но тези в доброволния ги няма... От самия пенсионен фонд ми казаха, че се случвало при грешка в документите парите да са превеждани, но просто да не пристигат от НОИ по партидите и след като се отстрани тази документална грешка всичко се превежда накуп, именно затова пиша и че са липсващи, а не невнесени. Започвам да се съмнявам обаче вече и в последното...Въпроси:1. Има ли начин да се внася всичко и да си спестят да ми внасят доброволните или това става автоматично?2. По-важното - към коя институция мога да се обърна за жалба/оплакване от счетоводителя (външен за фирмата) и/или бившия работодател, тъй като мина много време и все ми казват - ще видим, ще го оправим и все го духам... Доброволните пари са нищожни, не си струва за завеждане на дело, но имаше и други работи, с които като се насъбере и направо ми кипна а**то вече. Питах това и хората от този фонд, но те не знаят.

Re: Проблем с не-вноски към доброволни пенсионни фондове

bubachko написа:
    Имам бърз въпрос за случай с бивш работодател и липсващи вноски към доброволен пенсионен фонд.
    Я да питам и аз, да не пускам нова тема. Помня, че през 2003-2004 г. получавах всяка година справки от тоя допълнителен пенсионен фонд, но след 2005 си смених адреса и справките съответно спряха. Аз сега и не знам кой е фонда. Нямам и идея сегашния работодател дали и къде ме осигурява допълнително - дали е в същия фонд, както е било преди години. Как мога да разбера кой ми е фонда от 2003-2004 г.?

Коментар

emdless4 написа:
      bubachko написа:
      Имам бърз въпрос за случай с бивш работодател и липсващи вноски към доброволен пенсионен фонд.
      Я да питам и аз, да не пускам нова тема. Помня, че през 2003-2004 г. получавах всяка година справки от тоя допълнителен пенсионен фонд, но след 2005 си смених адреса и справките съответно спряха. Аз сега и не знам кой е фонда. Нямам и идея сегашния работодател дали и къде ме осигурява допълнително - дали е в същия фонд, както е било преди години. Как мога да разбера кой ми е фонда от 2003-2004 г.?
      Не съм сигурен, но мисля, че счетоводителката би могла да разбере на къде отиват парите. За другото, щом си сключил договор с такъв фонд, ако не си го прекратявал там се внасят парички от всеки работодател без ти да предоставяш документи към кои си и къде трябва и колко да внася, това е автоматично процент от официалния то доход. Аз така без да знам защо, просто ми казаха да си направя в една от първите ми работи през 2001 и после не съм ги поглеждал до миналата година... не помня как се сетих и разбрах към кой фонд съм се прикачил, но за 10 годинки има натрупана сумичка... смешна за всичкото време "сива работа" но все пак я има Сега вече съм на официална "бяла заплата" и мисля че може и да дръпне малко...

Коментар

А кога могат да се теглят тези суми?

Коментар

Humppa написа:
          Когато се пенсионираш.
          Ex. Fiat Marea 1,6-16V,98g.
          Ex.Opel Astra

Коментар

bubachko написа:
            2. По-важното - към коя институция мога да се обърна за жалба/оплакване от счетоводителя (външен за фирмата) и/или бившия работодател, тъй като мина много време и все ми казват - ще видим, ще го оправим и все го духам... Доброволните пари са нищожни, не си струва за завеждане на дело, но имаше и други работи, с които като се насъбере и направо ми кипна а**то вече. Питах това и хората от този фонд, но те не знаят.
            В НОИ може да пуснеш жалба. Те ще му направят проверка и ще му набият една глоба ако има нередности по негова вина.
            Ex. Fiat Marea 1,6-16V,98g.
            Ex.Opel Astra

Коментар

z_sutrov написа:
              Humppa написа:
              Когато се пенсионираш.
              Мисля, че когато искаш, но май трябва да си закриеш партидата окончателно. сина на един приятел на майка ми такава някаква далавера направи дочух скоро за да досъбере пари за апартамент или нещо такова. Не съм на 100% сигурен обаче, просто така дочух от разни разговори на маса по едни сбирки, ама тогава не ме интересуваше и не си дадох зор да го помня...

Коментар

Humppa написа:
                До колкото съм запознат, работодателските вноски могат да се теглят най-рано 5 години преди навършване на възрастта за придобиване право на пенсия, а личните вноски може да изтеглиш по всяко време. При теглене на лични вноски, сумата се облага с някакъв %, който се определя всяка година и разни такси,такси и такси ."При обратно получаване на суми, формирани от вноски, които са ползвали данъчно облекчение, същите се облагат с 10% окончателен данък, ако тегленето се извършва преди придобиване право на пенсия;"

Коментар

Стига бе (извинявай за гадния израз), ние в турско не сме имали толкова десятъци...

Коментар

Humppa написа:
                    Стига бе (извинявай за гадния израз), ние в турско не сме имали толкова десятъци...
                    Все пак при внасяне, върху личните вноски не се начислява данък. А за обещаната доходност на тези фондове мноооого се съмнявам ... Тези дни мисля и аз да издирвам къде имам, колко имам и въобще имам ли някакви останали пари в ПОФ.
                    bubachko написа:
                    ... 1. Има ли начин да се внася всичко и да си спестят да ми внасят доброволните или това става автоматично? ...
                    Мисля, че работодателя не е задължен да те осигурява допълнително. Моя работодател спря да ми внася вноски преди около година, но преди това уведоми всички за намерението си. И все пак трябва работодателя да ти каже дали те е осигурявал допълнително и от кога и до кога.

Коментар

Я първо се уточнете за какви вноски става дума?Едно е допълнителното ЗАДЪЛЖИТЕЛНО осигуряване в частен пенсионен фонд,Съвсем друго е ДОБРОВОЛНО осигуряване.

Коментар

Immortal написа:
                        Я първо се уточнете за какви вноски става дума?Едно е допълнителното ЗАДЪЛЖИТЕЛНО осигуряване в частен пенсионен фонд,Съвсем друго е ДОБРОВОЛНО осигуряване.
                        Мисля че темата е за ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО допълнително пенсионно осигуряване, въведено със закон преди 10-на години, за да се напълнят с пари от нищото едни такива фирми със странни имена :D

Коментар

Working...
                        X