Гласувах: НЕ! Не съм доволен от живота тук, но ще остана да се боря за подобряването му! И съм сигурен, че поне 50% от тези, които са гласували, че искат да напуснат страната са го направили емоционално, но дойде ли време наистина да тръгнат... не зная. Познавам много хора работещи в чужбина. Като се върнат в България всички се хвалят колко са добре, как добре се живее там... където и да е, как се печели повече и пр. и пр., а дойде ли време да си тръгват чувам друга песен, а ето тя е вече истинската - колко е трудно, какво е да си като дърво без корен, как те нямат за човек просто защото не си един от тях, проклетите им нрави, нямащи нищо общо с балканския ни манталитет.Ами не живея богато. На държавна, недобре платена служба съм, жена ми е в частния сектор, но в тази криза... Ами справяме се някак с живота. Когато можем си позволяваме и лукса да почиваме някъде скромно. Честно казано предпочитам си този живот, в който макар и с немного средства съм почитан и уважаван човек в малкия град, в който живея, отколкото г-н Никой в Англия, Германия ли Америка примерно с 5 пъти по-голяма заплата за негърски /извинявам се за израза - нищо расистко не влагама/ труд.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
АНКЕТА: Бихте ли емигрирали от България?
Collapse
Заключена тема
X
X
-
Градски (и аз съм от Ямбол), имам съученичка (много добра приятелка), която е от 16 години в САЩ и тества спътници на НАСА. Ако не беше българка сигурно до сега щеше да се е качила на совалката, но ...Освен това месечно получава толкова пари, че някой от нас цял живот няма да видят толкова пари. Живее като принцеса, но когато си замине за САЩ казва, че 3 месеца поне ходи на психоаналитик и плаща колкото две мои годишни заплати, за да се стабилизира.На това му казвам - да живееш в златна клетка. Вярно, че е златна, но е КЛЕТКА!Няма начин да няма начин!
Коментар
-
И това е вярно. Може би наистина трябва да си дебил, за да имаш смелост да си зарежеш децата при болните си родители и да си успокояваш гузната съвест като им пращаш пари. За съжаление парите не дават нито бащината любов, нито майчината ласка, а още по-малко възпитание.Като осигуриш скъп телефон и 100 лв. дневни на детето си, мислиш ли, че то ще израсне с мисълта да честен труд или с мисълта - "Тати ще ми купи!"? А ако го вземеш с теб дали ще му е добре сред деца, които не разбира какво говорят? Докато си млад "морето е до колене". Родителите ти млади и здрави, нямаш "ремърке" (семейство), но пък никой чужбина не гледа сериозно на теб. Но ти си знаеш най-добре и гледайки нещата от твоята къмбанария може би виждаш по-далеч!Няма начин да няма начин!
Коментар
-
nikolovvd написа:И това е вярно. Може би наистина трябва да си дебил, за да имаш смелост да си зарежеш децата при болните си родители и да си успокояваш гузната съвест като им пращаш пари. За съжаление парите не дават нито бащината любов, нито майчината ласка, а още по-малко възпитание.Като осигуриш скъп телефон и 100 лв. дневни на детето си, мислиш ли, че то ще израсне с мисълта да честен труд или с мисълта - "Тати ще ми купи!"? А ако го вземеш с теб дали ще му е добре сред деца, които не разбира какво говорят? Докато си млад "морето е до колене". Родителите ти млади и здрави, нямаш "ремърке" (семейство), но пък никой чужбина не гледа сериозно на теб. Но ти си знаеш най-добре и гледайки нещата от твоята къмбанария може би виждаш по-далеч!
Коментар
-
Колеги,аз емигрирах от Сърбия във България преди десет години.Точно след бомбардировките ми се указа идеален шанс за работа тук, и понеже професията ми е ниско платена в Сърбия(120-150 евро на месец),не говорим за Белград и други голями градове а за градчета по близо до границата:Цариброд,Босилеград,Пирот и тн.София е на 68 км. от Цариброд реших да се пробвам в чужбина и така десет години.Много трудно можеш да уцелиш добра работа,шефове и заплащане, и за тези десет години смених много ресторанти.За последните три години мога само да се хваля че точно тези три нещта съм ги уцелил и тези пари които ги получаваме тук на месец със съпругата (550-700 на седмица)и отделно платен бензин за месеца,в Сърбия ще трябва да работим седем месеца за тези пари и мислим че е достатъчно за нормален живот тук.За сега оставам тук във България и нямам намерение да ходим на запада на 1000 км от вкъщи, все пак съм на един час път до Цариброд и пътувам поне един път на седмица.FIAT STILO 1.2 16 V.
Коментар
-
Интересно защо се оплакват някои люде от положението в България? Бизнеса тук цъфти .Щом само за първите три месеца на годината бизнеса е дал дарения за 6.5 милиона лева на полицията за какво говорим Значи пари има бол.Само трябва някой да си поиска . Ето полицията си е поискала и са и дали и затова автомобилите на дарителските фирми се движат без да спазват закон и правилници. Тъй че всеки работник да си иска полагащото му се от работодателя си. По пари ходим а не се навеждаме да си ги вземем. По комунистическо време имахме един колега паралия който ако изгуби 20 стотинки в тъмното пали банкнота от 20лв за да светне и ги намери .
Коментар
-
nai7, всичко в живота е до време! Докато си млад и свободен - изборът е твой, но наистина свободен избор.През 1995 година можех да остана в Ирландия, но като знаех, че след 3 месеца ще ми се роди детето, просто нямаше как да ми мине подобна мисъл. Изборът е индивидуален за всеки един от нас, но с годините този избор става все по-труден. Въпросът за емиграцията е много сложен и строго индивидуален! Никой не може да ти каже бягай от тук или стой си на задника, защото изборът и отговорността са твои.Няма начин да няма начин!
Коментар
-
коцев написа:Интересно защо се оплакват някои люде от положението в България? Бизнеса тук цъфти .Щом само за първите три месеца на годината бизнеса е дал дарения за 6.5 милиона лева на полицията за какво говорим Значи пари има бол.Само трябва някой да си поиска . Ето полицията си е поискала и са и дали и затова автомобилите на дарителските фирми се движат без да спазват закон и правилници. Тъй че всеки работник да си иска полагащото му се от работодателя си. По пари ходим а не се навеждаме да си ги вземем. По комунистическо време имахме един колега паралия който ако изгуби 20 стотинки в тъмното пали банкнота от 20лв за да светне и ги намери .
Коментар
-
Колега nai7, не зная на каква възраст си, но от мненията ти съм си създал впечатление, че си съвсем млад човек. За теб както и за моя син, който е на 18, вероятно работата в чужбина изглежда като една екскурзия, но за мен - 44-годишния си е цяло приключение. Много мои приятели от детството отидоха да работят в странство. Ами какво да ти кажа, малка част от тях успяха, ако за успех може да се счита съществуване в чужда държава, със сравнително поносими доходи, огорчени от отношенията с други Българи. Други не успяха да се впишат в "чудесните" и "добре уредени", но ЧУЖДИ общества. Преди седмица в Испания почина точно такъв мой добър приятел от детството, който при всяко идване в България ми обясняваше колко добре се живее в Мадрид /беше там близо 20 год. със семейктвото си/, а в крайна сметка се оказа, че съвсем се е алкохолизирал и цирозата не му прости. Вчера се ведях с майка му, съсипана от скръб и чудеща се от къде да изрови 9200 евро за да си го прибере в България.А бе "Стой си Сточо във България, майната и на Швейцария" както се пееше в песен на НЛО.Peugeot 301
Punto 1.9 JTD - на жената
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар