Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ГрЪмотни ли сме?

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #16
    Да бе, как забравих да напиша едно от най-дразнещите неща във форум, посветен на любовта към италианските коли. Та за тези, които не знаят: пише се Италия, но не италиЯнски, а още по-малко италЯнски, а просто италиАнски. Това е положението.
    Tonight's the night and it's going to happen again and again...

    Коментар


      #17
      В крайна сметка това всеки сам решава дали да пише грамотно и да не се излага и обратното! Някои просто толкова си могат! Виж бих простил на 25-26 годишни например със средно образование, но на такива тепърва завършили гимназия младежи-никога! В крайна сметка правописа, както и правоговора, ако не се практикува се забравя! Така, че в общи линии, когато няма брутални грешки е допустимо. В крайна сметка във форума преспокойно може да върлува и жаргонен език-стига разбира всички да го разбират!
      Frontera Sport, X20SE март 1998

      Коментар


        #18
        ...

        Коментар


          #19
          Не, не...! Не съм съгласен че е простено точно тук да напишеш ФЯТ!!!
          1997 Brava 1.6, 16V

          Коментар


            #20
            На никой, който е ходил в българско училище, не е простено да пише с дивия си! А това за химикалките и клавиатурите е много погрешна представа! Много по-трудно е на ръка, а си представи като вземеш на някой неграмотник листчето колко по-жалко изглежда в сравнение с написаното на екрана!И за професиите не съм съгласен! Не може господа лекарите и инженерите например да са изчели тонове книги и да са неграмотни, а сред тях има толкова от въпросните, че не е истина! Те за тва децата викат "Пиша като чичо доктор!" Вярно, на един стругар или говедар за кво му е правопис? ПП- пише се и "изобилства" и "изобилствува", но се препоръчва първото, защото второто можеш да го срещнеш в книгите от преди 20 години, а така не се говори в естествена среда от десетилетия!
            Бай Фичо - ега ти пауъра!!!

            Коментар


              #21
              Много си прав градки. Нека всеки си пише както му харесва, но да не забравя, че правописа във форума е нещо като фотография, защото обикновено повечето не се познаваме лично.
              Lancia Kappa, 2.0 20V, 155 k. с., бензин/метан

              Коментар


                #22
                а мен колко ме дразни неграмотността даже малко прекалявам, защото се възмущавам не само на правописа, а и на правоговора и си позволявам да правя забележки на близки хора, те пък ми се ядосват /с право, предполагам/понякога се замислям, че това е някак високомерно, защото не всички имаме равен старт в живота и ако някой наистина не е имал възможност да се изучи, това не го прави по-малко човек
                Bravo, 1.8 16V

                Коментар


                  #23
                  Съжалявам, че пак ще се повторя защото съм го казвал /писал/ и друг път. Все-пак сме писмовен форум, а не разговорен.Ако сме клуб по интереси или маса в кварталното кафене, всеки да си говори както иска, стига другите да го разбират.Но сме форум където се ПИШЕ и трябва да се спазват правилата на правописа ни.Иначе не виждам абсолютно никакъв смисъл да се държи толкова строго за кирилицата!!!
                  SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4

                  Коментар


                    #24
                    аз се стремя да спазвам правилата и да не заменям пълния с краткия член, ама се хващам доста често, че пиша например "...кабелА минава през ...", "телефонА ми е ..." и други дивотии (с двойно "и", а не с "ий", както съм виждал по вестници и етикети). За "-вам"/"-увам" знам, че е дублетна форма, ама съм свикнал да пиша "участвувам".
                    Тойота Приус

                    Коментар


                      #25
                      И една чисто прагматична причина да се пише на кирилица и грамотно във форума -търсачката. Когато след няколко месеца ви се наложи да търсите нещо във форума, просто е невъзможно да използвате ключови думи, ако тези думи са сгрешени в поста или са написани на латиница или с 4, 6 и т.н.Дори гениално решение на проблем, просто ще потъне и никога няма да бъде намерено, ако е написано неграмотно.
                      Fiat Ritmo 105TC
                      1600cc 105к.с.

                      Коментар


                        #26
                        Върл противнк съм на неграмотността, но за съжаление не можах да се справя със собствения си син /на 13г./. Пише толкова неграмотно, че понякога се нуждая от превод. Основно отдавам неграмотността му на обучението от 1-ви до 4-ти клас. Вместо ежедневни диктовки, каквито правехме ние, сега нашите деца ги обучават да рисуват червени и сини квадратчета - нацяло и наполовина защриховани представляващи някякъв си модел на изписана дума. Абсолютни глупости. Диктовките си ги правехме в къщи... когато остане време от другите уроци. Другият голям проблем е чата. Кирилицата за това е уникална, защото е създадена да отговаря точно на нуждите на езика ни. Писането на латиница тотално изкривява правописа. Следствието - неграмотност.
                        Peugeot 301
                        Punto 1.9 JTD - на жената

                        Коментар


                          #27
                          Докато при писане се налага човек да помисли, за да не сбърка пълния член, при говорене той просто винаги се изпуска. Не можеш да го сбъркаш, освен ако си твърдо решен, както, за съжаление, правят много журналисти в телевизията и радиото. Натъртеното произнасяне на пълния член където го няма, е особено арогантна неграмотност, която просто ме влудява.Иначе е очевидно, че сме небрежни и немарливи, затова сме и толкова неграмотни. Първо, езикът ни е с доста бедна лексика, понеже сме относително малка нация и второ, почти всичко се пише, както се чува. Един англоговорящ гимназист обикновено пише доста по-грамотно на английски отколкото един български висшист на български и това вече е доста тъжно.

                          Коментар


                            #28
                            Един англоговорящ гимназист обикновено пише доста по-грамотно на английски отколкото един български висшист на български и това вече е доста тъжно. Е с това последното немога много да се съглася,особено като се има на предвит,че техните думи не се пишат както се произнасят.Няма как да се съглася,особено що се отнася за американците,че те са по-образовани от нас,говоря за интелигентност на голямата част от населението.Вярно е,че в последните години голяма част от тези които излизат от училищата са плашещо необразовани.Но какво да кайем за това:"Майкрософт, .... неговата мама!" (опита ми от работа в САЩ)Работя като програмист в неголяма американска фирма, 30-тина човека, правеща разни пошибалки за прес-автомати. Сглупих като се намесих сутринта в разговори за училището, и взех, та издрънках старата минавка за това "Колко е 2+2х2" Обикновено когато смятат на глас, първо събират, после умножават и получават 8, въпреки, че по правилата на математиката умножението трябва да се извърши първо, поради което верният отговор е 6. Но веднага ме сиктирдосаха и ме нарекоха идиот, защото се получава 8... Аз даже им го написах на хартия, за да стане по-ясно. И тогава се почна...Оказва се, че по правилата всичко се прави отляво на дясно и по никакъв друг начин, затова е 8... а аз съм глупак. Да взема да си прочета както трябва учебниците от училище, а най-лесно, като по- тъп, да взема да си го сметна на калкулатор!!! Особено ме уплаши, че главният счетоводител лично донесе калкулатор и направи демонстрация бурно аплодиран от цялата фирма. (Да, обикновеният калкулатор смята едно след друго, точно както го произнасяме на глас, без да спазва ред на действията) Нямах под ръка научен калкулатор, който спазва реда на действията. Добре, отворих им Microsoft Excel, въведох действията - 6(!) и втрещих цялата фирма. Работата беше прекратена за цели два часа, ходеха с калкулатора от компютър на компютър, и гледаха, тук се полчава 6 а там 8. Уморих се да обяснявам и си отидох на работното място. Оказа се, че основната изненада предстои. На обяд дойде при мен заместник главният счетоводител и клатейки глава, заяви: "Сега разбирам, защо всички ругаят Microsoft - на тях дори Ексела им е бъгав, смята неправилно!"by Pevzner, GuyX

                            Коментар


                              #29
                              Аре да изчистим името на Ексел - смята си съвсем коректно (явно пича дето го е писал този текст нещо се е объркал... или е имало бъг с приоритетите при някоя стара версия на офиса).Иначе до преди няколко години работих като редактор в списание и днешния кривопис в интернет ми е голяма болка, но какво да се прави, такава е изкривената култура на уеб-обществото.[/img]
                              Прикачени файлове
                              Не знам дали знаете, но "не знам" се пише отделно!
                              Fiat Punto 1.2 SX 2000 г.

                              Коментар


                                #30
                                Не се е обаркал пича и версията не е била бъгава.Другите са казали,че е бъгав Ексел понеже не смятал вярно,давайки резултат 6.

                                Коментар

                                Working...
                                X